söndag, oktober 17, 2010

Journalistkårens förutfattade meningar


I SvD analyserar journalisten Göran Eriksson den senaste opinionsundersökningen av SIFO, den första efter valet av SIFO i alla fall. Undersökningen visar att många moderata väljare taktikröstade på både Centern och KD, ett mycket dystert besked för dessa partier. 


Tyvärr så presenterar inte SvD en tabell över partiernas resultat denna gång, en märklig brist kan man tycka. Speciellt sedan SvD betalat för en opinionsundersökning för att göra sin tidning till intressant läsning (får man förmoda). Dock så meddelar journalisten Eriksson att SD ligger strax över sitt valresultat, så är skriver Eriksson i artikeln. 


Och Sverigedemokraterna ligger strax över sitt valresultat, trots uppmärksamheten när SD-ledamöterna hastigt lämnade Storkyrkan i protest mot biskopens predikan.  


SD har alltså ökat sitt väljarstöd efter valet, enligt Eriksson, trots uttåget från Storkyrkan. I Erikssons värld tycker alla människor som honom, att uttåget från kyrkan är något negativt, som man borde tappa röster på. Nu ser inte vår värld riktigt ut så att tidningarna kan styra människors åsikter och tankar hur som helst. Biskop Brunne och Svenska kyrkan är inte så populära bland folk i gemen som Eriksson tror. Journalisterna uppfattas inte som de sanningssägare som de själva gärna vill tro och det politiska etablissemanget har inte det förtroendekapital de önskar bland valmanskåren. 


Ytterst få av de nästan sex procent som röstade på SD i riksdagsvalet tycker att uttåget från Storkyrkan var en omvälvande händelse av nationell betydelse. Många tycker dessutom att riksdagsgruppen gjorde rätt som tågade ut. Denna gång gick t.o.m. delar av det politiska etablissemanget ut och visade förståelse för det nu så omtalade debaclet där Brunne gjorde sin kyrka till en partipolitisk plattform. Det kan nog vara så att en och annan allianspolitiker börjar fundera på det kloka i att alltid gå armkrok med den värsta flumvänstern för att bilda gemensam front mot SD, väljarna kan straffa sådant skoningslöst vid nästa val.

17 kommentarer:

z999 sa...

Jag tycker att uttåget ur kyrkan var bra. En markering. De som anser att politiskt våld är ok sitter kvar och de andra går ut.

Anonym sa...

Sorgearbetet är i full gång i journalisternas facktidning Journalisten där både tidningens ledare http://www.journalisten.se/ledare/ och ett antal inlägg tydligt avslöjar att vänsteryttrar för länge sen har ersatt sakliga och opartiska journalister. Och när en hel yrkeskår sviker sin demokratiska plikt så går det så här. Vi kan tyvärr inte vänta oss saklig och pålitlig journalistik i de etablerade medierna framöver heller eftersom vänsteryttrarna regerar på redaktionerna. Oavsett vad tidningsägarna och ledarredaktionerna har för politisk färg så är det vänsterperspektivet som gäller på nyhetsplats i tidningarna även i den borgerliga pressen.
Tack och lov för den politiskt inkorrekta webben!

Sam Body

Peter sa...

På SvD-webben står procenttalen i en ledare redan.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-kan-vara-centern-och-kristdemokraterna-det-hanger-pa-2014_5521923.svd

Misstänker att tabell och så finns i papperstidningen, men inte (ännu) på ebben.

I GP kan man redan läsa siffrorna:'

http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.470215-m-storst-i-gp-sifo

Anonym sa...

Har DDR-journalisten undersökt hur många som lämnat (S)venska Kyrkan efter hon Brunnes (biskop!) vidriga påhopp på ett demokratiskt valt parti i Sverige. De är kanske dom avhopparna som nu stärker SD. Men den tanken får ju inte finnas i huvudet på en DDR-utbildad journalist.

Anonym sa...

Frågan är om det är hans egen uppfattning eller chefredaktörens uppfattning han beskriver?
Allemand

Anonym sa...

Sverigedemokraterna är mycket okänsligt föregna misstag, emedan partiets dynamik är alltigenom negativistisk. Det är ingen som tror att Sverigedemokraterna skulle vara regeringskompetenta i vilket fallsom helst, det är alltigenom ett protestoch missnöjesparti. Man lever högt på andras svaghet i avsaknad av egen styrka, vilket fungerar alldeles utmärkt, eftersomi synnerhet de rödgröna är magnifikt oförmögna till reform och förnyelse. Dessas kräftgång får bedömas en långsiktigt bestående megatrend, och Sverigedemokraterna har kommit för att stanna.

