torsdag, januari 27, 2011

En bekant retorik från det mediala etablissemanget


Lisa Bjurwald skriver i en DN-ledare vilken grov och främlingsfientlig retorik SD-representanter ägnar sig åt, främst på nätet. Det rör sig inte om enstaka övertramp enligt Bjurwald, utan det är snarare regel än undantag att representanter ägnar sig åt grova förolämpningar mot människor av utländsk härkomst. Så här skriver Bjurwald i sin artikel.


Leif hör inte till undantagen i partiet. Listan över sverigedemokrater som uttryckt grovt rasistiska åsikter skulle kunna gå som DN-följetong året ut.


För det första undrar jag varför ”Leif” pratar med Bjurwald, hon står på ”Blacklist” här på högerlisten. För det andra så känner jag hundratals medlemmar i SD, jag hör aldrig något av det Bjurwald påstår skulle kunna gå som följetong på DN året ut. När Kaliber spelade in 90 timmar av mötesprat så fick de in de minuter som sedan sändes på radio. Det är helt enkelt inte sant det Bjurwald skriver och de exempel hon tar upp är ungefär det som kommit fram av det som medlemmar i SD gett uttryck för. Vidare i Bjurwalds artikel så står det så här.


Efter att programmet sänts skrev han på Twitter: ”Jag tror att nya partier som utmanar etablissemanget lockar en del stollar och haverister men att det är ett övergående problem.”
Men efter två decennier är SD inte längre ett nytt parti. Däremot är det inte omöjligt att det hårt toppstyrda partiet lär sig att hålla de lokala rasbiologerna i schack. När jag försökte intervjua sverigedemokrater i Borlänge i vintras fick jag veta att endast den lokala ledaren uttalade sig i medier. I hennes frånvaro var det munkavle som gällde.


SD är definitivt ett nytt parti för väldigt många människor, Bjurwald går efter det datum partiet bildades vilket inte är särskilt relevant i detta sammanhang. Bjurwald har försökt intervjua mig också, jag tackade nej eftersom jag väntade mig en ansträngt negativ tolkning av vad jag än skulle ha sagt, såtillvida jag inte proklamerat mångkulturens välsignelse eller nuvarande immigrationspolitik som höjden av västerländsk kultur. Dessutom hade jag som vanligt tidsbrist. 


För Bjurwald och de som står på ”Blacklist” borde munkavle vara legio. Dessa journalister har inte ens visat upp ett anständigt minimum av objektivitet eller journalistiskt heder. Bjurwald skriver i slutet av sin artikel ” gå inte på Sverigedemokraternas propaganda”. Bjurwald uppmanar alltså allmänheten att inte tro på något av vad riksdagspartiet SD säger i något sammanhang. Detta gör hon från Sveriges största rikstidning. Jag har två frågor i samband med detta. Finns det någon anledning att låta sig intervjuas av en journalist med en sådan inställning om man råkar tillhöra just det parti Bjurwald pekar ut? Är detta i enlighet med journalistisk yrkesetik och partiobjektivitet i ett fritt och demokratisk samhälle?

Länk DN  

15 kommentarer:

ddayperspective sa...

Ja Lisa Bjurwalds orddiarré innehöll ju inga nyheter precis. Bara den gamla vanliga ordströmmen från politiskt korrekta journalister som inte insett att denna hållning till slut kommer kosta Sverige oskyldiga liv helt urskiljningslöst... och DÅ har hon och de andra själva slarvat bort sin framtid som samhällsgranskare.

Anonym sa...

Nu var det mycket dynga Lisa skrev men låt oss komma ihåg att hon skrev en ledare och inte en objektiv artikel.

Personligen tycker jag sådana där ledare (eller artiklar) är bra. De innehåller så mycket direkta lögner att fler och fler inser att media ljuger om SD.

Exemplet med startdatum är tycker jag är bra. Alla vet att SD är ett nytt parti med nya företrädare och politiker, framförallt på lägre nivå.

Som jämförelse kan man ta stolpskotten Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilo samt senast Sven Olov Littorin som Reinfelt
tvingats sparka. De satt på en hög nivå. Men det går ändå att försvara Reinfelt för han visste inte om vilka tokar de var och när han fick veta fick de gå.

Det riktiga lågvattenmärket är SAP som är riktigt gammalt och som av många lite äldre svenskar anses vara regeringspartiet. De valde Mona Sahlin som partiledare trots hennes grova övertramp. SD ligger trots sin ungdom ljusår ifrån den missen.

Anonym sa...

Verkar som etablissemanget blir mer och mer skrajset för SD:s framgångar.
Annars fanns det ingen anledning att överdriva ljugandet som hon gör.

Påminner mig om ett barn som snärjer in sig i lögner för att till slut erkänna sitt fel.
Allemand.

Anonym sa...

