fredag, oktober 05, 2007

Flyktingarnas rätt att bo var de vill

Socialdemokraterna har presenterat sin skuggbudget. I denna budget finns ett förslag att flyktingarnas rätt att bo var de vill skall begränsas, detta för att fördela flyktingarna jämnare över landet. De båda samarbetspartierna V och MP är emot förslaget och betecknar det närmast som "kommunarrest".

Man kan tycka att Socialdemokraterna vaknar lite väl sent, flyktingarna är redan maximalt ojämnt fördelade över landet. Vi har redan fått ghetton som Ronna och Rosengård, där svensk lagstiftning inte längre gäller, det kunde lika gärna vara stadsdelar någon annan stans i världen, det enda svenska i dessa enklaver är väl det svenska trygghetssystemet. Att V och MP är emot förvånar ingen, här finns det politiskt korrekta poäng att plocka, det gäller att hålla sig framme och knipa några lättförtjänta poäng. Hur det går på lång sikt för nationen Sverige och dess folk är inget som dessa små populistiska partier behöver ta någon hänsyn till.

Länk SvD

Länk DN

Länk Ekot

9 kommentarer:

Martin sa...

Instämmer i det mesta du skriver, men kanske är det att gå lite långt att skriva att svensk lagstiftning inte gäller i vissa stadsdelar. Det gör den (men intresset för att garantera lagarnas efterlevnad är kanske bristfällig). Däremot är kulturen och sättet att leva på absolut inte svenskt, och det är verkligen extremt.

Jag skulle för övrigt vilja inflika ett annat perspekitiv. Även om jag tycker att folk ska vara förbaskat glada att få komma hit och bo, så har jag ändå en viss förståelse att man vill kunna välja bostadsort. Som svensk har man hela sitt liv kunnat välja bostadsort, och flyttar vi utomlands har vi sällan eller aldrig tvingats välja en viss ort för att landets REGERING bestämmer var vi ska bo. Det är nog omöjligt att sätta sig in i ofrihet när man aldrig har haft det.

Jag tror också att i vissa fall så underlättar det chansen att få jobb om de får bo i närheten av de sina, en del av dem kan fixa jobb till varandra, men det gäller långt ifrån alltid. Dessutom är det tveksamt om det underlättar integrationen, men det finns olika aspekter på det. Jobb är oerhört viktigt på många sätt, och kan bidra till integration även i stadsdelar med många invandrare!

Robsten sa...

Tja, när polisen tvekar att åka in i Rosengård utan rejäla förstärkingar så, då börjar vi faktiskt närma oss gränsen. I Ronna sparkade en ungdom en flicka som stod och pratade med POLISEN, det var så upploppet i Ronna startade. Det har spårat ur.

När vi flyttar utomlands så gör vi det inte som flyktingar, däri ligger en enorm skillnad, flyr man för sitt liv får man ta det som anvisas enligt mig, speciellt som vi fått dessa enklaver som enligt mig är ett stort nationellt problem. Jag vidhåller, bostadsort skall vara där regeringen anvisar till man försörjer sig själv, då kan ingen naturligtvis säga vad man skall bo. Ett anspekt är ju att vissa kommuner dignar under bördan emedan andra kommuner inte tar emot en enda flykting, ofta mycket rika kommuner, ett sjukt system som måste ändras.

noctivagus sa...

Hade morderaterna kommit med detta hade sossarna skrikigt skiten ur sig. Men flyktingar är flyktingar, varför skulle dom få bestämma vart dom ska bo? Sen när blev dom svenska medborgare. Vi hjälper dom genom att vi tar in dom. Vill dom flytta eller bosätta sig får dom ansöka att bli medborgare. Annars får dom banne mig ta det dom får.

Martin sa...

Jag försvarar inte situationen i utsatta områden i Sverige, och de fall där polisen eller andra företrädare för lag och ordning inte vill/kan/orkar/vågar ingripa är inget annat än en katastrof. Därmed inte sagt att lagarna inte gäller, det är brist på uppföljning av olika skäl, och jag vet inte om de som bor där bär hela skulden till det. Polisen har ett jobb att sköta också.

Kan också instämma i att flyktingar inte kan ställa en massa krav, till de flesta länder får de ju inte komma över huvud taget, så de ska vara glada att de får komma till Sverige. Men om de faktiskt kan få jobb i storstan (genom kontakter) är jag inte säker på att de har rätt att flytta dit ändå som det är nu. Jag kan inte reglerna, men Sverige har en mycket icke-pragmatisk syn vad gäller att få nyanlända i arbete de senaste decennierna. Det var bättre på 50- och 60-talen.

I Italien får man börja jobba direkt om man gifter sig med en italiensk medborgare. I Sverige får man vänta i månader, ibland åratal. Det är inte särskilt fiffigt ur samhällsekonomisk synvinkel. Jag vet att flyktingar är en annan sak, men vissa av dem har släktingar eller bekanta som kommit hit tidigare, och kan fixa jobb genom dessa kontakter. Utredningen får sedan visa om de hade rätt till asyl, men låt dem då få bo och jobba var de vill om de kan.

Robsten sa...

Men om de nu kan få jobb i storstaden så kan väl Danderyd och Solna ta emot flyktingarna, inte Botkyrka eller Tensta Rinkeby. Botkyrka har t.ex. den högsta arbetslösheten av Stockholmskommunerna och den sämsta ekonomin.

Martin sa...

Robsten, jag tror inte riktigt att du förstod min poäng, men det kan kvitta.

Jag vidhåller också att det är omöjligt för oss fria människor att förstå vad det innebär att inte kunna bosätta sig var man vill. Att påstå det är befängt.

Weine Berg sa...

Det är kännetecknande särskilt för V att inte ta ansvar, utan bara kräva ansvar av andra hela tiden. Sanslöst att de med sin kommunistiska historia får gå ogranskade in i riksdagen.

Martin sa...

Ännu ett av PK-elitens billiga trick att förvirra debatten. En begränsning av 'flyktingars' rätt att bosätta sig varhelst de önskar kommer givetvis kombineras med ytterligare press på de hittils skonade kommunerna med ett urholkat kommunalt självstyre som följd. Problemet är givetvis det massiva tillflödet av kulturberikare - där bör debattens fokus ligga.

z999 sa...

Martin:
"Jag vidhåller också att det är omöjligt för oss fria människor att förstå vad det innebär att inte kunna bosätta sig var man vill. Att påstå det är befängt."

För en riktig flykting så upplevs det knappast som något problem, men för lyx"flyktingarna i Sverige blir det förståss en annan sak.