fredag, februari 08, 2013

Billströms testballong

Migrationsminister gjorde tidigare i förra veckan ett utspel om att ”minska volymerna” av immigrationsflödet. Det var delvis en helt ny retorik sedan vår immigrationspolitik under lång tid varit cementerad och i princip varit tabubelagd från all politisk debatt. Billström följde upp utspelet i Agenda som sändes den 3 februari och upprepade sitt tidigare utspel om minskade volymer. Bakgrunden är som alla vet en påtaglig väljarflykt till Sverigedemokraterna, samt att både moderata och socialdemokratiska kommunalråd gått ut och kritiserat den förda immigrationspolitiken, då deras respektive kommuner har uppenbara svårigheter att klara av mottagandet av immigranter.

Kommentarerna från olika politiska läger har varit så förväntade att man i princip redan i förväg vetenskapligt och intill sista stavelse kunnat pricka in dem. Absolut ingen aktör har sagt något som man inte med en säkerhet som närmar sig regnskurarna på midsommarafton kunnat förutse. Det enda som möjligen orsakat ett höjt ögonbryn var Christina Höj Larsens (V) rubrik där hon deklarerade att hon för första gången höll med SD. Men där var det enbart rubriken som bröt mönstret, och snarast var en apostrof för den bedövande förutsägbarhet som råder inom svensk politik inom vissa områden. Det som ibland kallas ”twittervänstern” gav uttryck för avsky och proklamerade med emfas att nu börjar M närma sig SD. Att de släppte lite extra emotioner i sina oneliners beror självklart på att de ville skapa ett politiskt tryck och tvinga Billström på reträtt. På ren mellan raderna-svenska betydde deras upprörda tweets, ”titta vad arga vi är. Dra tillbaka ditt förslag annars får du löpa gatlopp när vi i den kulturella och journalistiska PK-eliten verkligen gräver upp stridsyxan”.

Man kan väl säga att deras brösttoner hade avsedd effekt. Lite senare framträdde en statsmannamässig Reinfeldt och mycket klart tog tillbaka allt tal om ”volymer”. Självklart började en del journalister och andra politiska aktörer fundera på vad som låg bakom Moderaternas olika utspel, i alla fall de som kan tänka ett steg framåt och bakåt (vilket är långtifrån alla tyvärr). Den mest framförda slutsatsen är att det hela var en ”testballong”. Alltså ett utspel för att se hur olika aktörer reagerar på budskapet. Som vi redan konstaterat så har alla politiska aktörer reagerat exakt som förväntat. Varför då släppa en testballong där vi i princip kan förutse vartenda kommatecken i reaktionerna? Det kan ju vara så att mönstret hur olika aktörer reagerar är tydligare när man sitter en bit från Rosenbad än i själva byggnaden, men det räcker nog inte som förklaring. Utspelet kan mycket väl ha varit någon form av testballong. Den springande punkten är att man i princip inte har fått en enda indikation på hur valmanskåren tagit emot Billströms utspel.
 

En osignerad artikel på SvD tar upp ämnet från vilka signalerna kommer efter Billströms testballong. Så här står det bl.a. i artikeln när Torbjörn Sjöström, VD för Novus intervjuas.
Twitter säger inget om vad allmänheten tycker, betonar han. Men där finns en överrepresentation av opinionsbildare och journalister, det vill säga personer som i sin tur påverkar opinionen.


Klarare kan det väl knappast sägas. Opinionsbildare och journalister som i sin tur påverkar opinionen (den riktiga). Det är alltså inte från opinionen man väntar på signaler från den nämnda testballongen ifrån, det är från den opinionsbildande eliten, vilka den nu består av. Nu har det ju visat sig att denna opinionsbildande elit haft svårt med sin opinionsbildning, speciellt när det gäller frågor som immigration och integration. Problemet är att Moderaterna i detta fall, men även regeringen och oppositionen sänder upp testballonger, där en journalistisk och opinionsbildande elit tillåts ge svar. Problemet är att vi redan vet vad dessa journalister och opinionsbildare tycker, intill sista stavelse i vissa frågor. Det stora problemet är att dessa inte är representativa för befolkningen i stort. Det positiva är att dessa opinionsbildare i allt lägre grad lyckas påverka den riktiga opinionen. Det sorgliga är att många av de etablerade partiernas politiker ännu inte insett detta.

Som avslutning måste vi ändå konstatera vilken oerhörd tyngd denna opinionsbildande och journalistiska elit ändå spelar i det samhälleliga samtalet, detta i samband med debatten om ”näthatet”. Uppdrag Granskning tog upp ämnet på ett ganska bra sätt [02-06] i fokus var vanliga medborgare som blivit utsatta för rena lynchmobbar på nätet. I den efterföljande debatten handlade dock det mesta om grova otrevligheter mot kända opinionsbildare och journalister.

