onsdag, februari 22, 2006

Mailinglistan "Elit"

DNkultur publicerar Mustafa Can den braskande nyheten om en speciell mailinglista för "eliten". Pappa till denna lista är Alexander Bard, han som brukar uppträda i TV iklädd kortbyxor och Hitlermustash. Nu har väl Bards interna mailinglista abslöjats förut har jag för mig, men i alla fall. Enligt Can så är författare, journalister, politiker, chefredaktörer, skivbolagschefer, vd:ar, forskare, psykologer, sexrådgivare och chefer på statliga institut med i listan. OK. Skivbolagschefer och sexrådgivare, de kan gärna få vara med i en sådan lista för mig.... men politiker?! Där går nog gränsen. Jag skall maila Can för att få veta vilka politiker som är med i listan, det är nog ett demokratiskt minimikrav, likaså chefer för statliga institut. Människor som enligt Can är med i listan är: Jan Söderqvist, Calle Norlén, Fredrik Virtanen, Adam Alsing, Jessica Gedin, Maria Hörnfeldt, Erik Hörnfeldt, Svante Nygren, Oscar Swartz, Stefan Malmqvist, Anna Björkman, Jonna Bergh, Eva Wisten, Olle Wästberg och Batra Kinberg. Jag kan inte hitta någon politiker i denna samling (förutom Batra) så frågan återstår till Can, vilka politiker finns med i listan?
Välkomstmailet som alla nya medlemmar i mailinglistan får är inte direkt något för söndagsskolan, så här lär det stå enligt Can: "Den gemensamma nämnaren för Elits medlemmar är deras fysiska och mentala perfektion, stora självförtroende och intresse för att föra elektroniska diskussioner med andra vackra och intressanta människor med stort och sunt självförtroende."
Nåväl, när det gäller Bard själv så har han inte ett sunt självförtroende, han har hybris. Herregud! Vi talar om en liten man med Hitlermustach iklädd KORTBYXOR som förmodligen aldrig gjort en hederlig arbetsdag i hela sitt liv, en parasit helt enkelt. Han lever förmodligen på de pengar "Army of lovers" spelade in, de sålde mest p.g.a. Camilla Henemarks svällande byst. Vidare så står det vad man kan skriva om i mailinglistan, så här lyder det: "Du får gärna prata skit om personer som inte är medlemmar på Elit. Hat är en fantastisk känsla. Du kan räkna med vårt fulla stöd, för den som står utanför Elit är ALLTID mindre värd och är en sämre människa än den som är med ... Världen är full av människor som aldrig kommer få en chans att vara med på Elit. Du har valt att urskilja dig från dessa människor genom att vara med på Elit & Du är jävligt speciell. Och bara Elit är ännu jävligare än du."
Jag tror det är läge för Bard och vissa medlemmar att uppsöka psykolog. En psykolog eller psykiatriker har massvis att göra här. Sådana här personer som Bard med de psykiska defekterna brukar när de blir lite äldre och omgivningen inte längre är lika tillmötesgående hamna på psyket, förr eller senare.
Varje mail lär ha ett signum där det står, "Detta e-post från Elit är givetvis ett konstverk. Utformningen, uttrycket samt skribenten är en del av konstverket."
Jag har länge misstänkt att den nutida konsten är på väg åt det hållet.

3 kommentarer:

Joc sa...

Hej! Du skrev:

"OK. Jag har skrivit i min blogg om “Elit”. Vill du komma med kommentar är du välkommen, eller replik. Men stämmer det att Martin Timell (som jag kände lite långt innan han började på TV) har liknats vid en pedofil?"

Jag spar inte mina elitmail, men jag tror vi kan utgå ifrån att Cans citat är korrekta, om än helt utan sammanhang. Klart att ingen tror Timell är pedofil. Men (och det är otroligt att jag måste förklara det här) eftersom pedofili (alldeles rättmätigt) pretty much är vårt sista samhälleliga tabu är det garanterat något folk kommer att skämta runt privat. Lite som incestinslagen i 'The Aristocrats' är ett pedofiliskämt provokations- och associationshumor. Nån på Elit ogillar Martin Timell. Själv brukar jag göra mig lustig över Kobra-Niklas tredje ögonbryn. Det är inte fascism, det är att leva med TV.

Du skrev:

"Stämmer det att policyn går så här, “Den gemensamma nämnaren för Elits medlemmar är deras fysiska och mentala perfektion, stora självförtroende och intresse för att föra elektroniska diskussioner med andra vackra och intressanta människor med stort och sunt självförtroende”"

Nej, det är helt fel att det skulle vara policy. Men det stämmer att det står antingen i inbjudan eller regelmailet. Som du själv påpekar är Alexander Bard ingen klassisk skönhet. Steget till att inse att det rör sig om ironi är ganska kort.
Jag vet inte exakt vad mental perfektion är, men jag är ganska säker på att min terapeut inte skulle känna igen mig i beskrivningen. Mina träningsbrallor skulle inte känna mig på utseendet, så angående fysisk får du bara lita på att det där var humor.

