lördag, april 12, 2008

Finsk respektive svensk flyktingpolitik

Henrik Brors på DN kommer med ett påstående som i.o.f.s. kan vara sant, att Sverige skärper sin flyktingpolitik samtidigt som Finland gör sin politik något generösare. Det är snarast en uppvisning i hur man kan leka med ord, säga något som inte är osant men ger ett helt felaktigt intryck.

Finland har genom åren haft en mycket restriktiv flyktingpolitik, de har inte tagit emot en bråkdel av det antal flyktingar Sverige tagit emot. Finlands lagstiftning är restriktivare än den svenska också. Så om nu Finland lättar upp sin praxis något så är det i alla fall ljusår från den svenska politiken. I DN skriver Brors.

Budskapet om den oerhört restriktiva hållningen har också nått ut i världen och gjort att få flyktingar sökt en fristad i Finland. Den hårda tolkningen av asyllagarna har också understötts från politiskt håll. I den förra regeringen blev den socialdemokratiske inrikesministern Kari Rajamäki närmast ökänd för sina uttalanden om bland annat "asylshopping".

På samma sätt lämnar en oerhört generös flyktingpolitik också ett budskap ut i världen. Det gör naturligtvis att många flyktingar söker en fristad i Sverige. Den generösa tolkningen av asyllagarna har också understötts från politiskt håll i Sverige. Svenska politiker tävlar snarast om att påtala vår generösa flyktingpolitik.

Länk DN

5 kommentarer:

Norbergssonen sa...

Finland är en nation som fått kämpa för sin existens. Den politik man fört har alltid haft nationens bästa för ögone: pragmatisk och icke moraliserande. Att idag resa genom de svensktalande bygderna i Finland är en fröjd: som våra drömmars Sverige en gång var.

Anonym sa...

Finland och Danmark hägrar ju allt mer. Börjar bli riktigt less på att betala skatt till ett system som inte fungerar. Varför måste man bli nervös varje gång ett gäng arabungar eller Afrikanska ungar kommer i närheten av en på stan?
Allt för många av mina bekanta har blivit rånade på mobiler mm av dessa folkgrupper. Och de ska enligt politikerna (som inte lever i samma samhälle som vi vanliga medborgare) vara en tillgång för Sverige. Finland har helt rätt och kanske det är så att deras tid som ockuperade har gett dem lite "balls" och inte blivit en livlös klump som svensken oftast är.

vanda sa...

Nog har man här i Finland just nu en större realism då det gäller att anpassa sin invandringspolitik men det finns en hel del "goda" politiker som tycker att den svenska migrationspolitiken är ett föredöme.
De var inte födda under de svåra åren och har ingenting lärt av den somaliska invandringen till främst Helsingfors där en minoritet försörjer sig själva och majoriteten tillhör folkpensionsanstaltens flitigaste klientel.
Efter hand som de äldre realistiska politikerna faller bort kommer de yngre säkert att få ökat stöd hos andra lika godtrogna kamrater och de ger sig nog inte förrän Finland sjunkit lika djupt i det mångkulturella träsket som Sverige.

Robsten sa...

Tack för en kommentar i alla fall. Började fundera om hela läsekretsen gått i ide. På SD-blogg har min artikel sopat hem en (1) kommentar, vilket är bedrövligt.
Gå gärna dit och lämna en kommentar, gärna kritisk, bara man får höra något i alla fall.

http://sdblogg.se/2008/04/12/anders-lago-har-gjort-en-resa/

Andreas sa...

Hehe, jag är inte i ide heller. Har inte haft tid att kommentera så mycket på sistone dock, men tro mig, jag läser varje inlägg :)