tisdag, maj 19, 2009

Bakåtsträvare?


I dag gick jag bakom en dagisfröken som hade ett ganska litet barn i sin hand. Hon pratade med barnet hon höll i sin hand, alltmedan hon kastade en blick i dagisledet framför henne. Dagisfröken kom efter ett tag in på att det var fult med allt skräp som låg nästan som i drivor på gatorna denna dag i Södertälje. Sedan berättade denna dagisfröken att Sverige numera är ett av de skräpigaste länderna i Europa. Hon berättade för det lilla barnet att när hon var ung så var Sverige det renaste landet i världen, nu är vi ett av de skräpigaste i Europa. Barnet lyssnade med stora öron och höll lillförnumstigt med sin dagisfröken.

Jag har liknande erfarenheter som denna dagisfröken. Det var renare när ”Håll Sverige rent” kampanjen terroriserade oss barn för ett par decennier sedan. Brottsligheten var lägre förr, de kan visa vad de vill med siffror från BRÅ, men jag kunde ha min cykel olåst utan att den blev stulen på gården i Farsta. Jag undrar hur länge det skulle dröja innan den blev stulen i dag? På landet så hade mina släktingar dörren olåst, den var i princip aldrig låst någon gång. När vi grabbar slogs, vilket vi faktiskt gjorde understundom, så sparkades vi aldrig. Det var djupaste tabu att slå eller sparka någon som låg utslagen på marken. Sjukvården var inte så avancerad som den är i dag, men den var tillgänglig. Jag fick som barn aldrig vänta längre på en doktor (och jag var ett rörligt barn så jag var ofta hos farbror doktorn) i mer än 1 timme. Nu har jag hört föräldrar som suttit och väntat ett halvt dygn på akuten till Huddinge sjukhus och även på Astrid Lindgrens sjukhus.

Polisen var synlig när jag var barn. De gick omkring med mörkblå uniform och vitt koppel. Vid sidan hade de en fjuttig Walterpistol kaliber 22. Vi barn tyckte den var oerhört häftig. Vi hade den djupaste respekt och beundran för poliser, som om de fått sin tjänstebehörighet direkt av gud. Att få åka med en polisbil på prov var att betrakta som en händelse jämbördig med julafton. Nu kastar ungdomarna sten på poliser. I Ronna sprang en grabb fram och sprakade en flicka som stod och pratade med en polis. Det var så upploppet i Ronna startade.
Många av oss tuffa grabbar drömde om att bli brandmän. Det var i princip det finaste man kunde bli. Häftighetsfaktorn var ofattbar hög hos denna yrkeskategori, det var väl bara polisyrket som kunde konkurrera med att stå närmare gud. Nu vet vi vad som drabbar brandmän i Rosengård, men även i förorter till Stockholm.

När jag och andra påtalar att vissa saker faktiskt var bättre förr så får vi höra att vi är bakåtsträvare, alternativt ”folkhemsromantiker”. Det lustiga är att Socialdemokrater borde vara folkhemsromantiker, men det är tydligen en annan politisk grupp som får axla det epitetet. Men vad är det som gör oss till bakåtsträvare när vi pekar på saker som är sämre nu än förut, saker som en mycket stor del av befolkningen dessutom håller med oss om? Är det meningen att samhället skall bli sämre och sämre? Är det meningen att de som ändå vill ha det bättre, som det var förr, skall hånas som folkhemsromantiker? Skall vi välja politiker som gör det sämre för oss, är det meningen med vår demokrati? Eller är det så att alla dessa samhälliga försämringar är ett pris vi skall betala för vår relativa höjning av den personliga standarden?

En sak är i alla fall klar, det är att lägga ut en dimridå detta med att kalla alla som pekar på de samhälliga försämringarna för bakåtsträvare. Det är någon som vill dölja något eller förhindra en diskussion om dessa saker. Det ligger absolut en hund begraven i denna reflex att genast förhindra varje diskussion i ovanstående ämne.

24 kommentarer:

Milla sa...

Bästa jag läst på länge!!!

Och detta kommer från dottern som hånade sin lilla far varje gång han sa "Det var bättre förr"..tyckte han var grå och trist, och oerhört gammalmodig.

Idag säger jag samma sak och önskar vi kunde stanna denna sk moderna utveckling.

Robsten sa...

Tack Milla, fick idem till artikeln när jag gick bakom dagisfröken, he, he.

Anonym sa...

Vi lägger i backen och trycker gasen i botten. Kan bli lite svårt att styra samtidigt men den risken måste tas.

"Sverige 2009": Som en cykel där kedjan kuggat av, för att fortsätta på fordonsmetaforerna.

