lördag, september 17, 2011

Perspektiv på valen i Danmark och Norge


Fremskrittspartiet gick tillbaka i det Norska lokalvalet den 12e oktober. Glädjen bland den svenska politiska eliten var illa dold och pyste igenom rätt tydligt. Denna glädje delades av partier som borde stå Fremskrittspartiet ideologiskt nära, som Centerpartiet och Folkpartiet. Att de svenska socialdemokraterna myser är lättare att förstå, de är ju inte systerpartier. 


Vid det nyligen avgjorda Danska valet så gick Dansk Folkeparti tillbaka någon procent. Jublet visste inga gränser i den svenska politiska eliten, och det spelar ingen roll från vilket parti man lyssnade på, jublet hördes i alla fall. Det lät också från svensk massmedia som att DF gjort ett katastrofval, vilket det ju uppenbart inte var frågan om. Den svenska borgerliga politiska eliten jublar fast det röda blocket (om man nu kan tala om block i Danmark) har tagit makten i Danmark. Ett av regeringspartierna i Danmark efter valet heter Enhedslisten, och står väl till vänster om V i vårt land. Det spelar ingen roll varken för media eller vår politiska elit, huvudsaken är att DF inte sitter vid makten.   


Oavsiktligt har vår politiska elit avslöjat sig. De frågor som vanligtvis behandlas i riksdagen och som orsakar debatter spelar egentligen inte så stor roll, det är delvis ett spel för galleriet. Det som spelar roll är immigrationspolitiken, vårt förhållande till EU och EMU och den politiska korrektheten som så mycket vilar på i vårt nuvarande politiska klimat. Dessa frågor debatteras i princip aldrig öppet så att valmanskåren kan följa debatterna och tankegångarna. Svenska Folkpartiet jublar när systerpartiet Dansk Folkeparti förlorar regeringsmakt och det nära nog socialistiska Enhedslisten i stället erhåller en del av regeringsmakten. Kan det bli mer avslöjande? 


Förövrigt drar media och politiker stora växlar på de senaste valresultaten i Norge och Danmark, detta trots att flera Danska bedömare intygar att det sannolikt inte blir någon generösare immigrationspolitik i Danmark. Fremskrittspartiet led av Utöya-katastrofen och vi får se hur det går för FrP i framtiden. Politiska bedömare och Expo:s Daniel Poohl skönjer en ny politisk trend i Norden, de har redan glömt Sannfinländarnas formidabla frammarsch i Finsk politik. Det är ju också så att när den politiska korrektheten väl är bruten i ett land, så kan de inte återuppstå i samma form och med samma innehåll. Den svenska politiska eliten vill att Danmark skall ha ett likande debattklimat som vårt land, detta kommer garanterat aldrig att hända. 

Länk DN

16 kommentarer:

Anonym sa...

Samma mörk krönika om dolda agendor och åsiktsförtryck du skrivit hundratals gånger förut.

Du länkar till galningarna på PI och till antisemiten Milld...

Du skriver att Dansk Folkeparti är "systerparti" till svenska Folkpartiet? Hur menar du då? Är du verkligen så okunnig?

Du anser att den "polistiska korrektheten" är bruten och kan inte återskapas, men ändå är det mörkrets makter som härskar oinskränkt. "Men eliterna avslöjar sig" Men tydligen låter "eliterna" dig hållas...

Sannfinnländarna och Framskrittspartiet tar helt avstånd från SD, varför ägnar du dig åt heta kärleksförklaringar till dessa?

Inte en krönika utan att Expo nämns...

Suck. Det är träigt och det är sorgligt.

Anonym sa...

Ser ut att vara någon ovan som inte gillar att du har egna kommentarer.

Får förmoda att bara kommentarer som godkänts i förväg skall visas. Tänk så svårt det kan vara med sanningen.

Den här gången har nissarna jublat i förtid. Vad besvikna de skall bli när det inte är svensk press som styr andra länder. Man blir lätt hemmablind heter det.
Allemand

Robsten sa...

"Samma mörk krönika om dolda agendor och åsiktsförtryck du skrivit hundratals gånger förut. "

Det är egentligen ingen dold agenda, det är en komplex politisk paradigm. Det är inte ett dugg "dolt" att FP tycker det är kul när det går dåligt för sitt systerparti, och att det inte verkar göra så mycket att ett socialistiskt parti kommer i regeringsställning, det är bara slutsatserna av detta jag spinner på.

