måndag, augusti 23, 2010

Olle Wästberg om våldtäkterna i Sverige

Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman debatterade i Agenda under söndagskvällen. Åkesson påstod att våldtäkterna ökade i vårt land medan Schyman i princip påstod motsatsen. Enligt det nyhetsbrev Olle Wästberg regelbundet skickar ut så ger i alla fall han Åkesson rätt. Så här skriver han.Bara Lesotho har fler våldtäkter än Sverige i den internationella brottstatistiken från FN-organet UNDOC, United Nations Office on Drugs and Crime.  Sverige har ungefär dubbelt så många våldtäkter per 100.000 invånare som land nummer tre på listan, USA. Och antalet våldtäkter har ökat ytterligare i sommar. Länk
Det är en trist statistik. Alla inser att siffror kring anmälningar av våldtäkt är problematiska med olika definitioner och anmälningsbenägenhet. Men att den svenska våldtäktsstatistiken går åt helt fel håll erkänns av nästan alla.
I New York – där stigmatiseringen kring våldtäkter är jämförbar med den i Sverige och där definitionen var oförändrad under många år – har antalet ökat något under det senaste året, men minskat med 73 procent sedan den nya brottsbekämpningspolitiken infördes för 15 år sedan och ligger på en historiskt mycket låg nivå. 1990 våldtogs 3.126 kvinnor, förra året 1.200. I Sverige var 2009 siffran 5.937. Det är tyvärr talande. Länk
Här en intressant artikel om New York-polisens arbete i ett av stadens mest problemfyllda områden:


Schymans svar på Åkessons påstående att våldtäkterna ökar i vårt land var att vi förändrat vår definition av våldtäkter. Om nu inga andra länder har samma definitioner som Sverige borde vi kanske aldrig ha ändrat vår definition av våldtäkt. Schyman talade också om att anmälningsbenägenhet av våldtäkter ökat i vårt land. Det kan den dock mycket väl ha gjort i andra länder också. Det är ju, för att använda Schymans egna teorier, samma patriarkala förtryck överallt.


Debatten mellan Schyman och Åkesson var ett friskt inslag mellan blockens eviga träta om skatterna och alla löften de så friskt öser på med inför valet. Det som inte var ett friskt inslag var att Bengt Westerberg och en journalist från det vänstervridna Arena fick kommentera debatten efteråt. Två personer, den ena mer politiskt korrekt än den andra fick alltså sitta och leka experter efter en debatt där den ena debattdeltagaren var deras absoluta huvudmotståndare! Betecknande nog så kommenterades nästan enbart Åkesson, Schyman glömde man nästan helt bort i sina kraftigt vinklade kommentarer.

11 kommentarer:

ddayperspective sa...

Dansösen Schyman gjorde ett taffligt men väntat intryck. Hon tycks ha fastnat i det där om att alla män är talibaner... Jag tyckte riktigt illa om henne! Samma känslor och samma tugg som när hon var ordförande för Vänsterpartiet. FI kommer aldrig få annat än marginell betydelse i politiken, men är för Schyman förmodligen räddningsplankan för att kunna hålla sig kvar i offentligheten och dra in lite föreläsningspengar til ålderspensionen och hanka sig fram...

Att sedan tokern Bengt Westerberg (fp) som oblygt sänkt Röda Korsets anseende satt och kommenterade gjorde inte humöret bättre... Undrar om inslaget inte gav SD nya medlemmar från FP? I så fall hade ju inslaget något värde...

peder sa...

Eftersom jag är domstolsjournalist och har tillgång till alla domar från tingsrätterna och hovrätterna bestämde jag mig för ett tag sedan att göra en egen undersökning angående våldtäkterna. Under tre månader lade jag dagligen undan alla våldtäktsdomar från samtliga sex hovrätter i Sverige. När jag sedan sammanställde materialet kom jag fram till att det var exakt hälften svenskar och hälften utlänningar (främst med MENA-bakgrund)som dömts för våldtäkt. Jag tror att det är precis vad SD kommit fram till i sin undersökning om jag tolkade Jimmie Åkesson rätt på Agenda igår. En ganska kraftig överrepresentation med andra ord.

Johan Y sa...

Det hade varit intressant att jämföra anmälningsbenägenheten i svensk kultur kontra andra kulturer i Sverige.

Det är ingen vågad gissning att människor i kulturer där familjen och släkten är viktigare än i Sverige och männen har större makt så anmäls inte våldtäkter i lika hög grad. Förmodligen anses inte ens samma handlingar vara våldtäkt i svensk kultur och vissa andra kulturer. Precis som definitionen i svensk kultur förmodligen ändrats de senaste 100 åren.

profanum_vulgus sa...

Peder:
Hur gjorde du bedömningen om att de var utlänningar och om de hade MENA-bakgrund?

Stig sa...

Jag tyckte synd om Åkesson för FY FAN för att stå öga mot öga med en adrenalinstinn gaphals som Schyman som i sitt anförande fortfarande osar fyllkaja och brännvinsångor lång väg. Jag har aldrig sett en sådan asocial utstrålning hos Schyman förut och givetvis tänkte hon att nu är det legalt att släppa lös de gamla tillbakahållna fyllekärringtakterna och även att ljuga därför att motståndaren var en Sverigedemokrat. Skickligt styrde hon ”debatten” till att likna ett fyllegräl på en av hennes gamla favoritkrogar! Allt i syfte att psykologiskt förringa Åkesson och Sverigedemokraterna. Lena Sundströms medvetet taffliga ”dokumentär” om SD bygger på samma unkna taktik, förlöjligande genom fördummande (ta bara repliken ”då ska vi utvisa alla svenska våldtäktsmän också”, till sitt hemland där de redan befinner sig… Snacka om Moment 22)
Vi har sett det förr: Det som aldrig skulle vara acceptabelt mot andra partier och politiker är okej mot Sverigedemokraterna, som att wallraffa på deras privata båtresor, misshandla, hota, mordhota, vandalisera lokaler och bilar och nu sist vandaliseringen av SD:s valstuga på Sergels Torg. Nu passade Schyman på att ge utlopp för sina mest primitiva polemiska drifter.

