söndag, maj 17, 2009

Kokainet flödar in i Sverige – Gör en djupanalys för en gångs skull

I en ganska stort uppslagen artikel i SvD står det att kokainet flödar in i landet. Orsakerna till den ökande handeln tas inte upp alls av journalisten Bosse Brink. Tecken på den ökande handeln sägs vara billiga priser och ökande beslag, vilket säkert stämmer i verkligheten också.

Det är enligt artikeln tre grupper som står för införseln av kokain i Sverige. Den ena gruppen är Sydamerikanska nätverk från Colombia och Bolivia. En annan grupp är från Västafrika, främst från Nigeria och Gambia. Den sista gruppen som börja uppträda på den svenska marknaden är från Montenegro. Ett vanligt mönster för införseln är att en person med ursprung i något av exportländerna bosätter sig i Sverige och fungerar som kontakt samt tar hand om den inhemska logistiken. Så här står det i SvD.

Narkotikabrottslighet bygger annars oftast på att mottagare med ursprung i leverantörsländerna och bosatta i Sverige, har en upparbetad logistik och marknad och en relation till avsändarna. Kurirerna är länken mellan konstellationerna och i de flesta fall är det bara de som åker fast.
De sydamerikanska konstellationerna agerar annorlunda. Då finns det en krets som bor och arbetar i Sverige och på ytan lever ett normalt liv utan åthävor och är narkotikabrottslingar vid sidan om. Och de har goda kontakter med kärnområdet i Sydamerika.

Det som framförs i artikeln stämmer säkert och verkar vara byggt på fakta och expertuppgifter. Men vi väntar fortfarande på en analys varför denna ökning kan ha skett så markant och mitt framför ögonen på de svenska myndigheterna. En uppenbar orsak är de alltmer öppna gränserna som gör det mycket lättare att föra in vad som helst till vårt land. Ökade resurser bör skjutas över till tullverksamheten och andra berörda myndigheter såsom polis. En annan fråga är hur dessa narkotikadistributörer i stor skala fått asyl i vårt land? De är ju bosatta här och måste ha fått sitt uppehållstillstånd på något sätt. Är det så att flyktingar som blivit hotade av någon ond regim ofta börjar med narkotikahantering för att bearbeta sina trauman? En tredje punkt är också att vi faktiskt prioriterat ned narkotikabekämpningen i vårt samhälle. Det finns så många andra områden i samhället att lägga resurser och energi på. På sextiotalet och sjuttiotalet hade vi inte alla de andra problem vi har i dag, så då kunde vi koncentrera oss på narkotikabekämpning. Än en gång tvingas vi konstatera att samhällsutvecklingen tenderar att gå bakåt.

Länk SvD

7 kommentarer:

Milla sa...

Vidöppna gränser och inte tullpersonal så det räcker till är en anledning.

Och är det nån som egentligen inbillar sig att det kommer att minska så länge vi är med i EU?

Robsten sa...

Nä alla vet att det är så, men ingen vill säga det högt.

Anonym sa...

ett problem med just kokain är att det är en accepterad drog bland stureplansbögarna och övrigt patrask som dräller där. dvs bland folk som direkt eller indirekt har med hur narkotikapolitiken utformas.

sverige måste vara ett av de mest korrupta länderna i västvärlden inom vissa områden, har varit vanligt i komunala upphandlingar och liknande men det har börjar bli poppis med inom stat med, alternativt mer uppenbart.

robban

Anonym sa...

Smugglingen och användandet kommer finnas kvar p.g.a att det är möjligt. Och vidare folk tjänar stora pengar på Sveriges flathet. Slutsats, vi är inte intresserad av att detta ska upphöra.

Anonym sa...

Den här postningen blev uppmärksammat på en proknarksida för några månader sedan. Jag är riktigt smickrad över uppståndelsen:

"Knarkare ska skickas på omskolning i timmerhuggarläger i Norrland.

