lördag, augusti 04, 2007

Politikerna och Pride


I dagens ND står det som jag väntat mig skulle komma, ett reportage om hur våra folkvalda politiker nästan mangrant flockar sig i Pridetåget. Hela artikeln i DN andas en självklarhet i att partierna tjänar på att gå i Pridefestivalen och att dess politiker kapar åt sig några politiska poäng när de oroligt försöker komma med på bild tillsamman med närmaste läderbög. Det är fullkomligt obegripligt hur valstrateger och t.ex. en professor i statskunskap, Peter Esaiasson, resonerar.
Ja partierna kan eventuellt vinna några röster om de profilerar sig tillräckligt starkt vid festivalen, men eftersom alla partier trängs i detta tåg så måste man ju profilera sig väldigt starkt för att sticka ut från de övriga partierna. Denna professor och partiernas valstrateger resonerar som om det inte skulle kunna finnas några minuspoäng att tillskansa sig genom ett deltagande i detta tåg, det är här all logik verkar ha farit ned i soporna.
Tror verkligen inte denna högt utbildade professor Esaiasson och de andra partistrategerna att alla de som inte är speciellt förtjust i denna Pridefestival inte tar några intryck av att deras folkvalda politiker trängs som småbarn kring sockervadd för att hamna på bild tillsammans med en läderbög? Hur resonerar de? Anser de att den vanliga väljaren med ett vanligt jobb och en alldeles vanlig familj och dito åsikter inte ser igenom detta absurda, löjliga och genomfalska röstfiskeri? Ett röstfiskeri som inte är något röstefiskeri därför att alla partier utom KD ställer upp vid sidan av den klatschige läderbögen, det enda parti som kan ta några röster är ju det som sticker ut en smula, alltså KD.

Ibland kommer det rapporter om ett stadigt ökat politikerförakt. Det diskuteras i TV-studion hur detta kan komma sig, kloka professorer lägger pannan i djupa veck och tittar allvarligt in i TV-kameran för att göra någon avancerad sociologisk utläggning som vi vanliga dödliga knappt hänger med i. Men snälla statsvetare och sociologer, har ni någonsin tänkt den mest uppenbara tanken, att ett sådant fenomen att våra politiker tvunget en gång om året måste marschera tillsammans med den mest skrattretande läderbög, men det alldeles för uppenbara syftet att hamna framför en kamera, så svenska folket får ett bildbevis på politikerns fördomsfrihet, ett bevis mycket få väljare någonsin begärt eller ens vill ha, att detta på något sätt kan bidra till politikerföraktet? Jag vet i alla fall att jag föraktar de politiker som deltar i denna festival. Man kan t.o.m. undra om huvudsyftet med hela festivalen nuförtiden är att våra folkvalda skall få ett tillfälle att visa upp sin förmenta fördomsfrihet.

Länk DN

Länk SvD

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer fortsätta rösta på KD och detta är en av anledningarna att dom inte går med på Pride-tåget. Denna fokusering på den s.k. Pride-festivalen börjar bli irriterande. Reinfelt stiget inte i min aktning att vara med på detta.

Jag kan acceptera att vissa människor är homosexuella, men jag är helt emot att homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan och ha samma rättigheter som gifta heterosexuella par. Det är löjligt och fel!

Sverige borde snarare försöka stärka den normala kärnfamiljen där barnen har en mamma och en pappa, vilket är det naturliga och som vi är skapade.

John Olsson

Berndt sa...

Röstfiske kan ju vara ett skäl, men det viktigaste är förstås att politikerna med Pride-deltagandet markerar att bögar är come il faut, att dom inte ska förföljas för sin sexuella läggning. Ett lika viktigt budskap som att andra inte ska trakasseras för sin politiska, religiösa eller kulturella särart.

Robsten sa...

Tror jag inte ett ögonblick på Berndt, att politiker skulle lägga enr allt detta bara för att inte HBT-personer skulle förföljas stämmer inte med något annat de gör. Dessutom så har inte våra politiker den makt så de kan påverka detta genom att delta i Pridefestivalen, de är ju absolut inga föredömen och den är inte en tiondel så populära som de själva tror.

Weine Berg sa...

De är ryggradslösa allihopa och kan inte göra annat än att simma medströms - så är de till sin natur. Och detta priviligieras.

Anonym sa...

Vad har ni i svärjedemokraterna mot bögar?

Blir ni oroliga för egna sexuella dragningar?

Robsten sa...

Ääähh Anonym, du har nog fullständigt missat precis allt jag skrivit och menat med artikeln, så enormt så det är frågan om en prestation värd en plats i Guinnes book of records. Jag nämner inte ens bögar eller andra sexualiteter, jag bryr mig inte och har aldrig skrivit om dem. Det enda jag skriver om är varför våra politiker tvunget skall vara med samt synas på bild i den festival som går under namnet Pride. Så rätt fråga från dig borde varit "vad har ni ["Svärjedemokrater"] emot landets politiker?
Vi kan göra en lång numrerad lista om du vill?