Den skarpsinnige Peter Wolodarski på DN drar slutsatsen att PP och SD har delvis samma väljarbas. Båda partiernas väljare är t.ex. mer kritiska till hur demokratin fungerar och har generellt större misstro mot etablerade politiker. Wolodarski lutar sig mot vad bl.a. Sören Holmberg kommit fram till i sina väljarundersökningar. Vi tar av hatten för Wolodarski. Vilken skarpsinnighet! Förmodligen skulle en lätt utvecklingsstörd människa också kunnat räkna ut att både PP och SD:s väljare inte har överdrivet högt förtroende för etablerade politiker. Det är dessutom goda nyheter för både PP och SD. En stor del av svenska befolkningen har ganska begränsat förtroende för våra yrkespolitiker, det är knappast en hemlighet. Så här dristar sig Wolodarski att skriva på "Europabloggen."
PP har sitt största stöd bland arbetslösa, studerande och sjukskrivna/förtidspensionerade. För SD är rangordningen sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer.
Jag är alldeles övertygad om att den största gruppen som röstade på SD var människor med arbete. I princip alla sympatisörer och nya medlemmar man möter är människor med arbete. Vi kan för Wolodarski och andra komma med avslöjandet att just människor som arbetar och betalar skatt känner att de blir lurade på sin samhällsuppoffring, de känner att deras skattepengar försvinner i ett antal svarta hål. Ett av dessa svarta hål är immigrationspolitiken. Att män är överrepresenterade stämmer utan tvivel. Hur kan man veta att de största grupperna är sjukskrivna och arbetslösa? Man kan inte ens förutspå valresultatet på ett nöjaktigt sätt. De flesta opinionsinstitut hade siffror kring 1.5 procents väljarstöd för SD. Hur bra det stämde vet vi nu. Nu vet man plötsligt att sympatisörerna är sjukskrivna och arbetslösa. ”Skämmighetsfaktorn” kanske gör att det är just dessa som talar om var de har sina sympatier, de har ju inte så mycket att förlora. Det är förövrigt dags att vi alla skrotar denna ”skämmighetsfaktor” som Wolodarski på bästa sätt försöker vårda. Det skall i stället vara skämmigt att rösta på Sahlin och Reinfeldt.
Länk DN Wolodarskis blogg
29 kommentarer:
En sak som jag tycker att Sd kunde lära av PP är att satsa mer på nätet. OK, det görs redan i viss mån men inte som riktig marknadsföring. PP hade fördelen att deras huvudfråga är acceptabel, alltså kunde dom driva den på bloggar och i forum där censur råder. Men det finns bloggar och forum som inte har någon censur mot Sd´s åsikter som jag själv har skrivit på men där Sd'are lyser med sin frånvaro.
Det skulle också vara bra med en enkel (ren design med xhtml) sida där man tar upp samhällsproblem som är relaterade till Sd's huvudfrågor men som ändå är öppet för andra infallsvinklar. Arbetslösheten kunde tas upp rent allmänt men inte att man bara staplar statistik och siffror med kommentarer från diverse experter. Det finns flera experter på ekonomisidorna som stöder Sd´s teser om arbetskraftsinvandring med mera. Jag vet på ett ungefär hur jag tänker att en sådan sida skulle se ut. Sd-kuriren är väldigt bra men det skulle vara bra med en sida som upplevs som mer neutral och som inte lika direkt pekar ut Sd's lösningar på problemen.
PP har skapat en community av folk som upplever det som att de revolterar på nätet mot de sittande (och förstockade) politikerna. Den typen av community finns inte inom Sd men skulle kunna vara möjlig.
