lördag, april 11, 2009

Vit maktmusik

Det har talats en del om ”vit maktmusik” på senaste tiden. Bland annat i samband med radioprogrammet Kalibers ”granskning” av SD. Jag har medvetet undvikit att skriva om det då jag funnit det mesta som behandlats inadekvat. En reflexion jag gjort är dock att jämförelsen mellan vårt politiska samhällsklimat och det som rådde innanför den numera rivna järnridån blir alltmer adekvat. Bakom denna järnridå sjöng folk protestvisor mot förtryckarregimen. Det var så att för att inte bli angiven så fick men använda metaforer och liknelser i visorna, ingen ville ju ha säkerhetspolisen i hälarna. Är det någon som känner igen detta i dagens politiska klimat i vårt land?

Tommy Hansson har skrivit en bra blogg om detta med musik som samhällsprotest samt som folkliga skillingatryck HÄR !

Vi lägger för säkerhets skull in musik här som ännu inte klassificerats som ”vit maktmusik”, men som väl ändå inte är helt korrekt enligt storheter som Nina Glans och Anna-Lena Lodenius. Vi väntar med spänning på deras utlåtande. Skall jag korsfästas medialt för denna lilla visa eller skall jag klara mig? Eller är inte det troligaste att dessa ”storheter” som Lodenius och Glans, är för dumma och inte tillräckligt historiskt bevandrade för att förstå det underliggande budskapet i sånger som denna? Jag gissar på det senare.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hör inte vad de sjunger om.- Det låter som om "sångaren" försöker rensa luftvägarna eller nåt sånt.

Robsten sa...

Det är enkom för att inte Glans och Lodenius skall höra texten, de hör enligt rykten bara pipiga högre toner. Här kommer i alla fall texten;-)

The icy winter is creeping near
Dark skies above us
Buting frost is in the air
Darkness surrounds us

The cold, piercing autumn breeze
Fills the longship sail
Soon the lakes and seas will freeze
And snow will lay its veil

Many years we've been away
The oceans we have roamed
Now the north star guides us on our way
As we are headed home

The many hardships we've endured
Have brought us rich reward
Now the north star guides us home
With cargo full of gold

Many friends died on the way
Only few of us survived
But I would gladly take their place
In Oden's hall up high

Solo: Söderberg

The icy winter is creeping near
Dark skies above us
Biting frost is in the air
Darkness surrounds us

Soon the lakes and seas will freeze
Snow will lay its veil
And we will long for the summer breeze
When we can set our sails

Anonym sa...

Frågan är väl om det är musik överhuvudtaget. Visst har killen stora problem med rösten. Böneutropare kanske vore mera lämpligt.

z999 sa...

Jag tycker att om man anser att Ultima Thule är vitmaktmusik så har man inte getterna riktigt på plats. Rockig nationalromantik blir förståss stötande för de mest svenskfientliga i landet. Vi får ju tänka på att personer med Nina Glans åsikter även kan uppfatta adventsljusstakar som kränkande och rasistiskt.

Robsten sa...

Säkert, men till allas förvåning så froade Nina Glans Ultima Thule i Debattprogrammet. Så nu kan vi alla lyssna på UT helt öppet plötsligt, lite omtumlande.

z999 sa...

Robsten:
"Säkert, men till allas förvåning så froade Nina Glans Ultima Thule i Debattprogrammet."

Efter påtryckningar från Björn Söder ja när hon inte kunde visa vad som var rasistiskt i UT's texter.

Anonym sa...

Off Topic men viktigt. Lyssna på Spanarna P1 11/4 där kräket Calle Norlen går till attack mot Sverigedemokraterna med det vanliga snacket om rasism. Han ligger sist i programmet av tre spanare.
midgardsjarlen

Anonym sa...

Som lyssnare av metal (nej, det innebär inte direkt AC/DC och Kiss längre...) så slänger jag återigen in en brasklapp angående musiken: det är dödsmetall, och det är absolut inte tänkt att tilltala de breda massorna som diggar schlager, Robyn, R'N'B eller annan vidrig topplistemusik. Sången ska låta demonisk och "ond", det är en av poängerna med just dödsmetall.

Robsten sa...

Jag tror den korrekta benämnen är melodisk viking metall.

z999 sa...

Jag tyckte att dom var bra. Vikinga temats mörka kyla och karga hårdhet gör att musikstilen känns logisk på något sätt.

Sven sa...

Amon Amarth är fantastiskt bra, mina absoluta favoriter. Och det blev de för flera år sedan, innan även jag sett igenom pk-dimman, och fortfarande röstade på partier såsom mp och fp.

Men likförbannat är det säkert något som kan hållas emot mig om jag skulle få för mig att engagera mig politiskt för t.ex SD.

En annan bra låt är "Free will sacrifice". Äh förresten är alla ruskigt bra.