måndag, april 13, 2009

Medias taktiska prioriteringar

Sveriges Radios Kaliber har tidigare sänt två program om SD. I dessa program har man fokuserat på en del grodor och mindre lustiga sånger som framförts i mer eller mindre officiella sammanhang. Det tredje programmet tog upp det våld och de trakasserier SD är utsatt för. Dessa trakasserier och våld är enligt Kaliber systematiskt och inget som de andra partierna i Sverige är utsatta för. Kalibers egen mullvad i Göteborg, Caroline blev mycket uppskrämd och rädd när hon själv blev vittne av en attack från AFA mitt under ett möte där hon själv deltog.

När de två tidigare programmen sändes om SD så följde de stora tidningarna och SVT upp dessa program tämligen noggrant med artiklar och nyhetsinslag i bl.a. Nyhetsmorgon. När nu det sista programmet sänts där det antidemokratiska våldet som SD är utsatt för togs upp, så
är det dödstyst från dessa medier. Kaliber skall, trots sina oetiska reportagemetoder, ha heder av att de tar upp det systematiska våldet och de systematiska mötesstörningar som SD är utsatt för, som enda parti. Denna heder faller alltså inte på de tidningar och SVT som villigt följde upp de två tidigare programmen, men plötsligt är mycket tysta när det sista programmet har sänts.

Det etablerade partiernas passivitet för de odemokratiska metoder som SD är utsatta för är påfallande och något som också Kaliber tar upp i sitt sista program. Passiviteten och frånvaron av markeringar mot det politiska våldet är av en sådan art att även Kaliber, i alla fall nämner, att det i vissa fall förmodligen är frågan om ett tyst medgivande från det politiska Sverige i övrigt. I vissa fall kan man inte ens tala om tyst medgivande från politikerna, utan om öppet medgivande av de odemokratiska metoderna och våldet. Ett exempel på detta är kommunalrådet i Malmö, Anneli Philipson, som sitter för V i kommunfullmäktige. Annelie Philipson är ansvarig för demokrati och jämlikhet, detta faktum måste ses som tragisk ironi för dagens demokrati i vårt land. Philipson har sagt till tidningen City att störningar av möten från SD är fullt legitima och önskvärda. Denna Philipson är alltså ansvarig för demokrati och jämnlighetsfrågor i kommunfullmäktige.

Till sist måste vi kommentera Anna-Lena Lodenius insats i programmet Kaliber och i andra sammanhang sista tiden i media. Man får den känslan att t.o.m. Kalibers redaktion är objektivare och korrektare inställd till SD än Anna-Lena Lodenius. Denna känsla förstärks också för varje gång man lyssnar på programmet. Lodenius säger bl.a. i det sista av Kalibers program om SD så här.

Sverigedemokraterna tangerar gränsen mot mänskliga rättigheter, allas lika värde och demokratins grundvalar. Man bör markera mot SD och även medieföretag har det uppdraget att markera mot detta.

Lodenius är den journalist som på senare tid har pratat mest med SD:s företrädare och kommit enskilda medlemmar närmast. Efter hennes insatser i samband med Kalibers programserie finns det ingen anledning alls att prata med henne eller prioritera henne när det gäller journalistiskt intressant material. SD är ett öppet parti med en öppen inställning till media. I någon mån väljer man i alla fall vilka journalister man pratar med och vilka man undviker, så gör i praktiken alla riksdagspartier. Det finns efter Kalibers programserie ingen anledning att prioritera Lodenius, tvärt om.

Länk Kaliber.

14 kommentarer:

z999 sa...

Det finns några saker som jg tycker att Sd måste ta tag i, eller är det omöjligt utan at rasera vad som byggts upp hittils. Sd´s styrka är att det räcker med att hålla sig till sanningen, en annan styrka kunde ha avrit att man håller sig till sina ideal. Det är knappast något bra om man hela tiden låter motståndarsidan få diktera vad som är rasistiskt, främlingsfientligt eller som bryter mot diverse värderingar som FN påstås stödja.

När Åkesson säger att "Sd är inte rasistiskt" så msåte det vara helt klart vad han menar. Ordet främlingsfientlig tycks det vara så delade meningar om vad det betyder så jag tycker att ordet borde strykas. Att vara främlingfientlig innebär att vara negativ till könsstympning, dödsstraff för homosexuella och hedersmord, bland annat. Hur kan det tillåtas att antirasisterna får sätta negativ epitet på de som är emot ovan nämnda exempel?

Anonym sa...