Mycket bra åsikter Z. Önskar att du skickade in dem till rätt represntant. Själv kommer jag med idder rätt ofta så jag får väl ransonera mig själv så inte folk raderar mina mail innan de blir lästa ens, ha, ha. Sedan får vi alla ta ansvar för att vi ändrar politiskt inrikting i vårt land. Alla som tycker att vi bör ändra riktning måste dra sitt strå till stacken. Många inom SD är svårt nedtygnda av arbete, andra tar risker o.s.v. Många försakar familjeliv och så. Alla måste göra det just vad de kan göra. Du kan gå in på forum och bloggar och sprida dina åsikter. Viktigt då att du gör det på rätt sätt (vilket jag är säker på att du gör). Man får aldrig tappa fokus, måler är INTE att vinna diskussioner eller klämma dit motståndare. Måler är att med tiden övertyga andra människor. Man vårdar sitt språk, man hånar aldrig någon o.s.v.
Jag tänkte skicka en bukett blommor till våra vänner Lisa Bjurwald, Henrik Brors och Peter Wolodarski när SD intar Helgeandsholmen nästa år. Detta som tack för deras hjälp med att värva nya röster till SD. Nån som hakar på och delar på betalningen, samt formulera ett fint tack-kort? :-)
Robsten:
"Man får aldrig tappa fokus, måler är INTE att vinna diskussioner eller klämma dit motståndare. Måler är att med tiden övertyga andra människor. Man vårdar sitt språk, man hånar aldrig någon o.s.v."
Väldigt sant. Fokus måste ligga på att man vill förändra, annars blir man som han som gick över övergångsstället för att det var grön gubbe och han hade rätt trots att han såg en lastbil som inte visade minsta avsikt att stanna.
En väldigt bra sak som du har här Robsten är de rullande nyheterna från andra bloggar till vänster.
Inte min förtjänst, men tack ändå. Det är en kille som ville binda samman ett nätverk av systemkritiska bloggar. Jag fick en kod skickad till mig bara som jag lade till i htlm-läge. Hoppas han läser och tar åt sig.
Jag tror snarare att det är en önskan om att alla SD´s sympatisörer och medlemmar ska vara såna som liger samhället till last som många anser sjukskrivna vara. Man vill att alla SDáre ska vara busar, banditer och bidragsfuskare. För då blir det ju lättare att hantera det faktum att det finns ett utbrett missnöje som inte är av populistisk art. För det är svårt att ge sig på vanligt hederligt svensson-folk liksom...
Hej Robsten,
Tack för en bra blogg. Har varit inne här många gånger. Jag har citerat dig i ett inlägg på min blogg som kanske kan vara av intresse.
mvh
Peter W satt även och muppade sig under valvakan. Det ska bli väldigt intressant hur han kommer att försöka bortförklara det ökade stöd för SD som kommer att bli tydligt ju närmare valet vi kommer. Han kan inte säga att alla är sjukskrivna eller pensionärer. Varken jag eller någon i min bekantskapskrets som röstade på SD är arbetslös, sjukskriven eller lågutbildad. Jag retar mig också på den "sanningen" som alltid dyker upp när man diskuterar vilka som kan tänkas rösta på SD. Är dessa gruppers röster mindre värda? Ska vi börja införa rösträtt efter inkomst menar dom? Det var ju som bekant så förr i tiden när en rik fabrikör kunde ha upp till 100 röster till sitt förfogande. Vänd blicken mot t ex V som har en stor grupp av invandrare och allehanda kulturarbetare som väljarbas. Hur hög utbildning och inkomst har dom egentligen? Hur många av dom som går ut Konstfack har ett jobb efter avslutad utbildning? AFA-packet verkar inte heller vara så pigga att bidra till samhället utan det är bara att förstöra det som roar dom.
Varför hackar du på Peter Wolodarski, Robsten?
Han refererar ju bara till Sören Holmbergs "utförliga presentation av Valutmätningen".
I DN står det "Statsvetaren Sören Holmberg har i dag gjort en utförlig presentation av Valutmätningen. Om röstströmmarna mellan Sverigedemokraterna och Piratpartiet kom följande fram:"
och så följer de fyra punkter som du Robsten tar upp här.
"Wolodarski lutar sig mot vad bl.a. Sören Holmberg kommit fram till i sina väljarundersökningar"
Detta låter som att Peter Wolodarski har egna tankar inspirerade av Holmbergs undersökning men så är det inte alls.
