torsdag, december 06, 2007

Hur viktigt är bekämpningen av människohandel?

Regeringen anslog 30 extra miljoner till bekämpning av människohandel för åren 2004 till 2006. Dessa pengar är nu slut och tydligen har inget besked kommit om extra anslag även fortsättningsvis skall anslås. Denna extrainsats har varit effektiv och antalet människor som döms har stigit under den tid extrapengarna har anslagits. Så här står det i SvD.

Ett nytt problem som dök upp under 2006 var de barn mellan 10 och 14 år som tagits hit för att tigga eller stjäla. Barnen köps eller hyrs av fattiga föräldrar i framför allt Bulgarien och Rumänien. I Stockholm upptäcktes förra året 20 barn som använts för stölder och tiggerier.

Det är lätt att uttrycka avsky inför denna osmakliga handel och verksamhet. Det finns inte någon politiker som inte skulle ställa sig upp i talarstolen och uttrycka vämjelse inför denna snuskiga handel. Men det är vad man faktiskt gör som räknas. Åtgärden med extrapengar har visat sig effektiv och i sammanhanget är summan som anslagits inte mycket att bråka om. Andra åtgärder som borde vidtas är ökad gränskontroll och ökade krav på de flygbolag som flyger till Sverige. Gränskontrollerna till Sverige har rustats ner sedan vi blev medlemmar i EU, det gynnar all internationell kriminell verksamhet.

Länk SvD

Länk DN

Inga kommentarer: