lördag, april 11, 2009

Rayman om Zaremba

Sanna Rayman kommenterar i SvD Zarembas artikelserie om integration av immigranter till vårt land. Båda två verkar rörande överrens om vad som gått fel i svensk integrationspolitik. Det är inte så konstigt egentligen eftersom alla samhällsdebattörer förutom de mest indoktrinerade verkar se de mest uppenbara brister i vår integrationspolitik. Man kan undra varför inte regering och riksdag gör något åt de problem som snart sagt alla samhällsanalytiker ser.

En ny vinkel i Raymans artikel är att hon tar upp orden ”integration” och ”assimilation”. Rayman menar att det bara är en lek med ord att byta ut det gamla ”assimilation mot det nya moderna ”integration”. Riktigt så enkelt är det väl inte. Kraven på de som skulle assimilera sig i det svenska samhället var större än de krav som ställs på de som nuförtiden skall integreras. Assimilationen av nya medborgare syftade till att göra dessa till svenskar i någon mån. Integration behöver inte nödvändigtvis ha samma syfte, vi har ju fått en ny diskurs om det mångkulturella samhället.

Rayman drar flera riktiga slutsatser. Tyvärr undviker även hon den främsta anledningen till att vår integrationspolitik fullständigt misslyckats. Inte heller Rayman tar upp det solklara och enkla faktum att vi tagit emot för många immigranter på alldeles för kort tid. Under de värsta oroligheterna i Irak tog Södertälje emot fler flyktingar än hela Nordamerika. Över hälften av alla de som emigrerade från Irak till den västerländska hemisfären tog sig till Sverige. Men behöver inte vara något geni för att förstå det orimliga i en sådan politik.

Länk SvD

4 kommentarer:

Garm sa...

Visst är det stora problemet för många på för kort tid.

Men dessutom för många som helt enkelt inte vill integreras än mindre assimileras.

Det är en sak om inte riktiga flyktingar håller på sitt med avsikt att återvända hem när det blir möjligt.

Det är en helt annan sak med dem som får svenskt medborgarskap och inte vill integreras i det svenska samhället utan kräver ett överdrivet hänsynstagande och inte vill ta i vårt sekulariserade samhälle och vårt sätt att leva med tång ens.

Anonym sa...

Tror nog inte Sanna Rayman vill riskera något, men hon är medveten om vad som är orsaken till problemen. Med tanke på att hennes pappa dessutom var aktiv sverigedemokrat en gång i tiden så...

Robsten sa...

Och vad hette Sannas pappa?

Anonym sa...

Sannas pappa hette Bohuslav och kandiderade i valet 2002. Tyvärr så avled han något år senare i cancer. Må han vila i frid.