söndag, april 15, 2012

Med facit i hand - medias juridiska påverkan


Samma dag som den fruktansvärda massakern på Utyøa inträffade skrev jag om en polisjakt på en motorcykel. Jakten slutade olyckligt då föraren slutligen körde ihjäl sig. Polisen blev kritiserad av media för att ha vållat olyckan genom att stressa föraren av motorcykeln. Passageraren på motorcykeln fick uttala sig i SvD där hon anklagade polisen för dödsfallet. Länk


Det kan vara av intresse att följa upp hur media agerade i fallet, nu ligger nämligen filmen med polisens eget material ute på You Tube. Så här stod det i SvD där passageraren fick uttala sig, i en artikel där rubriken var " Polisen tog min pojkväns liv".


Men Veronica Temel som vårdas på sjukhus menar att polisens berättelse inte stämmer utan att polis körde efter med bilar ända tills olyckan inträffade. Och dessutom ska helikoptern ha kört ”jättelågt”.– Vi såg den hela tiden, jag hörde den bakom mig. Det var därför han fick panik, säger hon till Aftonbladet.


Låt oss titta vad polisens film visar. Filmen från polisen visar att motorcykeln körde i över 200 km/t innan jakten ens började. Motorcykeln kryssade mellan bilar i olika körfält när farten är uppskattningsvis mellan 200 och 250 km/t. Det var just därför polisen tog upp jakten. Sedan visar det sig att motorcykeln saknar registreringsskyltar. Varför plockar man bort dem? Polisen försöker följa motorcykeln, men misslyckas, då farten överstiger 200 km/t. Vid Sveavägen upptäcker föraren av motorcykeln att polisen följer efter dem, då kör de mot rött ljus. Sedan ta den verkliga jakten vid. Ganska snart ger polisbilen upp, då farten är mycket hög. 

Polisens helikopter tar vid och ger färdanvisningar till den efterföljande polisbilen. När olyckan inträffar befinner sig polisbilen minst en mil från motorcykeln. Helikoptern meddelar polisen att motorcykeln gått omkull och då ökar polisen farten från cirka 170 km/t till 200 km/t. Polisens samtal i deras bil avslöjar att de hoppas på att bensinen skall ta slut för motorcykeln. 


Meningen är att trafikanter skall stanna på polisens signal. Gör någon inte det och kör ifrån polisbilar i farter över 200 km/t, och dessutom försöker köra ifrån polishelikoptrar när polisbilarna gett upp, då ligger nog ansvaret på föraren själv. Jag skrev det den 22 juli 2011 och det visade sig stämma när vi ser polisens film. Förresten hade jag rätt om att hålla huvudet kallt även när det gällde ett bombattentat i Oslo och skottlossning på en ö några mil därifrån. 


Länk SvD


Artikel publicerad Robsten blog 22 juli 2011

FREDAG, JULI 22, 2011
Konsten att hålla huvudet kallt


Ett kraftigt bombdåd har skett i Oslo, alldeles utanför energidepartementet. Vi vet att personer dödats och skadats. Så mycket mer än så vet vi inte. Explosionen verkar ha skett från en bil, men vi vet inte ens det säkert. En del rubriker i våra dagstidningar är stötande, som att någon svensk hörde en "fet smäll". Sådana kommentarer hör kvällstidningarna till, lite mer respekt kräver vi av våra dagstidningar. Vår media talar om att säkerheten höjts vid Rosenbad. Varför har den det? Sannolikt finns det ingen ökad hotbild mot Rosenbad rent logiskt, bara för att en bomb exploderat i Oslo.     


Detta är ett exempel på en händelse då man skall avhålla sig från långtgående spekulationer. Vi vet ingenting ännu och en massa lösa spekulationer tjänar ingen nytta. Tvärtom så kommer felaktiga spekulationer att vändas emot alla dem som ägnat sig åt dessa. T.o.m. riktiga spekulationer kan vändas emot de som ägnar sig åt dessa, om det av en slump visar sig vara riktiga.


Motorcykelolyckan   


Det vi däremot kan uttala oss om är att det inte är polisens fel att en dåre på motorcykel körde ihjäl sig själv. SvD publicerar en artikel med rubriken "Polisen tog min pojkväns liv". I artikeln uttalar sig flickvännen att det som vanligt är polisens fel att en pojke som tydligen fått tillgång till familjens motorcykel, körde ihjäl sig. Föräldrarna har ingen ansvar, pojken själv har inget ansvar och flickan som åkte med pojken har inget ansvar, nej alltihop är polisens fel. 


Jag tycker SvD gör fel som publicerar en artikel med en rubrik som indikerar att det är polisens fel att en fullständig dåre körde ihjäl sig. Inte ett ord om pojkens eget ansvar och inte ett ord om föräldrarnas ansvar. Flickan som åkte med, hade hon något ansvar? Pojken körde utan körkort i över 250 km, han körde ifrån polisens helikopter. Nej, detta var INTE polisens fel. SvD har inte lyckats att hålla huvudet kallt i tragiken om den unga pojken som körde ihjäl sig själv med familjens motorcykel.  