"Du skriver att Dansk Folkeparti är "systerparti" till svenska Folkpartiet? Hur menar du då? Är du verkligen så okunnig? "

Ääeehh... det var Lars Leijonborgs egna ord när han var partiledare, ett tag sen, men i alla fall. Tror det var 2002-2003 han sade detta. Du får väl ta ett snack med Leijonborg då.

"Men eliterna avslöjar sig"

ja det tycker jag.

"Men tydligen låter "eliterna" dig hållas..."

Vad menar du att de skulle göra? Skicka en "hitman"?

"Sannfinnländarna och Framskrittspartiet tar helt avstånd från SD,"

Jag känner finnar som regelbundet läser finska tidningar och Sannfinländarna har varken tagit avstånd från SD eller gett stöd. Neutrala således. vad gäller frP så stämmer det att de tagit avstånd från SD och framhållit hur olika partierna egentligen är. Och jag håller med SD skall inte sammanblandas med FrP och dess medlemmar, framförallt inte deras f.d. medlemmar.

"Du anser att den "polistiska korrektheten" är bruten"

I Danmark ja, kanske borde vara tydligare med detta, alla fattar väl att den inte är det här.

"men ändå är det mörkrets makter som härskar oinskränkt"

Har jag aldrig skrivit och aldrig trott heller, inte "oinskränkt" Halmgubbe alltså.

"varför ägnar du dig åt heta kärleksförklaringar till dessa? "

Är du dum på riktigt? De som läst bloggen vet att detta är ett infantilt påstående. Jag har dissat Siv Jensen så många gånger så jag misstänker att detta är den enda artikel du läst.

"Inte en krönika utan att Expo nämns..."

Vad har du fått detta med "krönika" ifrån? I.o.f.s. kan man kalla de flesta blogginlägg "krönikor" till skillnad mot vetenskapliga artiklar i "The lancet" bloggen är ju ett lite mer personligt uttrycksmedel, så det mesta bloggande kan man nog kalla "krönikor".

Ja jag nämner inte Expo i varje ARTIKEL, men man borde inte nämna dem alls, där har du rätt. Att jag gjorde det berodde på att jag just läste twitter från Poohl där han precis påstod det jag påstod att eliten gör. Ganska ordagrant dessutom.

"Suck. Det är träigt och det är sorgligt."

Bra, läs andra roligare bloggar då. Du får hemskt gärna lämna ett tips innan du drar vidare. PI är galningar, Milld är antisemit, få se nu, du kanske skall läsa Maria Ferm? Hon är ung snygg men lite anorektisk, nämner garanterat inte Expo eller hemliga agendor:

http://mariaferm.blogspot.com/

Tack och hej!

Robsten sa...

@Allemand

"Ser ut att vara någon ovan som inte gillar att du har egna kommentarer."

Nä, lutar åt att det är en rättshaveristisk SDare, det här med "krönika" får en liten klocka att klämta. Aldrig något som benämnt artiklarna här som "krönikor", varken jag eller någon annan.

Anonym sa...

Aha, ja det finns en hel del dem tyvärr. Brukar rumstera på Mopsen och Thoralfs bloggar.
Allemand

Robsten sa...

Jasså? Är där de håller till. Trodde de hängde typ på Camilla Rågfors och Dragan, men vad vet jag? Ingenting om sådant, he, he.

Anonym sa...

Stå på dig Robsten! Vi är många som tycker som du :-)

(har en borgerlig bakgrund, men i mycket är vi överens)

// Kajsa

Anonym sa...

6,7% av danskarna röstade således på Enhedslistan. Det är således intressant att se vad Endhedslistan har för önskelista (enligt Jyllandsposten):

"I partiprogrammet står, at Enhedslisten vil udrydde militær og politi. "

Vidare:
"Dele af Enhedslistens partiprogram

•Socialismens eneste naturlige modstander er det borgerskab, der udgør en mikroskopisk del af befolkningen. En socialistisk strategi må derfor have som sit naturlige sigte at samle befolkningens overvældende flertal i en samlet front mod kapitalismen.

•En styrkeposition opnår man kun ved folkelig mobilisering, organisering og aktion, strejker, demonstrationer, ideologisk og kulturel kamp, civil ulydighed osv.

•Derfor er det nødvendigt at gennemføre en revolution - i betydningen et gennemgribende systemskifte, hvor en mobiliseret og velorganiseret arbejderklasse og dens allierede fratager den herskende klasse de enorme magtmidler, den reelt bestyrer i dag.

•... men også om at erstatte centrale dele af statsapparatet med folkemagtsorganer. Frem for alt opløsning af politiet og militæret, der gang på gang har vist sig som kapitalmagtens sidste, alt for effektive, allierede.

