tisdag, oktober 25, 2011

En stor medieskandal!


Det började tidigt på förmiddagen, jag hörde det bakom ryggen. Twitterfloden ökade efterhand till en veritabel tsunami. Eftersom jag inte orkade öppna twittersidorna på nätet så gick jag in på DN:s och SvD:s sidor. Mycket riktigt, det var stort uppslagna artiklar om att Kinnunen, Ekeroth och Bylund stod bakom den nya hemsidan "Avpixlat". Enligt tidningarna kom uppgiften från Petzäll som från sin sjuksäng plötsligt skulle fått något "grand mal" och börjat twittra som en galning, om fullständigt osannolika förhållande. Dessutom så handlade ju detta om nya händelser som Petzäll inte kan ha någon uppfattning eller kunskap om. Detta borde precis alla förstått, t.o.m. sensationslystna journalister med begränsad intelligens och högst begränsad moral. 


Direkt efter kom uppgifterna om att partiledningen för SD skulle ha hackat en massa journalisters konton, eller åtminstone fått löpande uppgifter från crackade konton. Dessa uppgifter kom enligt tidningarna från Petzäll, som då skulle ha twittrad maniskt från sin kraftiga opiat och bensodiazepin-abstinens. Innan lunch twittrade Niklas Orrenius att Petzälls advokat intygat att Petzäll inte haft eller har tillgång till varken mobiltelefon eller dator, detta skedde alltså innan lunch. Journalister på de stora tidningarna fick e-post där de ombads att läsa twittret #SDgate. Ändå låg artiklarna kvar både på DN och SvD flera timmar, fast alla nu visste att uppgifterna var oriktiga. Det är uppenbart att en hackare kommit över en massa kontouppgifter på olaglig väg, lika uppenbart är det att Petzälls konto också var hackat. Vid denna tidpunkt (ungefär vid lunchtid) måste precis alla med en hjärna större än en valnöt förstå att resten av uppgifterna, SD:s partilednings inblandning i affären, måste vara ytterst osannolika. Den som spred uppgifterna gjorde det för att skada SD, och kan inte med bästa vilja i världen antas komma från SD (när nu Petzäll var borträknad). 
Jag tvivlar inte på att redaktörerna vid något tillfälle i förmiddags trodde på uppgifterna, trots att många SD-medlemmar som blev kontaktade uttryckte tvivel redan på ett väldigt tidigt stadium angående Petzälls twittrande. Men när det började bli dags för lunch måste helt enkelt både journalister och redaktörer förstått att en massa saker helt enkelt inte stämde. Ändå låg artiklarna med stora braskande rubriker där SD:s partiledning pekades ut som brottslingar kvar under en stor del av eftermiddagen. På SD:s partikansli hängde ett gäng fotografer, som i sin naivitet trodde att det var en ny Juholt-affär på gång. Dessa mediedrevens kolportörer framkallade skrattkramper hos förbipasserande SD-tjänstemän, då de ju visste att 100 procent av "drevet" bestod av luft denna gång. 


Det talades i de tidiga artiklarna om att detta kunde vara en jätteskandal i vardande (med illa dold förtjusning dessutom). Nu blev det inte så, fast egentligen är det en jätteskandal ändå. Det är en medial jätteskandal, i en normal värld. Alla våra stora tidningar gick ut med grova anklagelser och braskande svarta rubriker, baserat på twitter från Petzäll. Därefter visade det sig att det inte var Petzäll som twittrade. Hela korthuset föll ihop, men våra stora tidningar försöker skickligt hantera situationen. SvD försöker lirka sig förbi hela situationen med en artikel där hypotesen förs fram att hackarna kan bli hjältar (så det är allstå inte Åkesson som hackat längre, han skulle då sannolikt inte erhålla hjältestatus). DN skriver så här i sin näst senaste artikel.


Misstankarna mot SD tonades under dagen ned.


Ja så kan man ju också uttrycka det. Man kan också säga att uppgifterna om att kejsaren har kläder på sig tonades ned efter hand. Våra tidningar har gått på en jätteblåsning, och det är de som står med byxorna vid anklarna. Men samtidigt är det ju de som har företrädesrätt när det gäller allmän information, så de klarar sig ändå. Vi väntar bara på att någon subjournalist återigen skall beklaga sig över alla konspirationsteorier om att gammelmedia ljuger. För det är väl en riktig konspirationsteori, eller hur?

Länk DN Hackning

Länk DN

Länk SvD hackare

Länk SvD (jag hittar inte längre SvD:s braskande artiklar, bra SvD)

3 kommentarer:

Robsten sa...

Bra Poohl!
http://expo.se/2011/en-feg-attack_4454.html

Anonym sa...

Inte en sekund tror jag att DN, Expressen eller Aftonbladet skäms, tvärtom.

Att Poohl går ut och skriver som han gör har nog sin förklaring i att källan finns i hans närhet. Skade-eliminering m.a.o

Får se om Skräpo är kapabla att ta fram syndaren.
Allemand

z999 sa...

Off topic: Jag undrar om det finns någon undersökning om invandrares företagande i Sverige? Är det baserat i stort sett på tjänstesektorn? I så fall så betyder det att staten subventionerar invandrarföretagandet.