torsdag, juli 01, 2010

En förbisedd funktion av värnplikten

I dag är värnplikten avskaffad och vi har formellt en yrkesarmé. På DN jublar redaktionen och häcklar vår gamla värnpliktsarmé, ” Inte duger den mot ryssen i alla fall” . På sextiotalet och sjuttiotalet när jag växte upp i detta samhälle (egentligen ett helt annat samhälle) så hade det sannolikt väckts åtal mot redaktionen för ett sådant uttalande, nu är det väl ingen som ens reagerar. Tanken hisnar när man plötsligt inser hur annorlunda vårt politiska klimat blivit i dag. Jag själv tillhör dem som i 30 minusgrader legat stilla i timmar med geväret riktat mot en imaginär fiende, detta för att försvara bl.a. vår fria press och yttrandefriheten, så att redaktionen på DN skall kunna skriva vad de vill. Jag misstänker starkt att just redaktionerna på våra stora tidningar tillhör dem som kanske aldrig deltog i vår allmänna värnplikt och fick känna på att ligga still med ett gevär, medan kylan åt sig in ända in i benmärgen. Jag är inte helt övertygad om att de praktgossar eller praktflickor som nu väljs ut som yrkessoldater är så mycket bättre än oss på att uthärda svåra förhållanden.   

På SvD försvarar de värnplikten, bara att SvD och DN tycker olika är en mycket positiv upplevelse. Vi lever i en tid när mångfald hyllas, bara det inte är en mångfald av politiska åsikter, där är det ofta enfald som hyllas. Men inte heller SvD tar upp en politisk inkorrekt fråga, nämligen uppfostran av våra manliga generationer som skall kliva in i vuxenlivet. Vi lever i en tid när pojkarna, trots allt jämlikhetsarbete uppfostras av mammor, ofta alltför eftergivna mammor (låt oss vara ärliga). I skolan möter dessa växande och energiska pojkar kvinnliga fröknar som nog lärt sig de senaste rönen om demokratiskt ledarskap och hur man undervisar utan att ens vara i närheten av att kränka de små liven. En del pojkar deltar i lagsporter där de möter en manlig tränare de får lyda, utan att mamma förklarar bort vikten av att inordna sig, samt tvingas ta hänsyn till kollektivet. Väldigt många av mammas pojkar väljer efter en kort tid att lämna denna lagidrott, ”det var inget för mig”. 

Jag träffade en gammal instruktör för vår gamla värnpliktsarmé som påstod att varje framgångsrik kultur har haft någon rit för att unga pojkar skall kunna kliva in i vuxenvärlden. Jag vet inte om detta stämmer men jag förstår utmärkt väl vad han menar. Väldigt många av de unga män som skall kliva in i vuxenvärlden får aldrig lära sig att inordna sig i ett kollektiv, de får inte lära sig att ta ansvar, de får aldrig härda ut trots att det är jobbigt. På något sätt får våra unga män aldrig lära sig ”besegra sig själva” som vi fick göra, vi som låg i gyttja och snö under 227 dagar. Vi får vad vi förtjänar, kanske förtjänar vi unga män som lämnar sitt första arbete för att chefen kränkt den unge mannen när samma chef påtalat vikten av att komma i tid.

Eftersom det är första dagen som vi har en yrkesarmé i vårt land kanske jag får undslippa mig ett sista lumparminne. Jag ber i förväg alla damer om ursäkt. Under en höstvecka låg vi i fält på en gudsförgäten plats vid namn Örnnäs. På nätterna låg vi i trasiga iskalla tält, det ömsom regnade in, ömsom snöade in. Att torka några kläder var inte att tänka på, det gick inte helt enkelt. På dagarna gjorde vi anfall genom blötsnö i oländig terräng. Vi gjorde anfall på anfall tills blodsmaken i munnen var det enda vi kunde uppfatta. Under en av de sista dagarna gjorde vi en framstöt genom skogen, plötsligt dyker det upp en bäck med lite snöblask i. Hela plutonen stannar instinktivt. Vårt befäl (kapten Castenvall) blir blodröd i ansiktet och skriker ”era jävla primadonnor, skall ni döda ryssar får ni för fan ta er över den här lilla skitbäcken”. Vi klev ner i vattnet och vadade genom bäcken, samtidigt som vi hatade vårt befäl mer än någon annan på jorden. Den kvällen var det väldigt många som sjukskrev sig, hela plutonen smalt ihop till runt 15 man, vi var 50 från början. Blev vi kränkta? Javisst, men tyvärr hade vi inte våra respektive mammor där som vi kunde beklaga oss för.

