torsdag, februari 17, 2011

Stasi-arkivet väcker vår ohöljda nyfikenhet


Socialdemokrater har under deras nuvarande kris utmålat det socialdemokratiska partiet som ett ”nyfiket parti”, vilket torde vara en världshistorisk överdrift, om inte t.o.m. en ren lögn. Det som verkligen väcker vår ohöljda nyfikenhet är de delar av Stasi-arkivet som professor Birgitta Almgren fick tillgång till i somras. Det rör sig om de delar av Stasi-arkivet som innehåller medverkan av svenska medborgare. Enligt Almgren finns det ett flertal journalister, politiker och höga tjänstemän i statsförvaltningen i detta illustra arkiv. Så här står det i ”Världen i dag” när tidningen intervjuar Almgren.


Finns det även poliser eller säkerhetspoliser?
Det finns sådana också, men man ska inte tro att Säpo är några duvungar, som Jan Guillou påstår. Och de viktigaste personerna för Stasi var inte politiker eller poliser. Det viktigaste för dem var att värva unga idealister, där många blev journalister. Detta har även en högt uppsatt Stasi-chef bekräftat för mig.
Många var alltså journalister?
- Ja, men jag kan inte namnge någon. Hoppas att jag inte har sagt för mycket nu.


Jo Almgren, du har redan sagt alldeles för mycket, så mycket så vår nyfikenhet mest kan liknas vid den ett barn känner på julafton kl. 15, precis innan första klappen skall öppnas. Uppgiften att journalister är den mest framträdande grupp i de gamla stasi-arkiven är så uppseendeväckande och kittlande så det hela blir nästan outhärdligt. 


Den första tanke som slår en sann demokrat är om någon av alla de journalister som hetsat mot SD under den senaste valrörelsen, som t.o.m. beordrat väljarna att inte rösta på ett visst parti, tillhör dem som finns i Stasi-arkivet. Skulle så vara fallet är det en skandal som borde generera protester av Egyptiska mått. Journalisterna själva vill gärna framställa sig oberoende förmedlare av verkligheten. Om så vore fallet kan man undra varför Östtyskland överhuvudtaget var så intresserad av dem. Höjden av hyckleri vore om någon journalist som anklagat SD för att vara odemokratisk själv finns med i Stasi-arkivet. 


SD: s Sven-Olof Sällström har ställt en interpellation till Beatrice Ask om ett offentliggörande av stasi-arkivet. Interpellationsdebatten ägde rum i dag och Beatrice Ask svarade att sekretessen för att skydda enskilda medborgare väger tyngre än det i.o.f.s. stora allmänintresset. Man kunde undra varför inte detta skyddande av enskilda medborgare gällde de som misstänkts för brott mot sexköpslagen, de skulle ju hängas ut med rosa kuvert. 


Att enskilda medborgare som enbart misstänkts för brott (som dessutom är preskriberade) inte kan hängas ut hur som helst är förståeligt, men här talar vi om journalister. Vi talar om journalister som påverkar och i viss mån kanske fortfarande styr den politiska debatten i vårt land. Här borde allmänintresset väga tyngre än intresset att skydda enskilda medborgare.

Länk Världen i dag

Länk Interpellation 

Länk Svar Beatrice Ask webb-TV

8 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte tyskarna kopior på allt de lämnat ut?
Kan inte Wikileaks hjälpa oss sanningssökare?

Robsten sa...

Ja, vill man är det säkert inte helt omöjligt att luska ut vilka journalister det handlar om. Arkivet borde som sagt finnas kvar i Östtyskland, eller man kan bjuda Almgren på en rejäl middag, mycket vin, komplimanger om håret, undt so weiter...

Anonym sa...

läste nånstans att cia fick med sig orginalen och lämnade över den svenska listan till säpo. så jänkarna borde i alla fall ha en lista liggandes. så om någon vill droppa en förfrågan till dem så kanske de lossnar :)

Anonym sa...

Finns säkert gott om folk i arkiven som moderaterna vill skydda. Vi ska inte glömma att personer med nyliberal agenda idag hade en annan när de var yngre. Den som söker ska finna./Arvid Bengtsson

ramm sa...

I väntan på att dokumenten frisläpps kan man läsa Anders Jallais roman Mannen på FRA. Där beskrivs bland annat en vänsterjournalist som fick bra betalt från Sovjetblocket för sitt skrivande.

Vi får väl hoppas på att modiga debattörer och journalister som tex Jallai lyckas hitta en väg att få fram listan.

Robin Shadowes sa...

Dom som skyddar landsförrädare är själva landsförrädare.

Lille Kurt! sa...

Millioner med svenska kvinnor och män var engagerade i totalförsvaret under det kalla kriget!
Tydligen, så fanns det ett större antal svenskar engagerade på "fiende-sidan" också, och detta kallas "landsförräderi"!
Som stridsflygare var jag beredd att stå upp för Sveriges frihet under det kalla kriget och flertalet av oss hade förmodligen fått plikta med Våra liv vid en eventuell konflikt. Redan i fredstid var övningarna så "skarpa", att ett antal "flygarkamrater" alltid omkom årligen och var då detta förgäves?
Svenska politiker har sedan det andra världskriget haft stora svårigheter att "vädra ut den unkna luften" i det offentliga Sverige och man kan undra varför?

Anonym sa...

@Lille Kurt!, ap-uttrycket om du kliar min rygg..., passar rätt bra här.
Allemand