Säffle

Anonym sa...

Det är väldigt sant det du skriver!

Skogman.

z999 sa...

Jag har min årliga antirasistvecka vilket betyder att jag går omkring med näsan högt i vädret och egentligen inte debatterar med er rasister, Gud kan ju inte umgås med synden enligt bibeln och som antirasist så är jag så god att jag egentligen står över Gud.

Som sann framåtsträvande antirasist så är det för mig helt naturligt att anse att religiösa ska skyddas från hädelse så som på medeltiden. Alltså att vissa religioner (läs islam) skyddas av svensk grundlag.

En sann antirasist drar klockan bakåt c:a 40 år och lever på den tiden då arbetskraftsinvandringen verkligen var arbetskraftsinvandring. Det betyder att jag som antirasist självklart tycker att invandringen är lönsam eftersom den på sätt och vis var det för 40 år sedan.

Stig sa...

Robsten:
Gamla gubbar har i alla tider sagt att det var bättre förr. Men förr eller senare skall det uppstå en generation som säger det med all rätt på sin sida. Vi som växte upp på 50- t.o.m 70-talet är just den generationen. Det behöver inte ens diskuteras, det räcker med statistik från
BRÅ - bland annat!
"Det ligger absolut en hund begraven i denna reflex att genast förhindra varje diskussion i ovanstående ämne."
Hunden är den gamla klassiska svenska avundsjukan. Sålunda är vissa saker är sig likt ändå.

Blackfootnation sa...

Som sagts...det kan inte sammanfattas mycket bättre eller mer konkret.
Detta är ju en del grundläggande saker.
Vi som har växt upp i ett svenskt Sverige vet.
Precis som Stig säger är man född 1950-1970/75, så vet man.

Mats J sa...

Jag är 40 år. Under hela min uppväxt kommer jag ihåg hur jag fick den ena cykeln efter den andra stulen, och jag kommer inte från Stockholm utan en liten ort i södra Sverige med 35000 invånare. Polisen var mindre synlig då än nu och nedskräpningen var påtaglig när jag gick i dagis för då var vi ute i skogen en gång och samlade skräp som vi sedan klistrade upp på stora papp-ark.

Med detta vill jag ha sagt att eftersom vi har helt rätt i den stora grundläggande frågan, så ska vi akta oss för att ha fel i detaljer.

z999 sa...

Mats J, är du ute efter en ja/nej diskussion? Det finns statistik från förr(?) i tiden som visar enorma skillnader. Och ännu större skillnader blir det om man läser igenom brottsprotokoll om hur brotten har gått till och inte bara jämför antalet våldsbrott.

Jag är lite äldre än dig och minns filmen a clockwork orange. Filmen ansågs som som extremt våldsam på den tiden och många förfasades över filmens enormt grymma gruppvåldtäkt. Idag har verkligheten överträffat den filmen med hästlängder. 40 är ju relativt ungt i mina ögon men du kan ju läsa Lasse Strömstedts böcker om kriminaliteten på 60 och 70-talet i Sverige. Eller jämför modskravallerna med vad som händer i Rosengård.

Antingen svarar du på det här med något mer välunderbyggt med exempel som folk kan kontrollera eller känner till eller så kommer jag att se dig som ett internettroll med galloperande altzeimer.

Mats J sa...

Jag skrev inte om våldsbrott liksom inte heller Robsten gjorde. Jag nämnde cykelstölder, nedskräpning och polisnärvaro. Jag använde mig inte av statistik utan av egna erfarenheter i likhet med bloggskribenten.

Och jag undanber mig tillmälen av någon som kallar sig z999.

Mats J sa...

Tillägg.

Personer som är så paranoida att de kallar sig z999 på en blogg någonstans ute i den oändlighet som är internet, är personligen ansvariga för att vi befinner oss i det läge gör. Folk som inte känner större lojalitet med sitt land än att de vägrar ta risken att kallas främlingsfientliga eller rasister har ingen rätt att kritisera PK maffian som ofta trots allt har ett anseende eller karriär att tänka på.

Kettil sa...

Käre Mats J, eller är det Muhammed J?

Vem vet. Vad vi vet är att båda befinner sig "någonstans ute i den oändlighet som är internet".

Vem är mest paranoid, z999 eller Mats J?

Omöjligt att avgöra. Vad vi vet är att "Mats J" skrev följande trams innefattande flera ofattbart dumma påståenden.

"Folk som inte känner större lojalitet med sitt land än att de vägrar ta risken att kallas främlingsfientliga eller rasister har ingen rätt att kritisera PK maffian som ofta trots allt har ett anseende eller karriär att tänka på."

