lördag, juni 13, 2009

Vad skiljer Skåne från Stockholm när det gäller systemkritik?

Vi har varit inne på det tidigare på denna blogg, i alla fall bland kommentarerna. Vad är det som gör att systemkritiska partier och organisationer röner så mycket större framgång i Skåne än i vår huvudstad?

Först vill jag säga att jag inte har något facit på frågan, ingen annan heller vad jag har kunnat utröna. Denna artikel är ställd som en fråga, utan givet svar.

Jag kan tänka mig några orsaker till Skånes stora framgångar jämfört med huvudstaden och många övriga delar av landet.

1) Först så är de drabbade av vår oansvariga immigrationspolitik på ett annat sätt än övriga Sverige och Stockholm. Effekterna syns och märks mer i vårt södra landskap än i Stockholm. Någon skribent bland kommentarerna var inne på att de etniska enklaverna också är belägna på ett annat sätt i Stockholm än i t.ex. Malmö.

2) Det finns en annan tradition i Skåne. Denna tradition går långt tillbaka i tiden, kanske så långt som till snapphanetiden. Avståndet till huvudstaden är också långt. Köpenhamn ligger närmare, med ett helt annat politiskt klimat.

3) Tillsammans med andra faktorer så är det så att de systemkritiska talesmännen är synligare i Skåne än i t.ex. Stockholm. Man ser och känner igen företrädare för SD i vårt sydliga landskap. Människor vet och känner personligen företrädarna för SD och vet genom personliga möten att dessa inte är försedda med horn och bocksvans. Detta är något som övriga landet måste ta till sig (om det stämmer).

4) Man arbetar mer och hårdare i Skåne än i t.ex. Stockholm. Detta är något som övriga landet måste ta till sig (om det stämmer).
Detta är ingen fullständig eftervalsanalys. Vi kan göra några snabba reflexioner dock. Län i Norrlands inland har varit prisgivna åt de etablerade partierna till stor del. SD har gjort direkt dåligt ifrån sig i dessa områden. Jag har inget svar på varför resultatet i dessa områden ser ut som de gör. Enligt etablerade "förståsigpåare" skulle ju SD vara starka i dessa län. Det finns en mycket stor andel män med låg utbildning som kör omkring med sina snöskotrar hela dagarna. Arbetslösheten är betydande och Stockholmsföraktet är på sina håll kompakt. Nåja, många vågar ändå inte på allvar utmana den politiska korrekthet som utgår från vår huvudstad. Jag är besviken och förvånad.

Värmland har förvånat med ett resultat över genomsnittet för SD. jag blev oerhört glad och imponerad när jag såg vilka siffror de olika kommunerna presterat i det inre av Värmland. Svaret på deras resultat kan nog uttryckas med ett enda ord, nämligen "arbete". Ett stort och varmt GRATTIS till skogarnas och sjöarnas landskap.

Länk valmyndigheten

34 kommentarer:

Milla sa...

Tror det har en del att göra med hur man är i sättet. Man kan aldrig jämföra en norrlänning med en skåning. Samma är det med en som bor på landsbygden mot en storstadsbo, man är mer benägen att ryta till och försvara sina domäner på små orter än i stora-Detta för att problem syns tydligare på dom små orterna, och man avskärmar sig mer på större.

I Norrland vill man ta allt lite lugnare, man röstar på (S) in i det längsta. Tar lång tid att reta upp en sann norrlänning. Skåningar är mer sydländska i lynnet och protesterar så fort något inte är bra. Man agerar snabbt och högt.

Enkla påståenden som absolut inte genomgått en analys av en högutbildad analytiker, det är bara min enkla bedömning av varför det skiljer sig så genom landet. Och Stockholm är ju ett moderatfäste, så där precis som i alla blåa fästen är det svårt att komma in.