Dagen efter kom majoren och tog över befälet. Vi marscherade upp på en höjd. Majoren tog till orda, ”soldater, titta er omkring”. Vi såg oss förvånade omkring och undrade vad han menade. Majoren fortsatte, ”det är de ansikten ni nu ser som ni kan lita på om det smäller, det är ni som bestått provet”. Det ingår säkert i befälens pedagogiska utbildning att få soldater känna den där speciella känslan som vi då kände. Likafullt förstår jag så här långt efteråt vad han menade. Nu undrar jag bara, motsvarar vi som härdade ut till den där sista dagen i Örnnäs det urval som i dag blir yrkessoldater?

Länk DN

Länk SvD

28 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet.

Anonym sa...

DN och Expressen, alltså de som i sin nyliberala tankegods namn drev avskaffandet. Skillnaden mellan vpl. och yrkesmilitärer är inledningsvis skickligare på sitt hantverk.
Dock visar den tyska armen från VK2 eller israelerna att en vpl. armé kan vara väl så bra och bättre än en yrkesarmé. Förutsättningen är att den leds av proffs och utbildas hårt och realistiskt.
Den största enskilda faktorn till ett förbands duglighet i strid är motivation.
Det vi får nu är inte ett försvar vi får militärutgifter och en krigsmakt vars litenhet, brist på uthållighet aldrig kommer kunna skydda Sverige mot något allvarligt menat hot.

Andreas sa...

Försvara Sverige? Vem har pratat om det på 15 år? Det är helt irrelevant! Trodde ni att det är därför vi har en armé? Skrattretande! Ni vet väl att Sverige ingenting har som något annat land skulle vilja ta över, varför en armé vars syfte vore Sveriges försvar är onödigt. Vidare så är vi svenskar så dåliga på allt att vi inte hade haft en chans ens om det varit Luxemburg som attackerat oss, så nä, bättre lägga oss platt. Och istället utbilda en armé som kan sättas in i internationella situationer och så småningom leda oss in i NATO där starkare och bättre folk kan skydda oss om något land av någon konstig anledning skulle vilja ha våran usla landmassa i krig.

Börjesson sa...

Välskrivet! Instämmer helt om att fostran av ungdomen är en underskattad del av värnplikten, och något som vi kommer att sakna mycket när vi väl inser vad vi har förlorat. Dessutom är ett samhälle mycket tryggare när en försvarlig del av befolkningen har tränats att klara en krissituation, istället för bara det fåtal som har det som yrke.

För egen del förespråkar jag ett återinförande av värnplikten, men då enligt en modell som är rättvis, där alla oavsett kön skall genomföra den. Dock skall försvaret bara anta så många som de behöver, resten av ungdomarna skall värna samhället på andra sätt; till exempel i vården och andra delar av den offentliga sektorn, där vi ju i dag har allt svårare att ha råd med den nivå av välfärd som vi vill ha och har kommit att förvänta oss. (Jag beskrev detta mer i detalj i ett blogginlägg nyligen, se länk.)

Anonym sa...

19 år, värnpliktsinskriven i höst.

Har länge längtat och tycker det är viktigt att göra värnplikten, samt troligen skitkul.

Disciplin, gemenskap, träning, allt du lär kommer lära dig.
Jag har rätt okej förväntningar på att det -ska- vara hårt, även om jag inte har kommer göra tuffaste utbildningen.

Gunnar sa...

