tisdag, april 08, 2008

En journalist som vänt

Tack, åtminstone en person i Sveriges yrkeskår av journalister har gått emot strömmen, vågat ta bladet från munnen och ställa de förbjudna frågorna. Gunnar Sandelin som tidigare arbetat som socialassistent för att sedan bli journalist skriver i en artikel på DN-debatt det alldeles uppenbara och det som andra journalister borde ha skrivit om för länge sedan. Sandelin skriver det alla kan läsa på Migrationsverkets hemsida, att endast en bråkdel av dem som får permanent uppehållstillstånd är flyktingar i egentlig bemärkelse och att denna politik kostar det svenska samhället enorma summor varje år. Journalistkåren har aldrig granskat Sveriges flyktingpolitik utan slentrianmässigt gjort snyftreportage om enskilda fall där det gått att framställa Migrationsverket i dålig dager och "flyktingarna" som offer.

Sandelin skriver så här om sin tid som socialsekreterare i artikeln.

Jag var med om att bevilja asylsökande med uppehållstillstånd semesterresor till de länder som de påstått sig ha flytt från. Jag betalade ut socialbidrag till utländska medborgare som jag nästan säkert visste hade svarta jobb vid sidan om - allt för att undvika obehagliga konfrontationer. Om en folkgrupp sa en av mina chefer att "vi får väl försörja dem som en folkloristisk färgklick."

Allt detta vet vi redan, men vi vet det inte p.g.a. journalisternas försorg. Sveriges journalistkår har nogsamt undvikit frågor som dessa, förmodligen för deras eget bästa. Huvudansvaret måste ändå ligga på våra politiker, människor som åker på semester till det land de flytt från kan omöjligen vara flyktingar, det måste t.o.m. svenska politiker förstå.

Vidare skriver Sandelin om sin tid som reporter på SVT i artikeln.

Där fick jag bland annat instruktioner av en ansvarig redaktör för ett av våra största nyhetsprogram att det ska "vara så synd om invandrarna att folk ska gråta framför teven". För att en nyhetssändning skulle bli en "bra show" var att det önskvärt att det fanns offer, men det var underförstått att dessa offers anspråk aldrig synades i sömmarna.

Ja, vi minns ju alla en massa fall där det varit helt uppenbart att de som fått uppehållstillstånd ljugit för Migrationsverket, blivit avvisade, men att massmedia ställt till med ett våldsamt rabalder och gjort snyftreportage av hela fallet. Ett sådant fall är ju när familjen Sinkari i Åsele avvisades.

Sandelin skriver sedan om de siffror alla kan läsa på Migrationsverkets hemsida. Sverige har under en så kort period som 30 år tagit emot en miljon människor, det är en oerhört hög siffra för en befolkningsmässig liten nation som Sverige. Ungefär hälften av dessa har varit anhöriginvandrare och har sålunda saknat asylskäl. Den näst största gruppen som fått uppehållstillstånd är klassificerad som "särskilt ömmande" och saknar också verkliga flyktingskäl. Tillsammans med gruppen "anhöriga" så utgör de två tredjedelar av alla som fått uppehållstillstånd.

Sandelin skriver vidare i artikeln.

Jämför man samtliga som beviljats uppehållstillstånd under dessa 26 år så är nio av tio varken klassade som flyktingar eller skyddsbehövande. Hela denna bild visar att det inte är sant att Sveriges mottagande av utländska medborgare främst värnar om de mest utsatta flyktingarnas rätt att få stanna.

Precis som Sandelin skriver så är denna politik inte särskilt human heller. Fel människor får asyl och de som verkligen behöver asyl får till slut problem de inte skall ha. Sedan kan man fråga sig hur humant det är att människor som kommer från en annan kultur bosätter sig i etniska enklaver där många aldrig lär sig svenska och där de sannolikt aldrig kommer att få ett jobb där de försörjer sig själva. Dagens politik har nåtts vägs ände.

Vidare skriver Sandelin.

Det är sällan karriärfrämjande att uttala sig för en restriktivare asylpolitik eller ifrågasätta det mångkulturella samhället. Den politiska korrektheten ligger som giftgas över debattklimatet. Den fruktade stämpeln "främlingsfientlig/rasist" fungerar fortfarande som ett strypkoppel och avskräcker många från att gå i polemik mot godhetens företrädare, vilka på ren reflex använder förringande generaliseringar för att ta udden av all kritik. Sällan diskuteras själva sakfrågan, vilket knappast stärker de mest utsatta flyktingarnas möjligheter att få stanna.