Gudrun Schyman ingår i och inspirerar hela den våldsdyrkande vänstern och bara hennes totalt och asocialt respektlösa inställning till partiledaren Åkesson (som t.ex. kommentaren ”du vet ingenting” på billigt manér), därmed gentemot hela Sverigedemokrater och minst lika respektlösa inställning ”debatten” i sin helhet på SVT, är en uppmaning till hennes och Ohlys vänstervridna stormtrupper att fortsätta med trakasserierna.

Schymans påstående att det är fler svenska män som begår flest våldtäkter är lika statistiskt lögnaktigt som hennes och hela hennes partis påstående att svenska kvinnor tjänar 4000 kronor mindre än män… (…i GENOMSNITT och statistiskt sett är det sant ja… Men t.ex. Concorde var världens säkraste flygplan i c:a 30 år tills den första och ENDA olyckan inträffade och blev då världens farligaste flygplan – statistiskt sett). Här räknar hon in VD-löner och överklassens löneskillnader (m.a.o. Schyman = en gammal kommunist som nu bekymrar sig över överklasskärringarnas löner)
Av Sveriges 9 miljoner medborgare är drygt en halv miljon invandrare varav c:a 300 000 – 360 000 är muslimer (från olika länder /kulturer). Inte konstigt att de flesta är svenskar (el. svenska medborgare, inklusive gamla invandare) är flest bland våldstäcktsmännen. Invandrare dock överrepresenterade. Även på våra fängelser (och där STARKT överrepresenterade)

En annan märklig sak: Sverige är världens mest köns-jämlika samhälle men SAMTIDIGT ökar våldtäkterna (i EXAKT samma takt som invandringen). Således var männen på 30-, 50- och 60-talet mindre våldtäcktbenägna än dagens moderna svenska män som ofta kallar sig för feminister. HUR FAN HÄNGER DET IHOP???


Att utse två partilojala och multikultikramande politiker som flumliberalen Westerberg en vänstervriden invandrare som ”expertpanel” är ren parodi på uttrycker ”expert” och det degraderar Agenda och SVT till rena rama Kalle Anka-kanalen!
Varför fick inte Ian Wachtmeister eller Bert Karlsson ihop en nationaldemokrat utgöra ”expertpanelen”?
Vore en sådan konstellation lika ”kunnig” och ”politiskt korrekt” Agendas och SVT:s ögon…?

z999 sa...

En väldigt bra kommentar Stig! Som borde ligga som ett huvudinlägg.

peder sa...

profanum_vulgus said...
Peder:
"Hur gjorde du bedömningen om att de var utlänningar och om de hade MENA-bakgrund?"

Det är ju inte alls särskilt svårt. Ofta framgår ju nationaliteten i domen eftersom det tex står "medborgare i Irak" el "medborgare i Marocko" osv. Står det inte nationalitet men mannen heter exempelvis Muhammed xxx får man ju förutsätta att han är svensk medborgare och då kan man googla efternamnet och se vilka hemsidor man får träff på. Då framgår det ju ofta om det exempelvis är ett iranskt efternamn eller något annat. Det jag var intresserad av var framförallt etnicitet, så även om ahmed, mohammed och ali råkar vara svenska medborgare så placerar jag dem givetvis inte som etniskt svenska i min undersökning.

z999 sa...

"Schyman talade också om att anmälningsbenägenhet av våldtäkter ökat i vårt land."

Hon menar alltså att det är okynnesanmälningar bara för att det är skoj som är problemet. Kvinnor är för pjoskiga och anmäler för ofta. Antirasister som säger att ni har en annan människosyn än mig - ja, ni har väldigt rätt. Skönt att det framgår så tydligt.

Anders R. sa...

Peder:
Hur får man tillgång till alla domar från hovrätterna och tingsrätterna?

Jag trodde man måste gå till varje enskild rätt och begära ut, ifall man vill ha ett större urval, men det behövs alltså inte?

peder sa...

Anders R. said...
Peder:
"Hur får man tillgång till alla domar från hovrätterna och tingsrätterna?

Jag trodde man måste gå till varje enskild rätt och begära ut, ifall man vill ha ett större urval, men det behövs alltså inte?"

Det finns lite olika sätt man kan gå tillväga som privatperson. Samtliga domar förvaras i arkivet på respektive domstol så antingen kan man gå dit och bläddra i pärmarna eller så kan man ringa till domstolen och beställa domar mot en viss kostnad. För oss som jobbar på tidningar är det annorlunda eftersom vi samarbetar med vissa nyhetsbyråer vars affärsidé går ut på att tillhandahålla allt material från domstolarna. Dessa nyhetsbyråer har anställda som går runt på domstolarna och scannar in samtliga domar och gör pdf-filer av dem. Så vi på redaktionen får således alla domar från samtliga domstolar i pdf-format. Sen är det bara att sätta sig och gå igenom skörden så att säga.

Anders R. sa...

Peder:
Aha, det är så det går till, intressant. Tack så mycket för informationen.

Jag kan dock inte undgå att reflektera över hur detta ytterligare fördjupar skuggorna över nyhetsredaktionernas ärlighet. De är alltså fullständigt medvetna om den verkliga etniska fördelningen hos våldtäktsmännen. Ändå förekommer bara etniskt svenska våldtäktsmän med namn och bild. Det är en oförsvarlig och diskriminerande journalistik.