Bra artikel, skön läsning.

Fast jag börjar tvivla på att det Sverige som byggs i rasande fart är värt att försvaras. Synd på så många generationers ansträngningar.

Vi har stränga order att alla skall vara kosmopoliter. Allt annat är rasistiskt.

lasse sa...

Jag är också en gammal militär instruktör men har en delvis annorlunda bild av den svenska värnpliktsarmén.
Då jag började i krigsmakten gjorde 85% av årskullen sin värnplikt och vi hade cirka 30 brigader.
Dessa brigader var oftast dåligt utrustade, saknade splitterskydd (åtminstone IB) och luftvärnet var nästan obefintligt. Många var dessutom beväpnade med cyklar.
I takt med att personalkostnaderna och materialanskaffningarna blev dyrare blev man också tvingad att skära ner på antalet krigsförband samtidigt som man också skar ner på repövningarna.
Lika gott det. Dessa övningar var oftast inte särskilt effektiva eftersom reserv- och värnpliktsbefälen var för dåligt utbildade.

Jag har varit med på hela resan och det är först nu som vi har råd att ge varje soldat splitterskydd och en anständig utrustning.
Skulle vi återgå till det antal brigader som behövs för att försvara hela Sverige så skulle kostnaden bli enorm. Ja, inte om vi struntade i soldatens väl och ve och gav honom samma undermåliga utrustning och materiel som man hade t ex 1980. Då skulle det bli billigare.

Den svenska FM under invasionsförsvarets glansdagar kan gott jämställas med den irakiska under Desert Storm. En armé av kött och blod utan rimlig möjlighet att slåss mot mekaniserade styrkor.

lasse sa...

Bör nog tillägga till min litania att vi yrkesofficerare ofta inte var mer rutinerade på att truppföra våra förband än vad reserv- och värnpliktsofficerarna var. Av tjänstetiden utslaget över året ägnades högst någon procent åt det vi skulle göra i krig. Resten bestod av fredsmässig trupputbildning, administration samt fredsmässig stabs- och förvaltningstjänst.
Vi var m a o också ganska amatörmässiga.

Robsten sa...

Tack för intressanta synpunkter Lasse. Vi hade inget som helst splitterskydd nä, och vi skulle springa emot ryssarna med våra AK4or ropandes hurra! Som tröst fick vi veta att alla gjorde på sig innan ett anfall, inget konstigt i det, samt att man alltid gjorde en artelleriförberedelse innan ett anfall som absolut fick ryssen att göra på sig. Kort sagt, alla gjorde på sig enligt våra befäl.

ärligt talat, man mot man hade vi nog fått bita i gräset mot ryska elitsoldater. Bara att hålla redan på utrustningen gjorde att vi inte kunde skjuta på ett effektivt sätt, ibland när vi skulle ge eld så kunde hjälmen fara ned över ögonen. Alltså, så kan man inte hålla på i ett skarpt läge.

Trots allt detta så är jag för en värnpliktsarme, av tidigare nämnda orsaker.

Robsten sa...

Har fått hem min Imac. Det kommer ta en månad innan jag kan arbeta i den. En helt annan värld. jag kan i princip inte göra något än. Bara Safari är ett mysterium. Men det är otroligt mycket snyggare och elegantare.

lasse sa...

Kanske är ett värnpliktsförsvar bäst för Sverige. Jag vet inte och vågar inte uttala mig med samma tvärsäkerhet som vissa debattörer gör i media.

Måhända blir den nya ordningen ändamålsenlig eller också blir den lika misslyckad som NBO fast i betydligt större skala och med värre konsekvenser.
Mvh

Robin Shadowes sa...

Att vi inte skulle ha något som nåt annat land skulle vilja ta över är knappast sant. Vi har världens bästa uran och en hel del andra mineraler värda att utvinnas. Dessutom kommer vatten bli en bristvara i framtiden och det har vi gott om också och av hyfsad kvalitet dessutom. Bara dessa resurser gör att om jag vore fienden det värt att satsa på att ta över Sverige och att utrota dess ursprungliga befolkning så att dom inte i framtiden kan komma med några ägande-anspråk.