Det är självklart fullständigt oacceptabelt att ägna sig åt grova kränkningar mot journalister och andra kända personer (för att inte tala om hur improduktivt det är). Men nu handlade faktiskt Uppdrag Granskning om helt vanliga unga flickor, som blivit utsatta för vidrigheter ingen skall behöva utsättas för. Inte heller togs problemet med det allt råare och ibland rent oförskämda tonläget från krönikörer och journalister upp i den efterföljande debatten. Det kanske är det mest anmärkningsvärda i hela denna historia. Hur kan man förbigå tidningsartiklar som är så oförskämda att de skulle raderas om de publicerats som kommentarer, i debatten om näthat? Är det enbart för att författarna till hat-artiklarna är kollegor och kanske vänner till dem som styr denna debatt?     

18 kommentarer:

Lasse O sa...

Visst är opinionsbildare extra utsatta men även privatpersoner kan råka illa ut.
Själv tillhörde jag de olyckliga som svarade på en av SD:s annonser om att få informationsmaterial, för övrigt ett av mina större misstag. Sedan de "rättfärdiga" fått tag i mitt namn, min postadress och e-postadress och lagt ut dessa på nätet så strömmande hatmejlen in.
De lindrigaste hoten handlade om att hänga upp mig i lyktstolpar, de svårare var att skada mina anhöriga.
Några vänner sade upp bekantskapen men det kan förstås kvitta.

Verkligheten är att näthatet inte bara drabbar kvinnor med vänsteråsikter. Det finns minst lika många hatare bland de som påstår att de tillhör de "goda krafterna".
Skillnaden är väl att vissa hatare får en klapp på axeln i media för att de hatar rätt saker.

Micke sa...

Jag tycker det mesta som handlar om invandringen blir brännhett så fort någon form av uppstramning, restriktioner eller kontroll kommer på tal!
Rasistkortet och de grumliga vattnen ligger inte långt borta hur vettiga förslagen än är.
Det är bara till att konstatera vare sig man heter Billström eller annat att det är tabu att minska invandringen av vilka bra och reela skäl man än må ha, att det visst förs en vettig diskussion inom just invandring och integration är en lögn i kubik, och att alla som har en avvikande åsikt inte blir kallade rasister,nazister främlingsfientliga, extremister och näthatare är nästa stora lögn.
Nu måste jag ställa nästa fråga som gör att jag känner mig mer än vanligt korkad.
Mats, har du som initialer MD??
Robsten har jag listat ut både här och där (inte så svårt) med olika bloggar m.m.
Jag är väl tämligen ny i sällskapet men åsikterna har funnits länge.
Mvh Micke
Mvh Micke

Robsten sa...

Exakt Lasse.

Micke sa...

För att minska risken för att bli missförstådd så måste jag förtydliga att jag inte för en sekund vare sig tror på Billströms utspel eller sympatiserar med honom, min favoritmoderat är Anders Björk för "Vet hut" och att han var en intresserad försvarsvän och i övrigt allmänt virrig på ett roligt vis.
Att partierna gör testserier precis som alla företag är väl inget konstigt men att skicka ut det till en målgrupp som är i mångt och mycket totalt likriktade är desto konstigare.
Det är som att skicka ett påstående till alla fotbollslag och säga att ishockeyn är den enda riktiga sporten. Kan man då räkna med mothugg???
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke:
"Mats, har du som initialer MD??"

Förvisso, men jag är inget tungt SD-namn som Robsten här.

" min favoritmoderat är Anders Björk för "Vet hut" och att han var en intresserad försvarsvän och i övrigt allmänt virrig på ett roligt vis."

Är benägen att hålla med. Han kändes moderat, äkta höger.

Robsten sa...

"örvisso, men jag är inget tungt SD-namn som Robsten här. "

Men jag hoppas du blir ett SD-namn. Du kommer väl ihåg vad du lovade på Monks Gamla stan? Men du avgör själv.

Mats sa...

@Robsten:
"Men jag hoppas du blir ett SD-namn. Du kommer väl ihåg vad du lovade på Monks Gamla stan? Men du avgör själv."

Jag kommer ihåg, en mycket trevlig kväll för min del med för mig legendariska personer. Och det kanske är dags nu snart, det är inte SD's åsikter som hindrar i alla fall. Sen om jag har något att tillföra är en annan sak. I alla fall kan jag tillföra en medlemsökning :-)

Visste du förresten att Percy Brunström har erbjudit mig att bli intervjuad om varför BSS las ner. Det hela skulle ske i BSS-bulletinen. Som han själv utgav långt efter att BSS lagts ner :-)
Stor humor i sann Percy Brunström anda.

Eventuellt hade han tänkt en radiointervju, vet faktiskt inte. :-)

Robsten sa...

Någon radioijntervju med Percy hade ju jag aldrig ställt upp på. Förmodligen skulle man blivit påverkad bara av hans andedräkt.

