fredag, mars 19, 2010

Varför inte en vettig straffskala från början till slut

Justitieminister Beatrice Ask kommer med det braskande förslaget att ”skämma ut” sexköpare. Kuvert i ”grälla färger” skall skickas hem till dem som dömts till sexköp, de skall på så vis få skämmas maximalt mycket inför omgivningen. Så här säger Ask enligt både DN och SvD.
Rent praktiskt kanske man inte kan ha färgade kuvert, men vi måste visa vilka de är och låta människor i deras omgivning få veta 

I nästan alla jämförbara länder är inte sexköp brottsligt alls, det finns t.o.m. bordeller i t.ex. Tyskland som drivs öppet. Men Ask tycker alltså att det viktigaste i svensk rättsskipning är att ”man måste visa vilka de här är”. Vi har problem med våldsbrott, rån och överfallsvåldtäkter, men Ask tycker att just den här gruppen som köper sex måste klämmas åt ordentligt.

Väldigt många människor reagerar på de löjligt låga straff t.ex. unga våldsbrottslingar får. En ung våldsbrottsling som utan orsak slog ihjäl en ung flicka som råkade säga något negativt till honom på en busshållsplats fick ett par års ungdomsvård. Raden av domar där unga mördare och mycket grova brottslingar fått så låga straff så att ”verklighetens folk” nästan börjat gråta är mycket lång. Men det Ask verkligen vill satsa på är att skicka kuvert i ”grälla färger” till sexköpare. Detta är helt enkelt inte seriöst i en modern rättsstat.

Vi har allvarliga problem med kriminella gäng. Enligt boken ”Svensk maffia” ägnar sig dessa gäng åt mycket grov brottslighet och de har växt upp mitt framför ögonen på oss under de sista decennierna. Kan man möjligen tänka sig att Ask agerar mot denna mycket allvarliga form av brottslighet? Och då tänker vi i första hand INTE på kuvert i grälla färger. Så här säger Ask i tidningsintervjun till slut.
Jag måste stämma av med dem (regeringen, min anm.). De tycker att jag är lite vild ibland    

Ja, Ask är ”selektivt” vild, det måste man nog hålla med om. Det vi efterlyser är lite idéer hur vi skall stävja den allvarliga gängkriminaliteten, våldtäkterna och det grova ungdomsvåldet. Där vill vi se lite fler idéer, vilda eller inte. 

Länk DN

Länk SvD

11 kommentarer:

Anonym sa...

Robsten,

Vad hon säger är att hon skall skicka det till misstänkta inte till dömda.
JEZZZZ, var är vi på väg. Jag trodde att du var oskyldig till du var dömd.

Anonym sa...

Skulle ha varit undertecknat med Allemand.

Robsten sa...

Va!? Det kan inte vara sant? Jag får läsa en gång till.

Robsten sa...

"På ett seminarium i riksdagen i torsdags om prostitution, sade Beatrice Ask att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp."

Otroligt, fullkomligt vansinnigt. Strider mot precis alla principer vi kan tänka oss.

Anonym sa...

Patetiskt! Hon borde ägna sig åt någonting värdigare en justitieminister, öppna STASI-arkiven exempelvis!

Rune sa...

Eftersom hon inte tänker göra något åt den grova brottsligheten så har hon kanske inte så mycket att göra?
I sin sysslolöshet så tycker hon nog att hon bör hitta på något om något? Och då blir det sånt här.

Martin sa...

Mycket bra ide att skärpa straffet för sexköp. Om exempelvis vad två myndiga människor gjort i samförstånd utan att skada någon annan ger 2 års fängelse bör det ju kunna motivera att höja straffet för andra brott också betydligt. Exempelvis bör ju då ringa misshandel ge 10 år, grov misshandel livstid, stöld 10 år, snatteri 5 år, mened livstid, våldtäkt livstid. Eller har jag missat något?

Robsten sa...

Ja Martin, du har missat en sak. Vad har egentligen "grälla kuvert" med straffskärpning att göra? Ask pratar inte om två års fängelse, hon pratar om att skämma ut MISSTÄNKTA människor. Nästa steg blir att sätta en dumstrut på de som misstänks rösta på ett främlingsfientligt parti. Att skämma ut människor borde inte ens ingå i straffskalan, även om det ibland är en bonus på normala straff.

Utlandssvensk sa...

Lästips på detta ämne:

"På flera olika sätt kan man spåra en långsam men fortskridande degeneration av det svenska samhällets värdegrund"


http://www.hayekinstitutetsverige.com/2010/03/tillbaks-till-medeltiden.html

Stig sa...

Beatrice Ask är lila urblekt och självutplånande som skuggan Malou von Sivers både som person och politiker. På dessa fyra har inte åstadkommit ett enda radikalt förslag eller förändring och detta i ett land som på ett bara decennium förvandlats till ett av europas fridfullaste länder till europas värsta gällande flera grova brottstyper
Om någon behöver grälla brev så är det hon själv! Sakliga smädesskrifter med grälla formuleringar kanske, kanske skulle väcka henne. Nä, jag skämtar...
Hon tycker bara att det nu är dags för henne att göra sig aningen synlig och kommer då med detta vilda förslag så att vi alla får en illusion av att hon trots allt finns där inne i Rosenbad och inte bara i fysisk bemärkelse. Alltid är det väl nån som går på det.

Anonym sa...

Det är valår och då gäller det att få folk att fokusera på något annat än det som många ser som den viktigaste frågan inför valet, dvs invandringen. B.Ask med regeringen i ryggen kommer med ett braskande förslag som hon tror att folket ska applådera. Medan tusentals flickor och kvinnor i Sverige blir våldtagna av invandrade män ska hon "skämma ut" män som ingått ett avtal med en kvinna. Samtidigt skyddas våldtäktsmännen om sin identitet av såväl politiker som massmedia. Vakna svenska folk och se vartåt det håller på att barka iväg. Innan det är försent!/ Hanna