tisdag, mars 16, 2010

Nästan bara män om media får välja

I en artikel står det om att det är en stor majoritet män på SD:s riksdagslista. Varje person som läser listan kan räkna ut att det inte råder någon varannan damernas på denna lista. Jämför man med de nuvarande riksdagspartierna så gapar hålen tomma efter kvinnorna. Så här står det i artikeln.
Och det är män, män, män, framförallt från Sydsverige. Listan toppas av Jimmie Åkesson följd av partisekreteraren Björn Söder och vice partiordförande Jonas Åkerlund. Bara tre kvinnor finns bland de tjugo kandidater som skulle komma in om SD:s siffra i senaste DN/Synovate-mätningen också skulle bli valresultat, 5,6 procent (24 februari).

I artikeln står det inte så mycket om orsakerna till att så få kvinnor nått positionen att de vill och kan stå på riksdagslistan. Det är naturligtvis flera orsaker till att kvinnorna är underrepresenterade, men den dominanta orsaken är att kvinnor inte klarar av det mentala utanförskap som det innebär att ställa upp för Sverigedemokraterna. Medierna i vårt land har formligen öst propaganda mot SD. Det var t.ex. inte länge sedan partiet alltid nämndes med ett mindre trevligt prefix i våra tidningar.

Steget för att kvinnor skall följa sin inre övertygelse och trotsa det mentala utanförskapet är större än för män. Vi kan prata genusperspektiv hur länge som helst men skillnaden är avsevärd. Det är pojkar som trotsar mamma, inte flickor. Det är pojkar som inte erkänner klasslärarens auktoritet, inte flickorna. Det är män som trotsar den påbjudna samhälliga paradigmen, inte kvinnor. Männen bryr sig också om vad grannar och arbetskamrater tycker och säger, men för kvinnor verkar det gälla hela livet vad dessa tycker. Det är betecknande att många av kvinnorna i SD kommer från andra kulturer. Dels är de mer vana att fightas i tillvaron, dels är de inte uppfostrade i vårt samhälliga paradigm.

Nu ger sig alltså tidningarna på avsaknaden av kvinnor på SD:s riksdagslista, något de själva orsakat genom att enträget försöka skapa det mentala utanförskap som faktiskt håller på att ge vika nu. Kan det bli bättre? Våld och hot är numera mycket sällsynta och dessa faktorer kan nästan räknas bort i dag.

Vi märker att även det mentala utanförskap som präglat ett medlemskap i SD så sakteliga håller på att ge vika. Med denna utveckling kommer fler och fler kvinnor till partiet. Det räcker med en stark kvinna för att den omtalade ketchupeffekten skall göra sig påmind. Neil Young sjunger ”We are looking for a leader” på plattan ”Living with war”, SD letar efter en kvinna som kan stå som föredöme för andra kvinnor, när detta inträffar så kommer massvis med andra kvinnor. Kvinnorna är inte nöjdare med den förda politiken än män, om nu DN trodde det. Jag har dock en aning om att DN inte kommer att bli så mycket nöjdare när vi får se massvis med kvinnor på höga positioner i SD, vissa blir som sagt aldrig nöjda.

15 kommentarer:

z999 sa...

Bra inlägg! Sen kan man ju tillägga att kvaliten på kvinnorna i SD är mångdubbelt högre än i riksdagspartierna. Kvinnorna i SD är inga ängsliga våp som går omkring och väntar på att en stark man ska kvotera in dom.

z999 sa...

MS var inne på det och jag tror också att det lever kvar idéer om att kvinnan ska vara till lags (rumsrena åsikter och allmänt politiskt korrekt). Det är den typen av kväljande kvarleva som vi hittar i riksdagspartierna och kanske som statsminister i höst tyvärr.

MS sa...

Du har rätt som vanligt. Nu vet inte jag hur könsfördelningen ser ut inom t ex V men jag har en känsla av att det är betydligt fler kvinnor som slår sig fram i det partiet men det är ingen som skriver ledare om detta. Det är som vi diskuterat tidigare tuffare för kvinnor att kandidera för SD p g a det utanförskap som det medför men som sagt så kommer det ändras. Media borde ta sig en funderare på sin egen roll i detta. Angrepp på SD:are har inte direkt fördömts utan det har mer fokuserats på deras val av parti.

