onsdag, mars 22, 2006

Visade Freivalds kurage när hon stängde en hemsida?

I en debattartikel på SvD brännpunk argumenterar Johan Gärde mot, i princip alla andra som fördömt Freivalds inblandning i vad som publicerades på Kuriren under den s.k. "Muhammedkrisen".
Han menar att Freivald och Almén gjorde rätt när de tog kontakt med Levonline som i sin tur stängde Kurirens hemsida. Gärde menar att det var viktigt och riktigt p.g.a. den debatt om yttrandefrihetens gränser som förekommit. Så vitt jag vet har en sådan debatt inte förekommit, alla har varit överrens om att Freivald gjorde helt fel och möjligen bröt mot grundlagen. Gärde kallar SD en "extremistgrupp", han kallar dock inte de grupper som bränt ambassader och hotat västerlänningar för extremister, så lurigt man kan vrida och vända på ord. När det gäller yttrandefriheten gränser så skall det tilläggas att det Kuriren gjorde var att publicera en bild på en ung man som tittade sig i en spegel, bilden på spegel hade ett svart band över ögonen för att dölja identiteten. Är det alltså där Gärde anser att yttrandefrihetens gräns går?
Vidare skriver Gärde så här,
-"Menar Göran Persson, Stig Fredrikson och andra att "yttrandefrihetsfundamentalism" också ska bli den rådande paradigmen i Sverige, precis som i Danmark? Håller de inte med Laila Freivalds om att även yttrandefriheten har sina gränser?"
Så han kallar försvararna av yttrandefriheten fundamentalister? Det var ett alldeles nytt grepp, tidigare har ordet "fundamentalist" alltid använts av de extrema islamiska rörelserna, nu vänder Gärde allt upp och ner och kallar plötsligt försvararna av yttrandefriheten för "fundamentalister"!
Vidare skriver Gärde, -"Amérs handlande och kraftfulla insats i detta
ytterst svåra läge kännetecknades av gott omdöme och just det som behövdes för att inte försätta Sverige och svenskar på kollisionskurs med en stor del av arab- och muslimska världen."
Ja, det var väl så vi resonerade under 2a värdskriget då vi skeppade enorma mängder järnmalm till Nazityskland och lät soldater passera inom Sveriges gränser, vi riskerade inte att hamna på "kollisionskurs" med Nazityskland. De flesta menar att vi handlade mycket fegt och att andra länder fick bekosta vår feghet med massvis med människoliv. Detta, mina herrar och damer, är betydligt fegare då hotet är så mycket mindre. Mot Nazityskland hade vi i alla fall varit chanslösa, det hade vi inte varit i detta läge under Muhammedkrisen.
Gärde arbetar i Libanon, han kan stanna där. Jag anser han inte välkommen tillbaka när han som professor torgför ideér som publicerades i SvD. Det är lite för smaklöst när han använder enkla tricks som att plötsligt kalla tryckfrihetens försvarare för "fundamentalister".

Inga kommentarer: