tisdag, oktober 02, 2007

Nomenklaturan ser om sitt hus


I en artikel i SvD så tas frågan om före detta riksdagsledamöters inkomster upp. Nästan ett år efter valet så lever 8 av tio före detta riksdagsledamöter fortfarande på inkomstbidrag från riksdagen. Jag tycker i.o.f.s. det är förvånande att två av tio faktiskt skaffat sig annat jobb, det gäller att se det positiva i tillvaron. Dock så har flera av dem som inte får bidrag gått i pension, andra har återgått till riksdagen, bilden är kanske ändå så negativ som man från början fruktade. Bidragets storlek ligger på runt 30,000 i månaden, ingen svältlön direkt, själv tjänar jag betydligt mindre fastän jag jobbar och drar mitt lilla strå till stacken varje dag.

Ministrar som Britta Lejon har ett betydligt högre belopp än så i bidrag, så här säger hon i SvD,

- Ska det vara möjligt att gå mellan politik och andra uppdrag måste man ha tid på sig att söka de andra jobben. Jag söker jobb. Jag har inte låtit bli att göra det, säger hon.

Klart är att någon form av bidrag måste avdankade politiker ha, men nuvarande regler är mycket generösa. Skulle jag leva under dessa generösa förhållanden skulle jag väl sannolikt blogga på heltid, det är för generösa regler helt enkelt.

Vidare Lejon,

- Jag har jobbat med andra jobb innan politiken. Men har man aldrig haft vanliga jobb innan politiken tar det ännu längre tid. Tiden blir längre ju längre man jobbat med politiken. Sedan beror det på vilka andra erfarenheter man har från yrkeslivet.

Har man aldrig haft ett riktigt jobb skulle man kanske aldrig ha hamnat i riksdagen överhuvudtaget. Har man dessutom bristande utbildning så blir tydligt att det är nomenklaturans B-lag som hamnar i riksdagen, försörjda på livstid. Detta samtidigt som tumskruvarna dras åt på alla andra håll. Kan det bli tydligare? Att dagens politiska klass är våra tiders adelsklass. Anders Isaksson har beskrivit detta mycket tydligt i boken " Den politiska adeln". Inte undra på att de etablerade politikerna reagerar så starkt på uppkomlingar och nya partier, de blir ju hotade vid köttgrytorna.

Fallet Gudrun Schyman tas också upp. Hon har kvitterat ut 39,000 sedan hon fick lämna sin riksdagsplats där hon förövrigt satt som den värsta politiska vilde någonsin. Schyman tycker systemet är bra. Vi är inte förvånade att hon tycker så, trots att det är ett system där männen enligt henne själv förtrycker kvinnor med manliga "strukturer" och "härskartekniker". Så hur förtryckt är Schyman jämfört med en bostadslös man i Stockholm som enligt SVT i kväll inte ens är välkommen på en vårdcentral?

Länk SvD

1 kommentar:

Anonym sa...

Ska inte arbetslösa kunna hänvisas plats oberoende vilka meriter man har innan och vilken arbetplats som helst inom riket?

Hur många gånger tänker sig röstberättigade för innan de röstar på nomenklaturan val efter val.

Gudrun Schyman är bland de mest groteska inslagen av hur sociopatiska arbetsoförmögna framgångsrikt mjölkar bidrag så spenarna blöder men Ulrika Mässings exempellösa uttag ter sig på något vis än mer bissart.