onsdag, mars 17, 2010

Faktiskt inte vårt problem

I en ledare på DN anser redaktionen att Greklands svåra ekonomiska problem även är vårt problem. Ander Borg har kritiserat Greklands sätt att sköta sin ekonomi, därför är det naturligt, enligt redaktionen, att vi även hjälper till att lösa Greklands ekonomiska problem. Så här står det i ledaren.
Euroländerna har alltså kommit överens om att ställa upp för varandra. Det borde också vara självklart för Sverige att ha beredskap för en villkorad räddningsaktion. Men finansminister Anders Borg har flera gånger tagit halvt avstånd från tanken att svenska skattebetalare skulle bidra till en lösning av eurons kris. Det skedde senast i tisdags morse i en intervju i P1-morgon i Sveriges Radio.

Det är inte alls självklart att svenska skattepengar skall gå till att hjälpa Grekland som tydligt levt över sina tillgångar en längre tid. Det är svenska skattebetalare som t.ex. har en avsevärt högre pensionsålder och andra hårdare villkor än grekiska medborgare, som skall betala av Greklands underskott. Vi hade också en kris i vårt land under början av 90-talet. Vi drog åt svångremmen och bantade våra offentliga verksamheter på ett ganska brutalt sätt. Det talades inte om att det var självklart för andra EU-länder att hjälpa oss när vi bantade oss ur krisen. Att Borg har synpunkter på Grekland sätt att sköta sina finanser är ett mycket svagt incitament för en hjälpinsats med svenska skattepengar. Vidare så står det så här i artikeln.
Visst måste Grekland och andra euroländer i första hand lösa sina problem på egen hand. Visst är det också framför allt övriga euroländer som berörs av krisen. Men valutasamarbetet är en viktig, ja helt central del av EU. Greklands och andra euroländers problem är en gemensam angelägenhet. Hela EU, inklusive Sverige, är beroende av att valutasamarbetet fungerar väl.

Sverige är redan nu en av de största nettobidragsgivarna till EU per capita. Vi betalar redan nu nästan 30 miljarder kronor till EU, vi får tillbaka 10 miljarder, pengar som kanske inte sätts in där vi verkligen vill ha dem. Skall vi ge generösa lån till Grekland nu, bara för att värna samarbetet och EU-projektet? Nej, vi betalar redan nu tillräckligt med pengar till EU, pengar som svenska arbetare jobbar ihop. Till sist så står det så här i artikeln.
Sverige har kvar kronan som betalningsmedel. Det innebär inte att euron är någon annans problem. Det handlar om samarbetet i EU – och hela unionens fortsatta stryka och trovärdighet.

Det är alltid vårt problem, vad som än händer i världen. Det är alltid vi som skall betala. Detta samtidigt som vi har en lägre tillgänglighet inom vården än fordom, samtidigt som våra rättsliga instanser inte räcker till, samtidigt som skolorna har bristande resurser, samtidigt som våra äldre har en mycket otillfredsställande situation. Nu är det dags att sätta ned foten och säga ett högt och tydligt NEJ!

Länk DN

2 kommentarer:

MS sa...

Det är priset vi svenskar får betala för att våra politiker vill dansa med dom stora elefanterna på världsarenan. Ingen har väl glömt de 8 miljarder som Reinfeldt skänkte bort i Köpenhamn i höstas? Sverige som ligger i framkant när det gäller miljöarbete ska ge en massa pengar till diktatorer som använder miljön som utpressning nu när kolonialismkortet börjar förlora sitt värde i o m Kinas uppköp av halva Afrika.

Anonym sa...

Ja, Sverige gör allt för att få vara med i finrummet. Att vi i och med Lissabonfördraget fick tillbaka dödsstraffet i Sverige (och Europa) undrar jag om alla politiker är medvetna om. Dessutom måste vi i november ha implementerat EU-lagen som kommer att leda till politiska domar. Yttrandefriheten är m a o i stor fara. Läs och begrunda:


http://aktualia.wordpress.com/2010/03/19/europas-yttrandefrihet/