31 kommentarer:

z999 sa...

Det är mainstreams förhållningssätt till media i allmänhet som skapat den situation vi har idag. Det är otroligt att tidningar som vill ge lite intryck av lite seriositet låter sådana där rubriker gå igenom.

Är man riktigt mainstream så tror man förbehållslöst på sagorna om SD's mörka historia trots att de skapats av en enda källa (expo). Expos material tålde ingen granskning i debatt vilket är en stor orsak till att SD's motståndarsida vägrade ta debatten under 90 och en bit in på 2000-talet.

Hur någon ens kan nämna ordet trovärdighet tillsammans med att "vägra ta debatten" är för mig obegripligt. Men för "antirasisterna" räcker det med att en auktoritet har talat, självklart med sig själv som enda källa, för att det ska vara dagens sanning.

z999 sa...

Samtliga försvarare av islam i Sverige, oavsett om ni är muslimer eller inte, ni behöver aldrig bekymra er över om ni har samma värdegrund som mig eller inte. Jag har definitivt inte samma värdegrund som såna människor som er.

z999 sa...

Borg om svenska ekonomin:
http://www.dn.se/ekonomi/borg-05-procent-i-tillvaxt-i-ar

Enligt Borg är osäkerheten stor i internationell ekonomi, vilket föranleder försiktighet med nya satsningar.


Det mesta brukar vara rätt osäkert för den som struntar i förutsägbara utifter(=invandringen och EU).

Anonym sa...

http://www.dn.se/ledare/signerat/integration-blunda-inte-for-problemen

Anonym sa...

Robsten: Även jag har sett filmen men tycker nog att poliserna stundtals visar på stor omognad inför sin uppgift. Uttalanden som att "bilen behöver blåsas ur", "preja honom i mitträcket" osv visar på allt annat än allmänhetens bästa som ledord. En bra polisman hade istället försökt stoppa polisen redan innan rödljuskörningen, fast det är klart då blev det ju ingen biljakt... Sen vad är egentligen farligast en mc i 150+ (deras fart före jakten) eller ett 10-tal polisbilar körandes i dryga 200? Jag kräver proportionstänk i denna fråga då du faktiskt visat dig behärska det tidigare./RaxT&

Robsten sa...

Ähh....preja honom i mitträcket var klart olämpligt sagt och visar på omognad, om de helt enkelt inte hade tänkt låsan fast honom, alltså stänga in honom mot mitträcket. "Blåsa ur bilen" var väl inget? Det är ju inga robotar vi pratar om? Där går väl ändå gränsen, tycker jag nog.

I början på filmen, innan jakten tar vid, bedömer jag farten som 200+, motorcykeln kryssar mellan bilarna. Saken är klar, polisen måste helt enkelt stoppa motorcyklisten, det är deras jobb helt enkelt, det är därför vi har en polis.

"Stoppa honom innan rödsljuskörningen"? De diskuterar ju det fram och tillbaka, och kommer fram till att inte göra det. Av flera orsaker, bl.a. för att motorcykeln befinner sig i fel fil samt att det finns ungefär 100 andra motorcyklister vid Mc Donalds Sveavägen.

"fast det är klart då blev det ju ingen biljakt" Denna sats ställer jag absolut mig inte bakom, exakt så resonerade Aftonbladet och SvD, här ställer jag mig absolut på polisernas sida, utan tvekan. Poliserna släpper motorcyklisten för att farten blir för hög. Poliserna hoppas på att bensinen tar slut.

Ansvaret för denna olycka ligger till 100 procent på motorcyklisten. Det är min åsikt och filmen visar detta.

Anonym sa...

Killen var en korkad bastard som utsatte sin tjej och andra trafikanter för livsfara. Det samma gäller bruden som åkte med och tyckte att det var kul. Förarens morsa är en bottenmänniska som inte tar ansvar utan lånade ut MC-n. LOWLIFE PEOPLE!

Anonym sa...

Apropå islam. 5050 skäggbarn söte hit under den senaste tiden. Till England, dryga 2000, till Belgien under 2000. De verkar tro att svenskar är korkade. De gör landet bankrutt. Inget arbete, inga bostäder, man får inte ens sjunga nationalsången på skolavslutningar etc. Stakka svenskar. Var fan tog stoltheten vägen?Grattis Sverige!

Anonym sa...

rättelse; 5050 skäggbarn sökte hit under den senaste tiden.

z999 sa...

@Anonym, ett av de största problemen med islam som jag ser det är att så många svenskar påverkats att tycka att patriarkala ideologier från mellanöstern inte bara är acceptabla utan något som ska stödas rent allmänt och att det är positivt att utövarna ökar explosionsartat.

z999 sa...

