söndag, juli 27, 2008

NEJ!

I dagens DN-debatt går två kvinnor, journalisten Jeanette Thelander och Katarina Lingehag-Ekholm, intendent på Malmö Museer ut och kräver att Sverige inte skall tillåta slakt utan bedövning. Bakgrunden är att påtryckargrupper som den socialdemokratiska broderskapsrörelsen och vissa liberala kretsar då och då gör framstötar att Sverige skall ändra sin lagstiftning så att slakt utan bedövning tillåts i vårt land. Enligt vissa religiösa grupper skall slakt göras utan bedövning, s.k. halal-slakt eller koscher-slakt. Även en liberal riksdagsman, Fredrik Malm har lagt en motion om att tillåta denna typ av slakt. Malm har enligt DN sagt så här.

År 1933 förbjöds skäktning i Tyskland, strax efter det att Adolf Hitler hade tillträtt makten. Skäktning förbjöds i Sverige år 1937. I alla områden där nazisterna hade makt var skäktning förbjuden. Det går därför inte att bortse från att den svenska lagstiftningen var starkt påverkad av Hitlertyskland och den nazistiska regimen

Malm gör det numera nästan utslitna tricket att koppla samman sina motståndares åsikter med nazism. Det har varit ett oerhört effektiv debattknep men har nu blivit så vanligt så det förlorat effekt. Inte heller de två kvinnorna som skrivit debattartikeln går på detta debattknep, utan tycker sättet att resonera på är direkt osmakligt. Hitler lät ju bygga upp Tysklands motorvägsnät också, det går heller inte att bortse från att byggandet av motorvägar är påverkat av Hitlertyskland och den nazistiska regimen. Det gevär jag använde när jag gjorde militärtjänsten var en modell som faktiskt togs fram av den nazistiska regimen, nämligen en AK4 som miljoner svenskar skjutit med, få visste att det är en hyllning till Hitler att använda detta vapen. Malms resonemang är mycket osmakligt och detta fula debattknep som Malm använder sig av hoppas jag vi slipper i framtiden. Så här står det i artikeln om hur halal-slakt går till i verkligenheten i ett västland med modern teknologi.

I Iowa i USA finns bland annat världens största slakteri för nötkreatur där dessa metoder används på tusentals djur varje dag. Varje djur drivs in i en stor roterande ståltrumma, med hjälp av kraftiga elpådrivare. (Nötkreatur är utpräglade flockdjur som upplever det mycket skrämmande att tvingas in ensamt i ett smalt utrymme.) Sedan vänds djuret upp och ner vilket gör att vommen, den största av kons magar, trycker kraftigt på lungorna. (Nötkreatur väljer aldrig att ligga på rygg frivilligt.) Slaktaren lägger ett halssnitt och sedan tippas djuret ut ur ståltrumman på golvet. Djuret försöker oftast resa sig, men då golvet blir halt av den stora mängd blod som stötvis slungas ur halssnittet, går kon, tjuren eller kalven ofta omkull gång på gång. Denna slaktform orsakar en lång, utdragen, ångest- och smärtfylld upplevelse för ett högt utvecklat däggdjur.

Jag säger NEJ till att denna form av slakt tillåts i Sverige. En överväldigande majoritet av svenska folket säger bestämt NEJ till att sådana här slaktformer tillåts i Sverige. Jag tar för givet att det parti jag tillhör och är medlem i säger ett rungande NEJ till denna typ av slakt. Som vanligt är det enskilda särintressen som med stark och smart lobbyverksamhet försöker driva igenom sina krav, tvärtemot vad en majoritet av folket vill. Det kommer inte lyckas denna gång, inte en chans. Om riksdagen ens försöker driva igenom en lagändring, så kommer jag och förhoppningsvis en hel del andra människor ifrågasätta hela vårt demokratiska system. Riksdagen och regeringen skall få det så hett om öronen så de kommer att ångra att de någonsin tog tag i frågan. Dessutom är det väl dags att börja fundera på vad den socialdemokratiska broderskapsrörelsen egentligen står för. Denna märkliga rörelse har stått för en del märkliga saker förut. Varför granskar inte den borgerliga oppositionen den socialdemokratiska broderskapsrörelsen, det skulle jag ha gjort om jag var borgerlig partistrateg, det finns sannolikt massvis med röster att hämta på ett sådant agerande.

