onsdag, december 22, 2010

Allt politiskt våld är destruktivt för vår demokrati


En socialdemokratisk kommunpolitiker har attackerats och blivit knivskuren av en okänd gärningsman. Dådet skedde utanför politikerns bostad och verkar enligt tillgängliga medier kommit utan förvarning. Vi vet ännu inte om detta är ett politiskt motiverat dåd eller om det rör sig om något annat. Är dådet politiskt motiverat så är det extra allvarligt (allvarligt är det självklar ändå). 


Allt politiskt våld undergräver demokratin och respekten för vår åsiktsbildning. Rädslan sprider sig hos människor som antar politiska uppdrag, andra tvekar att ta på sig politiska uppgifter som ter sig otacksamma. Om politiskt motiverat våld får fotfäste i vår demokrati sprider sig ett klimat i samhället där det inte är tillåtet att tycka vad man vill.


Allt politiskt våld måste fördömas exakt likadant och lika resolut. Undantar man ett politiskt parti faller hela trovärdigheten och fördömandet blir i det närmaste värdelöst. Det finns inget skadligare för vår demokrati på lång sikt, än att tveka när det gäller det politiska våldet, mot något enda parti. Där har vår statsminister fallerat å det grövsta. Reinfeldt skall nog tacka sin lyckliga politiska stjärna att inte media och det politiska Sverige förstod vilken oerhörd skada Statsministern gjorde för hela vår demokrati, när han plötsligt undantog ett parti från de heliga demokratiska principerna. 


Är den attack som den socialdemokratiska fullmäktigeledamoten blev måltavla för, politiska motiverad tar vi med all kraft strakt avstånd från detta illdåd. Är det inte politiska motiverat så är det snarast en personlig tragedi. 

Länk DN

5 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Artikeltiteln är ju en plattityd. Denna skit har hängt i luften. Man måste absolut hysa medkänsla med offret. Också en plattityd, men likafullt sann och viktig. Det är säkert en hyvens människa, fången i en farlig samtid. Vårt samhälle brutaliseras nu mycket snabbt. Något vår politiskt-mediala överklass må tänka över för sitt eget bästa. Så må vi alla. Vi lever alla farligt nu. Vad är hotet? Själv var för några år sen hotad till min existens av själva regimen, något jag på intet sätt är ensam om. Hur? Drar jag inte upp här; Maktens Herrar vet vad det handlar om! Damoklessvärdet hänger där det hänger. Tala om det sällan, tänka på det ständigt.

- Peter Ingestad

Anonym sa...

Politiskt våld är helt oacceptabelt, från alla håll.
Såna dumheter skall fördömas, alltid.
Tycker annars att det verkar mycket av locket på? Uppgifterna i fallet är mycket knapphändiga? Varför?
Kan dock ju vara att man inget vet. Polisen m/Sverige är ju vanligen inte så effektiv..
//WR

Andreas sa...

En riktigt god jul samt ett tack för en bra blogg önskar jag dig, Robsten.

Goten sa...

Har för mig att du hade med Annika en jul för några årsedan, på den tiden då Sverige var mer svenskt.

Har du tänkt på att vi blir bara äldre och äldre men Annika är fortfarande lika söt och ung...

God Jul önskar Goten!

http://www.youtube.com/watch?v=dDgJQG0EuuY

Robsten sa...

Tack Andreas ;-)