söndag, mars 11, 2012

Tryckfrihetssällskapet - ett lovvärt initiativ


Efter dansk förebild startades det svenska Tryckfrihetssällskapet. Det är ett lovvärt initiativ för att belysa tryckfriheten eller kanske främst åsiktsfriheten (min tolkning) i vårt land. En rad namnkunniga personer stod bakom eller hade lovat att föreläsa för Tryckfrihetssällskapet. Det var personer som Ingrid Carlqvist och Gunnar Sandelin som drivande bakom projektet. Flera namnkunniga personer hade också lovat att delta i föreläsningar. Under januari och i början av februari var det flera personer som tydligt märkte en oro från etablerade konsensusjournalister. Detta måste betraktas som ett mycket gott tecken. Tyvärr har tryckfrihetssällskapet drabbats av flera avhopp. Bl.a. har antifeministen Per Ström hoppat av. Ström förklarar på sin blogg bakgrunden till avhoppet. Så här skriver han bl.a.
Nu har det kommit till min kännedom att Roland Poirier Martinsson hoppat av föreläsningen, efter att han gjort research. Det har fått mig att också läsa på om Tryckfrihetssällskapet, och vad jag fick fram får mig att också ställa in min föreläsning. Det förekommer främlingsfientliga värderingar som jag inte delar och inte vill förknippas med. 
Att Ström "läst på" om Tryckfrihetssällskapet låter otroligt, det finns nämligen inget att läsa. Det finns ingen programförklaring eller dekret för tryckfrihetssällskapet, mig veterligen. Det är personerna bakom sällskapet som pratat ihop sig om projektet. På Facebook hade dock Tryckfrihetssällskapet en grupp där en understundom vild diskussion om immigrationspolitiken och islam pågick (och kanske fortfarande pågår). Tryck- och åsiktsfrihet innebär självklart att man likt mig, måste få uttrycka åsikter om vår immigrationspolitik. Ett tryckfrihetssällskap skulle vara meningslöst om inte människor fick uttala åsikter också om migrationspolitiken. Hela idén med tryck- och åsiktsfrihet är att människor skall kunna uttrycka åsikter utan att någon annan skall "förknippas" med dessa åsikter, bara för att man är deltagare i samma grupp. Här har Ström helt enkelt fel och han förfaller till tokfeministernas bild av yttrandefrihet (säg vad ni vill, bara ni i huvudsak håller med oss). 


Tyvärr så spårade tryckfrihetssällskapet på Facebook ur rejält. Tryck och åsiktsfrihet innebär inte att sjövilda fradgatuggande personer kan ge fritt utlopp för sitt personliga hat så fort någon avviker från uppfattningen att alla muslimer snarast skall utrotas varhelst de påträffas. Eller att starta en organiserad mobbningsgrupp mot någon enskild person som tycker det är ganska OK med en generös immigrationspolitik. Det är att förfalla till samma låga demokratinivå som Reinfeldt och Sahlin bekänner sig till (i humanismens namn självklart). Tyvärr är det nog så att alla systemkritiska grupper som på allvar möter offentligheten måste administreras och modereras. Sjövilda personer som i huvudsak ventilerar sitt personliga hat förstör för alla de som kämpat oerhört hårt för att bryta den stalinistiska åsiktskonsensus som vårt land lider av. Och låt oss vara ärliga, ibland är det frågan om att vädra sin personliga frustration, i motsats till att försöka påverka debatten. Vem blir egentligen positivt påverkad av en dräglande, rödögd gorilla, som utstöter oartikulerade jättevrål så snart någon nämner ordet "islam"? Jag när en misstanke om att det är denna typ av otämjda gorillor som orsakat avhoppen från Tryckfrihetssällskapet, starkt jobbat PG. 