Men du har helt rätt i en sak, det krävs ARBETE hela tiden. 24 timmar om dygnet. Och det viktigaste är att det är solida och vettiga represetanter som hörs och syns. Frifräsare gynnar ingen. Man måste konstant möta folket, man får inte tro att "nu är det inte val så då behöver man inte höras och synas"

Jag har tackat dig tidigare för att du är så positiv och uppmärksammar vårt bidrag här i Värmland, gör det igen. Och passar även på att ge Gävleborg en kanon-elogé för sitt arbete. Dom imponerar på mig, för dom ändrade sin strategi i sista minut och fick ut 73.000 foldrar till fots på kort tid. Tanken hade varit att mer inrikta sig på att lite lojt dela ut sedlarna i hand på folk ute på gatorna. Men tack vare denna arbetsinsats så ökade dom rejält. Så du har rätt..Det är ARBETE och inget annat som tar oss framåt. Inget görs av sig självt.

Och du..roligt att din blogg fått sån fart på sista tiden. Kan bara bero på att du har massor med bra saker att skriva om och du gör det på ett kalasbra sätt!

MS sa...

"Någon skribent bland kommentarerna var inne på att de etniska enklaverna också är belägna på ett annat sätt i Stockholm än i t.ex. Malmö."

Jag får hålla med mig själv där :-)Har man ett område med stor social oro runt knuten så kanske man tänker en extra gång när man röstar vilket parti som har konkreta åtgärder mot detta problem.

Håller med i din analys. En annan sak som också kanske spelar roll är att skåningarna verkar stanna hemmavid och har en starkare känsla för sin stad/län. Stockholm består ju till stor del av inflyttade från övriga Sverige och det finns inte en lika stark hembygdskänsla här. Då blir trängselskatter och ringleder viktigare än närområdets utveckling.Där kommer storleken in. Det finns delar av Stockholm som jag aldrig satt min fot i och har väldig dålig koll på trots att jag är stockholmare sedan flera genarationer tillbaka och har flyttat runt en del. Det är därför nr 3 på din lista är så viktig. I Skåne så känner man till politikerna från SD på ett helt annat sätt och då blir dom mer "mänskliga". I Stockholm är SD fortfarande ansett som ett "rasistparti" och många ser dom som det parti det var när det bildades. Därför är det viktigt för SD:are att synas och röra sig ute så mycket som möjligt. Visa att dom inte heller har bockhorn och svans :-) Det faktum att som du skriver att SD jobbar hårdare i Skåne ger också resultat.

När det gäller Norrland så kommer jag nog låta lite fördomsfull. Det länet har ju alltid varit mörkrött. Det var en kommun där S fick nästan 50% nu i EU-valet. Varför? Födsel och ohejdad vana kanske? Det kan också bero på att det finns en hög arbetslöshet och många lever på olika bidrag i vissa delar av länet. SD är ju inget "bidragsparti" så det kanske inte blir det första valet. I takt med att Norrland blir berikat, läs som t ex Vännäs, så kommer nog siffrorna öka även där men jag tycket att SD ska inrikta sig på Stockholm och andra större orter där rösterna finns. Jag blev lite smått chockad att över dom siffror V hade i Umeå i det förra Eu- valet. Glädjande nog så har Jonas Sjöstedt-effekten avtagit och dom tappade nästan alla röster igen.

Sanna sa...

Tror knappast Skåne kan komma tillrätta med sin problem så länge de ingår i ett Sverige som kontrolleras till 100% av Stockholm. Stockholms hårda kärna kommer aldrig nånsin att kunna knäckas. I så fall behövs hjälp från samtliga grannländer och en utländsk stormakt. När man väl förstått detta inser man att drastiska lösningar är de enda lösningarna.

Ju snabbare skåningarna inser att ett utträde ur nationen Sverige är den enda vägen att gå, ju snabbare kommer Skåne hitta en lösning på sina problem.

En röst på SD kan mkt väl påskynda denna process.

MS sa...

Glömde att gratulera SD:are i Värmland. Bra jobbat!! Precis som Milla skriver så är det bara hårt arbete som ger resultat i slutändan. Visst är Stockholm ett Moderatfäste. Jag är själv Moderat i grund och botten men jag tycker att i många frågor och speciellt invandringsfrågan så har dom blivit alldeles för mjäkiga och därför går min röst till SD både nu i EU-valet men även i riksdagsvalet nästa år. Det har inte varit ett helt lätt beslut att överge M för SD då jag tycker att SD i många frågor står alldeles för långt till vänster för min personliga smak men jag sätter Sveriges väl och utveckling före mina egna politiska ståndpunkter just nu. Jag känner många borgliga väljare, inte bara moderater, som tycker att Alliansen är alldeles för släpphänta och flummiga i flyktingmottagandet och som kan tänka sig rösta på SD bara för att markera och få till en ändring av den politiken. Under Alliansens ledning så slog i ju rekord i antalet nyanlända förra året. Illa illa och det kan straffa sig för Reinfeldt och Co.