Alltså är det Sören Holmbergs undersökning du kritiserar utan att tänka på det.
Men även Sören Holmberg kanske är ute och cyklar… Men rätt ska vara rätt tycker jag.
Kul att det rör på sig i kommentatorsfältet hos dig.
Jag läser med nöje den debatt som börjar sprida sig här.
Appropå sjukskrivna etc. Det är väl ingen på någon av våra 'Drakar' som skulle peka ut Rosengårdsborna och andra social(o)demokratiska röstare för 'bidragsberoende, 'ointegrerade', 'samhällsonyttiga' eller liknande.
Naturligtvis är det en form av ett konstant 'propaganda-krig' mot SD.
Allt från deras sympatisörer, till partiprogram ska/måste förringas, vinklas, göras osympatiskt.
Att erkänna en smula av vad SD står för vore ju att indirekt erkänna att någonting är sjukt och ruttet i vårt samhälle/land.
Trots att alla 'vi' vet detta, så påverkas ju 'folk' som inte aktivt eller halv om halvt aktivt deltar i debatt eller läser bloggar etc.
Där 'vinner' ju faktiskt media till en viss del.
Självklart måste SD hitta fler och nya former av 'forum' för att nå ut. Inte bara på nätet.
Som *ekens-kis* beklagar jag verkligen att resultat för Sthlm är så ini-helvete lågt.
Jag tror det har massor av orsaker.
Generellt sett tror jag att det har att göra med att massor av Stockholmare till viss del kommer undan mångkulturen.
Men vi är mer 'ensamvargar', det kollektiva är bortsopat och vi röstar med fötterna.
Familjer flyttar ut i spenaten och pendlar.
De ekonomiska frågorna blir centrala, och man rycks med i halv-hjärne debatten och '4% höjning/sänkning i a-kassa'.
Många yngre 18-40 år utnyttjar 'positiv mångkultur' dvs sex, mingel etc i nattlivet.
Gettona finns med blir ändå "isolerade". Stockholm blir lite för stort för att det negativa ska få slagsida t ex gentemot Malmö.
Självklart måste SD hitta/finna en nisch/argumentation/politik som applerar på Stor-Stockholm.
SD borde vara mycket större i bland-förorter där problematiken existerar men inte tagit överhanden.
Nästan alla kommentatorerna på DN göra samma fel, blandar ihop Peter och Sören. Såväl SD:are son PP:are skäller på Peter för Sörens undersökning. Ganska komiskt faktiskt.
Peter Wolodarskis kortfattade krönikor är dock inte mycket att hänga i granen, vilken 10-årig bloggare som helst hade kunnat ”prestera” ungefär detsamma.
Får kanske skriva en artikel om Stockholm och SD i sommar. Uppslag som detta är välkommna.
""Varför hackar du på Peter Wolodarski, Robsten""
Jag vet ju vad han tycker om SD och systemkritik. Nu tycker jag han vill stigmatisera kritiken genom att poängtera det Holmberg (som under valnatten agerade korekt, väl att märka) kommit fram till. Jag menar detta med arbetslösa och sjukskrivna. Jag misstänker ocksåp att Wlodarski framställt undersökningen på ett alldeles eget sätt. Det kan väl inte vara så att en MAJORITET av de som röstade på SD är arbetslösa eller sjuksrivna? Jag antar att det Homberg kom fram till (osäkert och tveksamt det också) är att arbetslösa och sjukskrivna är ÖVERREPRESENTERADE. Man kan väl tolka Wolodarskis artiel som om de skulle vara i majoritet, vilket är helt osannolikt.
Så jag kritiserar Wolodarskis tolkning, och jag är tveksam till Holmbergs undersökning. Hur är den gjord förresten?
Stigamtisera partiet, menade jag, förlåt.
Tack Affe ;-)
Precis vad jag menade Milla ;-)
Håller verligen med dig MS, tänkte skriva något liknande som du skriver också, men ville hålla artikeln kort denna gång.
