tisdag, augusti 24, 2010

På spaning efter den ideologi som flytt


Leif G.W. Persson beskriver i Expressen hur han växte upp i Stockholm med en pappa och mamma som härstammade ur genuin arbetarklass. Att familjen röstade på Socialdemokraterna var en självklarhet i Perssons familj och alla i umgängeskretsen visste vilket parti som förde deras talan. Leif G.W. skriver också hur han under alla år, trots stigande inkomster, berömmelse och en klassvandring av det mer rejäla slaget, alltid röstat på Socialdemokraterna. Persson skriver också hur t.o.m. hans pappa som trogen Socialdemokrat undrat varför hans son envisas med att rösta på det forna arbetsklasspartiet. 


Nu förstår alla kvicktänkta läsare varthän både denna artikel och G.W:s artikel i Expressen barkar hän, ni har redan gissat poängen. Självklart har ni rätt, Leif G.W. Persson tänker för första gången rösta på ett annat parti än det parti han fått med modersmjölken. Så här beskriver Persson sina politiska tvivel i Expressen.


Under mina senaste tio år som väljare har det därför handlat enbart om mitt hjärta. Dessvärre också om ett hjärta som klappat på av gammal vana eftersom den socialdemokrati som jag växte upp med har sedan länge gått förlorad. 

Det hela blir heller inte lättare av att personer som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg plötsligt låter precis som gamla gråsossar som jag alltid har gjort. Jag skiter väl i det politiska arvet men vad hände med den politiska upphovsrätten?
Oavsett vilket känner jag att jag själv och den socialdemokrati som numera bärs av Mona Sahlin och Thomas Bodström kommit till vägs ände. Tvivel hanterar man bäst med sitt huvud och grunderna för det kan med fördel kokas ner till de väsentligheter som handlar om förmågan att leda landet.


Leif G.W. Persson gör det lätt för sig när han "kokar ned till de väsentligheter som handlar om förmågan att leda landet". Naturligtvis vill ingen vettig människa se Sahlin som kapten på den skuta vi kallar Sverige, inte en Sahlin som inte kan skilja mellan privat och offentlig ekonomi, som regelbundet har körförbud på någon av sina bilar, som alltid är sen till möten enligt Enn Kokk och som tycker att svensk midsommar är töntig medan alla andra kulturer är fullständigt överlägsna vår egen. 


Hur kunde då Sahlin bli vald till statsminister? En beskrivning av händelseförloppet ger Per Nuder i sin bok "Stolt men inte nöjd". Det skulle ju vara en kvinna denna gång på den högsta partiposten. De tre mest lämpliga kvinnor (som alla var betydligt mindre lämpade en Nuder själv [min slutsats]) sade "nej" till kandidaturen som partiledare. Kvar blev en (enligt Nuder) konspirerande och makthungrig kvinna som suktat efter den högsta posten under hela sin politiska karriär, och som till sist med list och svek manövrerade ut Nuder som varit en nära vän i 30 års tid. Många människor har liksom Nuder gjort den bittra erfarenheten, att konspiratorisk list har föga att göra med hög (eller låg) IQ. 


Men inte ens Sahlins tillträde till partiledarposten ger något egentligt svar på varför Persson till sist var tvungen att överge sitt politiska arvegods. Svaret är i stället en krympande egentlig arbetarklass och socialdemokratins flirtande med andra grupper i samhället såsom HBT-gruppen och invandrare. Socialdemokratin övergav sin bas, sin ideologi och egentligen sitt naturliga existensberättigande. Kvar blev ett parti där politiska floskler och allmänna deviser om "allas lika värde" ersatte en ideologi och en klar samhällelig vision. Inget politiskt parti kan bygga ett samhälle och vägledas av sina politiska beslut av flummiga deviser som "allas lika värde". Dessa och andra liknande deviser hör hemma på gymnasiets filosofilektioner och är inget som ger substans och vägledning i den politiska vardagen. 


Som stickprov tittade jag in på Socialdemokraternas hemsida i Botkyrka och jämförde den med moderaternas sida, detta för att se hur central partiideologi ter sig på basnivå. Mina värsta farhågor besannades med råge. Socialdemokraterna på kommunal nivå är så full av meningslösa floskler att även den mest inbitna socialdemokrat måste vända bort sitt anlete i äckel. 