Robsten sa...

""Och du..roligt att din blogg fått sån fart på sista tiden. Kan bara bero på att du har massor med bra saker att skriva om och du gör det på ett kalasbra sätt!""

Tack, men det är mest kommentarerna som accelererat. Antalet läsare har inte stigit så mycket.

Det går upp och ned när man skriver en blogg under flera års tid, det bara är så. Jag har tidigare varit kommenterad t.o.m. i Danska rikstidningar i samband med vissa teckningar av profeteten Mohammed, det var väl Grues artiklar som väckte uppseende den gången.

De som försökt hålla sig på topp hela tiden har gått in i väggen och avslutat sitt bloggande. Man måste helt enkelt ha lugnare och aktivare perioder, blandat om vartannat.

Men det är alltid lika kul när det rör på sig såklart.

Anonym sa...

ska man vara krass om tillståndet i norrland och de bidragsberoende som finns där så är det samma fenomen som finns i gettona, man röstar inte bort sina bidrag. de tror på den socialistiska myten att staten tar hand om dem så länge de röstar på dom.

robban

Milla sa...

""Tack, men det är mest kommentarerna som accelererat. Antalet läsare har inte stigit så mycket. ""

Är ju inte antalet besökare som är det väsentliga. Det är om man lyckas skriva saker på ett sätt som får dom som läser att börja kommentera. För det är banne mig det svåraste som finns :)

Sanna: Tror personligen inte på det där att Skåne gör sig bäst som egen stat. Sverige är Sverige och ska inte delas.

Stig sa...

Samma här Susan!
Även här i Göteborg vill vi bli självständiga. Vi gör om det platta Hisingen (del av Gbg) till Götets kornbod och blir självförsörjande som de radikalt ekologiska hobbybönderna på 70-talet. Vad skall man med huvudstadens statliga institutioner, departement och högskolor till när man kan odla morötter på sin egen lilla täppa.

Anonym sa...

Nu går jag utanför ämnet men har ni läst Svd och Gudmunsson idag?"Nationalism kan vara av godo",ja man tror inte sina ögon.Först Ulf i Expressen och sen det här! Marianne

Stig sa...

Ja, snacka om att gå utanför ämnet.. någon sådan artikel kan inte jag finna i SvD.
Aprilskämt passar bäst den 1/4

Anonym sa...

Robsten och Stig, ibland blir jag kanske för entusiastisk - ser att jag tom stavat fel på namnet Gudmundson men artikeln finns,klicka på "opinion" det är inget aprilskämt.Du Robsten brukar rekommendera mig att läsa honom och jag håller med dig, han skriver bra. Marianne

Robsten sa...

Ja, Marianne, Gudmundsson är bra. Tar man med att han skriver i SvD och tillhör ledarredaktionen så är han utan tvivel den minst korrekte av dem allihopa, U. Nilsson undantaget naturligtvis, men han hamnar aldrig i en ledarredaktion.

Ja hans recension av Clintans senaste film är bra och intressant, den har t.o.m. recenserats av Oskorei. Men amerikansk nationalism accepteras ju av nästan alla, det är ju bara svensk nationalism som inte accepteras. Nu var det ju amerikans nationalism som det skrevs om. jag väntar på att Gudmundsson skall höja svensk nationalism till skyarna som den amerikanska, det tror jag aldrig händer, ha, ha. Nä det var inget aprilskämt såklart. Tror inte folk såg artikeln för att det var en filmrecention.

z999 sa...

Jag tror att ni kollar åt fel håll. I Skåne finns ingen salemmarsch som sätter sin prägel på nationalism och inte heller någon folkets marsch. I Södertälje finns ND's starkaste fäste och överhuvudtaget så förknippas inte nationalism i Stockholm med vad Sd står för.

Om Sd ska kunna öka i Stockholm så måste man först och främst skapa en anda där ordet nationalism även förknippas med Sd. Vidare så är det nödvändigt att skapa ett starkt fäste någonstans i Stockholmstrakten och sedan sprida sig vidare därifrån. Inte att man ska erövra hela stockholmsregionen på en gång.