Jag tycker det är bedrövligt med dessa avhopp från TFS, speciellt som de med lite eftertanke kanske hade kunnat ha undvikits. Vi behöver verkligen ett Tryckfrihetssällskap i vårt land, nu mer än någonsin. Axess redaktion ondgör sig över den åsiktskonsensus de har alla chanser att själva bryta, men inte vågar. I samma petition där de förkastar vår strikta åsiktskonsensus deklarerar de högtidligt att de vördsamt knäböjer inför själva essensen i denna samhälleliga konsensus. Det är mer än pinsamt och jag har funderat på om det egentligen inte är någon form av ironi. Någon viskade i örat att Axess-redaktionen tagit åt sig av vissa påståenden om åsiktskopplingar till Breivik. Detta kan helt enkelt inte vara sant. Alla som står till höger om DN:s kulturredaktion har vid det här laget blivit kallade Breivik-anhängare. Det är enligt denna logik snarast misstänkt om man inte blivit anklagad för nämnda epitet, om man då inte verkligen inte ingår i DN:s kulturredaktion vill säga. Påverkas man av så låg och direkt infantil argumentation är man helt enkelt inte värdig att höja svärdet och den gyllene pennan för demokrati, yttrandefrihet och åsiktsfrihet. 


Att vara antifeminist (eller åtminstone ta avstånd från tokfeminismen) i dag är inte att vara direkt ute i kylan. Ströms mod får beröm i kommentarsfältet på hans blogg. Jag vill ogärna kritisera beröm, då det åtminstone delvis kan vara befogat. Men den som gjorde grovjobbet mot den extrema feminismen var journalisten Evin Rubar som bl.a. gjorde programmet "Könskriget". Hon gjorde det i en tid när i princip inget vågade säga emot rena fascistfeminister. Rubar kritiserade och slog hårt mot vulgärfeminismen i en tid när varenda politiker ställde sig upp och bekände sig till "den rätta läran". Oavsett Rubars åsikter i övrigt (vilket jag inte har en aning om) vill jag här komma med en enkel hyllning till en kvinna med både kurage, mod och självständigt tänkande. Evin Rubar, du är Sveriges bästa journalist.          


Till sist fick vi då en debatt som är värdig namnet och som dessutom är både rolig och intressant. Under Per Ströms artikel i kommentarerna har en mångfald av olika åsikter kommit till tals och det är både uppfriskande och roligt att ta del av åsiktsutbytet. Eftersom jag själv kritiserat prosan på TFS-Facebook låter jag i sann demokratisk anda Ingrid Carlqvist kommentera samma prosa. 
TFS har också öppnat en diskussionsgrupp på Facebook. Den är inte på något sätt liktydig med sällskapet. Vi låter människor tala om det som deras hjärtan är fulla av. Det som det finns behov av. En del framför kloka och begåvade åsikter, andra är stolliga. Men förstår ni verkligen inte varför det är viktigt att bemöta Förintelseförnekarna? Och förstår ni verkligen inte att det var tystnaden och rädslan för att inte tycka som alla andra, som förde nazisterna till makten i Tyskland?


Länk TFS


Länk Per Ström Genusnytt

11 kommentarer:

Nisse sa...

Det är med Tryckfrihetssällskapet som med t.ex Avpixlat: det är inte huvudet som är problemet utan svansen. Man kan naturligtvis diskutera om en redaktion eller blogg kan/ska hållas ansvariga för vad som skrivs på tillhörande forum och kommentarsfält. Principer om yttrandefrihet säger möjligen att det kan/ska man inte, var och en står för sin egen åsikt och representerar inte någon annan än sig själv, men ändå bidrar vad som skrivs i forum och kommentarsfält till det intryck som skapas utifrån.

Men yttrandefrihetsprinciper åsido handlar det kanske främst om vem man vill försöka övertyga, och till vilken del man vill vara en del av den sfär där någon tar vad som sägs på allvar. Både Tryckfrihetssällskapet och Avpixlat är på väg att tappa sin relevans i det avseendet på grund av svansens uppträdande. Människor är trots allt så funtade att de ryggar för hets- och pöbelbeteende - och det oavsett om de bakomliggande syftena är aldrig så behjärtansvärda.

z999 sa...

Nisse, tro det eller ej men det där problemet började redan på bss tid...

z999 sa...