Det har alla systemkritiker fått känna på, att det svider i skinnet när man ifrågasätter den rådande diskursen. Vi måste ifrågasätta om vi ens lever i ett demokratiskt samhälle när karriärmöjligheter spolieras för den som vågar ta bladet från munnen. Jag tror ju att vinden har vänt och att det inom en överskådlig framtid är de som förespråkar vår nuvarande flyktingpolitik som blir illa sedda. Det som är politiskt korrekt förändras ju med tiden och allt fler vågar ta bladet från munnen och peka på den fullständigt orimliga och destruktiva politik som vi för nu i flyktingfrågan. Frågan är vem som skall ta ansvar för den politik som förts de senaste 30 åren och den skada den ställt till med.

Slutligen skriver Sandelin.

Det är dags för vår yrkesgrupp att våga lyfta på locket och föra en offentlig diskussion som är förankrad utanför elitens elfenbenstorn. Ett rimligt krav är att regeringen tillsätter en statlig utredning om hur mycket de människor som har kommit hit de senaste tio till femton åren kostar i offentliga utgifter och tillför i skatteintäkter. På så sätt skulle vi äntligen kunna få en öppen diskussion om det mångkulturella samhällets för- och nackdelar ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ett samhälle som faller sönder på grund av en alltför stor invandring gagnar ingen. Vi måste begränsa oss till att hjälpa de svårast utsatta om vi i framtiden ska kunna ha några resurser kvar till ett värdigt flyktingmottagande.

Det kan ju vara så att när en person bryter den magiska cirkeln så spricker alltihop och de mentala murarna rämnar. Vem kunde tro att muren mellan öst och väst skulle falla så plötsligt och fort som den faktiskt gjorde? De mentala murarna vi har i vårt land mot allt som är politiskt inkorrekt är sannolikt starkare än den mur som en gång skiljde öst och väst åt i Europa, men någon gång kommer även vår egen mentala mur att rämna. Vi är snart ensamma i Europa om att hålla en så benhård politisk korrekthet, det är inte hållbart i längden. Sandelin talar om ett samhälle i sönderfall, kanske kan sönderfallet som alla kan se ge den knuff som behövs för att korken på ketchupflaskan skall flyga iväg.

Länk DN

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det är Gunnar Sandelin som skrivit artikeln i DN-debatt, inte Per Jönsson.

Robsten sa...

Tack, var nog trött i morse.

Tokarev sa...

Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste detta och genast började jag vika på en ny och tjockare foliehatt.... Varför kommer denna utmärkta debattartikel just nu? Varför väljer DN, som ju profilerat sig som en riktigt quislingblaska, att ta in den och VAD har man planerat för misskrediterande uppföljning?

Anonym sa...

Tror det kommer en kommentar i ledaren, brukar göra det.

Robsten

Bengt sa...

Ja, det finns tydligen en liten invandrafientlig jävel hos vissa personer som på något sätt måste fram i dagsljuset. Och som sen i lite draperande ordalag, kopplade till en gissande, oseriös, ovetenskaplig ekonomisk invandrarnegativ ekonomisk kostnad(ingenting om att det svenska samhället bokstavligt skulle stanna i Uppsala och Stockholm om vi inte hade invandrare) också tydligen kan få den på pränt i DN:s debattsida för att upphöja den till ett slags "comme il faut" för liksinnade (sverigedemokrater?)!

salasso sa...

Bengt, visst har du rätt. Att kritisera svensk migrationspolitik kan bara tyda på främlingsfientlighet, kanske rentav nazism, och sådan måste tystas.
Kan man inte skicka AFA och EXPO hem till den storkäftade journalisten och låta dem lära honom mores?
Reportern har tydligt missbrukat sin yttrandefrihet och man kan bara hoppas att alla anständiga media i fortsättningen avstår från att ha med honom att göra.
Skäms DN!

Jocke sa...

Äntligen ! Vinden vänder. Dags för kappvändarna att vränga rocken. Vad skönt att se en av de första som har jobbat på insidan och som faktiskt kan komma med lite ovedersägliga fakta därinifrån "komma ut" som en hederlig människa.

Nåja vi har en lång väg kvar att gå innan framtiden kan börja se ljus ut igen efter vänsterns och liberalernas lilla experimenterande i social och demografisk ingenjörskonst.