Det är ändå chockerande att Sveriges största morgontidning som kallar sig oberoende liberal har en sådan ledarskribent. Lisa är uppenbart indoktrinerad av sina tidigare förehavanden på Expo och kan inte tänka klart. Hon har en förutbestämd åsikt som färgar allt hon hör om Sverigedemokraterna. Det är obehagligt och hör inte hemma på en ledarredaktion av denna dignitet.

Robsten sa...

"Det är ändå chockerande att Sveriges största morgontidning som kallar sig oberoende liberal har en sådan ledarskribent."

Instämmer till fullo!

Johan sa...

Istället för att prata om indoktrinerade ledarskribenter som man inte borde prata med så kan väl du (och övriga som stöder dig här) bemöta det som sägs i ledaren? Vad gör partiledningen med de personer, som representerar SD på kommunal nivå, som uttrycker rasistiska åsikter? Är det ett problem? Är det Jimmies ord som gäller eller är det i själva verket övriga partimedlemmars åsikter som är de riktiga?

Ni har spelat ut martyrkortet ett tag nu. Sluta lipa

Robsten sa...

Jag tänker fortsätta kritisera media och journalister. Det är oerhört viktigt tycker jag. jag menar INTE att de inte skulle få kritisera och granska SD som alla andra partier, vilket jag skrivit så många gånger nu så jag tröttnat på att påpeka detta.

Om du läste min artikel skulle du också ha sett att jag bemötte Bjurwalds ledare. jag VET dessutom att jag har rätt denna gång, då jag har personlig erfarenhet. Verkligheten är sanningens kriterium som den gode Karl Marx sade. (det du röd och rätt)

Johan sa...

Du svarar inte på min fråga som jag skrev ovan. Vad ska partiet göra med de personer som uttrycker rasistiska åsikter? Tycker du ens att det är ett problem? Istället talar du om att Leif inte borde pratat med Bjurwald för att hon är "svartlistad"

Istället för att bemöta påståenden och frågor med att peka åt ett annat håll och klaga på annan medierapportering kan du väl besvara frågan:

Bör "Leif" fortsätta sitta i kommunfullmäktige som invald Sverigedemokrat?

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Johan, jag förmodar att du skrivit liknande frågor till S om de människor som i dagarna blivit avslöjade som kriminella, eller?
Allemand

z999 sa...

@Johan:
"Ni har spelat ut martyrkortet ett tag nu. Sluta lipa"

Det är inte SD som spelar ut något martyrkort. SD bestämmer inte vad som skrivs i till exempel DN, se länken.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sapo-hot-och-vald-mot-sd-okar

Problemet är väl inte att SD spelar ut något martyrkort utan det är verkligheten i sig som är ett problem för dig och att DN i det här fallet skriver om verkligheten? Håller du inte med om det?

Robsten sa...

Jag tog bort min kommentar ovan här där jag svarar Johan, tyckte jag spred liten väl mycket info. Men jag svarade i korthet att jag faktiskt svarat på Johans fråga och att jag vet att Johan och Bjurwald har fel också p.g.a. egen erfarenhet och annan information jag sitter inne med.

Robsten sa...

Är det något som borde vara allom bekant så är det att SD reagerar mot de som gör övertramp, exemplen är många. Sist var det kvinnan i Skåne som inför valet gick över gränsen.

Förövrigt existerar inte den samtalskultur som Johan och Bjurwald fantiserar om, det pratas inte på det viset och den jargong som de påstår finns existerar inte. T.o.m. en medlem som blev utesluten för nätskriverier ägnade sig aldrig åt den samtalskultur Bjurwald beskriver i sin artikel. Den som jag känner som blev utesluten låg ungefär hundra mil från den samtalskultur Bjurwald skissar på.

Däremot bodde jag granne med en centerpartist, representerade Centerpartiet i fullmäktige, han gick över gränsen och i SD hade han fått en allvarligt reprimand.

z999 sa...

@Johan:
"Är det Jimmies ord som gäller eller är det i själva verket övriga partimedlemmars åsikter som är de riktiga?"

Ett parti där man verkligen kan undra är V. Först tar man bort K (kommunist) i partinamnet och sedan en tid efter så kallar sig partiledaren kommunist. Medlemmarna inom V ser inte detta som något större problem eftersom kommunismens offer inte har samma människovärde som offren för nazismen men det är ändå konstigt att det varit så knäpptyst från medlemmar inom V. Fast diksuterar man med någon från V så är det väldigt uppenbart att dom inte har någon djupare insikt om vad ord som socialist och komunist egentligen betyder.

Anonym sa...

"Sverigedemokratiska" representanter. Dylik svepande och generaliserande påstående om en "folkgrupp" (kan religiösa vara en folkgrupp så kan vi systemkritiska också vara det i logikens namn.) är typiskt för den poltiska korrekthetens uppdelande av samhället i ett "vi och dom" där "vi" är de som har de "rätta" värderingarna och "dom" är de som inte har det. ;)