fredag, februari 18, 2011

Vad som inte står i DN angående utländska studenter

I en stor DN-artikel står det att Sveriges lärosäten förlorar studenter som inte kommer från Europa då avgifter för studier införts fr.o.m. höstterminen detta år. Enligt artikeln förlorar lärosätena också inkomster då utländska studenter väljer bort Sverige, enbart för att utbildningen är gratis i vårt land för dessa studenter. Så här står det i DN.
För lärosätena innebär minskningen ett rejält avbräck i ekonomin, och många kan nu tvingas dra ner på utbudet av utbildningar.


Lunds universitet har flest sökande, och i år har drygt 2.100 utomeuropeiska studenter betalat anmälningsavgiften på 900 kronor. Men universitetets vice rektor Eva Åkesson betonar att lärosätena först efter den 15 juni vet vilka sökande som återstår. Då ska nämligen studieavgifterna vara betalade – i Lund ligger de på 90.000–230.000 kronor per läsår.


Vad som inte framkommer i artikeln är att de pengar som lärosätena förlorar kommer från skattebetalarna i vårt land, då studenterna själva inte betalat något för utbildningen. Svenska skattebetalare har alltså betalat utbildningen för studenter från hela världen. Summan detta kostat kan beräknas från budgetpropositionen då det finns beräkningar på vad regeringen väntas spara nu när man gradvis drar ned på subventionerna. 2013 då det nya systemet skall ha slagit igenom så beräknas staten spara 534 miljoner, alltså över en halv miljard på att studenterna som kommer från andra delar av världen än Europa får betala sina studier själva. Till saken hör att 295 miljoner skall gå tillbaka till lärosätena för kvalitetshöjande åtgärder, meningen är alltså att lärosätena skall tjäna på hela affären.


Bakgrunden till att regeringen avskaffade gratis utbildning för utomeuropeiska studenter är dels att de flesta andra europeiska nationer låter utomeuropeiska studenter betala sina studier själva. Sverige har alltså konkurrerat med gratis utbildning, inte med kvalité. Dessutom har kostnaderna för utomeuropeiska studenter skjutit i höjden explosionsartat, läsåret 2008/2009 var en fjärdedel av studenterna vid våra högre lärosäten utomeuropeiska studenter, vars studier finansierades av svenska skattebetalare. Riksrevisionsverket bekräftar rapporterna om överbelastning vid våra lärosäten p.g.a. alla utomeuropeiska studenter, så här skriver de i sin rapport.


Granskningen visar också att rekryteringen medfört ökade arbetsinsatser i processerna för antagning och uppehållstillstånd för studier. En allt större del av resurserna för högre utbildning används för internationella studenter.

DN ger bara en friserad del av verkligheten och bakgrunden till regeringens beslut att införa självfinansiering av utomeuropeiska studenter. För det första måste hela verksamheten ha varit en ren förlustaffär för vårt land hur man än räknar, det är alldeles uppenbart. För det andra så anpassade vi oss till övriga EU-länder, DN får det att låta som att vi bryter oss ur det som är norm i övriga Europa. Dessutom så trängde förmodligen alla utomeuropeiska studenter ut svenska studenter, vilket nog inte var meningen från början. Läser man Budgetproppen och andra offentliga men svårtillgängliga handlingar i ärendet så får man en helt annan bild än den DN ger.


Länk DN

Länk Proposition utländska studenter


Länk Riksrevisionen


28 kommentarer:

patrik blom sa...

"DN ljuger mest!"

Goten sa...

"DN ljuger skickligast!"

Anonym sa...

Vem äger DN?
Allemand

lasse sa...

Allemand
Det är judarna som äger DN och då måste DN:s artikel vara ett led i den världsomspännande sionistiska konspirationen som styrs från USA och Israel. Alla vet ju att judarnas främsta mål är ett muslimskt Europa och att ett av sammansvärjningens mest effektiva medel är korkade artiklar i dagspressen.

Vad det ett sådant här svar som Allemand önskade sig?

Anonym sa...

@lasse, nä, det var mest ironi jag var ute efter.
Allemand

lasse sa...

@Allemand, om det var ironiskt menat ber jag om ursäkt.

Anonym sa...