Finns det några kvinnor som du tror kommer flytta fram positionerna? Du behöver inte namnge några men det är ändå intressant att få lite insidertips om återväxten :-)

PS. Har du sett SD TVs intervju med Stellan Bojerud? Enligt honom så skulle det ta 25 år att bygga upp ett försvar värt namnet igen. Han menar att svensk militär idag i stort sätt bara kan skydda Rosenbad och Arlanda i väntan på att NATO anländer. Skrämmande.

MS sa...

@Z

"MS var inne på det och jag tror också att det lever kvar idéer om att kvinnan ska vara till lags (rumsrena åsikter och allmänt politiskt korrekt"

Ja, så kan det vara men det fråntar inte vuxna människor ett eget ansvar att stå för sina åsikter och bilda sig en egen uppfattning om saker. Du behöver inte stå och skrika på ungarnas skolgård att du röstar på SD men däremot säga ifrån när folk börjar med sitt rasisttjafs och självklart rösta rätt :-)

Lite off topic. Jag tillbringar ganska mycket tid i Italien och en kväll efter att jag haft en rolig politiks diskussion med några italienska bekanta så sa en av dom.

" Bella, you're all woman but you think like a man" Jag vet inte om det var menat som en komplimang eller bara ett konstaterande? ;-)

Rune sa...

Att det är mest män på SD-listan är ingenting man skall be om ursäkt för. Någonstans måste ett nytt parti börja.
Sen är det väl också så att kvinnor är lite avvaktande för risken att få en yxa i sin ytterdörr.

Robsten sa...

@MS

Jag kan ju inte spekulera om sådana saker här på bloggen, det är omöjligt. Kan bara nämna att påfallande många av de nya medlemsansökningarna som kommer in är av kvinnor, jämfört med förut.

@Rune

Nä yxor i dörren är mycket ovanligt nuförtiden, händer i princip aldrig. Men däremot kan folk TRO att sådan risk föreligger, det är ju denna TRO som riksdagspartierna rider på.

z999 sa...

"" Bella, you're all woman but you think like a man" Jag vet inte om det var menat som en komplimang eller bara ett konstaterande? ;-)"

:-)
Jag tror att det var menat som uppriktig uppskattning.

Kvinnor som jobbar inom vården borde fundera över varför riksdagspartierna tycker att det är ok att låta deras jobb vara ett lågavlönat lågstatus jobb där arbetsgivaren får betalt (instegsjobben) för att anställa svårplacerade invandrare. Instegsjobben gör naturligtvis att svenska kvinnor och utländska assimilerade kvinnor får backa med lönekraven för att kunna konkurrera. Idealet är att ha invandrare med låga krav och som inte engagerar sig fackligt helst och det tycker sossarna också. Liknande med jobben inom den så kallade tjänstesektorn (hushållsnära tjänstehjon) som växer.

z999 sa...

Läs MS-inlägg förresten så kan ni se att det jag skrev om kvaliten på sd-kvinnor stämmer, objektivt sett. Det var alltså ingen artighetsgrej mot sd-kvinnor från min sida.

z999 sa...

Pia Kjersgaard (dansk folkeparti) höll för flera år sedan ett tal där hon drog upp väldigt träffsäkert hur kvinnor inom vården kraftigt missgynnas av invandringspolitiken (i Danmark). Jag har personligen hört flera kvinnor i Sverige som har insett samma sak och som borde tillhöra SD. Det skulle vara bra om SD fick kontakt med denna potentiella väljargrupp och den är stor.

Något som jag tycker att SD skulle poängtera mer är att den offentliga kassan betalas av folket och tillhör folket. Ingen hjälp till andra folk borde utgå utan att villkoras på något sätt, ungefär som socialbidragen och akassan i Sverige.

MS sa...

@Z

Din lilla flörtis ;-)

Jag skulle aldrig rösta på SD om jag inte tyckte att dom är grunden är ett vettigt parti men att kalla mig för SD-kvinna är nog att gå lite för långt. SD har min röst till låns så länge M simmar runt i socialismens kölvatten :-)

z999 sa...

@MS:
"men att kalla mig för SD-kvinna är nog att gå lite för långt."

Jag slog ihop sympatisörer med aktiva.

MS sa...

@Z

"Jag slog ihop sympatisörer med aktiva."

Du vet vad jag tycker om kollektivism ;-))

z999 sa...

:-)
Men jag tillhör extremhögern och som du vet så tappar jag greppet om verkligheten om jag inte får generalisera och dela upp folk i vi och dom.

MS sa...

@Z

Nej, det vore väl för tragiskt om så blir fallet. Du får dela in mig i gruppen SD-kvinnor om det känns bättre ;-)).

Anonym sa...

Good bye, genial soul mate :)