Jag har aldrig röstat på Moderaterna så jag torde vara rätt objektiv när jag enkelt konstaterar att dessa producerar mer konkreta förslag och står för någonting som vanliga väljare kan identifiera sig med, detta trots att Moderaterna övergivit sin ideologi nästan lika mycket som Socialdemokraterna sin. Stellan Bojerud, nybliven Sverigedemokrat har flera gånger sagt att han har samma politiska uppfattning som när han var aktiv moderat. Det är inte han som ändrat politisk uppfattning, det är hans forna parti som ändrat hela sin ideologiska bas. 


Per Gudmundson kommenterar i dagens krönika på SvD Perssons abdikering från hans politiska ursprung. Gudmundson vill även han få in en politisk poäng och gissar att Persson skall rösta på KD för första gången. Det är ingen dålig gissning egentligen, Gudmundson är en listig räv. Persson har nämligen skrivit att han i sin nästa krönika i Expressen skall avslöja vilket parti han tänker rösta på i det kommande valet. Eftersom Persson tänker avslöja vilket parti som får hans sympati (nåja) så faller förmodligen SD bort. Persson har nämligen så mycket mellan pannloberna att han inte med berått mod spolar ner sin framtida mediala karriär i klosetten. Hade han däremot sagt att han inte tänker avslöja vilket parti han tänker rösta på, hade i alla fall min gissning stavats med två bokstäver, där den första var S och den andra D.

Länk Expressen

Länk SvD

19 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Råkade tidigare i morse läsa i HD att Nalin Pekguls val-turné nu kommit till Landskrona. Bostads-områdena som nämns i artikeln är muslim-infesterade till max. Så det handlar verkligen inte om att fjäska för arbetare. Märklig känsla att dom två skånska städer som tidigare sågs som arbetar-städer, Malmö och Landskrona numera båda är starkt islamiserade, mer än några andra städer i länet.

Förmodligen har du rätt om GW men jag förstår verkligen inte hur han tänker. Allt tyder på att han är ytterst medveten om vilka det är som står för ökningen av kriminaliteten i Sverige dom senaste 15 åren. Han borde vara så pass intelligent att han borde begripa att KD är ett islam-kramarparti av rang,minst lika mycket som S. En röst på KD är lika bortkastad som en på S. Det blir ändå i slutändan en röst på mer massinvandring och islamisering. Det finns bara ett parti som radikalt viker av från denna linje.
Leif, om du har bestämt dig från att avstå att traditions-rösta, visa då ryggrad och kasta inte bort rösten på ännu ett värdelöst pk-parti som förmodligen ändå sannolikt snart ändå kommer vara utomparlamentariskt.

http://hd.se/landskrona/2010/08/23/s-knackar-dorr-i-valtider/

MS sa...

@ Robin S

Det är skillnad mellan att sitta och uttala sig i media och stå vid valurnorna den 19:e september. Jag tror att hans röst ändå kommer att gå till SD.

@Robsten

PI har en artikel från stadsdelen Örtagården Rosengård idag. Där får S 82,9 % av rösterna. Svt Sydnytt var där och gjorde ett reportage . Dom frågade en muslimsk kvinna varför hon skulle rösta på S och fick svaret "för socialbidragen". Kvinnan fortsatte sedan med att säga "nysvenskarna är den nya arbetarklassen, därför röstar vi på sossarna”. Hur många är det som är jobbar i Rosengård? Det handlar istället om den nya bidragsklassen. Om gamla tiders hederliga sossar skulle höra vad hon kläcker ur sig så skulle dom vrida sig i sin grav.

Det jag inte kan förstå är hur Alliansen kan vara så urbota dumma att dom massimporterar valboskap åt sin främsta konkurrent? Helt obegripligt. Speciellt med tanke på att dom så framgångsrikt har snott dom mer borgerliga sossarna. Det som skrämmer mig mest och som vi redan ser tydliga tecken på är att Alliansen nu kanske känner sig tvinade att göra ännu större eftergifter gentemot muslimer för att vinna deras röster och att detta kommer att påskynda islamiseringen.

Dom Nya Moderaterna ska nog inte känna sig allt för säkra. Det finns som bekant en mer konservativ falang i partiet som inte stillatigande se på hur M förvandlas till en urblek kopia av S. I den falangen finns det människor med väldigt mycket pengar och som har ett stort inflytande. Börjar den gruppen att röra på sig så kommer Reinfeldt att få problem. Att alienera sig från sina kärnväljare straffar sig alltid i längden. Oavsett om man heter Sahlin eller Reinfeldt.