Micke sa...

re Mats
Tack Mats, det förklarade en av dina tidigare kommentarer till mig för någon dag sen angående en vass penna.
Jag har förstått och läst att du var väl insatt men inte härlett det dit.
I och med att ämnen som behandlas är aktuella och de som debatterar här oftast är välartikulerade, insatta och hövliga så är det extra roligt att veta att 2 favoritdebattörer skriver här, den ena äger bloggen f.ö. så det är väl mindre konstigt.
mvh Micke

Mats sa...

Tack Micke.

Mats sa...

@Robsten:
"Någon radioijntervju med Percy hade ju jag aldrig ställt upp på. Förmodligen skulle man blivit påverkad bara av hans andedräkt."

:-)
Ja, förmodligen. Det gällde alltså närrdaio och medborgarpartiet som var hans stora projekt.

Såg att Jimmie Åkesson kommenterat SD's mörka(?) historia i DN. Kändes jätteskönt att han poängterar att det är SD's motståndare som har skrivit partiets historia. Vidare säger han att han skäms över bilderna från demonstrationer där skinheads slåss mot vänsteraktivister. Det gav mig idén att man kanske skulle anstränga sig och ge lite upplysningar om en del bilder från expos arkiv som används i "undervisning" om "extremhögern". Om inte för annat så för att visa att visionen om dagens SD fritt från rasism fanns redan då.

Mats sa...

Ett jättekul klipp med Kasselstrand och en miljöpartist. Klicka här.

Robsten sa...

Det håller på att tas fram en officiell historia om SD. Redan nu finns "Sverigedemokraterna 25 år Jubileumstidskrift". 1988-2013. De som bevistade 25års-festen på Astoria Östermalm i går fick varsitt ex.

och redan nu på förmiddagen kommer det publiceras "Intervju med en partiveteran" på Dissidenten Stenkvist. Bara den mannen vaknar till och kan få in texten. Skall ringa honom & be honom snabba på. .

Mats sa...

Jag vet att "alla är lika värda" bara är skitprat men lägger ändå en länk tll när Therese Borg utsattes för näthat, hot om styckning.
http://thereseborg.wordpress.com/2011/10/18/nu-har-aven-jag-hotats-med-kroppsstyckning/

Therese Borg och Carina Herrstedt försökte ta upp näthat och våld mot kvinnor med "fel" åsikter redan i augusti 2011.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hot-och-vald-maste-tas-pa-storre-allvar_6409108.svd

Beatrice Ask var förståss inte intresserad alls eftersom det var sverigedemokrater som tog upp det.

Citerar från artikeln:
Detta är inte värdigt ett demokratiskt samhälle, och det är inte heller värdigt ett jämställt samhälle. Kvinnor ska på samma sätt som män ha tillträde till den demokratiska arenan utan att behöva utsättas för våld, hot, sexuella trakasserier, andra trakasserier eller skadegörelse.

Därför vill vi nu se att åtgärder vidtas. Tidigare har en Sverigedemokratisk riksdagsledamot i en interpellation frågat justitieminister Beatrice Ask om hon har för avsikt att vidta åtgärder mot politiskt motiverade hot och politiskt motiverat våld, och svaret blev då att inga åtgärder utöver de befintliga behöver vidtas.

Robsten sa...

Det har trots allt blivit mycket bättre på senare tid. Hoten och våldet har minskat markant och polisen tar hoten på större allvar. Här har du lite partihistoria Mats:

http://stenkvist.wordpress.com/2013/02/10/intervju-med-en-partiveteran/

Mats sa...

Tack för länken. Jättebra intervju.

Mats sa...

Angående näthatet så tror jag det är fel att helt såga sina meningsmotståndares analyser. Kanske det kan ha en viss betydelse att det är kvinnor ändå? Efter att ha kollat igenom näthatet en gång till och dessutom läst Guillous artikel om näthat så har det gett en del funderingar.

Jag tror att män äcklas av svaga kvinnor som utmålar sig själva som modiga när de bräker med i en pk-kör. Det skulle i så fall förklara ordvalet i en del av näthatet, det är ju inte precis några raggningsrepliker. Guillou vill ju gärna utmåla sig som macho och kommenterade drabbade vänsterkvinnor som vackra, inte så svårt att gissa eftersom det bygger upp hans machobild av sig själv att attraheras av svaga våp.

Frågan känns lite gammal på något sätt eftersom SD-kvinnor drog upp problematiken redan 2011, fast då ansåg till exempel Beatrice Ask att det inte var något problem. Hon trodde antagligen att det bara var något som i huvudsak drabbade SD. Numera har hon bytt åsikt om det eftersom det finns potential i att köra det som en anti-sd-grej.

Maria sa...

Över hela jordklotet och i alla kulturer smädas kvinnor med hänvisning till deras sexualitet. Det skriks "jävla hora" från Jönköping till Jakarta - det skriks INTE "jävla horbock".

Någon kan smädas för att vara "son av ett smutsigt kamelsto" - men INTE för att vara "son av en smutsig kamelhingst".

Den som vill filosofera över varför det förhåller sig så här bör lyfta blicken från Sverige.