lördag, juni 01, 2013

LO:s uppgift är att tillvarata sina medlemmars intressen - Cwejman


Adam Cwejman publicerar sig i SvD och kritiserar LO:s senaste utspel om en behovsprövad arbetskraftsinvandring. Det han kritiserar är den typ av arbetskraftsinvandring vi hade från 1968 till 2006, då den var behovsstyrd. Det Cwejman verkar vara orolig för är att Socialdemokraterna skall nappa på LO:s förslag och därför nämner han SD frekvent i samband med LO:s förslag. Det blir en sorts ”guilt by association” i förskott om man så vill. Man får intrycket att Cwejman redan i förväg vill skrämma socialdemokraterna redan från att snegla på LO:s förslag. Så här skriver Cwejman i sin artikel.

Läser man rapporten blir det däremot tydligt att det man vill åstadkomma är minskad konkurrens för LO-anslutna i Sverige.

Ja, nu är Cwejman väldigt ung och kanske inte har hela fackföreningshistorien riktigt klar för sig. Men det är en fackförenings uppgift att värna sina medlemmars intressen, något de ibland glömt bort dessutom. Fackföreningsrörelsen vill normalt ha en hög lönenivå, det är deras uppgift. Andra aktörer vill ha en lägre lönenivå för att bevaka konkurrenskraften i landet, men det är i första hand inte fackföreningens uppgift. Inte ens facket vill ha en så hög lönenivå så att en massa arbeten slås ut självklart. Men att en fackförening välkomnar att arbetskraftsinvandrare konkurrerar ut dess medlemmar med betydligt lägre löner går knappast att föreställa sig i en normal värld. Det skulle ju vara lika vansinnigt som att svenska bönder skulle välkomna superbillig mjölk och vete från Frankrike.

Adam Cwejman

Cwejman pekar på att det förekommit missbruk av det generösa nuvarande svenska systemet. Han förordar naturligtvis att detta åtgärdas lagstiftningsvägen. Det är dock inte hela sanningen. Även undertecknad kunde redan vid reformens införande 2006 misstänka att systemet innehöll en hel del luckor som skulle komma att utnyttjas och missbrukas. Det kan då helt enkelt inte vara en nyhet med allt detta missbruk av systemet för alla de experter som sitter på regeringskansliet. Om rena amatörer kunde förutse missbruket måste helt enkelt experter, eller de som åtminstone skall gälla för att vara experter, kunnat förutse det omfattande missbruket som nu uppdagats. Det är helt enkelt obegripligt att missbrukat av de nya lagarna för arbetskraftsinvandring inte kunde förutses redan vid dess införande. Vidare i Cwejmans artikel.

Ett skäl som de, likt SD, inte anser håller. Men man behöver inte stödja reformen av arbetskraftsinvandringen av oro för svensk demografi, det räcker att man vill att svenska företag ska kunna söka arbetskraft utomlands och att denna arbetskraft ska ha en rimlig chans att göra rätt för sig i Sverige.

Om nu de framförda farhågorna om demografin inte stämmer (i alla fall inte att de går att avhjälpa genom immigration), så lär det inte spela någon roll om SD påtalar att de inte stämmer. Verkligheten förändras inte genom vad SD tar för ställning. Frågan är ju inte vad SD säger om demografi-problemet, utan om det är sant eller falskt. Vi kan konstatera att problemen skulle komma när förtiotals-generationen gick i pension. Nu har de huvudsakligen gått i pension och vi har över 400 000 arbetslösa T.o.m. upploppen i Husby har förklarats med ungdomsarbetslöshet. Cwejmans ivrighet att föra in SD i diskussionen blir nästan penibel.  

Exakt varför skall företag få söka arbetskraft utomlands om samma arbetskraft finns inom landets gränser? För företagen finns bara en orsak, att få ned arbetskraftskostnaden, alltså att ge de som immigrerar hit betydligt lägre löner än den inhemska arbetskraften. Det kan på kort sikt ge en ”win-win” situation för företagen och de som anställs. Men övriga samhället får ta problemen och de negativa konsekvenserna. Kvar i samhället går då arbetslösa som skall ha bidrag och som kanske hamnar i utanförskap. Många människor lider rent mentalt av arbetslösheten och känner sig icke behövda. Skattebetalarna får stå för arbetslöshetsbidragen och försörjningsstödet. För samhället, är det som ekonomen Tullberg visat, en dubbel vinst för samhället om en arbetslös inom landets gränser tar ett arbete än om en plats tillsätts med någon som kommer utifrån. Detta för att samhället inte behöver betala ut bidrag för den som inom landets gränser som erhåller ett arbete. Även företagen drabbas så småningom av en felaktig politik, men som det så ofta visat sig så saknar dagens kvartalskapitalism den långsiktighet som krävs för att räkna in detta i sina kalkyler. 