En till viktig sak är att skjuta in sig på de borgerliga och visa för borgerliga väljare att alliansen faktiskt är extremt ansvarslösa när det gäller skattepengarna. Kan ju inte vara alltför svårt, jag har massor med uppslag.

Robsten sa...

Nja Z, alla vet nog att SD är det mest nationalistiska partiet. Dessutom är stockholmarna av hävd något mer nationalistiska än skåningarna. Men tyvärr är väljarna i just Sthlm inte så nationalistiska, det har ju varit ett fult ord så länge.

Men däremot tror jag på ett starkt fäste någonstans i Sthlm, jag har t.o.m en ide var detta fäste skall ligga.

jag tror också på att skjyta in sig på de borgerliga lite mer, allt är sossarnas fel enligt många. Om så vore, varför vrids då inte allting rätt nu när borgarna sitter vid rodret? Borgarna har kommit alldeles för lätt undan. Det är ingen hemlighet att vi går sämst i borgerliga kommuner, det syns tydligt, övertydligt i ALL statistik.

Anonym sa...

Nej Marianne, det var bara ett halvt aprilskämt - majskämt (finns det?).
Nåväl, jag hittade det under rubriken "Integration enligt Clint Eastwood",konstig rubrik. Men Gudmundsson säger inte rakt ut "Nationalism kan vara av godo".
men ändå om man läser mellan raderna är han ganska kritisk mot integrationspolitiken och det "grövsta" stycket i texten är nog "I svensk offentlighet diskuteras integration ofta i termer av självutplåning, av antingen svenska eller invandrade vanor. Ett citat som tillskrivs dåvarande integrationsminister Mona Sahlin, till Euroturk 2002, är symptomatiskt: ”Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

Efter ett drygt decennium med mer än en miljon nya invånare blir det dock allt tydligare att de flesta som flyttar hit vill förtränga sina identiteter lika lite som vi dalkarlar tänker såga ner de ”töntiga” majstängerna. Någon utopisk fantasigemenskap har inte uppstått. Tvärtom anas ghettoisering och fragmentisering."
Mkt intressant krönika. Tack för tipset, Marianne!
Nu får väl Hamasälskaren och judehataren Per Garthon (el. Pehr Garton el. Per Gahrton..)ännu en anldedning att kalla Gudmudnsson för en journalistisk skurk som han gjorde i Debatt.

z999 sa...

Robsten:
"Borgarna har kommit alldeles för lätt undan. Det är ingen hemlighet att vi går sämst i borgerliga kommuner, det syns tydligt, övertydligt i ALL statistik."

Jag hävdar att dom inte driver någon borgerlig politik egentligen. En gång i tiden så var försvaret ett borgerligt prioriteringsområde. Vidare så har borgerliga subventionerat vissa jobb inom tjänstesektorn, jag tänker på hushållsnära tjänstehjon. Man måste vara väldigt djupt troende moderat för att se det som något kapitalistiskt när staten "jobb" på det sättet. Och sen det löjliga privatiserandet av kommunala tjänster vilket är en kopiering av när forna Sovjet "privatiserade" för att få lite effektivitet i de "arbetarägda" företagen (vilket misslyckades även där). Alliansens politik fortsätter att gettofiera Sverige med katastrofkommuner och sen får det hela finansieras av mer välbeställda kommuner oavsett om det kallas för robin-hood-skatt eller nåt annat. Moderaterna är på det sättet ett parti för dom som tycker att det är häftigt att betala skatt (© Mona Sahlin.

Stig sa...