Vilken risk rörande mitt anseende och karriär löper jag om jag säger:

"Släpp invandringen fri. Mångkultur berikar."?

Är du dum på riktigt eller driver du med oss?!


Jag har också egna erfarenheter från en småstad i södra Sverige för ett antal decennier sedan.

Min cykel hade inte ens ett lås!
Jag använde den till skolan och vart jag än skulle och den blev ALDRIG stulen!

Den enda gång det var nära, var när två zigenare försökte slita den ur händerna på mig, men stoppades av vuxna.

Folk kunde gå flera kvarter eller ta med sig eventuella sopor hem istället för att slänga på gatan.

Igår observerade jag tre "svenskar" iförda svarta sopsäckar över huvudet med hål för ansiktet. Trots att de helt uppenbart hade varsin sopsäck med sig slängde de allt på marken kring bänken de suttit på.

Mest förvånad blev jag över att de faktiskt gick därifrån på bakbenen och inte på alla fyra.

Nå, Mats J. trodde du att jag skulle skriva mitt namn nu?

Som jag skrev ovan:

Är du dum på riktigt eller driver du med oss?!

Mats J sa...

Jag gör ett försök till sedan ger jag upp.

"Vilken risk rörande mitt anseende och karriär löper jag om jag säger:

"Släpp invandringen fri. Mångkultur berikar."?"

Naturligtvis ingen. Poängen är den motsatta. Insikten att invandringspolitiken är en katastrof är allmänt spridd, även i den grupp som jag kallade PK maffian. Problemet är att det fortfarande är tabu att säga sanningen och kan kosta i anseende och karriärmöjligheter. Anders Isaksson skrev (om jag minns rätt) sin enda invandringskritiska artikel i DN först när han var döende i cancer.

Men det är inte där problemet ligger. Den här samhällsrevolutionen har ägt rum trots att en majoritet av svenska folket hela tiden varit emot. Man har varit emot men tigit, symboliserat av en person som kallar sig z999 på internet. Varför har man tigit? Feghet, rädsla för skammen att bli utpekad som rasist eller brist på lojalitet mot sitt land och folk. Välj själv.

z999 sa...

Mats J:
"Man har varit emot men tigit, symboliserat av en person som kallar sig z999 på internet. Varför har man tigit? Feghet, rädsla för skammen att bli utpekad som rasist eller brist på lojalitet mot sitt land och folk. Välj själv."

För min del handlar det om att jag har ansvar för andra och inte bara mig själv, om du förstår.

Jag ska göra ett försök att förstå rätt vad du menar-
"Insikten att invandringspolitiken är en katastrof är allmänt spridd, även i den grupp som jag kallade PK maffian."

Jag tror att du har rätt där, fast jag antar att du menar en stor del av PK maffian och inte samtliga? Kanske större delen?

"Problemet är att det fortfarande är tabu att säga sanningen och kan kosta i anseende och karriärmöjligheter."

Ja, även på lägre nivåer, även om risken naturligtvis är större ju högre upp i samhällshiearkin man kommer.

"Anders Isaksson skrev (om jag minns rätt) sin enda invandringskritiska artikel i DN först när han var döende i cancer."

Jag tror att du minns rätt och du är den första som gör den. Vad jag sett alltså?

Om jag har förstått dig rätt så vill du poängtera vikten av att hålla sig till absoluta sanningar och inte påpeka hur bra det var förr i tiden eftersom det finns tillrättalagd statistik som säger att brottsligheten inte har ökat? Och visst är det extremt viktigt att invandringskritiska håller sig till sanningen och låter själva verkligheten göra jobbet eller hur man ska säga.

Men jag tycker att det är ok att påpeka hur man upplevde verkligheten förr som Robsten gör här och det är motproduktivt att ta udden av det med andra upplevelser från okänd ort som kanske inte ens är representativ. Om du förstår hur jag menar?

Per Welander sa...

I stort är ditt inlägg korrekt. Brottsligheten var mindre, våldet mindre och nedskräpningen mindre. Ingen sparkade på någon som låg ner - det var tabu. Knivar användes inte. Detta har kommit från andra länder men tyvärr börjat sprida sig även bland ursvenskar.

Men det fanns saker som var sämre också. TV var en kanal med Palmes kommunistvänliga propaganda. Internet fanns inte, företag och skatter var mer socialistiska. Fast gammelmedia var bättre förr.
Idag går de politiska elitens ärenden.

Andreas sa...

Några reflektioner...

