onsdag, juli 14, 2010

Ett delat land


Den nation jag växte upp i var homogen, i betydelsen att samma sociala normer och paradigmer gällde nästan alla. Det fanns kriminella och missbrukare då också, men i tillstånd med sunda vätskor så erkände även medlemmar ur dessa grupper den samhälleliga tillhörigheten. Tjuvar var ofta vänner med just de poliser som tagit och lagfört dem, alla förstod och accepterade spelets regler. Den klyfta som fanns var den mellan socialdemokrater och högerpartister. Denna klyfta var märkligt nog mycket större fordom än nu, när skillnaderna nära nog i realiteten suddats ut. Man var socialdemokrat in i märgen, inget kunde ändra på det, eller så tillhörde man högern. Under en period så handlade socialdemokrater och högerpartister inte ens i samma affärer. Konsum var för socialdemokrater, absolut ingen högerpartist gick dit och handlade. 


I dag var jag ute och delade ut lite partimaterial i ett relativt välmående och inbott villaområde. Sannolikt bor moderater granne med socialdemokrater i området. Tanken att de skulle handla i olika affärer är direkt absurd, förmodligen hälsar de på varandra, pratar över villahäcken och kanske t.o.m. bjuder in varandra på en kall öl understundom. Efter att jag delat en länga så vänder jag mig om och ser en äldre farbror stå och vifta, samtidigt som grannfrun gått fram till hennes brevlåda ungefär två meter från den äldre herrens brevlåda. 


Den äldre herren säger med arg förorättat röst, ”det här kan du ta tillbaka,... kanske någon annan vill ha det”. 
Jag svarar, ”absolut, du anar inte hur många”. Som på en given signal vänder vi oss båda mot grannfrun, som precis snappat åt sig sin kurir. Den äldre herren tittar och väntar uppfodrande mot grannfrun, väntar medhåll, att även hon skall lämna tillbaka sitt blad. Kvinnan tittar stint ned i backen, klart generad, men går med fasta steg mot sin dörr hårt hållande sin tidning. 


Sprickan, skiljelinjen i vårt land går inte längre mellan moderater och socialdemokrater, den går mellan de som fortfarande tror på det mångkulturella samhället och att massinvandringen är ett utslag av högsta humanism, mot dem som vänt denna politik ryggen. De två grannarna kanske röstar (eller röstade) på samma parti. Det spelar inte längre någon roll, de tillhör två olika läger, nästan två skilda världar. Där gick väl den grannsämjan åt skogen får vi förmoda. Vi är en delad nation i dag, en splittrad nation där folkpartister, centerpartister och socialdemokrater egentligen delar säng. Det är stora delar av det politiska etablissemanget mot folket, faktiskt lite som i gamla dagar när bönder och arbetare stod mot ”herremännen”. 


Sedan kan man undra lite över den äldre generationen. Generationen som föddes under kriget eller strax innan stod en gång på barrikaderna med plakat, de ville göra revolution. Bakom de hade de dock sina rika föräldrar som stack åt dem en sedelbunt om det blev för tufft. Rödvinet flödade likt rosévinet i Almedalen härförleden och det var mycket snack och lite verkstad (vilket kanske var tur). Sedan blev denna generation den mest välmående av alla tidigare generationer, och förmodligen alla senare också. Villa, Volvo och Vovve blev ett begrepp för denna generation. Det sista denna generation gjorde var att se till att deras egna pensioner hölls relativt skadelösa när alla andras pensioner urholkades på ett osannolikt sätt. 


Det är alltså denna generation som byggde det mångkulturella samhället, som tycker att vår massinvandring är höjden av humanism. Farbrorn som med patos i rösten gav tillbaka min tidning  hade en gloria av rättfärdighet och upphöjd humanism runt sig. Hans ohöljda förvåning när den yngre grannkvinnan inte omfamnades av denna rättfärdiga humanism var obetalbar, den gjorde även denna dag till en mycket bra dag. Godnatt!

19 kommentarer:

itsweden sa...

Det där kanske var ett bättre inlägg än du förstår själv.

Steen sa...

Din rubrik er næsten titlen på en af de senere års vigtigste danske bøger "Et delt folk" af historikeren Morten Uhrskov.

Den beskriver i detaljer den danske indvandringspolitik siden den katastrofale udlændingelov af 1983 og op til 2009.

Det delte folk er netop ikke "dem og os" - det er "os og os", præcis som du beskriver.

mvh fra Danmark

http://www.tinyurl.dk/19319

Anonym sa...

Ja väldigt bra och intressant inlägg! Tack Robsten!=)//Arnold f

Robsten sa...

Ha, ha, ja annars brukar ju vi skribenter lida av hybris Z (om du ursäktar ditt gamla namn) vi tycker alltid att just vi själva skriver bäst, idrottsmän är betydligt ödmjukare.

Varsågod Arnold.

Robsten sa...

Funderade en smula på generationsfrågan här, om jag inte gick lite hårt fram. Kanske jag gjorde men det finns en klass gamla sossar som verkar fullständigt världsfrånvända och otroligt irriterande i sin moraliska upphöjdhet, samtidigt som de själva varit med om att förstöra landet. Man blir så outsägligt irriterad.

Anonym sa...

Suveränt skrivit, Robsten.
Allemand

Robsten sa...

Tack Allemand, var lite orolig, alltid lättare att kommentera en idiotiskt tidningsartikel.

Anonym sa...

Mycket bra. Jag delar din uppfattning. Skiljelinjen går mellan PK och PIK.
Lunkentuff

Sommar MS sa...