Varför bekymrar ni er bara över hur illa det går för SD i Stockholm jämfört med Skåne. Tycker ni att det går så himla bra för SD här i Göteborg då?
Vi har vår kommunhövding Göran Johansson (s) som på ett mycket tidigt stadium kritiserade "ghettoriseringen" av Göteborgs förorter och tyckte att invandrarna skulle spridas ut över landets kommuner istället . Och han varnade för sådant som vi kan se i fr.a Rosengård idag.
Då reagerade både vänstern och moderaterna med att kalla honom för "RASIST!". Alla politiskt fega ynkryggar passar på i sådana lägen… Visst känns det igen. Göran Johansson har till och med sparat löpsedeln och viftade med den i Debatt i TV för ett tag sedan.
Jag sympatiserar i högsta grad med SD och applåderar deras huvudfrågor men kan för den skull inte kalla mig för riktig sverigedemokrat än, har ju bara röstat på SD i EU-valet och det har ju inte samma dignitet som riksdagsvalet – inte för oss svenskar i alla fall.
Vill hellre kalla mig för SD-supporter och som sådan är man även nyfiken på företrädarna – partiledningen. Därför är säkert det allra viktigtaste att visa SD-ansikten i medierna, att kolla in dem är steg 2 efter att man kollat in partiprogrammet. Som MS utrycker det här ovan ” Därför är det viktigt för SD:are att synas och röra sig ute så mycket som möjligt. Visa att dom inte heller har bockhorn och svans”!
Och det tycks finnas två mycket olika attityder till sanningen inom SD. Den ena attityden är den som Björn Söder, Mattias Karlsson och den store trygge norrlänningen Sven-Olof Sällström står för: Raka rör och öppna svar på alla frågor.
Den andra och lite komiska attityden är den som t.ex. Yngve Johansson (det är väl inte du Robsten, hehe) kör med är ”jag känner till en sanning som man inte får prata allt för högt om”, ungefär så. Såg en lustig intervju med honom (Youtube) där han svarade kryptiskt och underligt skyggt på en ganska okontroversiell fråga. Som om han var medlem i Hemliga klubben! Så där kan man ju inte hålla på om man vill väcka förtroende bland väljarna.
Och i Debatt ställde Josefsson frågan till en göteborgsk sverigedemokrat ”Är Zlatan svensk?” varpå göteborgs-SD:aren svarade ”jag vet inte vem Zlatan är för jag är inte intresserad av fotboll”(!?!). Det är som att svara ”jag vet inte vem prins Philip är för jag är inte royalist”. Lyckligtvis var även Björn Söder i studion som en mer rakryggad motvikt.
Jan Guillou är inne på detta ämne och skriver i Aftonbladet efter att i en vecka
ha följt Åkesson och SD:
”Inte olikt frireligiösa folkrörelser är man inom Sverigedemokraterna förvissad om att man hittat en sanning så farlig att den inte får sägas högt”.
Om sverigedemokraterna lyfter fram de öppna ansiktena som Söders och Sällströms och ställer de hemlighetsfulla nunorna lite mer i bakgrunden så kommer säkert ännu större framgångar fram till valet 2010. Kanske även här i Götet.

Stig sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Stig sa...

Robsten!
Tag gärna bort min sista kommentar här ovan. Det är en kopia av den föregående. Vet inte hur det blev så.

z999 sa...

Det var många bra och tänkvärda saker du klämde in där Stig. Öppenheten tror jag är extremt viktig, men det betyder förståss inte att man måste tänka sig för innan man talar om man är företrädare för partiet. Det betyder inte att man undanhåller sanningar för att man tänker sig för, bara att man är medveten om att media letar efter saker att vinkla.

Jag anser inte att Zlatan är svensk och det anser han nog inte själv heller och det är inte grundat på hans senaste insatser i landslaget. Å andra sidan så går inte landet under för att inte alla är svenskar, det viktiga är att helst 90% har en linande samsyn när det gäller synsättet på olika frågor. Alla behöver inte tycka lika men ha en förståelse för svenskt/västerländskt/nordiskt tänkande.

z999 sa...

Stig, du kan ta bort kommentaren själv genom att klicka på soptunnan i vänstra hörnet på kommentaren.

Stig sa...

Jag har ingen sådan soptunna, detta är ju inte min blogg.
Det kan bara blogginnehavaren, Robsten göra

Stig sa...