Det är såklart (eller KAN vara, ÄR oftast) oerhört stigmatiserande socialt och/eller arbetmässigt ifall ens riktiga namn kommer ut och man nämner något som ens kan liknas vid kritik mot invandringspolitiken. Jag förstår mycket väl att z999 kallar sig det han gör. Han säger att han har "andra att tänka på", vilket gör att jag än mer förstår varför han inte stoltserar med sitt riktiga namn. Jag har inte så ädla tendenser att jag har andra att tänka på ur den aspekten (alltså andra kommer inte drabbas på något sätt av mina åsikter, med stor sannolikhet - jag har ingen familj). Likväl så vill jag inte offra min karriär genom att alltför öppet framföra mina åsikter. Jag vågar helt enkelt inte. Feg? Så månde jag vara i så fall. Men här handlar det om att jag inte har något levebröd om man skulle få någon sorts rasist-stämpel. Jag är precis i början av min karriär också. Robsten, du vet mitt riktiga hela namn, du har väl knappast någon anledning att nämna det någonstans, men likväl så nämner jag att det är min önskan att du inte gör det.

Vidare, så är jag uppvuxen på 80-talet, då jag är född i slutet av 70-talet. Och jag håller fullständigt med inlägget ovan. Jag måste också tillägga att de som ställde till värst problem i min lilla ort jag växte upp i (ca 25.000 invånare nära en storstad i mellansverige) var chilenare. Det var oerhört tydligt. Men, problemen då, bara för 20-25 år sen, var inte ens i NÄRHETEN av där dom är idag vad gäller allt som ni talat ovan. Så ni är inga bakåtsträvare som måste titta tillbaka till ett svunnet 50-tal för att hitta ett bättre samhälle. Det fanns där även på 80-talet. Det är endast de senaste ca 15 åren som sett en oerhört snabb försämring av samhället på de omtalade områdena. Visst, som sagts, vissa saker blir bättre, men överlag tror jag faktiskt att Sverige är ett sämre ställe att leva 2009 än det var 1984 eller 1989. Det är utvecklingen under 90- och 2000-talet som skapat det sämre samhället, inte utvecklingen under 60- 70- och 80-talen. Åtminstone syntes inte effekterna förrän 90-talet.

Robsten sa...

Jag skulle ju aldrig nämna ditt namn Andreas, det är ju själklart. Men, om alla som är systemkritiska ställde sig upp och deklarerade sina åsikter samt uttalade den högt och tydligt skulle hela systemet falla, på en gång, och INGEN skulle behöva lida någon stigmatisering alls. Värt att tänka på. jag är förvisso själv offentlig, fast inte på denna blogg.

Orsaken är att jag vill kunna skriva helt fritt utan att ta så mycket hänsyn. Ingen kan klanka ner på en organisation så länge jag är anonym här.

Robsten sa...

Håller med dig Per, två reflexioner bara. Internet kom ju till utan politiska beslut, lustigt nog. Sjukvården klarar av att bota svårare sjukdomar nu än fordom, när man väl är i systemet s.a.s.

Robsten sa...

Mats J och Z999. Jag tror även att riskerna nuförtiden är en smula överdrivna att offentligt deklarera sina åsikter, är man inte ens med i ett inkorrekt parti är faktiskt riskerna minimala för repression från samhället. Också värt att tänka på.

Stig sa...