Håller med Z.

Du har dock en övermäktig konkurrent i solen så jag ber att få återkomma med en längre kommentar om PK-nissar ;-)

Anonym sa...

Vad ska då jag säga som är född 1944 och tillhör det gamla gardet... Dessutom kan jag se tillbaks på ett yrkesliv i offentlighetens tjänst i kommuner styrda av sossar. Jag inte bara känner mig lurad, jag VET att jag är det och DET gör mig heligt förbannad! JAG fick aldrig förklarat för mig att det fanns en möjlighet att välja bort det mångkulturella! Naturligtvis av den enkla orsaken att svenska folket förvägrades den rätten! Det var "våra folkvalda" som skötte om ruljangsen. Smidigt, ja riktigt diskret påbörjade man vansinnet. Sossarna startade upp och de andra partierna försöker fullfölja galenskapen! Idag verkar alla riksdagspartier, politiskt korrekta myndigheter och media anammat idén om att aktivt försöka hjärntvätta bort medborgarnas numer vaknade tvivel eller ställningstagande emot den förda politiken...

Jag blir förbannad på varje tidning, varje radio- och tv-kanal, varje människa som förnekar de fundamentala och oåterkallerliga förändringar som Sverige står inför idag om inte SD kommer in i riksdagen och ger M och FP "råg i ryggen" att FÖRÄNDRA POLITIKEN ISTÄLLET FÖR SVERIGE!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Robsten sa...

Appropå solen, jag har tappat upp ett kallt bad, ungefär 17 grader i badkaret. När hjärnan börjar hacka i värmen sänker jag ned min plågade kropp i vattnet och kyler av hela systemet, fungerar. Gör det innan jag går och lägger mig, sover som en gris. Problemet är att gör jag det på dagen så somnar jag också som en gris, mycket sömn blir det i värmen, he, he. Pröva mitt tips.

Anonym sa...

--- 19/9 RECLAIM SWEDEN!!! ---
Rösta på SD! Undersökningar visar ju att man uppskattat att bara 5% av de som söker asyl har riktiga skyddskäl!
Idag är "flyktingar" likställt med ekonomiska lycksökare, som nästan alltid går raka vägen in till våra trygghetssystem för att börja äta av den gemensamma kakan utan att hinna lyfte ett inkomstbringande finger innan de dör - om det inte handlar om skattebrott eller annan kriminell verksamhet...

Flyktingar? Ja det var de som i modern tid kom till Sverige från Spanien, Grekland, Chile. De hade flyktingskäl, medan idag bara 5% har det.

Partierna i riksdagen klarar inte av att förvalta landet! De har inte ens förstått att vi lämnat 1900-talets industrialisering och ständigt växande BNP bakom oss och att importen av människor utan gångbar kompetens, i många fall folk som varken kan läsa eller skriva, blir den belastning som håller på att sänka vårt land helt!

Jag känner vanmakt och sorg utan like när jag tänker på vilken framtid mina barn och barnbarn går till mötes!

Vi tänkande människor inser att Sverigedemokraterna är vårt sista hopp - NU PÅ EN GÅNG! /Gubben

Svea Svensson sa...

Med risk för att låta tjatig måste jag också säga att detta var ett av dina bästa inlägg.

Sommar MS sa...

@Robsten

Oink oink ;-)

Har inga som helst problem med solen. Njuter av varje solig sekund. Den lockar mer än dina eminenta inlägg just nu :-)) Ska ut igen efter en god lunch...

Stig sa...

Mycket bra skrivet av dig Robsten!!
Även jag minns Palme vs Bohman, Bildt vs Palme och till sist den bleke "sulan" vs Bildt och ungefär där började gränsen mellan borgerlig och sossedemokratisk politik raderas ut. Nu tävlar blocken om vem som kan vara bäst (eller värst om man så vill) i att vara goda feminister, miljövänner, multikultiknuttar och islamistkramare.
De har anammat Bengt Westerbergs framgångskoncept att TYCKA SYND OM ALLA in absurdum. Det är jättesynd om alla överklasskärringar som inte blir VD:ar vilket feminism i stort sett handlar om idag, och synd om sälarna och ekosystemet men allra mest synd är det om alla invandrare, flyktingar, skäggabarn och etniska minoriteter även om ”minoriteten” muslimer omfattar en miljard människor.
"Farbrorn som med patos i rösten gav tillbaka min tidning hade en gloria av rättfärdighet och upphöjd humanism runt sig."
Jag kan tydligt se det framför mig och påminns om Z:s uttryck "självutnämnda antirasister". Det ligger någon sorts löjeväckande narcissism över sådana individer.
Och dom blir till och med höga på det som vilken centralstimulerande drog som helst.

Anonym sa...

Tack Robsten. Jag ska läsa din blogg mer regelbundet i fortsättningen. Jag tror dock att du faktiskt underskattar motviljan mot "mångkulturen". Just bland alla dessa socialdemokrater i 60-80-årsåldern, som är uppväxta med Konsum, Folksam och Fonus (och som aldrig kommer att rösta på något annat parti) finns en genuin motvilja mot det de ser händer sina barn och barnbarn. Potentialen ligger nog snarare i att förändra sossarnas politiska agenda, än att försöka omvända ursossarna till ett annat parti...

Anonym sa...

Otroligt bra skrivet med en suverän analys. Synd att detta inte kan läsas av den stora massan.
En perfekt tidsanalys på de "ideologiska" kultursidorna.
Tack för ditt skrivande!
Erik Eriksson

Robsten sa...

Varsågod Erik;-)