Robsten sa...

Första jag skriver i en mac. Jävla konstiga tangenter, allting är konstigt! Vad har jag gett mig in på?

Robsten sa...

Det här kommer aldrig att funka, får installera en windowspartition på macen, och det var inte meningen. Jävla Gates, han har gjort oss alla till hjon!

Robsten sa...

Förlåt att jag är en smula OT, men allt är så KONSTIGT!, Så annorlunda. Jag kan tänka mig att det är ungefär som när en "antirasist" skall se sanningen i vitögat, det känns som att man inte klarar det helt enkelt. Tack Apple för den insikten!

Robsten sa...

Inte ens F5 tangenten fungerar, AAAaahhhh!!!

Robsten sa...

Uppdatering = "tecken för fornlämning" + "R", herregud!!

itsweden sa...

Äh, Robsten, ge det en chans. Du lär dig.

itsweden sa...

Du har alltså gett dig in på att köpa en ac utan att ha testat nånting innan?

Robsten sa...

Ja, nästan. Ovanligt för en fördomsfull, traditionell och inavlad systemkritiker kan jag tänka mig. Vi är ju kända för att ta det säkra före det osäkra. ;-)

Robsten sa...

Men det måste ju sägas att jag hela tiden vetat att det går att pressa in en Windowspartition i burken, som inte är någon burk. Snyggt som fan är det i alla fall.

itsweden sa...

OK, eh...tänkte undvika att pajja en inläggstråd till med datasnack. Det har jag på min blogg istället just nu.

itsweden sa...

Mac påminner annars lite om sparc (en dator från sun microsystems med en massa egna funktioner). Fast sparc med solaris som operativsystem ger en sån där känsla som när man tänder en lampa, det bara funkar och är enkelt. Och den känslan ger väl kanske inte mac. OBS! mitt omdöme är subjektivt och grundat på att jag är unixfreak.

itsweden sa...

@Robsten:
"Ja, nästan. Ovanligt för en fördomsfull, traditionell och inavlad systemkritiker kan jag tänka mig. Vi är ju kända för att ta det säkra före det osäkra. ;-)"

Mycket märkligt. Och jag som är rasist kör ibland med det afrikanskt inspirerade ubuntu linux.

World traveller sa...

Jag har tjanstgjort bade som varnpliktig och i en yrkesarme och anser att en varnpliktsarme ar det basta for Sveriges del. Brittiska yrkessoldater skamtar ofta om varnpliktssoldater men de sager anda att de onskar att Storbrittanien hade haft bade och (typ som Danmark). Finland ar ju ett foredomme. De har en arme som ingen angripare skulle vaga ge sig pa. Svenska varnpliktiga soldater utmarkte sig pa ett mycket bra och professionellt saett i Bosnien och pa andra platser. Yrkesarmen vi far idag haller pa med genus-diskussioner, oroar sig for jamstalldhetsfragor och har ett mycket stort antal inkompetenta ledare (intellektuella). Visst far de fram en del bra samovade enheter men langt ifran nagot som kan jamforas med armen vi en gang hade.

Andreas sa...

Hehe, som eran residenta arkeolog måste jag bara posta en länk angående ditt "knapp för fornlämning" på Macen :-) :
http://www.raa.se/cms/extern/vart_uppdrag/vart_uppdrag/var_historia/riksantikvarieambetets_symbol.html

p.s. Jag var ironisk i mitt inlägg ovan, vilket tydligen inte gick fram till alla :-)

Robsten sa...

Tack för länken Andreas, tetragram heter det, ärorik historia.

Beng Lundström sa...

World traveller! Tack för vad du anser om Finland / Finländare

Har aldrig angripit någon, men inte backat heller!

Visst är det så, att Riks-svenskarna som under snart 200 år kunnat ta skydd bakom folket i den forna "Östra Riksdelen" Finland är till väldigt stor del värdelösa i försvarssammanhang.