22 kommentarer:

Mats sa...

"Även företagen drabbas så småningom av en felaktig politik, men som det så ofta visat sig så saknar dagens kvartalskapitalism den långsiktighet som krävs för att räkna in detta i sina kalkyler."

Exakt! Jag såg en intervju med Jens Spendrup i TV 4 om husbykravallerna. Kan inte hitta en länk till det men här kommer en annan länk där han talar om utanförskapet.
http://www.svensktnaringsliv.se/material/pressmeddelanden/jens-spendrup-utanforskapet-ar-sveriges-storsta-utmaning_193091.html

Hans lösning är naturligtvis att skapa nya jobb genom att förenkla företagande. Han propagerar naturligtvis för sänkta skatter för företag och enklare regler. Så långt kan man inte säga så mycket, han gör det han är anställd för. Men i TV4 så drog den politiskt korrekte "reportern" upp rasism/diskriminering och att folk med utlandsklingande efternamn har svårare att få jobb. Jens blev irriterad när arbetsgivare kallas för rasistiska och talade om det självklara att den som kan språket och har kulturen får ett försprång att söka jobb som inte kan härledas till rasism.

I den företagsvärld som Jens befinner sig i så är det starka krafter som vill verka för en lönedumpning i Sverige och göra det enklare främst för den som har som affärside att bara sälja billiga servicetjänster och inte har som mål att ha någon produkt och kvalitetsutveckling.Man räknar med att invandringens kostnader kommer att fortsätta att skena iväg och anpassar sig bara till "utvecklingen".

Anonym sa...

Robsten torde notera, att artikeln
i SvD inte går att kommentera! Det
är den gamla vanliga visan i SvD;
"Artiklar som kan förväntas bli
till åtlöje och kommenteras av de
mer begåvade läsarna, där stänger
SvD helt sonika kommentarstråden."
Så handlar en tidning som har stat-
ligt stöd för att höja mångfalden
bland läsarnas åsikter. Inte en
chans att jag ödar pengar på SvD!

Mats sa...

@Anonym, väldigt sant.

Robsten sa...

"Robsten torde notera, att artikeln
i SvD inte går att kommentera! "

Gammelmedia försvarar sina positioner. Tyvärr för dem så går branschen allt sämre. Hört att SvD är ganska illa ute.

Mats sa...

En gång i tiden snackades det om att tidningarna fyllde en viktigt demokratisk och samhällsbärande funktion. Numera är det ju verkligen inte så. SvD fyller ingen funktion för samhället och har inget mer berättigande än andra kampanjer för vänstern och miljöpartiet.

Mats sa...

Det fungerar ungefär som en porrfilm för revolutionsromantikerna i svensk media när ungdomar i Husby kastar gatsten på polisen. Jag anser att medias nyhetsrapportering bidrog starkt till hatet mot polis, brandkår och ambulans. Organisationer som megafonen och expo tillåts att oemotsagda sprida rykten om rasism hos polisen enbart baserat på hörsägen.
Här, ett prakt exempel från vänstervridna expo
http://expo.se/2013/medborgarvard-i-husby-polisen-kallade-oss-apjavlar_5921.html

Robsten sa...

Tufft av Annika Wadsö att försvara sig offentligt mot handskakningsdomen.


SVTDeabtt

Mats sa...

Ja, verkligen, med tanke på hur rabiata antirasisterna är när de ska försvara islam. I Frankrike så har Marine Le Pen haft åtalsimmunitet när hon kritiserat islam (något som alla har i en demokrati) men nu ska den antidemokratiska organisationen eu rösta bort detta så hon kan dömas.

Mats sa...

Här-
http://www.reuters.com/article/2013/06/01/us-france-lepen-immunity-idUSBRE9500AP20130601

Mats sa...

En kul länk.
http://www.vk.se/881608/politiker-citerade-sd-av-misstag

Mats sa...

Khemiris brev till Beatrice Ask ligger fortfarande kvar på första sidan på DN. Det där han vill rulla skinn tillsammans med Beatrice Ask eller vad det var.

Mats sa...

