torsdag, mars 06, 2008

Fackets kräftgång

Fackföreningarnas kräftgång har förmodligen bara börjat. I en artikel i DN skriver Sture Nordh, TCO:s ordförande, att utvecklingen kan vändas. Ja det kan den, men då måste fackföreningar förvandlas från politiska organisationer till fackförbund som tar tillvara sina medlemmars intressen.

Enligt DN så har nästan 130,000 medlemmar flytt LO enbart för år 2007, det är en enorm siffra. Jag har själv uppmanat medlemmar att gå ur facket, medlemmar som inte delar fackpamparnas politiska värderingar. Människor har blivit uteslutna för att de tyckte fel, varit medlemmar i fel organisation eller parti. Fackförbunden driver en politisk agenda som harmonierar med de stora partierna i vissa viktiga frågor. Problemet är att i vissa av dessa frågor så har varken de stora riksdagspartierna eller facket en folkmajoritet bakom sig, ett faktum som varken fackpampar eller höga politiker verkar ha förstått.

Enda sättet att demonstrera sitt missnöje är faktiskt att gå ur facket, om man nu inte håller med i det egna fackets politiska agenda. Argumentation fungerar inte i vissa frågor, det vet vi ju av erfarenhet. En gång i tiden så drev fackförbunden de betalande medlemmarnas intressen och inget annat, det är en svunnen tid. Nu tävlar fackpamparna i vissa förbund om att vara politiskt korrekta. Vissa fackpampar kan lika gärna gå över till ett politiskt parti, utan att någon höjer på ögonbrynen. En gång i tiden var det kanske inte så konstigt, Socialdemokraterna var arbetarnas främsta parti och partiet ansågs företräda arbetarna och vanliga löntagare. Nu är det en svunnen tid och Socialdemokraterna har vänt den stora massan av vanliga löntagare ryggen för att ägna sig feminism, jämlikhet för olika grupper, homosexuellas rättigheter och att vara allmänt politisk korrekt. Att i det läget föreslå Wanja Wedin, LO:s ordförande, som partiledare för Socialdemokraterna är horribelt, det är sorgligt att inte fler inser detta.

Länk DN

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det är helt klart en del av problematiken. Tänkte själv snart gå ur Metall pga av deras fanatiska försvar av invandringen och socialdemokratin. Det var länge sen sossarna var något arbetarparti...

Anonym sa...

Facken behöver hjälp med att analysera problemet. Den insikten förefaller saknas. Sälj in dig som analyskonsult till dem!

Roger sa...

Ha, ha, vi behagar skämta tror jag bestämt.

Marthin sa...

Det är väl bra att arbetarna betalar relativt höga fackavgifter, inte bara för att bli fostrade i hur dem skall rösta; men även för att få vila ögonen på fina socialdemokratiska kampanjaffischer var fjärde år.

...och jag tog mig för pannan!

Måste föresten berätta om en bok jag köpte på Myrorna för ett tag sedan. "Nere på verkstadsgolvet" heter den. Har inte läst vad som står i, men har bläddrat och tittat på många av bilderna från förr. Satan i mig, där kan vi tala om att facken fyllde funktion.

Skall skriva en bloggpost om det framgent när något fack återigen leker maffia mot något matställe.

Robsten sa...

Och din blogg heter vad då Marthin?

Anonym sa...

Bra fråga, Robsten. Marthin - vad heter din blogg? Grattis hur som helst till ett fint Myrorna-fynd! Jag är också en stor vän av gamla (och nya också, för den delen) reportageböcker. "Nere på verkstadsgolvet" är från 1971, skriven av Folke Isaksson och illustrerad med fotografier av Jean Hermanson. Läs mer om boken exempelvis här:

http://www.polkagris.nu/wiki/index.php?title=Hermanson%2C_Jean_och_Isaksson%2C_Folke:_Nere_p%C3%A5_verkstadsgolvet:_en_bok_om_metallarbetare&printable=yes

/Hälsningar, Ördög

Marthin sa...

Just precis, den boken är det :)

Min blogg finner ni genom att klicka på mitt namn (Marthin sa...).

Leo Sundberg sa...

Den dagen då facket står för massinvandring och inte ens försvarar sina kollektivavtal mot EU, den är nådd. Det är ett företag som har förlorat sin affärsidé: att bevara arbetskraft som en bristvara och hålla lönen uppe genom breda karteller.

Däremot tycker jag de gör rätt som lägger restauranger under blockad. Annars är det snart fritt fram att göra profit på illegala flyktingar. Då kan vi tala om en lönedumpningsinvandring som heter duga.

Men prio ett måste vara att stoppa invandringen. Oavsett om facket har starka eller svaga karteller. En hög lön ger stor arbetslöshet, låg lön ger... låg lön. Hur vi än vrider på steken är invandringen dålig. Det gäller inte om det råder verklig arbetskraftsbrist som på 60-talet men det ska ingen försöka inbilla oss att det gör idag.