Ett annat problem med islam är att kritikerna enbart skjuter in sig på de grövsta avarterna. Det saknas analys om vad en spridning av islams synsätt innebär och hur islams synsätt i allmänhet skiljer sig från en acceptabel norm. Har vi någon gemensam norm i Sverige längre eller är det bara media och en åsiktselit som bestämmer normen?

Anonym sa...

Dessutom låg inte helikoptern bakom dem som tjejen uppger för det kan de inte göra. De har sin säkerhetshöjd som de inte får gå under av säkerhetsskäl t.ex. ett motorbortfall och ev. nödlandning.

Alltihop är en soppa av en svamlande tjej och ljugande skribenter som inget begriper.
Zigge

Chris Rock sa...

1. - Obey the law

2. - Use common sense

3. - Stop immediately

4. - Turn that shit off

5. - Be polite

Robsten sa...

Sevärd, och motorcyklisten skulle sett den innan vansinnesfärden:

http://www.youtube.com/watch?v=uj0mtxXEGE8

Robsten sa...

SVT tog upp filmen med motorcykelföraren. De reagerade på ett par av polisens kommentarer. Det är märkligt vilken låg tolerans man har med ett par ganska harmlösa kommentarer, och vilken oerhörd tolerans man har med vilka risker motorcykelföraren och passageraren utsatte omgivningen för. Nu påtalade SVT dårskapen i motorcykelfärden, bäst att lägga till det.

z999 sa...

Breivik går från klarhet till klarhet, black-power hälsning i rätten...

Osynlige Mannen sa...

Polisen uppvisar en mycket hög grad av professionalitet. Beundransvärt. Det är skönt att se att det finns annat än dialogpoliser. Och jag vill ge en STOR eloge åt stockholmarna. Alla kör snabbt och smidigt åt sidan för att släppa fram polisen. Det är sådant som gör mig stolt över att vara svensk. (Liksom att vi är ärliga och inte kastar sopor i naturen mm.) Vad gäller MC-föraren däremot... Låt oss hoppas att han inte hann avla några barn. Flickvännen bör kraftigt överväga att sterilisera sig. Det finns tillräckligt med dumskallegener i befolkningen. Det räcker att slå upp valfri tidning för att konstatera den saken.

Johan sa...

Varför tycks reflexen i media ständigt vara att gå tvärtemot sunda förnuftet?

Vi har en polis för att skydda oss. De är människor och därmed inte felfria men i stort sett är de välvilliga och kompetenta.

Vi har kriminella som vill oss illa eller åtminstone skiter fullständigt i vad deras beteende för konsekvenser.

Naturligt vore då att oftast hylla polisen och vara stolta över deras insatser och fördöma kriminellas insatser.

Media däremot. De intar alltid en kritsk hållning till poliser och visar tillit till kriminella. Hur blev det så?

Polisens uppgift är framförallt att skydda de som inte är kriminella. Det finns ingen rimlig ursäkt för att riskera andras liv genom att fly från polisen.

z999 sa...

Håller verkligen med Johan.

Robsten sa...

Ber om att få instämma, väl talat Johan.

Robsten sa...

Osynlige mannens inlägg är också tänkvärt.

Robsten sa...

Vad använder du för htlm-kod för att lägga länkar här i kommentarerna Z?

z999 sa...

Html? Menar du så här?.

Byt ut [ mot tecknet för "mindre än"(<).
Byt ut ] mot tecknet för "större än"(>).

Så här skriver man sedan:
[a href="https://sverigedemokraterna.se/"]din klickbara text skriver du här[/a]

Hoppas detta fungerar som visning.

z999 sa...

Jättebra kritik av Erik Almqvist när det gällde budgeten. Kände mig spyfärdig av tanken att Anders Borg skulle komma undan med det utan någon kritik alls. Den tjaffsiga och menlösa debatten med sossekvinnan om budgeten borde inte ha sänts i TV överhuvudtaget. Finns det inget urval alls när det gäller vad som är informativt eller inte?

z999 sa...

Sydsvenskan fångade "debatten" rätt bra.
Läs här

Citerar
Det är inte bara trångt i mitten i svensk politik just nu. Det är lite tomt också.

Robsten sa...

ja Erik gjorde bra ifrån sig, inte tu tal om det.

Robsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Robsten sa...

Citatet

"Trots hårt motstånd från omgivningen kom Sverigedemokraterna in i riksdagen"


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=5061597

Anonym sa...

Ikväll kommer TV4 att spy galla över polisen i Kalla Fakta. Varning för blodtryckshöjning.
Zigge

z999 sa...

Ytterligare exempel på det negativa som islam tillfört Sverige.
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=303283

z999 sa...

Jag förutspår att Breivik kommer att lyckas med sitt uppsåt att skapa polarisering. Antirasisternas reaktion följer exakt det mönster som han önskade, till och med över förväntan.