Men det var väl 40 röster väl som var max? Fick lära mig i skolan om den 40gradiga skalan har jag för mig.
Inte heller jag är arbetslös, sjukskriven, eller lågutbildad. Akademiker med arbete utan några som helst sjukskrivningsproblem bakom mig (utom då förkylningar och annat krafs som drabbar "alla").
Detta har visserligen ingenting med varkens Peter Wolodarski eller EU-valet att göra, men däremot med Sören Holmberg och riksdagsval. Och svårigheten med att väcka hälften av de unga svenskarna ur deras politiska slummer (och största orsaken till PP:s framgång).
I en artikel i SvD 2008-01-19 presenteras en undersökning av Sören Holmberg:
”Inte ens hälften av väljarna visste att det var en socialdemokratisk regering som styrde i Sverige när de skulle rösta i valet 2006”
Man baxnar av förvåning! Och vidare står det:
”Undersökningen visar också att kunnigheten ökar ju äldre man blir. De allra äldsta pensionärerna, 71-80 år, var bäst på att sätta partibeteckning efter olika politikernamn jämfört med förstagångsväljarna 18-21 år. Hela 92 procent av de äldre visst att Bosse Ringholm var socialdemokrat medan 30 procent av de unga anade det.”
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_789617.svd
Åldringarna i 70-80-årsåldern är alltså mer politiskt medvetna än vad ungdomarna är, till och med MYCKET mer! Det ser RIKTIGT, RIKTIGT allvarligt ut!
M.a.o. kommer ingen av morgondagens politiker eller ens politiskt intresserade/engagerade att representera den vanlige medborgaren. Och folket får de ledare och (bland-)kultur de förjtänar.
Tänk oss om man skulle beskriva nåt annat partis väljare på det sätt man beskriver SDs? Vilket ramaskri det skulle bli.
@Blackfootnation
"Stockholm blir lite för stort för att det negativa ska få slagsida t ex gentemot Malmö."
Precis. Stockholm är mycket mer segregerat än t ex Malmö. I Malmö så ligger Rosengård granne med Jägersro som är ett område för övre medelklass och dom hör polisbilarnas skytteltrafik till Rosengård dagarna i ända. Berikningens vardag kommer närmare dom och därav det starka stöd SD har i Skåne. Våra rikemansområden här i Stockholm ligger på behörigt avstånd från dom mest berikade områdena. I Bromma och på Söder där dom flesta inom media bor så finns det inte så många Muhammad eller Ahmed bland grannarna. Stockholm är en storstad så mycket av det som händer i Tensta försvinner i det allmänna mediabruset. Det kan stå ibland i DN eller SvD´s Stockholmsdel om containerbränder eller stenkastning men det är sällan det står i Riksmedia. För dom så kanske det då känns mer viktig med trängselavgifter eller lägre skatter. Jag bor själv i ett lugnt och relativt oberikat område men åker man t ex till Skärholmen så kan man undra om jag behöver ta passet med mig nästa gång för det känns som om jag har lämnat landet.
@Robsten
Bra att du återkommer med din Stockholmsanalys :-) Jag har hört 100 röster men det är möjligt att du har rätt. Principen är iaf att dom fick flera röster p g a sin förmögenhet och status i samhället.
@Stig.
Det är inte första gången Peter W framhäver sin tes om SD-väljarnas brist på bildning och låga status. Håller med Robsten att Sören H i söndagens valvaka uppträdda korrekt angående SD och deras ökande siffror. Tror att det beror på att han är en gammal räv och är inte så rädd att bli "svartlistad" av riksmedia om han säger om det är. En ung statsvetare som vill komma in i finrummet kanske tänker mer på vad dom säger. Väl medvetna om det samhällsklimat som råder.
Z999 skrev:
"PP har skapat en community av folk som upplever det som att de revolterar på nätet mot de sittande (och förstockade) politikerna. Den typen av community finns inte inom Sd men skulle kunna vara möjlig."