Jag kan bara instämma angående Lodenius.
Första gången jag hörde talas om henne tror jag var i AxessTV-debatten om etablissemangets försvarande av vänsterextremister.
Då tyckte jag hon var hyfsat objektiv. Men ju mer jag läst av henne på senare tid på hennes egen blogg bl.a och uttalanden hon gjort i radio/TV angående SD, desto mer vänstervinklat har det blivit.

Milla sa...

Hade själv tänkt ta upp detta, men du skrev så bra att jag får hitta på ngt annat idag :)

Det var väntat att skriverierna skulle utebli efter detta program. För hur ska media kunna skriva ngt objektivt när AFA tex indirekt stöds av våra större partier? Men det behövs inte stor massmedial uppmärksamhet, för folket är kloka o ser ju själva hur låg nivån media håller på sina reportage när det gäller just objektiviteten.

Undrar dock vad som skulle ske om SDU delade ut visselpipor och mande ungdomarna att störa tex SSU möten?

Robsten sa...

Har faktiskt funderat på det Milla, tror det kan vara en bra idé, som engångsföreteelse. Med tydliga förklaringar efteråt att man gjorde det bara för att visa hur ung vänster gör, det är väl främst de som gör sig skyldiga till detta, helt öppet i alla fall.

Milla sa...

KLart det är Ung vänster..jag som blandade ihop dom ..tur du rättar mig :)

Jimmy S. Windeskog sa...

Verkar nästan som Loddan försöker vinna tillbaka de åren då hon faktiskt var ganska saklig om SD.

Hon fattade väl att man vinner mer pengar så här, precis som Helene Lööw nyligen också gjort.

Jimmy S. Windeskog sa...

Vidare har jag talat på SD-möten där just SSU delat ut just visselpipor. Och varför inte, det är ju samma pack som extremvänstern.

Robsten sa...

Jepp, men då får den gode Loddan nöja sig med vad som står på våra hemsidor och annan allmän information. Då borde grunden för hennes födkrok krokna en aning. Lika bra att ge andra journalister chansen att fördjupa sig, Loddan har ju fått sin chans och försuttit den tycker jag.

Ja SSU gör säkert samma sak, men förbundet stöder inte öppet metoden, vilket faktiskt Ung vänster gör.

Anna-Lena Lodenius sa...

SD har ändrat sig, mest till det yttre. Det har påverkat min inställning till partiet. Men jag har inte ändrat mig alls på grund av taktiska skäl. Jag har alltid varit negativ till den politik som SD står för och varit tydlig med det. Det har ni väl sett om ni läst min blogg, hoppas jag. Däremot har jag varit väldigt kritisk till de som länge trodde att SD fortfarande var ett nazistparti och minst lika kritisk till de som trakasserar, hotar och misshandlar partiets företrädare. Liksom till de som anser att man ska mobba ut SD. Min senaste bok handlar om att ta debatten med SD. Det tycker jag man ska göra.
Om det är att vara vän med SD så låt gå, jag talar med alla och försöker att respektera alla jag möter, SD:are eller andra.
Det gäller även en del av er bloggare trots bitvis mer än lovligt stolliga inlägg.

Robsten sa...

""SD har ändrat sig, mest till det yttre. Det har påverkat min inställning till partiet. Men jag har inte ändrat mig alls på grund av taktiska skäl.""

1) Hur har SD ändrat sig?

2) Hur har då din inställning ändrat sig?

3) Det här med det taktiska får Windeskog svara för.

""Jag har alltid varit negativ till den politik som SD står för och varit tydlig med det. ""

Ok, DET måste man respektera. Jag vill ha en restrektiv flyktingpolitk, som i Finland, Danmark, Island, ja hela övriga Europa, du vill ha en generös sådan. Jag vill ha ett modernt folkhem, du vill ha något annat, mångkultur kanske. Jag vill ha en striktare skolpolitk, du vill ha en "flummigare", jag vill ha mer pengar till sjukvård och äldreomsorg, du vill lägga pengarna på flyktinmgpolitiken, jag vill ha en något hårdare straffpraxis, du vill det inte. Allt detta måste man respektera i en demokratisk stat.

""Däremot har jag varit väldigt kritisk till de som länge trodde att SD fortfarande var ett nazistparti och minst lika kritisk till de som trakasserar, hotar och misshandlar partiets företrädare.""

Jag tror på din inställning, men det LÅTER inte så varje gång du intervjuas, och absolut INTE när du intervjuades i kaliber. Är jag ensam om min uppfattning, hur uppfattade andra Anna-Lenas inhopp?

""Min senaste bok handlar om att ta debatten med SD. Det tycker jag man ska göra. ""

Även om de förlorar debatten? Maria Abrahamsson skriver en artikel i dagens SvD (som jag skall kommentera senare på bloggen) jag skulle sopa gatan med henne ifall hon mötte mig med sina argument i tidningen i dag. Men din inställning är väl hedervärd så långt.