Länk DN-debatt

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan ju också jämföra det här med den hets mot jägare som vissa media och vissa politiska partier bedriver. Vinkeln är att jägarna är totalt störda individer som gillar att döda och går till varje ytterlighet för att tillfredsställa sin blodtörst. Därför måste jakten stävjas så mycket som möjligt. Vi har därför världens björntätaste område i Strömsundstrakten och folk slutar plocka bär. Djurskyddsidioterna har nu fått till en sälstam på uppemot 50000 sälar som fördärvar fiskeredskap och gör löjrommen sällsynt och svindyr. Men muslimernas särintresse för djurplågeri måste för pocker tillgodoses. Våra politiker tycks vara värsta möjliga negativa urval ur populationen. Hur är det möjligt att vårt politiska system kankan slå så snett?

Robsten sa...

En intressant fråga som sysselsatt mig avsevärd tid

Anonym sa...

Bra debattartikel, klarade dock inte att läsa hela.
För jobbigt ämne för mig att ta upp.

Säffle

Robsten sa...

Ja, jag vet, men det brukar kännas bra när man väl tröskat igenom hela proceduren och väl publicerat artikeln. Vi har ju också ett ansvar att påverka opinionen, hur mycket vi nu gör det.

var inne på en blogg "Aqurette"
http://www.aqurette.com/journal/2008/07/xenophobic-hypocrisy.html

och debatterade lite grand, men orkar inte föllfölja riktigt. Ålderstecken kanske.

Leo Sundberg sa...

Har ju jobbat som slaktare innan. När djuret ska skjutas till döds (med bultpistol för nötkreatur), är det mycket viktigt att sätta kulan i pannan på rätt ställe, och dessutom i rätt vinkel för att pannbenet ska krossas på bästa sätt så att hjärnan kortsluts.

Gör avlivaren fel så kommer djuret drabbas utav smärta vilket tyvärr har hänt när jag arbetat (har inte själv skjutit skottet, men stått i samma lokal). Det är tråkigt att höra djur stå och råma för att någon inte siktar rätt. Mycket strikta krav på yrkesskicklighet således.

Jag diskuterade detta med en muslim en gång och han hävdade då att avlivning via skäktning var bättre av två skäl.
1. Få ut blodet (som enligt islam är fullt med baciller).
2. Djuret dör en smärtfriare död.

När det gäller att få ut blodet kan en sådan invändning möjligen haft relevans på medeltiden när en slakt skedde manuellt och tog tid. Idag sker slakten industriellt, den som skär upp halsen (vilket jag gjort) ska också se till att sätta in en strömspik i slaktkroppen så att kroppen vibrerar, musklerna drar ihop sig och blod pressas ut ur blodkärlen.

Vad gäller avlivandet så är det plågsammare att strypa hjärnan genom blodutmattning, eftersom då hjärtat långsamt dör medan djuret ännu är medvetet. Ett skott i hjärnan, där medvetandet äger rum, sätter däremot punkt för all psykisk verksamhet. Kroppen lever ännu, hjärtat fortsätter slå, men psykiskt sett är då slaktkroppen mest som en grönsak. Levande men inte medveten.

Robsten sa...

Ok. Tack för expertutlåtandet.

Anonym sa...

Judisk slaktfabrik, Postville i Amerika.

http://judicial-inc.biz/postville.htm

Anonym sa...

Judisk slaktfabrik, Postville i Amerika.

http://judicial-inc.biz/postville.htm

Anonym sa...

Judisk slaktfabrik, Postville i Amerika.

http://judicial-inc.biz/postville.htm