Man ska ju komma ihåg att PPs kärnväljare är gamla datornördar (män mellan 18-29) som ALLTID funnits på nätet, så det är ju helt naturligt att bedriva valkampanjer på nätet då.
Sverige är inte vad det borde vará, vad har hänt ?
http://www.totalskandal.se
Dom svenska judar som är för både ett etniskt Israel och ett mångkulturellt Sverige står med ena foten på båten och den andra på bryggan.
Peter Wolodarski kommer, också han, snart plumsa i. Bristen på logik har blivit alltför uppenbar.
Tack för upplysningen MS!
Jag måste generat erkänna att jag inte hade en aning om vem Peter Wolodarski var när jag skrev mitt första inlägg här ovan. (läser sällan DN - Robsten är mkt bättre ;-) ) Såg senare en bild på Wolodarski i DN och hajade till: Det är ju den där fjuniga slyngeln som med sitt religiöst övertygande anlete kläcker ur sig en massa psuedopolitiska "analyser" i TV.
Och på EU-valvakan påstod han att "SD och extremhögerns framgångar i EU beror på den globala finanskrisen just nu". Som om en enda sverigedemokrat eller konservativ väljare i EU inte har den ringaste aning om vad den värsta krisen sedan 30-talet beror på. Jag har aldrig hört eller läst
att någon inom SD skuldbelägger invandrarna eller immigrations-politiken för den global krisen.
I Wikipedia står det om honom att han blev politisk redaktör i DN i mars 2009, gått på Handels och vid Harvard University som Niemanstipendiat 2008 där han studerade Rysslands moderna historia (ett visst intresse för Lenin och Stalin kan man tänka sig). Någon riktig journalist är han alltså inte och det märks ju på hans s.k. "krönikor" - korthuggna och banala.
Han inledde sin ”journalistiska” karriär i Barnjournalen 1997 men insåg tyvärr inte att han borde ha stannat kvar inom den genren.
MS:
”Håller med Robsten att Sören H i söndagens valvaka uppträdde korrekt angående SD och deras ökande siffror. Tror att det beror på att han är en gammal räv och är inte så rädd att bli "svartlistad" av riksmedia om han säger om det är.”
Samma sak med Expressens pensionerade krönikör Ulf Nilsson som i förrgår skrev att ”över 5 000våldtäkter anmäls per år”
(--)
”Invandrare står för en oproportionerligt stor del av dessa illdåd, men försöker man få igång en diskussion om detta är man rasist.”
Ja, man gnuggar sig i ögonen när man läser sådana rättframma saker i en PK-blaska!
Både Ulf Nilsson och Sören Holmberg känner att de ine behöver krusa själve f-n ty deras karriärer är fullbordade och avslutade (Sören är född i okt. 1943 och går alltså i pension i okt. i år)
http://www.expressen.se/kronikorer/ulfnilson/1.1600280/ulf-nilson-sverige-ar-ett-hogfardigt-litet-land-som-borde-ta-itu-med-sina-problem
Det verkar som att man skall börja läsa pensionerade journalisters krönikor i fortsättningen om man vill läsa om verkligheten som den är, och inte som många PK-slavar önskar att den vore.
Hej ”en annan Stig”!
Nu ser vi klart att alla stigar leder till Robsten!
@Stig
Man kan inte veta allt här i världen :-) Peter W har varit en liten broiler på DN och det har stått en del om honom i tidningarna. Instämmer att han är en ointressant journalist. Det finns många sådana i vårt vackra land. Jag som reser en del märker del skillnaden varje gång jag är utomlands.
//
"Det verkar som att man skall börja läsa pensionerade journalisters krönikor i fortsättningen om man vill läsa om verkligheten.."
Det verkar inte bättre tyvärr. Det är samma med Janne G som efter att ha rest med Jimmie Å en vecka sa att SD inte är rasister. Det var inte så många tidningar som uppmärksammade det och det sved nog för Herr Helin att publicera hans krönikor om SD.