"Stämmer det att Bard skrivit så här om vad man får skriva på Elit: “Du får gärna prata skit om personer som inte är medlemmar på Elit. Hat är en fantastisk känsla." (etc)

Ja, absolut!

Du fortsätter:

"En sådan lista får gärna vem som helst vara med i enligt mig, vi lever i ett fritt samhälle, men när yrkespolitiker är med samt chefer för statliga företag, då kommer saken i ett annat läge. Politikerna och cheferna lever på det allmännas skatteintäkter. politiker är offentliga personer som i princip lever på folks röster. Hade inte dessa personer varit med hade inte jag skrivit en rad om saken, jag lovar."

Vad är det du opponerar dig mot? Att dina representanter kan vara fula i mun privat? När jobbet är gjort och dina skattepengar har förvandlats till lön ska väl politikerna få gå hem på kvällen och leva i det fria samhället precis som alla andra.

Annars har de blivit offer för "den politiska korrektheten, dagens hot mot yttrandefrihet och demokrati". Som du så elegant formulerar det här på din blogg.

Robsten sa...

Ha, ha, du har läst på. Nåja det var väl inte riktigt så här jag hade tänkt mig att man skulle bryta den politiska korrektheten.
Nåja för riktighetens skulle får Bard himself komma till tals, han har lagt ut ett brev på elitlistan som han vet läcker som ett såll, håll till godo:
..................................

Kära vänner!

Vi vet alla att Elit är en lista full av goda människor (förutom möjligtvis en förvirrad liten läckande knäppgök med mindrevärdeskomplex) och jag tror även att Dagens Nyheter är full av goda människor med de allra bästa intentioner.

Eftersom det inte finns något forum på Dagens Nyheter där människor kan mötas (DN lever ju fortfarande kvar på 1800-talet och har missat interaktiviteten) som radikala jämlikar och prata med varandra så ser jag ingen annan bot än att härmed i stället, åtminstone tillfälligt, välkomna fem stycken DN-medarbetare som medlemmar på Elit.

Alltså hälsar jag välkommen till Jan Wifstrand, Maria Schottenius, Mustafa Can, Helena Lindblad och Hanna Kjöller. På Elit är vi alla nämligen radikala jämlikar med varma hjärtan och de bästa intentioner. Uteslutningar sker enbart på rent meritokratiska grunder.

De som inte anstränger sig att vara just varmhjärtade och engagerade människor får förr eller senare gå. Men just nu har vi gott om plats för dessa fem DN-medarbetare och ger er gärna chansen att visa vad ni går för. Vi passar samtidigt på att välkomna en annan varmt välkommen nygammal Elitmedlem, nämligen Spy Bars lysande nye chef Carl Sundevall. Carl är ett utmärkt exempel på att folk kan ramla ur Elit och sedan komma tillbaka i stor form. Det händer ju hela tiden. Här vill verkligen alla människor alla andra människor väl.

Jag tycker samtidigt synd om Jan, Maria, Mustafa, Helena och Hanne som har varit tvungna att på kriminell väg införskaffa sina Elitmail det senaste halvåret. Och dessutom inte har haft någon som helst möjlighet att gå i svaromål angående det som skrivs på listan eftersom de inte själva är medlemmar. Nu kan ni alla fem sluta att smygläsa de kriminellt inhämtade Elitmailen och får i stället vara medlemmar direkt i detta omtalade sällskap.

Härmed kan ni också själva skriva och maila era åsikter och idéer om allt och alla. Så mycket bättre för alla. Lär gärna oss andra att bli godare och bättre människor om ni vet hur man gör. Ni verkar alla vara fullkomnade experter på det området. Vi gamla elitister är alla idel ädel öron.

Jag har inga problem med Dagens Nyheter. Jag har haft jättekul under den gångna veckans utmärkta och engagerande intervjuande av Fredrik Strage. DN På Stan är briljant.

Så mycket roligare då om DN Kultur kunde få sig ett lyft också. Och varför skulle inte Elit med all sin briljanta mediala kompetens kunna hjälpa till med just det? Här är vi alla människor, trasiga och omtumlade av livets hårda kanter, bara med ovanligt många begåvade pennor i händerna. Låt oss alla tillsammans använda detta till mänsklighetens gemensamma bästa!!!

Hur var det Birgit Friggebo sa nu igen: We shall overcome we shall overcome!!!

Välkomna allihop!!!
Cheerio
Alexander/har haft ett vansinnigt skojigt dygn, tack DN, ni är helt enkelt obetalbara!!!

Anonym sa...

Det måste handla om grov ironi: Alexander Bard talar om medlemmarnas '...fysiska och mentala perfektion...' när han och de flesta jag känner igen på listan är raka motsatsen till fysiskt och mentalt perfekta. Och själva namnet, Elit, är det bästa exempel på självförhävelse jag sett. Att bli kritiserad av dessa byfånar med hemadress Tjockhult måste vara lika förödande som att bli utskälld av grannens hundvalp. Om de här personerna verkligen utgör Sveriges elit är det ett sant privilegium att som jag få bo i utlandet...