Z999
"man måste tänka sig för innan man talar om man är företrädare för partiet. Det betyder inte att man undanhåller sanningar för att man tänker sig för, bara att man är medveten om att media letar efter saker att vinkla."
Det är skillnad på att vara eftertänksam och överdrivet hemlihetsfull. Och jag menade inte att Yngve Johansson direkt undanhöll sanningar utan snarare liksom ansåg sig sitta inne med "sanningar" som medelsvensson och journalister inte tål att höra. Som en sorts absurdt överdriven hänsynsfullhet, kanske även gentemot partivännerna i "Hemliga klubben".
Jag såg ett liknande filmklipp på YouTube med Margareta Sandstedt som höll tal. Hon nästan viskade fram orden som om dessa "hyperkänsliga" saker måste framföras ytterst varsamt - också hon med en sorts "tassa försiktigt på tå"-attityd. Det blir i längden tröttande att lyssna på.
Inom alla partier, avdelnigar,organisationer, arbetsplatser etc utvecklas alltid en viss gruppdynamik, grupppsykologi och atmosfär. Det vore inte så konstigt om "Hemliga klubben"-atmosfären och frireligiös-liknande atmosfär uppstår i ett litet parti som driver en huvudfråga som man kan bli stämplad för att vara rasist och fascist om man uttrycker det högljutt. Nynazisterna är ju mer kända för att vara höljudda och dem vill ju SD inte förknippas med.
Som sagt Sd har säkert mkt att vinna på att lyfta fram de öppna ansiktena som Söders och Sällströms istället för de överdrivet försiktiga med sina "känsliga sanningar". Det finns väl inget att hemlighålla när det gäller massinvandringens destruktiva sidor. Den är ju uppenbar för halva befolkningen.

Robsten sa...

Jag tycker det gick mycket bättre i Göteborg än i Stockholm. Dessutom bor det dubbelt så mycket människor i Stockholm, ger dubbelt så stort utslag i riksdagsvalet då vi fan skall in i riksdagen.

I Göteborg har du Mikael Jansson som företrädare, tycker han är bra. Det är han som började forma partiet till vad det är i dag.

Yngve Johansson har jag tyvärr aldrig hört talas om. Jag tycker frågan om Zlatan är svensk inte är en politikerfråga alls. Skall vi politiker svara på om alla med utländsk påbrå är svenskar eller inte? Det är fanimig löjligt. Förövrigt anser han sig nog inte vara svensk själv en gång, inte med de usla insatser han gör i landslaget, senast mot Danmark. Han var inte sämst på plan, det var den helyllesvenska Kjällström faktiskt.

Nä, det bästa vore att Zlatan flyttade från Sverige till Italien och skaffade sig italienskt medborgarskap. Skulle vi fortfarande få svara på frågan om han var svensk i alla fall?

Förresten, Zlatan kommer från Rosengård. Rosengård är inte Sverige längre så Zlatan kan inte vara svensk. Vi kan ta upp frågan igen om herr Zlatan lyckas få med Sverige till slutspelet.

Minns ni Ludmilla Engkvist? Hon var svensk i alla rikstidningar till hon torskade för doping. Då blev hon plötsligt rysk igen av svenska friidrottsförbundet och svenska rikstidningar.

MS sa...

"Minns ni Ludmilla Engkvist? Hon var svensk i alla rikstidningar till hon torskade för doping. Då blev hon plötsligt rysk igen av svenska friidrottsförbundet och svenska rikstidningar."

Ja, medias iver att "svenskförklara" alla avdankade idrottsstjärnor som kommer hit är smått patetiskt. För att inte tala om hur snabba dom är att “avsvenska” dom när dom inte presterar längre. För mig är inte Zlatan svensk. Hur många mål han än gör.


SD är ett relativt ungt parti som har ett mycket tungt bagage att hantera. Precis som alla partier så tar det ett tag innan man hittar den rätta formen. Jag tycket att SD liknar MP på flera sätt. Båda partier saknar en riktig kärna och själ. Dom spretar lite åt alla möjliga håll och det beror ofta på dom olika representanternas position i partiet vilken riktning partiet tar för tillfället. Detta är dock en barnsjukdom och i takt med att dom blir mer etablerade så kommer det säkert ändras. SD måste dock se upp så dom inte hamnar i Ny Demokrati fällan.

När det gäller rikets andra stad så har den ju som Stig skriver präglats av Göran Johansson dom senaste åren. Hans dotter, som inte bor i ett ghetto själv, kallar dom svenskar som flyttar därifrån för rasister. Än så länge så har vi inte hört så mycket om kravaller liknande Rosengård även om Bergsjön brukar dyka upp då och då. Blir det oroligare så kanske SD kan öka där också. Läste att dom fick nästan 25 % i Almgården. Det område som ligger närmast Rosengård. Det säger väl allt och då är vi tillbaka på att ju närmare man lever ett berikat område ju större är benägenheten att rösta på SD. Den stora uppgiften fram till valet är att nå ut till dom som bor lite längre ifrån dessa krutdurkar.

z999 sa...