Mycket läsvärt från en moderat.
http://fib.se/inrikes/item/2949-migrationsminister-billstrom-kung-over-arlighetens-haveri

Mats sa...

Jättebra sjupunktsprogram.
https://sverigedemokraterna.se/files/2013/05/Sjupunktsprogram.pdf

Första nytänkandet som skådats på 30 år. Applåder till skaparna från mig.

Robsten sa...

Ja, håller med...

Micke sa...

Ett bra program som ingen med lite ansvar och förnuft kan protestera emot, så givetvis kommer sjuklövern att ta totalt avstånd från alla punkterna och anklaga SD för att inte ha några ideer.
Debatten mellan Ullentotten och Åkesson visade tydligt att Ullentotten är en "krokodil", stor käft och inga öron. Han försökte att få det till att JÅ skyllde på invandrarna när JÅ istället förklarade honom för inkompetent och hans regeringskolleger likaså.
Mvh Micke

Mats sa...

@Micke, kolla gärna kommentarerna från diverse proffstyckare om den debatten. Om du nu inte redan gjort det.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5AL2qQbujKQ#!

Ullenhag är fostrad i den anda som fanns inom "antirasismen" före internets utbredning i Sverige då den bästa taktiken var att vägra ta debatten och sedan helt ohämmat stå och fabulera om vad sverigedemokraterna tycker. Nu finns det sociala medier och Åkesson står öga mot öga men Ullenhag och company har inte vant sig vid den situationen och inser inte hur illa det ser ut när han debatterar som han gör.

Att kasta ut invandrare baserat på rasprofilering var en omtvistad fråga för BSS på 80-talet och inte en självklarhet ens då. Ändå så står Ullenhag och anklagar Jimmie Åkesson för att vilja göra just det.

Micke sa...

Det var väl Gudmunsons totalt felaktiga analys och den halvhysteriskt skrattande melonens engelska uttryck som bäddade för att den sista recensenten (Hägg ?)fick de övriga att totalt tappa masken, tre stycken fågelholkar, men han fick snabbt släta över med lite pk-floskler för att dom andra skulle kunna börja andas igen.
Mvh Micke

Mats sa...

Bra analys Micke. :-)

Mats sa...

Såg den här rubriken i DN. "Politiker anmäld för förskingring". Innan jag klickade in på länken så förstod jag att det inte var en sverigedemokrat eftersom det inte stod på första sidan vilket parti det gällde. Klickade in och noterade att det var en vänsterpartist med svåra personliga problem.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/politiker-anmald-for-forskingring

Robsten sa...

Självklart

Robsten sa...

Tino Sanandaji om Lindbeck och immigration av lågutbildade invandrare.

"Potentiella ekonomiska vinster för den inhemska befolkningen kan på så sätt visa sig bli mycket begränsade, eller rent av för­bytas i samhällsekonomiska och statsfinansiella förluster."[...]

"De som följde min debatt mot Johan Norberg om vad nationalekonomisk forskning egentligen säger om invandring kan känna igen flera av Lindbecks resonemang. När Centerpartiets migrationspolitiska talesperson deklarerade att ”Fri invandring är en enorm plusaffär för Sverige” så baserades det inte på tunga nationalekonomer som Assar Lindbeck , utan på ideologiska princip-resonemang av tankesmedjor som Timbro, Migro och Fores. Nivån på analysen skulle höjas om Timbro och andra fokuserade mindre på faktabefriat Ayn-Rand-kultism och mer på vad empirin visar."[...]

"Det finns naturligtvis exempel på rasism i Sverige liksom i andra länder – något som är viktigt att bekämpa i ett civiliserat samhälle. Men det finns knappast skäl att moralisera över att invandring av lågutbildade anpassas efter rådande inhemska förutsättningar. Det behöver inte vara ett uttryck för rasism när många, också jag, hävdar att svenska institutioner har svårt att klara nettoinvandring över en viss storlek på ett acceptabelt sätt. Frågan är värd en mer sansad diskussion än den som vi har haft under senare år.”"

http://www.tino.us/2013/05/assar-lindbeck-skriver-mer-om-invandringens-ekonomi/

Robsten sa...

Lyssna på Pernilla Hagberg, gruppledare MP Vingåker. Vi får veta att det finns en extra planet som CIA försöker dölja bl.a. Flygplan sprider ut hemliga kemikalier och uran för att ge genmanipulerade grösor en skjuts. Hon är alltså gruppledare MP:

http://www.svt.se/nyhetsklipp/regionalt/svtsormland/article887902.svt