tisdag, oktober 25, 2011

Brottslighet mätt med opinionsundersökningar

En f.d. direktör på Rikspolisstyrelsen, Kjell Elefalk, hävdar på Newsmill att brottsligheten i vårt land minskar dramatiskt. Det har nämligen gjorts opinionsundersökningar om brottsligheten, man har alltså intervjuat personer om de blivit utsatt för brott. Enligt dessa opinionsmätningar skall alltså brottsligheten minska dramatiskt, åtminstone när det gäller en brottstyp som Elefalk betecknar som "mängdbrott". I våra södra landskap skall brottsligheten ha minskat med mellan 20 och 30 procent. Så här skriver Edefalk i sin artikel.


Detta leder ofta till en förvirrad debatt. Det mesta har varit löst prat, troenden, tyckande och rena myter. Dunkla politiska krafter har haft sin uppfattning klar och megafonerna igång. 


Vi undrar om inte Edefalk själv representerar "dunkla politiska krafter". Varför inte luta sig emot den statistik som finns både på BRÅ och SCB? Enligt statistik från BRÅ så minskar inte brottsligheten alls. Enligt den tabell jag tittade på så är det en brottstyp som markant ha minskat, nämligen "tillgrepp av fordon", dessutom har "stöld ur fordon också minskat. Det är positivt och vi får väl gratulera biltillverkarna för bättre lås på bilarna. Alla andra brottstyper har ökat och speciellt sexuella brott och misshandel har visat en stigande kurva. 


Vi undrar vad nästa steg blir, att mäta skattetrycket med opinionsundersökningar? Hur upplever ni skattetrycket? Var god att kryssa i rätt ruta. Vi hoppas att Edefalk inte tycker att statistik från BRÅ är "löst prat, troende, tyckande och rena myter". 


Länk Newsmill


Länk BRÅ
 

2 kommentarer:

Kastor sa...

Jag undrar om inte detta är ett första steg att censurera brottsstatistik från BRÅ och SCB.

Robin Shadowes sa...

Svensk polis löser tydligen enbart 3 brott per år. Dom tar det tydligen som intäkt att kriminaliteten minskar. Men det handlar bara om den gamla vanliga kulturmarxismen.