lördag, juni 13, 2009

Att svika sitt ansvar


Alla kan svika sitt ansvar. Familjefäder kan svika sitt ansvar mot familjen, företagare kan svika sitt ansvar mot företaget och de anställda. Vi kan göra en lång uppräkning av möjliga svek, men vi måste också påpeka att politiker kan svika sitt ansvar mot väljarna, den nation den är satt att förvalta och dess befolkning. Jag menar att det är just det våra rikspolitiker har gjort, både från vänsterblocket och Alliansen. Så här skriver Sven Tolgfors, försvarsminister i en artikel i DN.

I dag är en tredjedel av insatsorganisationen, drygt 11 500 man, kravställd för att kunna göra insats inom ett år. Det är för lite och för sent.

Jag läser stycket gång på gång, jag tror fortfarande inte mina ögon. Jag visste ju att det var dåligt ställt med vårt försvar, efter alla nedskärningar, men att det var så dåligt! Tolgfors skriver att det ”är för lite för sent”. Det är en historisk underdrift, det är ett skämt! Det är så outsägligt uruselt så man saknar ord för det. Låt oss bekanta oss med fakta och verkligheten, just nu står vi utan försvar. Vi står med byxorna nere helt utan försvar om någon nation eller terrorgrupp vill oss illa. Uppenbarligen finns det ingen nation eller annan organisation som vill oss illa, har de inte slagit till nu så lär de aldrig slå till. Fast tiderna förändras och nya fiender (och regeringar) kan ju uppstå när som helst. Det är helt uppenbart att våra regeringar både till höger och vänster har svikit sitt ansvar på det mest uppenbara sätt. Vidare skriver Tolgfors.

Vi utgår från oförändrade resurser och vill överföra pengar från stöd- och kringverksamhet till försvarets kärnverksamhet, operativ nytta.

Det är bra, fast det borde skett tidigare, långt tidigare. Vi noterar också oviljan mot att satsa pengar på försvaret, tydligen skall det inte satsas en krona mer. När det gäller andra områden som inte direkt befrämjar svenska folkets väl och ve satsas det pengar. Vi har svarta hål som vårt EU-medlemskap och en vansinnig immigrationspolitik. Där tillåts pengarna rinna i en strid ström, till ingen nytta. Vidare skriver Tolgfors i artikeln.

Det går inte att se en situation där en militär konflikt i vårt närområde skulle drabba endast ett av länderna. Sverige skulle inte stå passivt om ett grannland i Norden eller EU drabbas av kris eller angrepp.

Vi skulle visst stå passiva om ett grannland drabbades av angrepp, vi har ju inget försvar. Menar Tolgfors att vi först efter ett år skulle skramla ihop en imponerande styra av 11500 man för att hjälpa ett grannland militärt? Vi måste påminna vår regering och Tolgfors att ett militärt angrepp ändå inte är direkt samma sak som när ungdomarna i Rosengård kastar sten på brandmännen. Det är väl snarast ”konflikter” av den digniteten som vårt nuvarande försvar har en rimlig chans att gå segrande ur, i alla fall hoppas vi det.

Länk DN

10 kommentarer:

Garm sa...

Finland med motsvarande drygt 20 miljarder i försvarsbudget kan ha 350 000 man i mobiliseringsbart försvar och 34 000 man på olika vis stridsberedda (sannolikt värnpliktiga efter de första tre månadernas GU samt repsoldater) medan Sveriges 37 miljarder endast täcker 11 500 man mobiliserbara om ett år.

Jag kallar det här för LANDSFÖRRÄDERI begånget av riksdag o regeringar av samtliga kulörer.

Ställ dem inför riksrätt!

Anonym sa...

Finland har kvar sitt värnplikts- försvar och bedriver, i detta nu, en försvarsmakts-övning omfattande 18.000 man!!!!
Finlands försvarsmakt kostar årligen ca. 50% mot den svenska!!!!
Å andra sidan, så har man också en bråkdel generaler jämfört med Sverige!!!!

Anonym sa...

krönika:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article2586128.ab

Stig sa...

Är det längden på mitt inlägg som gör att den inte kommer in eller är det något annat? (test)

Stig sa...

