onsdag, oktober 15, 2008

Den stupade svensken

Många bloggar har skrivit om den man med svenskt medborgarskap som dödades i början av oktober vid staden Mosul i Irak. Han var länge uppsatt på listan för misstänkta terrorister och var vid flera tillfällen häktad. Det de flesta bloggar inte vet är att DN skrivit om denna men förut. Det var 4 år sedan då man i DN skrev en artikel om mannen som då ansåg sig förföljd och hela artikeln kan närmast liknas vid ett försvarstal av mannen. Så här sade då mannen i DN.

Jag vill leva som muslim. Jag har inte försökt dölja att jag bott i Afghanistan. Men jag har inget att göra med al-Qaida. Jag har inte stridit för al-Qaida.

Säpo bevakar moskéerna. Där finns angivare som arbetar för Säpo. Annars skulle Säpo inte kunna känna till sådant jag sagt. Men ju mer trakasserad jag blir av Säpo för att jag är muslim, desto mer intresserad blir jag av att hitta min religiösa identitet, säger han och lägger till att han inte var särskilt religiös när han kom till Sverige 1987.

Men det är som om jag är en andra klassens medborgare. Min frihet är beskuren och min religionsfrihet är indirekt begränsad av Säpo. En muslim i Sverige behöver Säpos godkännande för sin tro.

Men det är som om jag är en andra klassens medborgare. Min frihet är beskuren och min religionsfrihet är indirekt begränsad av Säpo. En muslim i Sverige behöver Säpos godkännande för sin tro.

Man får intrycket när man läser artikeln att mannen är orättvist förföljd och att västerlandet och Sverige helt i onödan trakasserar mannen på mycket lösa grunder. I dag har vi alltså facit på hur det verkligen förhöll sig.

Jag vill tacka Gudmundsson för tipset;-)

Länk SvD

Länk DN

Länk DN -10 år gammal artikel om mannen

14 kommentarer:

Anonym sa...

så här ser han ut kanske :-)

http://sydsvenskan.se/varlden/article379222/Svensk-al-Qaidaledare-dodad-i-Irak.html

Robsten sa...

Såg ut menar du väl;-)

Anonym sa...

Nu skall Herr Abu Qaswara våldta de 72 småflickorna i Himlen. Lycka till men du hamnade inte i himlen, du blev lurad av Islam att sätta livet till.
Och det finns inget liv efter detta. Död är död.

Robsten sa...

Mohamed Moumou heter han väl?

Anonym sa...

ett gammalt svenskt ordspråk,
som man bäddar får man ligga

Robsten sa...

Men hur har svensk media bäddat?

Anonym sa...

Good riddance of bad rubbish!

Anonym sa...

"han var inte särskilt religiös när han kom till Sverige 1987."
"Men det är som om jag är en andra klassens medborgare. Min frihet är beskuren och min religionsfrihet är indirekt begränsad av Säpo. En muslim i Sverige behöver Säpos godkännande för sin tro."
Dessa två citat säger mer till mig än hela artikeln...

Andreas sa...

Artikeln ser inte ut att vara 10 år gammal, däremot 4 år gammal. Kanske blandade ihop begreppen, i och med att dom pratar om 10 år i artikeln?

gammgubbe sa...

Löjligt att media skriver "svensk". Det enda svenska med honom är att han lyckats lura till sig svenskt medborgarskap. Hoppas han får utbyte av sina 72 vindruvor nu (enl. dokumentär på National Geographic Channel kan översättningen betyda 72 vindruvor liksom oskulder, beroende på hur man översätter originaltexten. När Koranen skrevs på 600-talet var säkert 72 vindruvor en bra belöning. Smaklig måltid her Muh.. ja vad du nu hette.)

Robsten sa...

Tack för påpekandet Andreas;-)

Robin Shadowes sa...

En vettvilling mindre att bekymra sig om. Tur i oturen att han valde att spränga sig i bitar nere i Irak och inte här i Sverige. Sörjd och saknad av ingen riktigt svensk.

Robsten sa...

Det hade varit bättre om han gjort det i Sverige, vi måste börja tänka propagandistiskt och taktiskt nu, våra politiska motståndare gör det.

Robin Shadowes sa...

Hade iofs inte gjort så mycket om det gällt Rosengård eller Ronna.