fredag, mars 24, 2006

LOtopparnas inkomster och kompetens

Näringsliv 24 har tittat på LO-topparnas inkomster. Det förhåller sig så att utöver fackchefernas fasta lön så sitter många av dessa också i ett antal styrelser. Jag skall vara helt uppriktig, jag blir INTE upprörd över deras sammanlagda inkomst. Låt oss vara realistiska, är man som Vanja Lundby-Wedin, högsta hönset inom LO så är hennes sammanlagda inkomst på 1.1 miljon inte särskild märkvärdig. Ingen kräver på fullt allvar att Wedin skall tjäna i nivå som en nyanställd städare.

Däremot fattar inte jag varför t.ex Wedin sitter i företagsstyrelser överhuvudtaget. Vad är det som gör Wedin lämplig att sitta i en styrelse? Vad har hon för kvalifikationer? Hon har en ganska gedigen fackföreningsbakrund om jag förstått saken rätt. Hon har mycket goda kontakter med regeringen, själv gissar jag att hon har mycket goda kontakter och ligger bra till hos Persson. Detta visade sig under kommunals strejk. Under denna strejk så bedyrade Wedin sin solidaritet med kommunal och dess krav. Vi vet nu, bl.a. efter flera reportage av "Uppdrag granskning" att detta enbart var läpparnas bekännelse. Bakom ridån arbetade Wedin för att kommunals lönekrav skulle hållas tillbaka. Wedin var väl den, tillsammans med Persson som såg till att strejken faktiskt blev så kapitalt misslyckad som den ändå blev.

Vi kommer här osökt in på fackförbundet kommunal. Om Wedin faktiskt är en rävspelare av mått, detta visades under nämnda strejk, så är ju Ylva Thörn, Kommunals ordförande, absolut inte detta. Thörn gjorde alla misstag man överhuvudtaget kan göra under en strejk. Hon utlyste strejken vid fel tillfälle, hon misstolkade signalerna från de övriga fackförbunden (hon fick inget stöd, tvärtom) hon misstolkade de politiska signalerna (hon fick inget stöd, tvärtom), hon utlyste strejken när kommunernas kassor var tomma. Hon gick ut hårt, under devisen "vi tar fighten" gav hon intryck av en riktig tuff strejk, när stödet uteblev så backade Thörn direkt. Dessutom gav den i början mycket tuffa approatchen ett närmast löjligt intryck när det visade sig att det var frågan om en mjukisstrejk utan like. I Östersund, för att nämna ett exempel, så stängde kommunalarbetarna soptippen. De stod alltså strejkvakt vid grindarna till soptippen. När det behövdes så kom kommunfullmäktiges ordförande (trevlig kille egentligen, jag har haft långa samtal med honom) helt sonika och låste upp grindarna själv, allt medan strejkvakterna stod och tittade på.
Ylva Thörn är en nolla, jag brukar inte uttrycka mig på detta sätt, men fakta talar för sig själv, hon ÄR en riktig nolla. Hon har förmodligen bristande intelligens, bristande adekvat utbildning, hon är ful, hon är alltid ättikssur när hon visar sin oaptitliga nuna i TVrutan (Wedin flinar åtminstone) hon lurade ut sina medlemmar i en meningslös strejk som inte gav ett öre i princip till medlemmarna, ja vissa brandmän fick t.o.m. LÄGRE lön efter strejken. Att medlemmarna fortfarande är kvar i sitt förbund måste skrivas på vanans konto, intelligenta människor skulle gå ur direkt.
Min poäng är denna, varför, VARFÖR väljer man en ful bimbo till fackföreningsordförande? Varför, VARFÖR väljer man in en första klassen miffo till företagsstyrelser. Ja, Ylva Thörn har 188.000 om året i lön för sina styrelseuppdrag, detta, mina damer och herrar, är ett mysterium mycket större än universums uppkomst.

Inga kommentarer: