måndag, februari 14, 2011

Peter Forsberg ger upp sin karriär

Vi är många som undrat varför inte Peter Forsberg gett upp sin ishockeykarriär för länge sedan. Varför plåga en redan plågad kropp när bankkontot är säkrat? Nu meddelas med braskade rubriker i våra tidningar att "Foppa" skall lämna besked om att hans karriär på rinken definitivt är över. Det kunde ha blivit ett värdigt avsked av en gudabenådad spelare. Tyvärr har Forsberg inte använt huvudet lika väl som sin kropp.

Mitt under brinnande valkampanj så skrev Forsberg på ett upprop som riktade sig mot ett av partierna som såg ut att tåga in i Sveriges riksdag. Detta i ett läge när hela den svenska mediaapparaten hetsade med alla tillbuds stående medel för att sätta käppar i hjulet för det som verkade, och senare visade sig vara, folkets vilja. Så här stod det i uppropet som Forsberg skrev på.

Rasism och idrott hör inte ihop, idrott handlar om att alla ska kunna tävla på lika villkor och att ingen diskrimineras. Detsamma ska gälla i övriga samhället.

Jag har viss förståelse för att människor som inte sysslat med annat än sin idrott, fyllt på sina bankkontot och skaffat sig fina bostäder inte kan se skillnaden på åsikter om immigrationspolitik och rasism. Är man inte insatt i fundamentala frågor så skall man inte två dagar före ett riksdagsval skriva på ett upprop liknande det Forsberg skrev på.

Osakliga hetskampanjer och demokrati hör inte ihop. Demokrati handlar om att vi får tycka olika, även om immigrationspolitik. Demokrati handlar om att alla åsikter skall få framföras och att inget parti eller åsikter skall diskrimineras. Detsamma ska gälla SD.

Tyvärr Forsberg, vi väntar på en ursäkt för att du skrev på ett odemokratiskt upprop precis innan ett viktigt val. Innan dess får du inga hyllningar från en stor (och allt större) del av vår befolkning. Och nej, vi kommer inte att glömma någon av de som skrev på uppropet, inte ens om 10 år när SD kanske har 30 procent av riksdagsplatserna.

Länk DN

Länk SvD

Länk Aftonbladet uppropet

16 kommentarer:

Nisse i svängen sa...

Det där snacket kan du komma igen med när rasse-grodorna slutar hoppa ur munnarna på förtroendevalda (SD)-politiker på löpande band. Tills dess får man ha viss förståelse för att (SD) associeras med rasism.

Förtäckta hot som det i sista stycket hör heller inte hemma i en politisk diskussion. Varför inte skriva rakt ut att när (SD) får makten ska man göra upp räkningen med alla förrädare - för det är ju det du menar. Svek modet där? Tongångarna känns annars igen från varenda nasse-sida på Internet där fosterlandsförrädarna minsann ska sota för att de haft fel åsikt.

Robsten sa...

Hotet består i att varken jag eller andra kommer att glömma Foppas ställningstagande även när vi är bra mycket större och mer accepterade än i dag. Vilket formidabelt hot, Foppa kommer att skämmas och ånga sig.

I en politisk diskussion tar man inte hjälp av idrottsstjärnor som är politiska idioter, för att tracka ett speciellt parti. Här finns det inget att diskutera, det var ett klockrent demokratiskt övertramp. Eller skulle du tycka det var OK om idrottsstjärnor gick ihop om ett upprop dagen innan valet mot Sossarna eller Moderaterna? Innan har man städslat avdankade kändisar FÖR ett visst parti, det må vara demokratiskt tillåtet, även om effekten är lika med noll.

Svek modet? Ja självklart, vi som går emot etablissemanget och den påbjudna paradigmen är fega, och de som sjunger med i den påbjudna valsen är modiga, sure.

På tal om grodor

http://www.youtube.com/watch?v=SN18vKSsbEg

http://www.youtube.com/watch?v=SNIxArRd3Ro&feature=related

Anonym sa...

Det var inte som idrottsman Forsberg uttalade sig utan som privatperson. Idrott och politk ska inte höra ihop men det gör det. När Kina hade OS nyligen så utnyttjade dom det flitigt.

Robin Shadowes sa...

Robsten är bättre på politiska analyser än vad Nisse och Anonym är. Kom igen när ni har växt ur blöjorna alternativt palestina-sjalarna.

z999 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
z999 sa...

Ähh, sista stycket skulle ha varit bortklippt.

z999 sa...

@Nisse:
"Det där snacket kan du komma igen med när rasse-grodorna slutar hoppa ur munnarna på förtroendevalda (SD)-politiker på löpande band. Tills dess får man ha viss förståelse för att (SD) associeras med rasism."

Tur att dom där rassegrodorna finns då eftersom man tydligen inte kan attackera partiprogrammet och förklara det rasistiska i det.

Att använda "folkkära" personer i ett upprop som auktoriteter till folk som inte är kapabla att tänka själva anser jag vara väldigt osmakligt i en demokrati. Det för liksom tankarna till när forna öststaters utnyttjande av sina idrottsmän. Kolla annars filmklipp från olympiaden 1936 där "folkkära" idrottsmän och kvinnor marscherar med hakkors för att tydligöra ett ställningstagande.

z999 sa...

@Anonym:
"Det var inte som idrottsman Forsberg uttalade sig utan som privatperson."