Nisse, tänk dig in i följande situation. Avpixlat (ledningen) lyckas fixa en debatt med en riksdagspolitiker. Och tänk dig sedan att man skickar "svansen" i stället för ledningen. Ganska exakt detta uppstod en gång när BSS lyckades fixa en sådan debatt på 80-talet.

Anonym sa...

Vi måste få lov att uttrycka oss annars kvävs vi men det få aldrig inskränka på en medmänniskas rätt att göra det samma.
Igår blev jag stoppad på Stortorget i Malmö med att ta del av politik.

Av en mobb (motdemonstranter) fick jag höra att de tänkte göra så att jag inte skulle kunna höra något för INGEN skall få höra SD för dom är rasister och fascister. Jag uppmanades även av två unga väsnandes människor att gå därifrån enligt dom hade jag inget där att göra.

Då stod jag kvar och hävdade min rätt.Jag trodde att de skulle döda mig.

Alla måste få lov att åtnjuta yttrandefrihet inte endast en mobb.

Tack Robsten för ett bra inlägg.
Eva-Marie

Robsten sa...

Superbra att du stod på dig Eva-Marie. Du har säkert mer mod och råg i ryggen än Per Ström, utan att jag vill förringa hans insatser mot statsfeminismen. Landets framtid och demokrati hänger på att just sådana som du står kvar och hävdar er rätt ;-)

Anonym sa...

SE UPP!

"Tyvärr så spårade tryckfrihetssällskapet på Facebook ur rejält. Tryck och åsiktsfrihet innebär inte att sjövilda fradgatuggande personer kan ge fritt utlopp för sitt personliga hat så fort någon avviker från uppfattningen att alla muslimer snarast skall utrotas varhelst de påträffas. Eller att starta en organiserad mobbningsgrupp mot någon enskild person som tycker det är ganska OK med en generös immigrationspolitik."

Jag är inte inloggad på Facebook och har ingen aning om vad som utspelar sig där, men ovanstående referat tyder på, att det är Expo och närstående nätverk som själva står för "fradgatuggandet" i akt och mening att misskreditera. Liknande krypskytte är vanligt och bör inte automatiskt utlösa oreflekterad beröringsskräck.

/ Info

z999 sa...

@Eva-Marie:
Jag håller med om Robstens "...Landets framtid och demokrati hänger på att just sådana som du står kvar och hävdar er rätt ". Det är faktiskt väldigt viktigt att det finns åtminstone några som har samma mod som du för att demokratin ska överleva. Yttrandefrihet, mötesfrihet med mera överlever inte i sig själv bara för att staten har bestämt det.

Någon ställde en gång frågan "vad händer om medborgarna i en demokrati röstar bort demokratin?". Vad som händer är ungefär samma sak som händer när styret i en demokrati struntar i att bevaka medborgarnas demokratiska rättigheter mer än minsta möjliga pliktskyldigt.

Robsten sa...

@info
Jag vet, men nu råkar jag veta att just denna gång var det inte Expo. Alltså man spelar motståndarna i händerna om man går över alla gränser. jag tvivlar inte att Expo jublar när någon går kraftigt över gränsen. Tycker inte vi skall bjuda på det.

z999 sa...

DN har den slugiltiga lösningen på problemet med folk som tycker fel.
Medicinera fram rätt åsikter.

Nu råkar det vara så, som Robsten vet, att just jag råkar äta just det läkemedlet. Ändå är jag rasist enligt dagens nyspråk. Det kanske inte fungerar på alla?

Robsten sa...

Jorå, det kan fungera. Människan har en naturlig nedärvd rädsla för det som är främmande, en naturlig reaktion. Förmodligen har det hjälpt oss överleva enligt evolutionens principer. Medicinen kan dämpa de naturliga reaktionerna.

Nu är det så att kritik mot en vansinnig immigrationspolitik och en slapp integrationspolitik inte har med rasism att göra, så DET hjälper medicinen inte emot.

Peter sa...

Det är sorgligt att både Pär (alltså inte "Per") Ström och Axess nu har fegat ur.