söndag, juni 08, 2008

Det är på Irland det avgörs

Enligt den senaste opinionsmätningen som utfördes inför den folkomröstning som skall hållas på torsdag om det nya EU-fördraget så leder ja-sidan knappt. Det ser ut att bli en rysare för hela EU. Röstar Irland "nej" så lär inte fördraget gå att få igenom i sin nuvarande form. Förra gången EU-fördraget skulle antas lät flera länder sina befolkningar rösta om fördraget, med ett katastrofalt resultat som följd, bl.a. Frankrikes befolkning sade "nej" och stjälpte hela projektet. Nu har EU-länderna lärt sig läxan och genomför inga omröstningar om det nya fördraget, politiker och det folk politikerna styr över tycker tydligen inte likadant i många EU-frågor. Så här står det i DN.

I torsdags visade en annan mätning att nejröstarna överväger. Om den trenden slår igenom, innebär det att Irland med mindre än en procent av EU:s 490 miljoner invånare får hela unionens författningsreform att spåra ur. Denna gång är Irland det enda land som folkomröstar - alla andra låter sina parlament besluta.

Precis, parlamenten i Europa röstar snällt igenom det som är tänkt att bli det nya EU, Europas befolkning är betydligt mer skeptisk. Skulle det bli ett "nej" på Irland så blir det mycket intressant att se hur EU-politikerna hanterar situationen. Blir det en ny omröstning eller ett nytt fördrag?

Länk DN

1 kommentar:

Marthin sa...

EP har strukit texten som handlade om att resultatet i Irlands folkomröstning skall respekteras. Svårt att sätta innebörd i det, men de flesta parlamentarikerna "där nere" som på ett eller annat vis är kritiska till att EU "utvecklas" som det görs, över huvudet på Europas folk, ger en skrämmande bild av ren totalitarism.

Det finns nämligen en tydlig skiljelinje mellan totalitäre och demokratiska parlamentariker "där nere", och det äro att dem sistnämnda, oavsett Ja- eller Nejsida, är förenade i tanken att låta det europeiska folket bestämma.

Nigel Farage (ukip) är rena rama hjälten, och tipset är att se några av alla de klipp som finns med karln på youtube; möjlighen med start här -> http://youtube.com/watch?v=cOlpUgKfe54
(Missa absolut ej: http://www.youtube.com/watch?v=pw7XwexR2ec)

Många punkter i EU-konstitutionen vill man ej få över sig, och allra minst vill man att Gunnar "Jag-skall-bara-gå-till-mitt-kontor-och-se-vad-jag-tycker-i-den-frågan" Andrén (fp) med de andra piskade ledamöterna skall rösta igenom den utan att fråga svenskarna. Det är svårt att få grepp om den överväldigande positivism som finnes i Sveriges riksdag angående EU-konstitutionen, men mycket lär utan tvekan finnas i att knappt några läst och/eller förstår vad den handlar om.

Jag är personligen ej längre främmande inför att tala i termer av landsförräderi.