fredag, juli 21, 2006

Dubbelmoral

Det är populärt att markera sin politiska position genom att skänka pengar till israels försvar nu. En del av dem som tydligen skall skänka pengar betraktar sig som pacifister, däribland ledamoten för CUF Göteborg, David Bernvi. Det är bara det att han vägrat göra svensk värnplikt. Hur går det ihop? Han är svensk medborgare, vägrar göra militärtjänst i svenska försvaret p.g.a. hans pacifistiska idéer. Efter ett tag skänker han pengar till israels försvar, anser att de har rätt att försvara sig. Jag fattar ingenting, har inte Sverige rätt att försvara sig? Phhuuu!, Handlar allt om politik nu för tiden? Positionsmarkering, vinna röster inför personval, komma med i SVT för man gjort ett kraftfullt ställningstagande, tagit en modig ståndpunkt. Att göra militärtjänstgöring för sitt eget land kommer dock inte på fråga, är det ingten mer än jag som tycker detta är en smula märkligt?

11 kommentarer:

Robsten sa...

Han har lite märkliga favoritfilmer för att vara pacifist, fight club och Gladiator bl.a. Ville väl förmodligen slippa ligga i tält på vintern.

David C. Bernvi sa...

Vad du inte verkar förstå är att jag ser att våld föder våld. Jag kan aldrig bekämpa våld med våld och dessutom är jag emot allmän värnplikt då den är brisfällig i dagens läge.
Självklart har Sverige rätt att försvara sig men jag tycker detta vore mer rimligt med en styrka bestående av ett yrkesförsvar, professionella militärer som gör skillnad.
Sedan blandar du ihop vad jag gör och inte gör. Jag skänker inte pengar till bomber, kulor och liknande utan till hjälparbete av dem som t ex varit i strid.
Jag vet inte om du vet vad terrorism är, det verkar inte så. Men det vet jag för jag har upplevt terrorism. Jag har stått nere i Londons tunnelbana och hört evakueringsljuden, sett paniken i folks ögon – rädslan av att bli sprängd i luften. Har du det? Man blir rätt så överraskad när det där larmet går igång, terrorism är inget som demokratier sysslar med och det är inte heller vanlig krigsföring.
Sedan vad jag gillar för filmer har sällan med mitt politiska agerande att göra. Det skådisar gör på film gör man inte i verkligheten. Film är underhållning och förblir underhållning. Film är ett sätt att sprida budskap och känslor.

Robsten sa...

OK. Jag såg inte ditt inlägg här. Då hade jag svarat här i stället. jag skall kopiera in mitt svar här, om du vill svara, det blir enklare än hos den överbelastade Federley.

Robsten sa...

Här kommer mitt svar.
David
Våld föder våld, men du skänker pengar till Israels försvar?
Ja, till vård av soldater, många ser nog inte den stora skillnaden. Det innebär i bästa fall att israel kan föra över egna pengar från denna vård till mer konkreta försvaråtgärder.
Du tror inte på allmän värnplikt? Det gör nog ingen som vapenvägrat, det säger sig själv, men Israel har allmän värnplikt, skulle du vägrat värnplikt som israelisk medborgare?
Hur sveriges försvar ser ut är en fråga för riksdag och regering att bestämma, alla som inte håller med dem (jag är emot alla nedskärningar t.ex.) kan inte bara strunta i de demokratiskt fattade besluten, det tror jag du förstår, innerst inne.
Jag har inte stått i Londons tunnelbana vid bombattentaten, jag är lite äldre än dig och har dock varit med om en del.
Blanda inte ihop mig med de som försvarar Hamas och Hizbollah, om du läser mina inlägg kommer du att upptäcka att jag inte en enda gång tagit dem i försvar, på något sätt. Sen tror jag att denna konflikt bara stärker den extrema islamismen globalt sett, t.o.m. om Hizbollah blev utplånad till sista man så skulle den globala extremismen tjäna på det, tyvärr, det enda de förlorar på är om det blir fred i området. När det gäller den extrema islamismen tycker jag nog minst lika illa om den som du, dina argument använde du mot fel person denna gång.
Jag gjorde värnplikten bl.a för att förhindra saker som hände i Londons tunnelbana i Sverige.

Calle Friden sa...

Jag håller med dig Robsten. Jag har dock en mer Israelkritisk bild än så, och är alldeles ohyggligt trött på att kastas in med olika antisemitiska element bara för att jag delar åsikter som den tysta men dock existerande FredNu-rörelsen i Israel står för.
Jag har själv varit ute som FN-soldat i Libanon, och kände nog att mina insatser där slår eventuella småslantar med hästlängder.
Dessutom är det så att om man stått i misären i flyktinglägren och sett småpojkar kasta sten mot stridsvagnar, är det väldigt svårt att se proportionen i Israels gensvar mot Gazaremsan. Det är f ö en åsikt jag delar med i stort sett alla som varit på plats, både israeler (som jag har kontakt med) och utlänningar.
Att skylla på att värnplikten i Sverige är bristfällig är bara tomt prat. Det finns oerhört avancerade utbildningar att få, även som värnpliktig. Svaret ligger naturligtvis vis i omogenhet, feghet och bekvämlighet.

Robsten sa...

Du har erfarenhet Calle, det slår allt, jag är tillräckligt gammal för att fatta det, även om jag inte varit på plats. En del åker dessutom ner bara för att kunna säga, jag var där, lite fel inställning kanske.
Nåja, min ståndpunkt, totalt neutral, äger en pedagogisk och psykologisk dimension också, det är bl.a. för att slippa detta "fotbollsmatchaktiga" att hälften hejar på ena sidan, andra hälften hejar på andra sidan, som jag propagerar för en sådan ståndpunkt. Även om nu ena sidan s.a.s. skulle ha mer fel, så finns det en psykologisk vits med att strypa stödet till stridande parter, i alla fall när de hållit på så länge som dessa kombatanter, jag tog tidigare en liknelse med grabbar på skolgården (den liknelsen äger mer och mer substans tycker jag) hejar resten av eleverna på antingen den ena sidan eller den andra, så eldar de ju på slagskämparna, ingen ger sig naturligvis, alla vill bli skolans hjälte. Tar däremot skolans elever avstånd från hela bråket, ja, vi kan ju tänka själv hur roligt det blir då. Jämförelsen haltar en smula naturligtvis, men det finns en viktig psykologisk aspekt i detta resonemang, det är jag övertygad om som gammal slagskämpe själv;-)

David C. Bernvi sa...

Hej igen,

du kan fördjupa dig i min syn på saken i mitt senaste blogginlägg. Och om jag skulle varit en israel skulle jag troligen inte gjort värnplikten i vilket fall. Svår fråga, en annan verklighet... Skulle du gått med i Hizbollah och självmordsbombat israeler? Förmodligen ingen omöjlighet då du tycks förespråka våld...

Calle Friden sa...

Skulle du ha skjutit Reinhart Heydrich? En gärning som objektivt kvalificerar sig som en terrorgärning - och som dessutom skulle kunna ha skett både i Irak och på Västbanken idag? Skulle du kanske ha kunnat skjuta Folke Bernadotte? Vi vet idag precis vem som sköt, och han har inte precis missgynnats av sitt land.
Om du frågar en palestinier idag om vad som är terror och vad som är krigshandlingar kommer du garanterat att få ett annat svar än om du frågar på LiberaltForum.
Om jag skulle gå med i en motståndsrörelse om Sverige blev ockuperat av främmande makt? Jajamän.

Calle Friden sa...

Jag kan inte svara på din blogg eftersom jag inte är en bloggare, Bernvi

Robsten sa...

Jag tycks förespråka våld? Blir Sverige invaderat av främmande makt så förespråkar jag absolut våld, vi skall bekämpa främmande makt med alla tillbuds stående medel. Därför har jag gjort värnplikten. Skulle Sverige blivit invaderat av t.ex. Sovjet så skulle jag kämpat som andra lite mer gammalmodiga svenskar, förmodligen skulle vi haft små chanser att överleva.
Men att skänka pengar till främmande makt? (Israel ÄR främmande makt, kan ni inte förstå det) Som dessutom är inblandat i en komplicerad konflikt som verkar omöjlig att lösa. Där har jag hela tiden förespråkat frad, inte ta parti för någondera parter, underblåsa konflikten, utan verka för fred.
Jag kommer som av en händelse att tänka på den gamla pensionerade polischefen som framträdde i TV, han tyckte pacifister var de värsta i demostrationer, en gång hade en pacifist under en demostration skurit av hälsenorna på hans polishäst. Något sådant skulle jag aldrig göra, jag är ju heller ingen pacifist.

Robsten sa...

Ditt senaste blogginägg?? Var? På din blogg kan jag bara läsa om zoologi och hajar, nog så intresssant ämne förresten, men inte handlar det om mellanöstern. Är hajar däggdjur förresten?