onsdag, oktober 11, 2006

Jag erkänner

Även jag måste bekänna, jag har inte, likt de moderata statsråden, betalat min TV-licens. Det började under mina studier, jag hade helt enkelt inte råd, mat eller betala TV-licens. Valet var ganska lätt. Efter mina studier på högskolan och en ny karriär med ganska låg lön i början hade jag inte heller då råd att betala min licens. Jag hade inte mer pengar faktiskt än när jag studerade, ett märkligt förhållande, jag hade väl dragit på mig något högre utgifter efter mina studier. Efter några år så tyckte jag att det var dags att börja betala denna medborgaravgift, jag likt alla andra skall ju göra rätt för mig. Ett annat skäl var att det faktiskt behövs pengar för att göra film, program och bra TV, jag var alltså beredd att bidra med mitt lilla strå till stacken. Detta var ungefär vid den tidpunkt då turbulensen inom SVT började. TV-cheferna Maria Curman och Mikael Olsson fick avgå. I fallet Curman var det väl uppenbart att hon helt enkelt inte var ett chefsämne. Nå, de fick trösta sig med varsin fallskärm på två årslöner. Mina licenspengar skulle alltså gå till deras fallskärmar, inte till att göra bra program för. Jag bestämde mig för att jag nog inte ville betala denna licens i alla fall. Dessutom så har jag för mig att Lars Weiss fick en fallskärm han också efter att ha varit anställd en vecka, jag är dock osäker på denna uppgift.

Jag vet inte om mina bortförklaringar är bättre eller sämre än de moderata statsråden, klart är dock att jag legat betydligt under dem i inkomst. Blir jag någonsin påtänkt som offentlig politiker för ett visst parti så får väl även jag göra en vacker pudel, får inte glömma att börja betala in min licens i tid, det skall ju helst vara ett par år innan jag får posten, det ser lite bättre ut. Jag hoppas att ni mina kära läsare i alla fall kommer att personkryssa mig när jag någon gång ställer upp, trots att ni bär på denna tunga hemlighet om min försumlighet när det gäller inbetalande av nämnda avgift.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med hederligt folk som du är (vad jag kan utläsa) och även jag (med vissa rimliga reservationer givetvis).

Det är att man kan svära över TV-avgiften men betalar den ändå. Det blir problematiskt när de som representerar TV-avgiften varken betalar den och dessutom får pengar från samma avgift utav orsaker som egentligen inte ingår i själva avgiften - skumma avgångsvederlag som borde gå till program produktion alltså.

Jag är ingen perfekt människa själv, har massor av fel och brister, men jag ar så pass medveten om dem att jag inte skulle kunna ställa upp som minister med dessa, och samtidigt uttalat påstå att folk med samma brister beter sig fel.

Mitt samvete förbjuder mig att hyckla - jag mår dåligt av att bluffa kan man säga.

Då kan man undra vad det är för personer som å ena sidan förkastar offentligt vad de själva utför privat.

Något stämmer inte å det allvarligaste.

/ Sven

Robsten sa...

Ja, det finns ju många dimensioner i detta. Att den nye kulturministern som ju har hand om publik service inte själv har betalat TV-avgift är magstarkt, hon har dessutom fått besök av TVpejlare som uppmanat henne att betala, ett flertal gånger. Det går helt enkelt inte, det är för magstarkt, hon måste avgå. Men när de sedan börjar påpeka att ett annat statsråd inte betalat avgiften, ett statsråd som inte ens äger en TV, då går det lite väl långt.