I parlamentet på Helgeandsholmen huserar Europas malligaste politruker. Enligt deras tvångsföreställning är krig någonting som bara uppstår i andra länder, i andra världsdelar, bortsett från kriget i forna Jugoslavien men det var undantaget som bekräftar regeln. Vi klarade oss undan två världskrig och vi har haft fred i Sverige i ca 250 år vilket innebär att freden är säkrad för all framtid,tror dom.
Mallgrodorna i riksdagshuset lider av många omnipotenta föreställningar som t.ex. att Sverige är det enda landet i världen som kan lösa blandkulturens alla
destruktiva och mörka sidor. Sverige är det enda landet i världen som har en sådan fantastisk demokrati, kultur, jämställdhet och samhällskllimat att även de mest fundamentalsistiska muslimer blir omvända så fort de anländer och får andas lite svensk luft. Och när det inte lyckas skall mallgrodorna på Helgeandsholmen konstruera världhistoriens första land där frid och frihet alltid råder trots att många utomeuropeiska (läs: islamistiska) invandare väller in och
etablerar muslimska enklaver med egna lagar – sharialagar.
Malligheten över Den Svenska Modellen som ”spridits över hela världen” garanterar 99-procentig välfärd och jämlikhet – trots att nyfattigdomen sprids i
hela riket och ungdomsarbetslösheten är högst i Europa.
Den sociala tryggheten manifesteras i att vi har över en halv miljon ”arbetsbefriade” förtidspensionärer som inte får plats i välfärdssverige och
ett ganska bra sjukförsäkringssystem som nyttjas maximalt för att folk går in i väggen (vilket är en omskrivning för psykisk ohälsa) och ådrar sig somatiska sjukdomar som ofta är psykosoatiska pga. att de berövas trygghet, åsiktsfrihet och svensk identitet och anklagas för att vara rasister om de vågar tänka själva.
De malliga miljömupparna är övertygade om att lilla Sverige är Landet (med mkt stort L) som skall vara föregångslandet på miljöpolitiken och indirekt frälsa
världen från den globala uppvärmningens undergång.
Riksdagsgruppen för inbördes beundran omfattar samtliga 349 statsråden men
kanske på lite olika punkter.

Stig sa...

Herman Lindqvist (som med stor sannolikhet har bättre historisk kunskap och perspektiv än mallstroparna i riksdaghuset) skrev en tragikomisk krönika i Aftonbladet om ”bantningen” (= avskaffandet) av det svenska försvaret.
Jag citerar Harmans insiktsfulla artikel: ” Under de senaste hundra åren har de svenska makthavarna två gånger genomfört drastiska nedskärningar av försvaret. Det gick inte så bra. Den första gången utbröt första världskriget.
” I Sverige regerade socialdemokraterna, ledda av Per Albin Hansson, som genomdrev den största försvarsslakten någonsin. Sjutton regementen lades ner. Tiotusen anställda sades upp. Ett av Hanssons huvudargument för den svenska avrustningen var att den skulle bli stilbildande för andra länder. Han trodde att svensk avrustning skulle smitta av sig”
Alltså samma inskränkta mallighet som Mp visar upp idag – historien upprepar sig. Herman fortsätter:
” Då kriget bröt ut hösten 1939 var Sveriges beredskap usel. Ändå var det svenska försvaret den gången mycket större och bättre rustat att försvara landets gränser än vad försvarsmakten är i dag.”
Detta sagt 1/6 2008 och idag är situationen värre!
Och om värnplikten: ” Den allmänna värnplikten var vår sista riktiga initiationsrit in i vuxensamhället. Den yngling som gjort lumpen var ingen pojke längre. Han hade blivit man. Under tiden hade han träffat andra ynglingar från alla delar av landet, ur alla samhällsklasser och med helt olika bakgrund.”
SUVERÄNT formulerat, eller hur Robsten!
Herman avlutar krönikan så biljant och ironiskt med ” Nästa gång det skärper till sig i världen och Sverige måste rusta upp, tvingas vi att snabbt skaffa vapen, fartyg, flyg och missiler utifrån. Hur ska det gå till i ett krisläge? Ska vi leta begagnat på internet?… Inte ens Nato är gratis eller kravlöst. Vem vill försvara någon som inte ens vill försvara sig själv?
Det är säkert det som mallstropparna i riksdagsjuntan är så övertygade om. Lilla Sverige är ett så respekterat och beundrat land att hela EU och Nato kommer till undsättning och räddar självmordsnationen Svea Rike.
HUR DUM OCH MALLIG FÅR MAN LOV ATT BLI??!

Herman Lindqvists kloka krönika:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article2586128.ab

Stig sa...

Skam den som ger sig, hehe! :-)

Robsten blogg sa...

Mycket bra krönika av Lindqvist.

Stig sa...

Javisst är den" jag har läst en hel del böcker av Herman L. (både kåserisamlingarna och historia) och tycker han har en skön blandning av allvar, komik och ironi. Dessutom står han med båda fötterna på marken.

Andreas sa...

Bra krönika av Lindqvist ja. Men jag håller inte med honom på en punkt. Han skriver att allt håller på att smulas sönder p.g.a. ekonomin. Det är inte ekonomiskt det brister eller behöver brista, det är ideologiskt. Sveriges politiker är så naiva att de tror att hela världen egentligen är en stor fredsälskande amöba som, åtminstone, aldrig skulle attackera Sverige. Och skulle någon ändå göra det så skulle det inte spela någon roll, för Sverige är ju ett land utan kultur och historia som inte är värt att bevara - kanske lika bra om vi blir helt assimilerade av något land som faktiskt har en kultur och en historia. I förenklade ordalag tror jag att det är ungefär så här man tänker.