•Revolutionen, afskaffelsen af kapitalmagten, er snarere begyndelsen end slutpunktet for den proces, der skal frigøre menneskeheden.

•Det socialistiske samfund er ikke statisk idyl, men en fortsat revolutionær proces."

[http://jp.dk/indland/indland_politik/article2549302.ece?page=1]

Ojojoj, det var ord och inga visor...

Robsten sa...

@Kajsa
Tack Kajsa. Apropå borgerlig bakgrund så är jag en tämligen human, öppen och tolerant person, så jag hyser inga fördomar mot dem med borgerlig bakgrund. ;-)

PS.
Tvärtom så kan jag ibland uppskatta folk som kan äta med både kniv och gaffel, he, he.

DS.

Robsten sa...

"Vidare:
"Dele af Enhedslistens partiprogram"

Som sagt, jag verkade inte ljuga när jag påstod att de stod till vänster om våra egna domesticerade vänsterpartister.

Robsten sa...

@Kajsa

Förresten, vilken bakgrund tror du jag har då?

z999 sa...

Borgerlig bakgrund? Eftersom ordet borgerlig har förändrats så mycket av styret i vårat land så får man nästan förklara det närmare. Äkta borgerlighet fanns i landet på Gösta Bohmans tid.

Anonym sa...

Z999@ jag håller med dig. Saknar verkligen ett konservativt alternativ. Saknar också den tid då politikerna inte var så Pk - utan kallade saker för dess rätta namn och kanske också brydde sig mer om svensk folket? I dag regerar politiska broilers som säger tillrättalagda saker. De fjäskar för allt och alla. Kan tänka mig att M fick många röster vid förra valet från folk som hoppades på en åtstramning i flyktingpolitiken.. De är nog besvikna idag och kommer rösta Sd nästa gång. Dessutom (enl. Min make som är egenföretagare) så har inte Alliansen gjort något för företagarna. M har gått för långt åt vänster, eftersom det var enda chansen att sno makten från sossarna.

Sist röstade jag på KD, största anledningen till detta är att jag tycker att många barn far illa idag och föräldrarna borde vara med delaktiga i sina barns liv. Många lämnas ju på dagis redan vid ett års åldern. Jag tror att många föräldrar har lämnat över fostran och ansvaret till "staten". Det ville inte jag utan har varit hemma med mina barn i flera år. Nu har jag börjat jobba igen och tycker att det är jätte kul, men nu är ju också barnen större och de är väldigt trygga i sig själva.
Upptäckte tyvärr Sd, efter valet...och det visade sig att de hade samma familjepolitik som KD :-)

Tycker inte att det är något parti som är riktigt bra egentligen. Företagen är väldigt viktiga, därför önskar jag att Sd hade en bättre politik på det området. Det kanske kommer, om nu flera borgerliga hoppar över till Sd?

Robsten.. Jag tror att jag läste någonstans att du var en gammal sosse??;-)

//Kajsa

Robsten sa...

Det stämmer Kajsa. Sätt samman dina synpunkter på en småföretagarpolitik kort och koncist, så kan jag se till att de kommer till rätt personer.

robsten at comhem.se

Om du vill kan du ju lägga ut dem här på kommentarerna också.

Anonym sa...

Det skall jag göra, återkommer senare :-)
Kajsa

z999 sa...

@Kajsa, håller med dig angående företagande. Jag tycker att den "borgerliga" regeringen gjort mest för företagare som har som affärsidé att sälja tjänster till kommun och landsting och där den enda effektiviseringen är att hålla lönerna nere med hjäp av instegsjobben. Att främja företagande skattemässigt (och arbetsgivaravgifter) med förbehållet att företaget måste anställa svåranställda människor är inte att stödja företagande generellt i landet.

Jag anser att dom gått längre till vänster än dig kanske eftersom jag anser att upphandlingssystemet i kommun och landsting mer och mer börjar likna när forna Sovjet skapade "konkurrens" bland "arbetarägda" företag.

Håller med dig i din syn på att ta hand om barn. Det är väl inget fel i att föräldrar behöver barnpassning för att klara sig men när det urartar till inställningen att staten skulle sköta det duktigare så har det gått väldigt snett någonstans. Förmodligen har inställningen snedvridits av folk som vill främja sina jobb och utvecklas genom att föräldrar till slut tvingas att välja att lämna bort sina barn.

Kul att någon med ditt perspektiv skriver här förresten.