När det gäller din sågning av Mona Sahlin så har jag inget att tillägga förutom att hon är ett levande exempel på varför könskvotering inte bör få förekomma.

z999 sa...

Såg att valstugan i Huddinge är uppe. Kul! Men såg lite övergiven ut.

Robin Shadowes sa...

MS, partiet leds av en sovhjärna så det kanske inte är så konstigt.

Robsten sa...

@Z

Jag vidarebefordrar till ansvarig för friggeboden, bara han inte föreslår att jag skall ställa mig i stugan.

Robsten sa...

Har inte du lust att köra några pass i stugan Z?

z999 sa...

@Robsten:
"Har inte du lust att köra några pass i stugan Z?"

Måste man inte vara godkänd för det? Av partiet? Det stod ett datum när valstugan beräknades vara bemannad så platsen är väl redan upptagen?

Mitt SE-linux system triggade igång när jag skulle skriva ett inlägg på fria tider. AVC denial. Och även här såg jag nu. AVC denial skulle kunna vara en "man-in-the-middle-attack". Väldigt orginellt på en blogg. Någon som försöker spåra ipnummer? Ska kolla lite.

Robsten sa...

Man måste vara medlem för att stå i stugan, i princip. Egentligen skulle det vara högre krav än så.

Bra, nu säter väl alla nätattacker igång på allvar.

z999 sa...

Nej. Falsklarm.

Robsten sa...

Det var bra, systemet har svajat lite sista dagarna. Kan bero på vad som helst. Förmodligen mekar de med servern och då kan vad som helst hända.

z999 sa...

@Robsten:
"Man måste vara medlem för att stå i stugan, i princip. Egentligen skulle det vara högre krav än så."

Det första jag skulle göra är att sprida ut ett rykte i hela Huddinge att Jimmie Åkesson och Tom Cruise är samma person. Och att den egentliga orsaken till att Björn Söder hade armen i mitella förut var för att han gjort flera stunts för Bruce Willis.
Hoppas SD kan få ihop folk för att fylla hela kommunfullmäktige i Huddinge.

...men jag kommer att besöka valstugan i alla fall.

Robsten sa...

Gör det, hälsa Arnold från Robsten ;-) SD:s sidor är uppe nu!

z999 sa...

Ja, det ska jag göra. Jag har alltid gillat Arnold som person. Han är perfekt i radio sd.

Robsten sa...

Ja, det är absolut en rättskaffens person. Borde lyssna mer på radio SD, nu fick jag dåligt samvete. Fått på skallen för att jag inte lyssnar mer.

Robsten sa...

Lång är också duktig har jag hört.

Robsten sa...

SD:s sidor nere igen!

z999 sa...

Syns här i alla fall. Om det inte är Tom Cruise hemsida jag är inne på.

Robsten sa...

Nix, de häller socker i servern. Jag såg också sidorna för ett tag sedan, möjligt att det öppnas fönster ibland.

Andreas sa...

Intressant i måndagens Metro Stockholm. Angående tider som flytt och ideal som flytt. Varje dag får en person ställa en fråga, som en politiker ur varje block besvarar. I måndags (sid 12) så ställer en kille med invandrarbakgrund frågan:

"Hur ser ni på asylpolitiken? Kommer ni även i fortsättningen låta Sverige föra en en generös flyktingpolitik?"

Den besvaras från vänsterblockets sida av en riksdagskandidat för MP, Bodil Ceballos:

"Ja! Vi är positiva till öppenhet och vill på sikt att alla nationsgränser ska vara öppna för in- och utvandring. Människor som kommer till Sverige är resurser. Det är viktigt att vi förbättrar situationen för dem som kommer hit så att det blir lättare att etablera sig i samhället. Den processen har hittills inte fungerat bra. Därför vill vi ge de papperslösa uppehållstillstånd.".

Okej. Hur kan att ge "papperslösa" uppehållstillstånd förbättra situationen för de nyanlända? Om något så försämrar den väl bara deras situation! Då fler måste dela på samma kaka. Snacka om att försöka klämma in så många humana floskler som möjligt i samma svar. Vem ÄR den här Bodil Ceballos??