Moderaterna lever mycket på Anders Borg, vilket inte är helt oförtjänt. Partiet satsar på interndevalvering med kraftig lönepress, vilket nog är klokt. Eftersom sysselsättningen därmed främjas är det ingalunda givet att arbetarkollektivet som helhet förlorar på lönesänkningslinjen. Det är den väg Tyskland har följt, och Tyskland går ju som tåget. Då Tyskland är vårt främsta exportland, dras Sverige med, och vi får lika mycket skjuts av att Sverige för samma politik.

Bakom retoriken är detta inte blockskiljande, eftersom de rödgröna har skött ekonomin ungefärlika bra efter i stort sett samma linje.

- Peter Ingestad, radikalkonservativ

z999 sa...

Kraxpelax, det är många påståenden utan någon hänvisning till något. Om man sitter och diskuterar irl är det väl ok med såna resonemang men på nätet blir det inte samma sak. Jag anser att sverigedemokraterna är mer regeringsdugliga än alliansen.

Robsten sa...

Håller med om uttåget Z, ibland skall man sitta och bita ihop, ibland är det bästa att göra en markering. Tror detta föll ut väl faktiskt.

Robsten sa...

Ja, jag hittade procenttalen på PI. Bra siffror för SD.

Robsten sa...

Jag vet själv om ett antal personer som lämnat kyrkan efter Brunnes utspel.

Robsten sa...

Gissar på att det är hans egen uppfattning Allemand, som kanske inte ligger alltför långt ifrån chefredaktören. Tror ändå inte chefredaktören går in och petar i dessa artiklar. Skrev men fel får man fan för det efteråt.

Robsten sa...

@Ingelstad

"partiets dynamik är alltigenom negativistisk."

Tja, vad skall man svara på sådant? Vi är emot en ansvarslös immigrationspolitik, negativistisk. Vi är FÖR en ansvarsfull immigrationspolitik, positivistisk.

Robsten sa...

Sverigedemokraterna skulle vara regeringskompetenta i vilket fallsom helst, det är alltigenom ett protestoch missnöjesparti. "

Regeringskompetensen måste komma med tiden. Ingen skulle ens föra fram tanken att MP skulle vara regeringsdugliga två veckor efter att de kom in i riksdagen. Det är inte riktigt så det går till. Det är som att alla 18 åringar skulle flytta hemmifrån skaffa villa vovve , volvo och fru med tillhörande avkomma på sin myndighetsdag. Det är en process.

Visst, det är ett missnöjesparti, som behövs i vår demokrati. Jag känner mig jävligt missnöjd med viss politik, ni skulle bara veta HUR missnöjd. Det är bra med missnöjespartier, när de mognar utmejslas en egen politik, återigen en naturlig process.

Det är ett politiskt kretslopp. Partier startar, växer med engagemang och missnöje. utvecklas mognar och blir regeringsfäiga. Åldras, stelnar och ruttnar innifrån, samt dör. Ur de döda partiernas aska och mylla växer sedan något nytt och friskt.

z999 sa...

Anders Borg höjs till skyarna av vissa personer som ett geni som finansminister. Vad är det han har gjort egentligen som har varit så bra? Han har förvaltat en borgerlig(?) politik som har sparat pengar på att sätta hårdare regler för sjukskrivning. Är det verkligen något genialt? Stramare regler för invandringen kommer också att spara in en massa pengar men det kan knappast kallas för genialt.

Anders Borg kritiserade SD's budget utan att hänvisa till något annat än sig själv som auktoritet. Underdåniga borgerliga(?) väljare förväntas svälja allt vad han säger ungefär som om det var Gud själv som talade till dom.

När Anders Borg kritiserade den rödgröna budgeten så nämnde han inte med ett enda ord deras invandringspolitik (och dom kommer inte heller att kritisera den borgerliga(?)). Han anser tydligen inte att det är en kostnadspunkt som ens är värd att diskutera. Hur kan man se honom som en ansvarsfull finansminister?

Anonym sa...

Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå, fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad.

Man vill ingiva hos människorna någon slags känsla.

Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vilket pris som helst."
Hjalmar Söderberg: Doktor Glas, 1905.

z999 sa...

@Anonym:
"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå, fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad."

Fast det där är ingen absolut och allmängiltig sanning som man kan tolka alla människors beteende med alltid. Det finns kända personer i historien som har uppnått alla tre punkterna under sina liv.

z999 sa...

Jag tror att om man plockar människor ur sina sammanhang så stämmer alla populärvetenskapliga psykologiska klyschor in någonstans.