söndag, november 04, 2012

Nej till hemundervisning och religiösa friskolorPaulina Neuding skriver på SvD opinion att hemundervisning bör tillåtas, i alla fall om speciella skäl föreligger. Detta efter att Göteborg stad tillåtit några barn hemmahörande i den ortodoxa Chabadrörelsen att fullgöra sin skolplikt genom hemundervisning. Orsakerna som kammarrätten i Göteborg hänvisar till är risken för att barnen kan mobbas i en vanlig skola. Neuding svarar på detta enligt följande.


Det är synd att beslutet överhuvudtaget måste grundas på rädsla och risker, snarare än föräldrarnas vilja och förmåga att ge barnen en bra utbildning. Det har gjorts omfattande forskning kring hemskolning i USA, och erfarenheten därifrån visar att detta knappast är en rörelse för föräldrar som vill låsa in sina barn i källaren; hemundervisade elever är mer aktiva i föreningsliv än andra barn, och de får högre resultat än genomsnittet i offentliga skolor.

I dag kan vi inte ta föräldrars vilja att ge sina barn en bra utbildning för given. Det kan finnas andra skäl till att vilja bedriva hemundervisning, som att barnen inte skall beblandas med det svenska samhället t.ex. För tjugo år sedan var denna risk marginell till den grad att vi kunde utesluta den helt, i dag kan vi inte det. Framförallt har otaliga undersökningar visat på att skolans kanske viktigaste uppgift är att fostra barnen socialt, att lära dem samarbete och att kunna interagera med omgivningen. Hur väl går det ihop med hemundervisning? De skolbarn som klarar sig bäst i både livet och arbetslivet är inte de som får högsta betyg, utan de som får kanske lite lägre betyg, men tillägnar sig goda sociala kunskaper [Anita E Woolfolk, 1995, Educational psychology]. 

Erfarenheterna från USA är inte nödvändigtvis relevanta för dagens förhållande i Sverige. Neuding lämnar heller ingen källhänvisning, vilket hon i princip måste göra i ett sådant här fall för att uppgiften överhuvudtaget skall äga relevans. 

Om vi haft en annan samhällsutveckling och därmed ett annat mer homogent samhälle skulle jag inte heller då ha propagerat för hemundervisning, men möjligen hade vi kunnat slacka efter lite på lagstiftningen. I dagens splittrade samhälle borde vi snarast strama åt lagstiftningen för hemundervisning ytterligare.  Slutligen undrar jag vad det skall bli av barnen från Chabadrörelsen. Var skall de arbeta i framtiden? Hur skall de få sin högre utbildning? Eller är en karriär inom den egna rörelsen självklar och inget att diskutera? När det är frågan om böneutrop hänvisas det till religionsfriheten i vartannat andetag. När det är frågan om att uppväxande barn kanske skall få välja både sin karriär och tro själva, är det ingen som hänvisar till denna frihet.   

Samma problematik har vi när det gäller konfessionella friskolor. I ett modernt folkhem skulle det inte föreligga några större problem med dessa friskolor, nu däremot har vi problem. Vi har konfessionella friskolor där i princip alla vet att skollagen och läroplanerna inte följs. Frågan är bara hur och när dessa skall stängas, om vi skall följa våra skolparagrafer. Vi stiftar lagar för att de skall följas. Kräver vi inte att de följs kan vi lika gärna avskaffa dessa lagar helt. När det gäller våra konfessionella friskolor så är detta mer aktuellt än kanske inom något annat område.  

Ett talande exempel är att Abdirizak Waberi, moderat riksdagsledamot startat den konfessionella friskola som kanske rönt mest kritik av alla, Römosseskolan i Göteborg. Hur kan en riksdagsledamot starta och under en period driva en skola som rönt mest kritik från Skolinspektionen av alla landets skolor? Hur trovärdig är moderaternas skolpolitik efter att en i deras riksdagsgrupp själv startat det kanske värsta exemplet på en skola som totalt brister i respekt för de undervisningsregler vi har i detta land? 

Fler exempel på missförhållanden, även av kristna skolor, tas upp i denna motion av Richard Jomshof och Margareta Larsson. 

Även en del liberaler säger i dag att vi i detta land fullständigt misslyckats med integrationen av immigranter, vilket visar sig i bristande förankring på arbetsmarknaden. Om nu detta är förhållandet kan inte konfessionella friskolor, finansierade av Saudiarabien vara ett steg närmare en god integration. Överhuvudtaget är det förkastligt att en främmande stat, som på intet sätt utmärkt sig för jämställdhet och demokrati, finansierar friskolor i Sverige. Det borde vara oerhört mycket mer problematiskt att denna stat finansierar friskolor i vårt land, än att FOI säljer kommunikationsutrustning till samma land.  

20 kommentarer:

Mats sa...