Att inte unga journalister eller statsvetare vågar ta bladet från munnen är en sorglig påminnelse om det samhällsklimat som nu råder i Sverige. Vi är en demokrati när det gäller t ex rösträtt och enligt vår författning men demokratin lider av stora bristsjukdomar numera. Se bara hur gamla och sjuka behandlas medens folk som inte har jobbat här en dag i sina liv glider in på en räkmacka. I södra Sverige så lever en 92-årig svensk gammal dam. Hon bor hemma men har svårt att röra sig. I hennes lägenhet finns det bara ett badkar. Hon kontaktade kommunen för att höra om dom kunde byta det till en dusch. Kommunen sade blankt nej. För dyrt. Jag behöver väl inte tillägga om det hade rört sig om en anhöriginvandrare så hade hon bara behövt andas DO för att kommunen skulle springandes direkt. Detta skrevs det om i en tidning och en målare, tror jag att det var, blev så förbannad att han ringde runt till några kollegor som gratis hjälpte denna gamla dam och byggde om hennes badrum. Hjärtevärmande historia men jag tycket att det är för j-vligt rent utsagt att man sparar på äldre och sjuka medens man låter gränserna vara vidöppna. Om vi hade levt i en riktig demokrati så hade frågan om invandringens omfattning varit en valfråga för alla partier eller t om föremål för en folkomröstning.
Jag tror och hävdar att det faktum att vi i stort sätt haft ett enpartisystem i Sverige, dessutom ett socialistiskt sådant, har orsakat stora skador. Människor med andra åsikter har skrämts till tystnad och har man inte tillhört dom journalister eller akademiker som makten accepterat så har man åkt ut ur kylan. Hur får man makten att acceptera en? Alla vet hur. Det är väl därför som det bara är gammal rävar som har ryggrad att säga sanningen. Det säger sig själv att detta är ett fenomen som måste bekämpas. Bloggarna har gjort mycket för att öppna upp samhället. Bl a Herr Robsten. Jag ser framtiden an och tror att det kommer bli bättre. Hur SD kommer att behandlas fram till valet är ett examensprov för riksmedia.
Ibland så undrar jag om inte Björn Rosengren utsåg fel land i Norden som varandes den sista Sovjetstaten.
Ja du MS, jag kan inte göra annat än att instämma i ” Att inte unga journalister eller statsvetare vågar ta bladet från munnen är en sorglig påminnelse om det samhällsklimat som nu råder i Sverige.”
Jag vet inte så mycket om under vilka arbetsvillkor journalisterna lever/arbetar men så mycket tror jag mig ha förstått att de måste hålla sig inom vissa ramar för att få behålla jobben. Man kan ju tro att chefredaktörerna domderar över tidningsmurvlarna som demagoger och envåldshärskare och varje tidning har ju dessutom sin politiska färg. De kan ju även bli stämda om de inte håller sig till vissa juridiska spelregler. Men jag tycker ändå att t.ex. Ulf Nilssons krönika som jag citerade ur och Jan Guillou´s reportage om SD, som du nämnde, bevisar att det finns ett större utrymme för det fria ordet i alla fall. De journalister vi tänker på är ju svenskar och med handen på hjärtat: Är inte den överdrivna försiktigheten och tvångstanken om vad grannen/kollegerna skall säga typiskt svenskt.
Exemplet med den 92-åriga gamla damen är ett typexempel på att ”otack är värdens lön”, de gamla behandlas som boskap. Jag vet för min egen gamla mor bor på ett äldreboende och… nä, jag orkar inte dra upp alla exempel på försummelse pga. underbemanning, okunnighet. Men måste ändå tillägga att sjukvårdsbiträdena gör oftast sitt bästa. De flesta är iranskor (sekulariserade muslimer – som t.om. tar sig en krogrunda ibland !!) som gör sitt bästa och är mycket omtänksamma och fina. Men det räcker ju inte när de ekonomiska resurcherna stryps åt. Vi lever i ett samhälle med mycket åldersförakt.
Skicka en kommentar