@lasse, not a problem som de säger i Syd-Afrika. Trevlig helg.

Anonym sa...

OT, Sydsvenskan har publicerat en propaganda presentation för Hizbolla, måste ses!!!

Med titel "Hizbollah i södra Beirut" av Hussein El-Alawi

http://www.sydsvenskan.se/webbtv/webbtv_varlden/article1388263/Folj-med-till-Libanon.html

Anonym sa...

Jag har viss insyn i verksamheten vid ett av våra större universitet. Det ska sägas med en gång - att vi "förlorar" utländska studenter är bara en välgärning. På de flesta av våra utbildningar har dessa utländska studenter dragit ner nivån något alldeles förskräckligt. De flesta har inte alls de förkunskaper som krävs - trots att de har de formella meriterna, som ofta inte ens är värda pappret de är skrivna på. Vissa s.k. "studenter" är så okunniga att ett svensk barn i tredje klass vet mera. Inget av detta är ju igentligen konstigt. De bästa söker ju sig inte till Sverige utan till USA eller kanske Storbritannien. De vi fått är de som andra länder inte vill ta emot. Och jag är heller inte säker på att huvudmotivet för många har varit att verkligen studera här - utan att få in en fot för att sedan kunna få permanent uppehållstillstånd.

Robsten sa...

När jag studerat handlingar och rapporter har jag fått lite samma känsla som dig Anonym, det är inte helt omöjligt att t.o.m. regeringen fått samma känsla.

Robsten sa...

Här ger jag regeringen en liten stjärna i kanten, det gör ont, men för en gångs skull är de nog värda den. Rätt skall trots allt vara rätt. Bra gjort regeringen. Phhuuu....det sved verkligen.

Robsten sa...

BRA GJORT regeringen! Man för öva lite ;-)

z999 sa...

Var försiktig Robsten och dra inte på dig något som kan ge kronisk smärta.

Fan vad krångligt det blivit att diskutera numera när man inte längre kan slå ihop alla partier till riksdagspartierna.

Varg i Veum sa...

Bra inlägg Robsten. Själv har jag inte funderat på kvaliten över svensk univeristetsutbildning. Jag har lite fördomsfullt inbillat mig att man sökt sig till sverige för den höga kvaliten. Nu lär vi ju få se på riktigt vad de utländska studenterna tycker om den.

Naturligtvis har ju Sverige fått några enstaka duktig utländska studenter som bidragit till utvecklingen, men det kan man ju likna vid emailspam - det finns alltid några som träffar "rätt".

Varg i Veum sa...

Vad gäller vissa kommentarer om att "DN ljuger mest" och liknande så är de ganska tröttsamma. Denna konspirationsteori om att judarna står bakom allt i världen.
Snacka om att idiotförklara resten av mänskligheten. Det är bara dessa "klarsynta" som "ser sanningen" Bara för att det är legio i arabvärlden att skylla sin offerstatus på judarna så betyder det inte att de styr världen och åsikterna i media i Sverige.

Robsten sa...

@Vargen
Alltså, jag er per se inte emot att vi lägger en del pengar och utbildar människor som åker tillbaka till deras hemländer och bidrar till en positiv utveckling. Jag kan själv tänka mig att skänka en skattekrona till detta, jag är inte snålare än så. Men när man läser budgetproppen tror det är del 16 Utbildning och forskning, sid 70, har för mig att det är volym 8 (har det på jobbet) så blir man mörkrädd. Det är fullständigt vansinnigt, det vi hållit på med. Läs också gärna på riksrevisionen om varför vi tagit emot dessa studenter gratis, man blir om möjligt ännu mörkräddare.

Robsten sa...

OK, som den dadda jag är har jag letat upp proppen på nätet:

http://www.regeringen.se/content/1/c6/15/33/07/b90700cf.pdf

På sidan 70 -71, 4.3.6. står det om utländska studenter. Läs gärna detta (tar tre minuter) och se om ni känner igen er i DN:s artikel. Jag tycker det är läsvärt.

Robsten sa...

Jag ser att Dn tagit bort min Twingly-länk, så demokratisk, och vilket värnande om yttrandefriheten. Ja, jag länkade ju till propositioner och Riksrevisionen, så kan vi inte ha det enligt DN.