""Om det är att vara vän med SD så låt gå, jag talar med alla och försöker att respektera alla jag möter, SD:are eller andra.""

Det är inte det jag menar, och det tror jag du förstår. det är att prata med någon i ganska förtrolig ton, ganska länge. För att sedan gå utb och kalla den och andra partikamrater för rasister, det är något motbjudande och märkligt när det sker gång på gång. Om jag har ett intresant och trevligt meningsutbyte med någon under ett relativt långt samtal, så blir jag både arg och ledsen om samma person går ut i riksmedia och kallar mig rasist efteråt, kan du verkligen inte förstå det?

1889.se sa...

http://1889.se/1889/?p=64

Cap sa...

Nej Robsten du är inte ensam om den uppfattningen. Trodde inte Anna-Lena kunde sjunka lägre men det lyckades hon alldeles utmärkt med i kaliber.

Speciellt när hon skulle försöka leka duktig och börja tolka texterna som fanns i de låtar som hade spelats i hytten på färjan. Bland annat så är en kosmopolit enligt henne en jude och inget annat, vid en snabb sökning på nätet märker däremot fort hur ensam hon är om denna tolkning... Men så klart ska det svartmålas så ska det och då får man ta alla de små halmstrån som man kan! Suck...

Robsten sa...

Bra Cap, det var ett litet exempel där många många studsade i sina soffor Anna-Lena. Du valde avsikligt att tolka något så elakt det någonsin gick, du tolkade texten nästan ännu längre än vad som går. Jag skall lägga till att jag själv inte är förtjust i texten i sin helhet. Men jag skulle aldrig göra en sådan tolkning av ordet "kosmopolit" som du gjorde Anna -Lena.

UncleBob sa...

Anna-Lena:

Kaliber gjorde bort sig när de samtidigt som de säger sig vilja granska Sd objektivt dömer ut hela partiet med den svepande nonsensformuleringen att Sd skulle vara ett "främlingsfientligt parti". Du faller in i samma visa även om du är nogrann med att inte använda just det ordet.

Kalibers tolkning av de kritiserade sångerna och de uttalanden som gjordes i programmet visar en mycket vinklad och orättvis bild av partiet.

Man har helt enkelt gjort en höna av en fjäder. Klokt folk inser detta, men de lättlurade och okritiska köper ju svartmålningen med hull och hår.

Det skulle vara mer klädsamt om du skildrade det vardagsnära politiska arbetet som förknippas med Sd. Ta exemplet med mötesstörningarna från vänstern:

Vänsterpartiet säger att de slutat förorda störningar och hot mot Sd-möten. Ung Vänster AFA och RS fortsätter sina aktioner som vanligt. t.o.m Kalibers reporter anfölls under ett SD-möte.
Så det är knappast något påhittat martyrargument. Snarare ett svinigt sätt att visa sin bristande demokratisyn.

Vi Sverigedemokrater är vana vid att motståndare tar till odemokratiska metoder och hotar med våld. Jag har själv blivit drabbad. Både som svensk och Sd-sympatisör.

Kom nu ihåg att Sd eller SDU aldrig uppmanat till sådana störningar, hot eller våld mot meningsmotståndare. Aldrig!

Själv anser jag att Vänstern, Media och stora delar av det politiska etablissemanget har just de där dubbla budskapen som du beskyller Sd för att ha. Varför kommenterar du inte detta faktum?

Jag är besviken på att du inte är klarare i ditt avståndstagande mot de lögner som Sd utsätts för.

Annars så tillhör du den mer seriösa delen av journalistkåren.
´Även Guillou har gett Sd cred.

Men sen är det ganska tomt.
Det säger väl det mesta att balanserade artiklar och uttalanden om Sd är en bristvara i svensk nutidshistoria.

Jag bifogar några filmer du borde se för att bredda dina vyer.
De behandlar den verklighet jag som svensk, min familj och min omgivning lever i.

Tillägas kan att jag bor i Landskrona. Jag har tröttnat på brottsligheten och de kriminella gängen. Filmerna kanske kan förklara varför.

http://www.youtube.com/watch?v=h7d8-iClDQk

http://www.youtube.com/watch?v=ah5DqfW8yhk

Det går helt enkelt inte att sälja en dröm om det mångkulturella samhället och en berikande massinvandring till folk som fått nog av att berikas mot sin vilja.

Tycker du det är konstigt att en del reagerar? Att man är misstänksam mot PK-media?
Jag påstår att det är en sund reaktion.


mvh
UncleBob