söndag, oktober 23, 2011

Alla skall med, trots att argumenten tryter


I ännu en ledare propagerar DN:s ledarredaktion för att Sverige bör gå med i eurosamarbetet och därmed införa Euro som valuta. Redaktionen gör detta ställningstagande när hela valutasamarbetet gungar som mest och allvarliga brister blivit uppenbara. Argumenten för ett deltagande i eurosamarbetet är inte längre ekonomiska, nu framförs i stället synpunkten att våra toppolitiker inte får vara med i samma beslutsorgan som de övriga europeiska toppkrafterna. Just detta, att få dunka rygg med Europas politiker har sannolikt varit den huvudsakliga drivkraften hela tiden. När nu de ekonomiska argumenten fallit som vissna fikonlöv så återstår bara det argument som hela tiden varit det huvudsakliga. Nu är det osannolikt att Sveriges befolkning vill riskera hela ekonomin för att vår politiska nomenklatura skall få klia rygg, vilket även DN:s ledarredaktion förstår. Så här skriver ledarredaktionen på i artikeln.


Därför är det olyckligt att Sverige inte ens deltar i det så kallade europlussamarbetet. Det är öppet för alla EU-länder som vill och det är bara en samling kritiska länder som valt att ställa sig utanför: Storbritannien, Tjeckien, Ungern – och Sverige.
Det är pinsamt att vårt land hör till denna grupp och det är märkligt att Socialdemokraterna hittills har motsatt sig svenskt deltagande.Regeringen borde göra mer för att övertyga S och därmed få en majoritet i riksdagen bakom ett beslut om att gå med.


Det vore rimligt att DN förklarade varför vi skall vara med i detta "europlussamarbete", länk. Vad är fördelarna och vad är nackdelarna? Vad har vi att tjäna på ett sådant medlemskap? Det som är pinsamt för DN:s ledarredaktion är inte pinsamt för mig eller för mina grannar, pinsamhet är således inget bärkraftigt argument i sig. Vi noterar också att det är (S) som skall övertygas, vad folk tycker är för redaktionen irrelevant. Till sist i artikeln.


Sverige måste också vara berett att bidra så snart euroländerna enats om rimliga förslag till lösningar på krisen.


Sverige = alla vi som betalar skatt, nota bene. Vi kan väl i sådana fall införa en "eurovärnskatt" så människor förstår vad det är för pengar som vi sponsrar Grekland och andra mañana-nationer med. Eller skall vi urholka vård, skola och äldreomsorg med de pengar vi skall stödja bankrutta nationer med? Så lätt man skänker bort skattebetalarnas pengar så fort det är EU-relaterat. Det finns två argument mot att vi skall vara med och bidra med stödpengar, förutom ovanstående argument, dessa är enligt följande.


Pro primo: Svenska folket röstade mot ett medlemskap i valutaunionen just för att slippa vara med att betala andras notor (bl.a.). 


Pro secundo: Vilken hjälp fick vårt land när vi höll på att förblöda i början av 90-talet?

Länk DN

6 kommentarer:

Kastor sa...

Europa projektet har kommit till vägs ände och desperationen bland liberalerna växer alltmer.En parallell med invandrarpolitiken är lätt att skönja. Det går utomordentligt lätt att slösa med andras pengar och kalla detta för solidaritet.
Dn tycks ha en lösning på EU:s ekonomiska problem som de europeiska ledarna förtvivlat letat efter det sista halvåret.

Anonym sa...

Jag är fortfarande stolt över att ha röstat nej. Avser också fortsätta att göra det oavsett vad DN skriver.
Allemand

Anonym sa...

Jag har upptäck brittiska The Times som ju är starkt EU-kritisk, betydligt bättre för blodtrycket än att läsa DN:s floskler...

harris sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
z999 sa...

Öh, av vilket skäl? Var det en dålig länk i det? Jag kollade inte.

Anonym sa...

Ja alla ska med och betala Goldman & Sachs.