Anonym sa...

Påpekar att utredningar som gjorts visar att många av de utländska studenterna inte fullföljer sina utbildningar. Många påbörjar inte ens utbildningen. Deras enda syfte var att komma inom EU för att sedan kunna skaffa sig arbete här. Ofta hade de fortsatt raka vägen till Storbritannien av den anledningen.

Gogel sa...

@ varg i veum

Dina kopplingar få stå för dig. Det är väl uppenbart att DN ofta förvränger fakta.

DN är en mångkulturell tidning med starkt judiskt inflytande

Välkommen att ta diskussionen, om du inte är för trött

http://gotiskaklubben.wordpress.com/2011/02/13/judarna-pa-dagens-nyheter/

Robsten sa...

Jag tror inte heller på någon konspiration, vad skulle den i sådana fall handla om? Vi konspirerar på vår egen utplåning? Vissa grupper på vår jord verkar vara dömda att alltid hamna på fel sida, ställa sig i fel läger, förstår inte sitt eget bästa, verkar inte kunna skilja på vän och fiende. Så långt kan jag möjligen sträcka mig.

Tittar vi på enskilda skribenter och samhällsdebbatörer (i stället för en hel grupp) så har vi namn som Silberstein och Tamas etc, etc. De är alla hårt hjärntvättade i det politiska korrekta, har sitt levebröd från det politiskt korrekta skiktet och är insyltat upp över öronen i detta. Jag tror att en del av dessa skribenter och samhällsdebattörer kommer att vända när ett ljus plötsligt går upp för dem.

Goten sa...

Att säga att DN har en mångkultrell agenda och ett starkt judiskt inflytande är inte en konspirationidé utan en uppfattning. Att många pursvenskar blir nervösa när man tar upp frågan visar att skon klämmer någonstans.

Goten angrep israelvänliga svenska judar, långt innan Kent Ekeroth, för att vara hycklare i frågan om israelisk nationalism vs svensk nationalsim.

När tror du vi får se en artikel om detta i DN? Ganska osnart tror jag. :-)

Robsten sa...

Att DN har en mångkulturell agenda kan vi nog vara överrens om ;-)

lasse sa...

Skon klämmer ingenstans men hur man kan se ett judeproblem när Sverige blir alltmer muslimskt är en gåta, därav mångas "nervositet".
Ang DN har jag förstås ingen avvikande uppfattning.

Goten sa...

En bra början. Och ändå är man inte pedagog. :-)

Att Varg i Venum och många andra svenskar blir kissnödiga om man påvisar 08-judars tydliga ställningstagande för mångkulturen, kanske vi kan få en svag eller halvstark acceptans på, eller?

Acceptansen gäller alltså kissnödigheten och inte själva grundpåståendet om judar och mångkultur.

Goten sa...

@ lasse Av den enkla anledningen att man ser en koppling där emellan. Det ena utesluter inte det andra.

Vi är överens om att DN är för mångkultur och att de varit medskyldiga till en extremt stor import av muslimer till Sverige.

Och enligt min mening drivs vissa centrala medarbetare på DN av en mångkulturell agenda/önskan som har, snarare än vänsteridéer, en klassisk judisk idétradition bakom sig. Zaremba, Wolodarski, Tamas, Jackubowski.

Undrar om ens Jacki Jacubowski skulle förneka detta, vad tror du Lasse?

Flyttar vi blicken och kikar på zigenare så är DN aktiva även där.

Varför då tror ni, Lasse och Varg i Venum? Varför skriver Jackubowski detta mitt under pågående invasion av serbiska zigenare till Sverige?

Jag tror att hitflyttaren Jackubowski vill att Sverige ska ta hand om fler zigenare än vad vi andra vill.

http://www.dn.se/kultur-noje/essa/darfor-ar-romerna-de-sanna-kosmopoliterna

lasse sa...

Och du tror alltså att de gör detta i sin egenskap av troende judar och inte som vänstermuppar eller pissliberaler? (ursäkta språkbruket)

Goten sa...

@ lasse

Nej, inte nödvändigtvis av "troende" skäl, kan lika gärna vara i egenskap av sin judiska kultur och dess traditioner.

Etno/kultur/religion är bara olika varianter på samma beteendemönster.