Greppa en sak: Alkohol är svenskens kulturellt godtagbara verklighetsflykt med konstgjorda medel. Tyvärr skadas både folk och samhälle i viss mån av drycken, men är det ett argument för legaliserad marijuana, hasch, kokain, LSD, heroin, crack? Jodå, visst, det är helt logiskt ur haschtomtarnas perspektiv. Lägg till 15 droger till för svensson att välja mellan, så blir vi äntligen av med de alkoholrelaterade problemen? Sickna knäppskallar….

Cigaretten har också blivit en del av västerlandets kulturhistoria. En gång fick den fotfäste, och nu blir vi aldrig av med skiten. Är det ett argument för legaliserad marijuana, hasch, kokain, LSD, heroin, crack?

Svensken i gemen tycker att knark är skit, att det är farligt, depraverat, och med en mängd skadeverkningar. Det är klart som korvspad att det är så, och det är en värdering jag är stolt över att dela.

Visa mig den seriösa forskning som pekar på hasch eller LSD:s positiva inverkan på samhället. Hittar du knarkliberal den forskningen lovar jag härmed att jag ska äta upp mina långkalsonger (utan dryck) utanför Coop i Säffle. Då har du ett argument för legalisering. Men tills dess får vi nöja oss med den oändliga massa av ackumulerad forskning som visar på allehanda knarkprodukters NEGATIVA effekter på människor och samhälle.

Jaja, just er lobbyförening, swecan, talar väl bara väl om brass? Inte om påstått “tyngre” droger som heroin, LSD och kokain? Kan så vara, men för mig och morsan, brorsan och mormor är knark knark. Gör inte världen mer komplicerad än nödvändigt. Knark är knark som alkohol är alkohol, vare sig det är i öl, vin eller vodkastyrka.

Synen på knark och de relativt hårda straffen för hantering av knark i Sverige är ett av allt färre ting i samtiden som gör mig verkligt stolt över att vara svensk.

Knarkare och drogliberaler i allmänhet ska bara kuvas till underkastelse. Inte tjafsas med.

Så var det klarlagt."

http://www.swecan.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=612142

Säfflemannen

Stig sa...

Man måste ju ställa sig frågan : Vad vill vi med ett förbud?
Vill vi förhindra att tusentals människor får sina liv förstörda och att ett fåtal totalt samvetslösa skurkar blir miljonärer på deras olycka?
Eller är det viktigaste med förbudet att vi kriminaliserar de som torskar på knarket?
Anynom här ovan är en representant för de där typiska knarkhatarna som betraktar knarkare som ett speciellt folkslag som borde utrotas på ett eller annat sätt.
"Knarkare och drogliberaler i allmänhet ska bara kuvas till underkastelse. Inte tjafsas med", avslutar han sitt inlägg som inte innehåller en blekaste antydan om lösning på problemet.
Man kan vara drogliberal av flera orsaker. En inte alltför ologisk orsak är att man knarkar själv och vill få ner priset. En annan kan vara att man misstolkat den riktiga liberalism och tror att det innebär allmän förslappning och anarki i alla frågor (t.ex.i skolan, fri uppfostran=ingen alls) och den "liberalism" är bara förtäckt likgiltighet.
En tredje orsak till att vara "knarkliberal" kan vara att man kommit fram till att 40 års kamp mot narkotikan varit ganska fruktlös och att det bara blir värre och värre. Genom att legalisera vissa droger rycker man mattan under fötterna på de som blir förmögna på unga människors elände och död. Lägg tulens/polisens pengar på att hjälpa knarkoffren istället för att jaga dem. Knarka och smuggla gör dom ändå med eller utan polisen i hälarna.
Vårt EU-medlemskap förvärrar situationen ännu mer. Men vi skall kanske räkna in knarkvågen i den allmänna kulturberikningen i Sverige och Europa.
Jag tycker att man borde prova att legalisera lätt narkotika även om det låter som "varsågoda alla medborgare och knarka så ögonen blö´r". Men de som vill gör ju det ändå. Jag kan börja redan i morgon om jag vill men som vuxen gör jag ett val och jag väljer bort sådant som kan förstöra mitt liv.

Anonym sa...

Äntligen, så har våra "flyktingar" erhållit någon form av sysselsättning!!!!
Nu är det dags för myndigheterna, att inför arbetsgivaravgifter och moms på denna form av "kulturberikning" av Sverige!!!!