Detta med att det var bättre förr skulle man med stor framgång kunna göra en egen sajt eller blogg om för ämnet är outtömligt, med många tydliga och goda exempel.
Jag började få väldigt starka känslor och tankar om detta för ett tiotal år sedan när jag var omkring 40 år. Började samtidigt undra om det var ”gubbålderssymptom”. Kom dock snart underfund med att sådana tankar (med den styrkan/omfattningen ) är mer typiska för människor i 60-70 årsåldern!!.
Den enda utveckling som ständigt går framåt är den tekniska utvecklingen och vetenskaperna. Och hur många av oss 50-talister, 60-talister och 70-talister klagar på den? Tvärtom - annars hade kommentatorerna på t.ex. denna blogg inte suttit framför någon dator och varit uppkopplade på internet. Det är ju just vår generation som har uppgraderat svartvit-TV:n till färg-TV, TV2-antennen till parabolantenn, vinylplattan till CD-skivan, videon till DVD:n mm.. De flesta uppfinningar under de senaste 30 åren är egentligen bara förbättringar av gamla uppfinningar.
Det som Robsten sätter fingret på är den moraliska och psykosociala utvecklingen som solklart har gått i fel riktning. Ordet ”heder” får nog de flesta ungdomar slå upp i en ordbok idag… Och det är absolut inte deras fel. Ett splittrat samhälle och kultur skapar just sådana problem.
Den gamla socialdemokratin och fackföreningsrörelsen (och även standardhöjningen) skapade en solidaritet och gemenskap som är som bortblåst idag. Politikerna talade ett språk som medelsvensson kunde identifiera sig med och de var inte så överbetalda och ekonomiskt korrumperade som idag.
Auktoritetstron var däremot överdriven och fördomar mot. t.ex. psykiskt sjuka och även lindriga psykiska problem var skandalöst inskränkta på 60-talet, dock ej på 80-talet!
De saker jag tycker mest har skapat det du Robsten sätter fingret på är:
1) Kvinnornas ”frihet” att komma ut på arbetsmarknaden, vilket inte alls är någon frihet utan en ren nödvändighet för att få familjeekonomin att gå ihop. Fram till 70-talet fanns
mammorna/hemmafruarna där hela tiden, nu töms bostadområdena på alla vuxna mellan kl. 07:00 – 17:00 och inte ens en gammal rundhult konstapel – a´ la Anderssonskans Kalles - syns till.
2) Tokfeminism
3) ”Experter ” som skolkuratorer, skolpsykologer, socialarbetare m.fl. har tagit över vanliga människors, föräldrars, ”elaka gubbens” och ”grannkärringens” rätt att säga ifrån (fan vad gammalmodig jag låter, va..!)
4) Skoldemokrati som blivit skolanarki pga. att lärarna berövats sin auktoritet.
5) Sekulariseringen. Jag är agnostiker men måste ändå erkänna att det avkristnade samhället har fått betala sitt pris. Den kristna etiken har inte ersatts av någon ny moral och etik.
6) Politikerföraktet skapat av deras skandaler och de s.k. affärerna ( Sahlins Toblerone-affär, Marjasin-affären, Ebbe Carlsson-affären, Fermenta-affären, Bofors-affären m.fl.). Det var ont om sådana affärer på 60- och 70-talet.
7) PK-media har blivit bättre på att avslöja mygel (och blåsa upp affärer) bland makthavarna inom både politiken och näringslivet. Förtroendet för politiker och fackpampar minskar än mer.
8) Den ökade och förråade kriminaliteten och våldsbrotten.
9) Massinvandringen och Blandkulturen som svenska folket inte ens blivit tillfrågade om genom folkomröstning.
10) Islamiseringen.
11) PK-propagandan om att din svenska identitet bara är en fånig illusion skalar av en bit av identiteten vilket aldrig kan vara psykiskt hälsosamt. Kanske det leder till psykosomatisk värk etc som resulterar till de ökade sjukskrivningarna.
På senare år har folk börjat ”gå in i väggen” (= blivit psykisk sjuka) pga diverse stressfaktorer. Men i ett mer homogent och mjukare samhälle som det vi hade fram till omkr. 1985 hade säkert motståndskraften mot stress inte resulterat i att massa folk ”går in i väggen”.
Över en halv miljon svenskar är förtidspensionerade. Är det konstigt att människor blir sjuka i ett sjukt samhälle där fr.a kriminalitet, organiserad brottslighet och islamisering hotar att göra det ÄNNU VÄRRE?!

Robsten sa...

Bra inlägg Stig ;-)

Stig sa...

Jag glömde punkt 12: Fosterlandskärleken som blivit tabu. Och då finns det heller varkens hemland eller hemstad att vara rädd om.
Jag har säkert glömt punkt 13 - 100också...

Stig sa...

Tusen tack "Robbe"! :-))

Kettil sa...

Citat Robsten:
"Men, om alla som är systemkritiska ställde sig upp och deklarerade sina åsikter samt uttalade den högt och tydligt skulle hela systemet falla, på en gång, och INGEN skulle behöva lida någon stigmatisering alls."

Jag gillar din blogg Robsten och oftast har du tänkt färdigt innan du skriver.

Men här har du inte tänkt klart.

"om alla som är systemkritiska ställde sig upp och deklarerade sina åsikter samt uttalade den högt och tydligt skulle hela systemet falla"

Om detta skulle vara sant, varför finns inte ens Sverigedemokraterna i riksdagen när det räcker med 4% av rösterna, vilka röster dessutom får avges (nästan) anonymt?

"INGEN skulle behöva lida någon stigmatisering alls"

Följande personer använder sina riktiga namn på bloggar:

Weine Berg
Dan Eriksson
Magnus Söderman
Jakob Haskå

Så, INGEN av dem behöver lida någon stigmatisering alls?

Har du ingen TV? :))
Missade du "Misstänkt" i TV4?