lördag, april 18, 2009

Sverige bojkottar konferens om rasism

DN har skrivit en artikel där TT intervjuar integrationsminister Sabuni. Detta i samband med att Sverige beslutat att inte skicka någon representant på ministernivå till konferensen. Förhandlingar mellan EU och stater som i väst anses odemokratiska har förts. Vissa framsteg har också gjorts och enligt Sabuni är ett framtaget dokument helt acceptabelt. Det är rädslan för att vissa stater skall få fram formuleringar som är stötande för den svenska demokratin som gör att Sverige väljer att inte delta i denna konferens.

Det framgår med all tydlighet att Iran är en av de odemokratiska krafterna man är rädd för. Främst är det formuleringar om sionism som väntas komma ifråga. En stor del av arabvärlden är inte demokratisk styrda och de har en minst sagt njugg inställning till Israel som stat och till sionismen. Det får ändå betraktas som anmärkningsvärt att Sverige inte ens åker dit, om nu nuvarande dokument kan accepteras. Man kan ju alltid göra som USA och Israel gjort tidigare, lämna konferensen om den tar en icke önskvärd utveckling. I artikeln står det inget om hur andra EU-stater väljer att agera, vilket också är anmärkningsvärt. Det börjar bli ett mönster bland svenska medier att bara deklarera hur Sverige agerar och inte redovisa hur andra europeiska stater väljer att göra.

Det är också anmärkningsvärt att vår regering samt den politiska oppositionen i vårt eget land inte tittar på samma odemokratiska krafter vi faktiskt har inom våra gränser. Samma odemokratiska krafter som vår politiska elit kritiserar starkt när den befinner sig utom våra nationsgränser röner ingen som helst uppmärksamhet när den fäller uttalanden och agerar inom våra gränser. Det finns politiska krafter inom våra gränser som har samma världsbild och synsätt som staten Iran. Vi har i princip aldrig hört att våra riksdagspartier kritiserat eller ens markerat mot dessa krafter. När man som privatperson kritiserar samma politiska synsätt som staten Iran står för, som uppträder inom våra nationsgränser, ja då blir man klassificerad som islamofob. I princip har alltså regeringen gjort sig skyldig till islamofobi i ett makroperspektiv, om man skall utgå från den inhemska debatten. Samma humana och demokratiska värderingar som gäller globalt, måste enligt all logik gälla nationellt.

Länk DN

7 kommentarer:

Simon sa...

Huvudet på spiken. Att Nyamko rättfärdigar beslutet och kallar det en markering är respektabelt. Alla som är insatta förstår att "Konferensen mot rasism" har kidnappats lika mycket som ordet rasism, som nu betyder "ovilja mot någon av annat ursprung, oavsett anledning" i princip.

Nej, man måste våga kritisera det som bör kritiseras - om samhället ska gå i rätt riktning. All omvälvande samhällsförändring i rätt riktning kräver det.

jarlz0r sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Durban_Review_Conference
"As of March 17, 2009, the governments of Canada, Israel, the United States, Italy, and Australia have announced that they will boycott the conference, citing what they describe to be severe flaws in the preparatory process"

Man kan tycka att Nyamko är lite sent ute med att imitera denna markering, men rätt är ju rätt.

Milla sa...

Man kan skriva spaltmetrar med långa och tjusiga omskrivningar till varför man inte åker dit. Som får den vanlige människan att tappa intresset efter 3 meningar, vilket resulterar i att politikerna inte behöver erkänna det pinsamma faktumet som är ytterst enkelt: Dom vågar inte ta ställning! För gör dom det så måste dom göra något åt problemen!

z999 sa...

Milla tar upp den viktigaste punkten här. Det handlar om det klassiska att ondskan breder ut sig när de goda håller tyst. Dom självutnämnda goda väljer här att likt strutsen köra huvudet i sanden (det är ett talesätt) och dom kommer undan med det.

Robsten sa...

Ärligt talat Simon och andra, jag förstår inte vitsen med en sådan konferens överhuvudtaget. Nästa steg blir väl en världskonferens mot kränkande behandling, som barkar åt helsike den också, för att olika världsdelar helt enkelt har olika synsätt, och väl alltid kommer att ha det.

Robsten sa...

Nja jarl, rätt vore väl om de också kritiserade inhemska sådana tendenser, som de vi ser på konferensen.

Robsten sa...

Jepp Milla, det gäller att agera likt en hal ål.