Stig:
"Det är skillnad på att vara eftertänksam och överdrivet hemlihetsfull. Och jag menade inte att Yngve Johansson direkt undanhöll sanningar utan snarare liksom ansåg sig sitta inne med "sanningar" som medelsvensson och journalister inte tål att höra. Som en sorts absurdt överdriven hänsynsfullhet, kanske även gentemot partivännerna i "Hemliga klubben"."

Jag förstår Stig och håller med. Jag tror att det är debattklimatet som gör att det blir sådär.

Stig sa...

Robsten, vet du inte vem Yngve Johansson är? Han sitter ju i styrelsen som suppleant.
Han kommer från Arvika och är ledamot i Arvikas kommunstyrelse. Milla som är värmländska känner nog till honom.
”Jag tycker frågan om Zlatan är svensk inte är en politikerfråga alls. Skall vi politiker svara på om alla med utländsk påbrå är svenskar eller inte?”
Ja, jag tror att det vore bra om alla sverigedemokrater kom överens om ett standardsvar på den frågan eftersom andra politiker och framför allt journalister alltid ställer den frågan i samband med ”Den svenska värdegrunden” i SD:s partiprogram. En värdegrund som inte delas av osvenska svenska medborgare.
Och det finns ju ett urenkelt svar på frågan: Svensk är den som är född och uppvuxen i Sverige och därmed har svenska som modersmål. Den som kommer till Sverige i vuxen ålder kan bli svensk medborgare och efter minst ett decennium bli mer eller mindre försvenskad (beroende på livsstil och egen vilja/ovilja) men svensk kan han/hon aldrig bli. Gränsfall är däremot de som kommer hit som barn i åldrn 7– 12 år. Och varför ska t.ex. Jerzy Sarnecki skämmas över att vara polack, är det något fel på polacker?
Allting är bättre att säga än ”jag vet inte vem Zlatan är för jag är inte intresserad av fotboll” ty det blir så komiskt och sverigedemokrater vill väl inte framstå som clowner. Ställ sådan gubbar i garderoben.
Tack Robsten för att du tog bort min dubblett-kommentar, det såg illa ut. (Nu blev jag ju refuserad i alla fall :-) ).
MS
”Ja, medias iver att "svenskförklara" alla avdankade idrottsstjärnor som kommer hit är smått patetiskt”
Ja, och varför kallades aldrig Ingemar Johansson för svenskamerikan (han bodde i Miami sedan 1979, dvs. ca 25 år) och Greta Garbo för amerikanska, hon bodde ju i New York sedan 40-talet.
” SD måste dock se upp så dom inte hamnar i Ny Demokrati fällan.”
Jag förstår inte riktigt vad du menar med det men en fälla Ny Demokrati gick i var ju att de stora partierna ändrade sin politik till att efterlikna Ny Demokratis och på så vis neutralisera dem. Säkerligen har den nuvarande riksdags-7-klövern redan en hemlig plan för hur de ska försöka sabotera för SD om de kommer in i riksdagen. Hoppas SD är väl förberedda på det och har utarbetat diverse motdrag. Politik är och förblir ett oheligt rävspel utan minsta lilla moral och etik.

MS sa...

@Stig

Det jag menade men att SD inte ska gå i samma fälla som Ny Demokrati är att jag hoppas att dom är mycket mera förberedda på vad som komma skall. Riksdagen är ingen lekstuga. SD måste därför vara väldigt noggranna med vilka personer dom sätter på valbar plats. Vi minns väl alla Nydemokraten John Bouvins utläggning i talarstolen om lejonens inverkan på befolkningsantalet i Afrika och hur han handgripligen visade varför homosexualitet i hans ögon är fel och onaturligt. SD har inte råd med att sätta några stollar i Riksdagen som säger t ex att man ska spränga Öresundbron för att få slut på massinvandringen. Dom ska välja folk som är vana med att sitta med i olika politiska sammanhang och gärna skicka dom på en kurs om hur man hanterar media. Ny Demokrati dansade som bekant bara en mandatperiod och det var ju mycket beroende på att dom inte kunde fylla upp galoscherna på ett tillräckligt bra sätt. Nu fick jag till det va? ;-)

Robsten sa...