Tyvärr handlade nästan allt om kostnader, men ingen kan mäta det mänskliga lidande som många utsatta svenskar har fått utstå p.g.a. de oansvarigas cyniska experimenterande med vår säkerhet. De verkliga offren i den här affären har ALDRIG fått komma till tals: gruppvåldtagna flickor, pensionärer som rånats i sina hem, ensamma nattvandrare som misshandlats av stora gäng och i många fall mördats, elever och lärare som har hotats av terrorgängen i skolorna. Sverige står verkligen på gränsen till sönderfall och om demokratin har lett oss hit så är det tveksamt om den har de kvalifikationer som krävs för att kunna leda oss härifrån.

Anonym sa...

Starkt av Gunnar! Jag känner stark respekt för honom för att han vågar riskera allt och gå emot etablissemanget på det här viset. Det hemska är dock att den svenska PK-eliten sällan kommer att låta detta passera obestraffat.. De kommer att kasta sig över honom som hyenor för här i Sverige säger man inte sanningen utan att få betala dyrt för det. Undrar vad DN har bakom örat...

Anonym sa...

Det kommer inte att hända Sandelin någonting. Både han och artikeln kommer att tigas ihjäl av DN och övrig pk-korrekt media.

J sa...

Apropå att det ska "vara så synd om invandrarna att folk ska gråta", så minns väl alla historien om
sexbarnsfamiljen i Gävle som tvingades bo i en jordkällare? Den historien fick ju journalisterna att gå i spinn - tills det framkom att allt var påhittat...
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_192133.svd

Bengt: "invandrarnegativ ekonomisk kostnad"... Ha, underbart formulerat!

Andreas sa...

Tycker det är förfärligt när PK-folk som Bengt slänger sig med historiska egenpåhittade "fakta" som här att Sverige skulle endast bestå av Uppsala och Stockholm om det inte vore för invandrarna. Och rena osanningar som att samerna är Sveriges ursprungsbefolkning, att alla i Sverige är invandrare, etc. Även OM det skulle stämma ur en historisk synvinkel, behöver det inte betyda att invandringen är positiv *idag*. Och ja, det är lika illa när okunniga nazister försöker leka vikinga-arv och svänger sig med begrepp och saker de inte har den blekaste aning om.

Anonym sa...

När sanningen sägs kommer allsköns påhopp och allsköns bortförklaringar.

Det blir väl snart inbördeskrig i det här landet när folk inte får säga sin hjärtas mening utan att bli idiotförklarade.

Anonym sa...

I tisdags hölls "Arabförbundsdagen" i Sveriges riksdag. SvD skriver:
"”Det har varit mycket fint prat, men vi vill ha handling!” Det är när Egyptens ambassadör Samah Mohamed Sotouhi får ordet som det spårar ur på riktigt. Han har en hel lista med krav till de svenska parlamentarikerna. Han pratar om förolämpande publiceringar och vill att vi ska ”kriminalisera islamofobi”. Han frågar när vi ska ”modernisera” yttrandefrihetslagarna så att internet inte ska kunna underblåsa internationella kriser."

Vidare:
"Och Egyptens ambassadör går som sagt till frontalangrepp mot den svenska riksdagen och grundlagen.
Våra egna parlamentariker i kammaren är förbluffande följsamma när ordet släpps fritt. Alf Svensson (kd) pratar om respekt och värderingar. "

Trader sa...

Är det inte dags att bojkotta länder som Egypten och Turkiet som semestermål? Dessa länder är helt beroende av sina turistinkomster, samt får rundhänta bidrag via EU, men drar sig inte ett ögonblick för att spotta oss rakt i ansiktet när det passar. Varför inte undvika diverse påträngande gatukommers och semestra i ett europeiskt land nästa gång?

Johan E sa...

>Trader

Fattar faktiskt inte hur folk kan semestra frivilligt i turkiet. Jag har varit där en gång, och det räckte för att övertyga mig om att aldrig sätta min fot mer i det landet. Det enda turkarna var ute efter var ens pengar, man fick aldrig vara ifred utan att nån jävel skulle komma och göra affärer. Äcklig mat, dryga människor, fattigt och nergånget land, alldeles för varmt! Lockar sånt så åk dit!

Leo Sundberg sa...

Faller en, faller alla. Bra skrivet Robsten!