torsdag, april 10, 2008

Är det sant?

Enligt SvD och DN så hittade häktespersonalen en hängd man på toaletten i häktet, detta skedde på häktet i Mariestad 1 februari. Personalen kom alltså in på toaletten och där hängde mannen som uppenbarligen hängt sig själv. Nu tänker alla normalt funtade människor att personalen som har lön för att se efter de häktade skyndade sig för att ta ner mannen. Fel, de vände på klacken, gick därifrån och ringde ambulansen. Hur tänkte personalen undrar jag i mitt stilla sinne? Inte vårt jobb att ta ner hängda personer, vi får förhandla med facket innan vi tar ned honom. Eller de kanske tyckte att har han hängt sig får han skylla sig själv, någon jävla ordning får det allt vara, komma här och ställa till med besvär. Eller de kanske trodde att endast proffs kan ta ner en hängd människa, över vår kompetens att lyfta upp mannen för att sedan ta bort snaran, att det sedan tog nio minuter innan sjukvårdspersonal kom är en annan sak. Att denna sjukvårdspersonal dessutom lyckades återuppliva mannen trots att nio minuter gått talar starkt för att häktespersonalen gjort ett riktigt stort misstag.

Nåväl, nu är det i alla fall några jobb lediga på häktet i Mariestad. Att dessa Kling och Klang figurer skulle få jobba kvar är väl inte möjligt ens i vårt avlånga land.

Länk DN

Länk SvD

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vore kul å veta vad han satt häktad för. Jag kan tänka mig ett antal brott som skulle kunna rättfärdiga vad häktespersonalen gjorde.

Robsten sa...

Ja, förvisso, och andra sidan är chansen betydligt större att mannen satt häktad för något brott som inte motiverar personalens handlande.
Dessutom skall vi väl för fan ha en straffskala och straffpraxis som vi alla kann leva med, d.v.s. betydligt strängare straff för vissa brott, t.ex. våldsbrott. Vi kan inte kompensera en haltande straffskala med ett handlande som häktespersonalen här gjorde sig skyldig till. kort sagt, häktespersonalen skall inte göra politikernas jobb.

Anonym sa...

Kling och Klang-figurer heter det.

Anonym sa...

Om det hade varit en våldsbrottsling hade jag tveklöst gjort samma sak som häktespersonalen.

Populisten sa...

Var det inte på Mariestadshäktet som de lät bli att skicka en kille med lunginflamation till läkare också? Istället för att kontakta sjukvården så dokumenterade personalen hans försämring under mer än sex timmar... Häkteschefen fick frågan av Ekot varför de gjort så och svarade att fången insjuknat och dött så snabbt att de inte hunnit kontakta sjukvården. Efter påpekandet att den egna dokumentationen inte alls pekade på ett hastigt förlopp så avböjde han vidare kommentarer.

Anonym sa...

Nej det är inte sant. Ingen av personalen kollar först vad vederbörande är häktad för innan man gör återupplivsningsförsök. Och det var inte heller i Mariestad som en kille dog i lunginflamation - utan i Nyköping. Dessutom var det för 3 år sedan..
Däremot önskar jag att man mer tog hänsyn till vad vederbörande sitter för. En kvinna misstänkt för brott mot knivlagen skulle inte få "låna en kniv till bakning" som det händer på Kronobergshäktet..
Jag kan tänka mig att det har varit brist på personal och den som har öppnat dörren har blivit chockad. Kanske är ny inom kriminalvården? Inget trevligt sätt att börja sin bana..

Anonym sa...

Skrattretande å ena sidan (om man är riktigt ironisk) att man på förjer dessa två häktade så intensivt - samtidigt som helt vanliga icke kriminella människor inte heller får den vård de behöver. Tänk om personalen hade agerat snabbare. Då skulle vi kunna ha två stycken tjuvar (?), mördare (?), knarklangare (?) till i vårt samhälle. Nu blev det inte så.. vem ska vi skjuta?

Jag undrar om samma personer reagerar lika starkt när de läser att gamlingar får ligga hemma dygnvis ibland innan de får hjälp av hemtjänsten eller någon anhörig hittar dem..

Robsten sa...

Min vision anonym är att alla institutioner fungerar och att alla dessa har en kompetent och ansvarstagande personal. Ja, lite som Sverige var förr. Inte fan kan man som policy bland en yrkesgrupp som häktespersonal ha att man låter vissa kategorier hänga kvar p.g.a. det brott de eventuellt har gjort. Inte i min vision av ett välfungerande och rättvist Sverige i alla fall, där sköter alla jävlar sitt jobb helt enkelt.

Anonym sa...

Vision ja. Men inga institutioner fungerar felfritt. Så var det inte ens förr..
Det är din tolkning av situationen att häktespersonalen lät honom hänga kvar med vilje. Utredningen är inte klar än. Vi vet inte vad som egentligen hände. Folk tolkar så mycket eget tyckande och tänkande i det som hände. Moraliserar över tankar som de själva har – inte häktespersonalen.
Nu har man grävt fram en psykiatriker som på fullaste allvar menar att det inte är acceptabelt att personalen på häktet blir chockade. Enligt honom måste man vara beredd på sånt här när man väljer sitt yrke. Lite skrattretande dock. Även läkare blir chockade. Det är inget man kan välja själv med viljestyrka.. ;-)

Robsten sa...

-"Det är din tolkning av situationen att häktespersonalen lät honom hänga kvar med vilje."-

Nä, det är tidningarnas tolkning också. Nu vet ju jag att tidningar vinklar och t.o.m. ljuger ibland. Men det blir omöjligt att kommentera överhuvudtaget om man inte i ett förstaläge går på det som skrivs helt enkelt.

-"Nu har man grävt fram en psykiatriker som på fullaste allvar menar att det inte är acceptabelt att personalen på häktet blir chockade. Enligt honom måste man vara beredd på sånt här när man väljer sitt yrke. Lite skrattretande dock. Även läkare blir chockade. Det är inget man kan välja själv med viljestyrka.. ;-)"-

Att man blir chockad kan man inte hjälpa, men det finns saker man MÅSTE göra bara. Har man en anställning med lön och befogenheter så krävs det att man kan utföra vissa saker, chockad eller ej. Det krävs av mig på mitt jobb, det krävs på andra jobb också.
Misstag gör man, alla gör det någon gång. Men här har man gått över gränsen för vad som är acceptabelt. Här har man, om man får tro pressen, vänt på klacken när någon hänger i en snara. Underkänt utan tvekan enligt mig.

Bengterikj sa...

Jag är ingen expert, men jag skulle tro att adrenalinet rusar så fullständigt, när man får se något sådant, så man gör bara vad man ska, och ropar på hjälp, och reaktionen kommer efteråt.