Annars är ju det ett standardsvar, att det inte är en politisk fråga, det är det inte heller. Det är grannar och arbetskamrater som avgöra om någon skall betraktas som svensk, beror säkert på hundra olika småsaker. Inte för jag tycker din definition är dålig, tvärtom, den är bra som plan B.

Det är samma sak som om någon skall betraktas som solbränd, fet eller vältränad, det är en fråga för var o en att bedöma. det är helt enkelt ingen politisk fråga.

Robsten sa...

SD är nog medvetna om dessa risker MS. Och sådana stollar som NDemokrati kom med finns knappast partiet. Skall bli intressant att studera listan till riksdagen.

Stig sa...

MS
Ja, du fick verklignen till det. Hela ditt inlägg var faktiskt lysande och distinkt info om Ny Demokratis uppgång och fall!
John Bouvin minns jag som en ganska störd person.
En tanke slog mig: Det är nog tur i oturen att SD inte fick in någon i EU ty alla resurser kommer att behövas här i Sverige, i riksdagshuset.
Att undvara tunga namn som t.ex.S-O Sällström, Björn Söder eller Mattias Karlsson för EU:s skull hade inte alls varit bra för "hemmamarknaden". Det är smartare att sikta in det tunga artilleriet mot riksdagen istället.

MS sa...

@Stig

"Hela ditt inlägg var faktiskt lysande och distinkt info om Ny Demokratis uppgång och fall!"

Smickrare där :-)

//

Helt rätt. Det är Riksdagsvalet som är det viktiga. EU-valet var bara en generalrepetition. Glädjande nog så ökar nu SD’s siffror och media har börjat rapportera det utan att dra för stora "rasistväxlar".

@Robsten.

Finns det inga kvinnliga toppkandidater i SD? Det finns väl en tjej i Landskrona som är relativt känd men annars verkar det lite tunnsått med tjejer i ledningen. Är det något SD vill ändra på eller finns det inte så många att välja på?

Robsten sa...

Det är svårt med kvinnor, vi vill ha fler kvinnor, många fler. Men vi kan heller inte ta in och befordra dem BARA för att de är kvinnor. De måste ju vara lämpade också. Kvinnor orakr inte bryta mot det politisk korrekta på samma sätt. Vågar inte utstå omgivningens dömande o.s.v. Tyvärr, tyvärr. Män skiter i högre grad vad grannar och arbetskamrater säger. Det lustiga är att de ofta inte säger så mycket, det är mer RÄDSLAN för vad de kan tänkas säga.

Vi har i sthlm Katarina Bengtsdotter som sitter i PS och är väl ordförande för djurskyddsföreningen. Eva Remnebratt sitter i Haninge. Tja, fler kommer jag inte på på rak arm. På Lidingö har vi två nya namn Elena och Liila. Jag tror jag har träffat henne från landskrona, en rödhårig kvinna. Hette hon Carina? Mycket trevlig och vettig kvinna, vi skulle gjort vad som helst för att få en sådan till Sthlm.

MS sa...

@Robsten

Det är klart att man inte kan tvinga in kvinnor till partiet och jag förespråkar ingen könskvotering utan var bara allmänt nyfiken hur det ser ut i ledningen på SD. För mig är personerna i partiledningen relativt okända.

Det är möjligt att män kanske inte bryr sig så mycket om vad andra säger även om jag tror att det är en fråga om individ och inte om kön. Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om vad folk tycker och tänker om mig fast jag "bara" är en kvinna ;-)

Allvarligt talat så kanske många kvinnor som kan tänka sig engagera sig i SD har barn i skolåldern och är rädda för att deras ungar ska trakasseras eller liknande. Därmed inte sagt att deras fäder inte skulle bry sig om detta. Svårt att säga varför det inte är fler kvinnor som engagerar sig men det kanske ändrar sig när SD kommer in i Riksdagen.

Ja, jag tror att det är Carina hon heter som är verksam nere i Landskrona.