Fast svenska värderingar i skolorna är bara en garanti så länge de människor som ansluter till ett svensk synsätt är i majoritet.

Antirasisterna i Sverige har ju noll respekt för upplysningstidens framgångar i Sverige och tror att kvinnlig rösträtt och en massa andra saker är något självklart som aldrig behöver försvaras.

Anonym sa...

Skolorna bör inte bara vara fria från religion, de bör vara expofria också eller fria från politisk påverkan via läromedel.
Vad det gäller att försvara våra värderingar och synsätt så är det klent med det sedan en stor religion har fått fotfäste och en massa "nyttiga idioter" som springer deras ärenden.
Mvh Micke

Mats sa...

Trevligt flyktingboende.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/nordnytt/lofte-om-ett-tryggare-boden

Mats sa...

Bra artikel av Åkesson i DN.
http://www.dn.se/debatt/vi-har-politiken-som-bryter-utanforskapet

SD anklagas för att inte ha en integrationspolitik (integrationspolitik=sopa grundproblemen under mattan). Och det hade inte Sverige på 60-talet och bakåt heller.

När Tage Erlander pratade om Sverige som ett homogent land kulturellt sett med ett enande i förlängningen etniskt sett så sågs assimilering som något naturligt. Han syftade på medborgare med liknande värderingar inför ord som "rättvisa", "jämlikhet" och så vidare. En kvalificerad gissning är också att han trodde att folket automatiskt insåg fördelarna med upplysningstiden och inte var idioter som anser att man kan relativisera bort allt.

Robsten sa...

Ja, det var en bra artikel av Åkesson. Inte ofta vi kommer in på DN-debatt dessutom.

Mats sa...

På BSS's tid fanns det ett sug efter en person som Åkesson bland väldigt många anslutna till kampanjen. Någon som kunde föra kampanjens talan i en seriös debatt med meningsmotståndare.

Och lite om BSS. Det var ett visst antal nazister i det självutnämnda styret för kampanjen men vad som glöms bort är att det var en kampanj och inte ett parti med en partiledning. Om det hade varit ett parti med en demokratisk partiordning så hade det sett helt annorlunda ut och kunnat vara plattformen för sverigedemokraterna. Man ska komma ihåg att det skapades ur den tidens erfarenheter, eller brist på erfarenheter. Trots att BSS egentligen skapades ur idén att samla alla invandringskritiker under ett tak i en ickepolitisk (=ickenazistisk egentliegn) organisation så kantrade det hela över till att bli en organisation som styrdes av människor med mer nazistiska ideal än invandringskritiska ideal.

Mats sa...

Billström är kritisk till Åkessons artikel i DN
http://www.dn.se/debatt/migrationsministern-det-jimmie-akesson-framfor-ar-inte-korrekt

Siffrorna är inte korrekta enligt Billström. Vilka siffror det gäller anger inte Billström. Åkesson anger den förväntade invandringen, troligtvis underbyggd med siffror som även Billström använder.

"Däremot håller ministern med om att det finns mycket kvar att göra vad gäller integrationspolitiken, och att det är en fråga som regeringen har i fokus. Här måste man bli effektivare för att få ut människor på arbetsmarknaden snabbare."

Oh ja! :-)
Det betyder i alla fall att regeringen fattar att invandringen inte är lönsam och att man måste göra något. Vissa alkoholister pratar om att lösa sina problem med att dricka lite mindre eller gå över till öl istället för sprit. Det kanske går att dra någon lärdom av dom?

Anonym sa...

Signturen Micke anser att statlig indoktrinering är rätt om den utförs på ett sätt som passar SD´s partiprogram.Det är bra att ni alltid visar vilka värderingar ni står för.

Anonym sa...

å BSS's tid fanns det ett sug efter en person som Åkesson bland väldigt många anslutna till kampanjen."


Ja det är inte för inte som han kan Olof Palme sången utantill. Patetiskt blir det när han ägnar sig åt att utesluta folk som tänker exakt likadant som honom själv därför att han slutligen fattat att han måste vara "pk" för att behålla den lönhan får av skattebetalarna. Snart är han folkpartist.

Anonym sa...

"SD anklagas för att inte ha en integrationspolitik"

Det stämmer.SD´s övergripande mål är att skapa en monokultur genom att man stryper invandringen och uppmuntrar eller tvingar tillbaka folk som redan är här.Det framgår av partiprogrammet.

Mats sa...

@Anonym:
Välkommen Anonym.
"Ja det är inte för inte som han kan Olof Palme sången utantill."

Jag hade gärna sett honom sjunga den i eurovision song contest. Han har utseendet för sig eftersom han är så lik Tom Cruise och jag tror allvarligt att han hade haft en chans.

"Patetiskt blir det när han ägnar sig åt att utesluta folk som tänker exakt likadant som honom själv därför att han slutligen fattat att han måste vara "pk" för att behålla den lönhan får av skattebetalarna. Snart är han folkpartist."

Nja, än så länge har han väl inte gjort några stora uteslutningar väl? Han kanske inte vet riktigt själv vad han tycker? Håller annars helt med dig att han försöker vara PK. I senaste partiledardebatten så höll ju samtliga övriga partiledare med honom i nästan allt.

Folkpartist? Jag tror inte han klarar att bli en så fantastisk duktig debattör som Björklund.

Mats sa...

@Anonym:
"Det stämmer.SD´s övergripande mål är att skapa en monokultur genom att man stryper invandringen och uppmuntrar eller tvingar tillbaka folk som redan är här.Det framgår av partiprogrammet."

Främja och skapa är tyvärr inte riktigt samma sak. Man kan jämföra med när jag gifte mig och vi sa ja till att främja ett perfekt äktenskap (ungefär). Vad vi *skapat* kan sedan jämföras med 30åriga kriget.

Anonym sa...

Svar till anonym från Micke
Hur kunde du nu få ihop detta?
Vad jag anser Expo gör är att propagera mot ett i riksdagen invalt parti och det skall man enligt dig få, får då det partiet i fråga en chans att gå i svaromål under lektiontimmar? När jag skriver opolitiskt innefattar det alla partier och även Expo, vilket inte är ett parti i sak men går vänsterflygelns ärenden och har väl lite väl tydliga skuggor i AFA.
Om man sedan går till värderingar så har vi i detta land skapat jämlikhet, religionsfrihet och yttrandefrihet som hörnstenar i vårt samhällsbygge, dessa hörnstenar börjar det ruckas på, småsprickor har redan börjat synas i fasaden, även på skolbygget.

Mvh Micke

Ps
Är detta en del i den fantastiska
SSU driven så bör ni nog ha lite mer kött på benen, annars sväljer dom er hela på nätet. ds

Robsten sa...

Ja, tämligen lam replik av Billström.

Mats sa...

@Robsten, läs reinfelts senaste. Om du inte redan gjort det.

Robsten sa...

Nej, jag letar försvunna dokument, har du länk?

Mats sa...

Här-
http://hd.se/inrikes/2012/11/06/reinfeldt-jobben-storsta/

Mats sa...

Citerar en grej från Reinfeldt:
"Den största utmaningen framöver för Sverige och Europa är att ordna så att också okvalificerad arbetskraft kan få plats på arbetsmarknaden, sade statsministern också:

— Att få en arbetsmarknad som ger alla en möjlighet att komma in är den allt överskuggande och svåraste uppgiften.

Han tillade att tiden då det räckte att komma på morgonen och erbjuda två händer är förbi, de jobben finns inte längre."

Vad han menar är alltså att han ser det som positivt om Sverige utvecklas till ett uland och inte konkurrerar med kunskap längre. Vi har ju redan en växande så kallad tjänstesektor så vi har redan varit på väg åt det hållet ett tag.

Mats sa...

Reinfeldt säger vidare i artikeln:
"De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren, rätt gapigt framförda, där görs jobbet, sade Reinfeldt och menade att det är där SD hämtar sin näring och driver sin verkliga politik.

— Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna. Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram, sade Reinfeldt."

Här, ett exempel på vad han menar. Djungeltrumman med rasistisk spridning är sveriges radio-
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5334866

Reinfeldt får väl kräva en hårdare filtrering och mer vitpixling i median. Jag kan inte minnas när jag senast läste någon positiv nyhet om invandringen i media.

Det är oerhört svårt att hindra nyheter att komma fram så som Reinfeldt vill. Men eftersom enigheten om invandringens förträfflighet är sjufaldig i riksdagen så kan han kanske ändra grundlagen för att tysta negativa nyheter om invandringen.

Robsten sa...

"— Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna. Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram, sade Reinfeldt.""

jag hade kanske tänkt skriva en artikel om detta men...

Reinfeldt kan inte nå fram för att många människor betraktar honom som en nationell barbar. De ogillar honom lika mycket som han ogillar dem. Gräsrötternas verklighetsbild stämmer bättre med verkligheten än Reinfeldts.

Budskapet finns på internet, gammelmedia har inte kontroll längre. Budskapet finns runt köksbordet och på arbetsplatser. Det finns många SD-medlemmar numera från den äldre befolkningsgruppen som inte ens någonsin har surfat in på Avpixlat. De kostymklädda riksdagsmännen som vandrar omkring i riksdagshuset och bor i Ålsten, där de låter sina barn spela fotboll i en homogen fotbollsklubb har ingen aning om verkligheten.

Skriver jag en artikel tar jag detta rakt av.

Obama har vunnit verkar det som, det skriks och tjoas bakom ryggen här.