fredag, juni 13, 2008

Det ser ut att bli ett nej på Irland

Ja, det ser i nuläget ut att bli ett "nej" till Lissabonfördraget som det röstades om i går på Irland. Känslan och parallellerna till den svenska EMU-omröstningen är tydliga. Så här står det i SvD.

Det så kallade etablissemanget i Irland, representerat av partierna med 162 av de 166 platserna i parlamentet, näringslivets och böndernas inflytelserika organisationer har satsat hårt på att propagera för ett ja.

Och en djup misstro mot etablissemanget kan ha spelat en roll för valutgången i en tid då det irländska framgångsundret för första gången på många år känner av kraftigt ökad arbetslöshet, fallande huspriser och ökade kostnader för mat och bensin och annat nödvändigt.

I de flesta av Europas länder är det politikerna och det övriga etablissemanget som är EU-vänligt, folken i samma länder är betydligt ljummare i sin inställning till ett starkare EU. Det är frågan om var makten skall ligga och hur mycket vanliga människor kan påverka i slutänden. Den som frivilligt ger ifrån sig makt brukar få ångra det, Europas folk verkar medvetna om riskerna med en superstat som folket har mycket svårt att påverka.

Hur det nu blir när Irland förmodligen sagt "nej" till fördraget är en smula oklart. Vi får se framöver hur det går med fördraget. Klart är att etablissemanget i de olika europeiska länder aldrig velat ha någon omröstning i något land om detta fördrag, folken i de europeiska länderna verkar ha svårt att förstå storheten i ett EU som mer och mer liknar en superstat.

Länk SvD

Länk DN

1 kommentar:

Anonym sa...

Det blev nej.
Men det behövs nog starkare krafter för att rädda vårt fosterland. eu skiter i Irlands nej och genomför den totala diktaturen enligt uppgjord plan.
Svenne kålrot sitter hemma och tror på folkhemmet.....