lördag, januari 08, 2011

Borlänges reklambroschyr


Jag håller på att ögna igenom Julia Caesars utmärkta bok ”Världsmästarna”. Det står en hel del intressant i boken, även om en hel del också är bekant sedan tidigare. Ett avsnitt som rymmer en del humor såväl som tragik är när Caesar beskriver Borlänges svåra situation, med en somalisk invandring som mött stora, för att inte säga överväldigande problem.

Först beskriver Caesar Borlänges smått desperata situation med de somaliska invandrarna enligt följande.

I Borlänge gick 65 procent av socialbidragskostnaderna till utrikes födda, som utgjorde 12,6 procent av befolkningen. Borlänge har därmed den skevaste fördelningen av socialhjälp mellan utrikes födda och svenskfödda, en omständighet som kan förklaras med att staden tagit emot stora grupper Somalier, av vilka mer än hälften är analfabeter. Överrepresentationen för utrikes födda för socialbidrag är 12,9.

Socialbidragskostnaderna i Borlänge ökar bortom all kontroll. Det totala underskottet bara vad gäller socialbidragen beräknas under 2010 uppgå till cirka 30 miljoner kronor.

I Borlänge kommun bor cirka 1000 personer från Somalia. Bara 10 procent har ett jobb. 

Därefter fortsätter Caesar att beskriva hur Borlänges politiker försöker lösa situationen. Kommunen har anmält att den vill bli en s.k. ”utflyttningskommun” med organiserad ”vidareflyttning”. I sin strävan att bli en vidareflyttningskommun har Borlänge gjort en reklambroschyr för att få andra kommuner att nappa på att ta emot Borlänges invandrare. Här kommer den riktiga komiken fram. Så här är broschyren formulerad.

”Det är allmänt känt att Sverige behöver invandring för att långsiktigt klara välfärden. Därför är det viktigt att alla kommuner får en chans att ta del av den kompetens nyanlända besitter. 
Beslutet om så kallad organiserad vidareflyttning innebär en möjlighet för fler kommuner att få ta del av det resurstillskott de nyanlända utgör. I din hand håller du en information från Regeringskansliet, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Migrationsverket och Länsstyrelserna om hur er kommun kan tillgodogöra er denna möjlighet.” 

Vi ser alla hur vackert broschyren är formulerad. Vi hoppas för Borlänges skull att några kommuner nappade på den välartikulerade prosan.9 kommentarer:

Mats J sa...

Stor komik. Ibland önskar jag att jag var fullständigt spritt språngande galen som 95 % av alla invalda politiker så att jag slapp oroa mig för min framtid i vårt stackars land.

Anonym sa...

Man måste dra på smilbanden lite när man läser att Borås vill dela med sig av "kompetensen" :)

Anonym sa...

oops, Borlänge ska det ju vara :)

Robsten sa...

Ja, jag hoppas bilden också är från Borlänge, jag var i alla fall uppe där någonstans när jag tog bilden. Ja alltså jag garvade stort när jag läste deras slimmade broschyr, he, he.

Anonym sa...

Jodå, rätt stad. Var där för någon månad sedan.
Allemand

Anonym sa...

Borlänges politiker måtte leva i en egen drömvärld. (råkade först skriva fel så det blev "drönvärld", en freudiansk felskrivning??)
Tror de verkligen att outbildade analfabeter är eftertraktad arbetskraft??
Här har ju Borlänge en reell och aktuell situation att visa vilka resurser dessa somalier tillför Sverige!
//WR

Än värre, de tycks tro att även andra politiker ska tro på deras påståenden..

Robsten sa...

De "levde" in en drömvärld. Nu har verkligheten hunnit ikapp dem, så de försöker få andra drömmare att nappa, he, he.

Anonym sa...

Här är ju den jobbiga verkligheten: somaliska invandrare är trogna S-väljare, men också oerhört kostsamma.
Att ha köpta röster är kul en gång var 4:e år.

Johan

Jonny sa...

Nej, varför fegar de ur? Jag tycker att Borlänge ska ta in fler somalier. Finns dessutom andra muslimska grupper som man kan hjälpa till ett bättre liv. Alla lika, alla olika - men med lika värde!

Sedan finns ju köpcentret Kupolen som resurs också. Borde kunna omvandlas till mellansveriges största moské... Och sedan upp med några minareter och på med böneutropen. Simsalabim, så vore Sveriges mångkulturellaste och tolerantaste stad ett faktum. Man måste satsa för att vinna! Ge inte upp drömmen, Borlänge!