Visserligen kanske han inte har så stor förståelse för samhället omkring sig men han vet att hans namn är ett inarbetat varumärke. Han vet också att han är slut som varumärke om han skriver på något som är kontroversiellt i fel riktning.


"Idrott och politk ska inte höra ihop men det gör det. När Kina hade OS nyligen så utnyttjade dom det flitigt."

Men politik och utrikespolitik hör väl ihop? Som när Reinfeldt berömde Kina för den stabilitet som diktatur medför.

Robsten sa...

Test inlogg

Goten sa...

Skrev också en kort grej om Foppas svek. Blev oerhört besviken på hans deltagande i den där välorganiserade anti-SD kampanjen.

Idrottsmän som säljer sina namn till politiska hatkampanjer, nej dom ska inte förlåtas helt lättvindigt.

Vad ska du göra nu, Foppa, bygga moskéer i Norrland?

Arlav sa...

"z999:
"Men politik och utrikespolitik hör väl ihop? Som när Reinfeldt berömde Kina för den stabilitet som diktatur medför."

Det var inte Reinfeldt, det var Den Fete som tyckte så...

Anonym sa...

Kända personer får konstant politiskt inriktade frågor av media där de "tvingas" ta ställning till olika saker.
Syftet är att undersöka om de är politiskt korrekta, eller "rasister", eller "höger". Avsikten med det är att vänstern i media kommer att portförbjuda alla som vågar yppa att de är emot massinvandringen, eller väljer ett "kapitalist" parti. Så länge en kändis agerar som partierna och journalisterna vill så kommer de att få finnas med i skvallerspalter med gulliga reportage. Dagen de tar ställning emot ett muslimskt jihadSverige, så kommer de att begravas och aldrig mer nämnas i media annat än som en "rasist."

/Peter a

Illwill sa...

Jag har ärligt talat inte full koll på hur "Foppa-anti-SD" saken gick till. Dock kan jag säga att jag inte kommer komma ihåg om Foppa var med på en politiskt korrekt kampanj. Idrottare är sällan intelligenta, de hade inte blivit professionella atleter om de hade fullt fungerande hjärnor (Zlatan är ett bra exempel på det), men det är ju möjligt att Foppa fått besök av Aftonbladet eller någon annan skvallertidning och fått frågan "Hänger du med på den här anti-SD kampanjen, eller är du rasist?". Det är ju inte direkt ovanligt att de (PK) vinklar lite av varje...senaste exemplet är den amerikanska journalisten som först blev våldtagen (enligt PK) i Egypten, trots att t.ex CNN samtidigt inte skrev ett ord om någon våldtäkt. Svd/DN har faktiskt ändrat på det, men som vanligt så kan man glömma att få kommentera artiklarna.

Skön idé annars: "Öh grabbar, vi har en rätt så attraktiv, blond, amerikansk kvinna...och en hord araber...JAG VET, VI SKICKAR IN HENNE I HORDEN, DET BLIR BRA!".

Robsten sa...

Endast de inblandade vet hur det gick till med Foppas och Salmings "anti SD grej". De kan mycket väl ha blivit utsatt för något slags påtryckningar, men jag köper nog inte resonemanget om några allvarligare påtryckningar.

De är proffs och inte direkt beroende av Aftonbladet och Expressen, de ligger på en nivå där de blir publicerade av DN och SvD, samt SVT. Snarare är det Aftonbladet och Expressen som brukar krypa för dem.

Vi har alltså en ny trend där t.o.m. POLITIKER från SD tackar nej till intervjuer med Expressen, och politiker anses normalt betydligt mer medieberoende än professionella idrottsstjärnor, vars karriär faktiskt inte är beroende av att Aftonbladet skriver om dem varje vecka. Nämen ärligt talat, alla fattar väl att ett hockeyproffs på andra sidan Atlanten fullständigt kan prutta i Aftonbladet, om de så behagar.

Sedan upprepar jag min fråga, vilka idrottsstjärnor tackade faktiskt NEJ till uppropet? Var de som skrev på de enda som blev tillfrågade? Varför blev i så fall just de tillfrågade? En del av de som skrev på var relativt okända halvfeta curlingstjärnor, varför blev i så fall just de utvalda? Finns mycket mer som jag skulle vilja veta, om inte annat så av kuriosa.

ramm sa...

Bra att du tar upp idrottarnas kampanj.

Så här ett halvår senare känns det avlägset hur stora delar av samhället mobiliserades för att hålla SD utanför riksdagen.

Kampanjen utgick från
http://typisktsvenskt.se/index.php
vilken drevs av folkbildningsförbunden och till vilken alla som ville ta fajten mot "rasismen" kunde delta.

Hela kampanjen var skickligt genomförd då det hade setts som "skumt" om man inte hade velat delta i denna "vällovliga" kampanj.

Politisk propaganda när den är som mest utstuderad.

Du borde ta en del skärmdumpar på Typiskt svenskts hemsida.

I nästa val kommer man förneka att en sådan kampanj någonsin ägt rum!

Robsten sa...

Här är vissa artister som skrev på uppropet

Dilba Swingfly Le Kid Jonas Matsson Jenny Silver Rasmus Viberg Pernilla Andersson Danny Loreen Sanna Nielsen The Moniker Linda Sundblad Shirley ́s angels Sara Varga Eric Saade Julia Alvgard Anders Fernette Brolle
Simon Forsberg Lasse Stefanz