lördag, november 20, 2010

Ni har väl inte glömt?


Ni har väl inte glömt valrörelsen? Ett mediedrev utan dess like för att hindra SD från att komma in i riksdagen. Främst tidningarna DN, SvD, Aftonbladet och Expressen kastade all journalistisk heder över bord och drev sin kampanj mot ett parti vars åsikter de inte gillade. Även på andra håll gick kampanjen mot SD överstyr. 


Det gick så långt att idrottsstjärnor (nåja, de flesta som skrev under har sin karriär bakom sig) offentligt gick ut och uppmanande sina fans att inte rösta på SD. Gör tankeexperimentet att detta hänt i Ryssland, eller i Berlusconis Italien, vad hade de vanligtvis så välkammade svenska politikerna och journalisterna sagt då? Så här såg idrottsmännen upprop ut.


Vi har många gånger representerat Sverige, stått upp för nationalsången och sett den svenska flaggan hissas för att hylla vårt land.
Idrott handlar om förbrödring, att kämpa för varje seger men att alltid respektera varandra och aldrig någonsin se ner på någon på grund av dess hudfärg, dess ursprung, dess namn. Rasism och idrott hör inte ihop, idrott handlar om att alla ska kunna tävla på lika villkor och att ingen diskrimineras. Detsamma ska gälla i övriga samhället.
Därför vill vi med detta upprop vända oss direkt till dig som stöttat oss och stått upp för oss.
Vi ber dig, för Sveriges skull, rösta inte på ett främlingsfientligt parti i valet på söndag så att de kommer in i Sveriges riksdag.
Stå upp för de värden som idrotten, och vårt land står för, det som gör oss alla stolta, för allas lika värde. Stå upp mot rasism och mot främlingsfientlighet.  


Nu ser varken jag eller andra som röstade "fel" ned på någon med annan hudfärg än min egen, jag skulle inte drömma om att se ned på någon för dess ursprung. Däremot har Sverige en immigrations och integrationspolitik som är fullstädigt vansinnig, vilket är en helt annan sak. 


Rasism och idrott hör inte ihop säger detta upprop (som säkert är författat av en PK-journalist, idrottsmännen själva har väl i förekommande fall dyslexi). Inför OS i Peking sade idrottsrörelsen att idrott och politik inte hör ihop, i samband med en föreslagen bojkott p.g.a. Kinas agerande i Tibet. Jag stöttade idrottsrörelsen då jag inte tycker att idrottsmän skall göra politikers jobb. Så fel jag hade, här går ju delar (i.o.f.s. små delar) av idrottsrörelsen själva ut och pekar ut ett politiskt parti man helst inte skall rösta på, detta mitt i en valrörelse. Hur skall vi reagera nästa gång idrottsrörelsen säger att idrott och politik inte hör ihop? Skall vi gapskratta eller skall säga något mycket värre? 


Jag är starkt emot rasism men jag är för demokrati, åsiktsfrihet och yttrandefrihet, därför skäms jag för våra enfaldiga lättledda f.d. idrottsstjärnor som alldeles tydligt har sina preferenser i kroppen och inte i huvudet. Dessa föredettingar skrev under uppropet


Peter Forsberg, olympisk mästare ishockey, (har nog råd att bo på behörigt avstånd från alla problemförorter)
Börje Salming, hockeylegendar, (men är inte legend för sin tankeverksamhet. har läst hans "bok", han vägrade skriva under ett upprop som laget satte ihop och som krävde bättre villkor för spelarna)
Markus Näslund, Tre Kronor, Modo, 
Carolina Klüft, olympisk mästare sjukamp, 
Pontus Wernbloom, fotbollslandslaget, 
Staffan Olsson, dubbel världsmästare handboll, (klipp dig för fan, du ser ut som Sitting Bull)
Pär Mårts, förbundskapten Tre Kronor, 
Björn Ferry, olympisk guldmedaljör skidskytte, (såg ett inslag när han gick ut i skogen och pratade med granarna på tomten, du Ferry, du lever inte riktigt i verkligheten va?)
Challe Berglund, olympisk guldmedaljör, världsmästare ishockey, 
Heidi Andersson, sjufaldig världsmästare armbrytning, (mycket mångkultur där du bor va?)
Helena Ekholm, världsmästare skidskytte, 
Anette Norberg, olympisk mästare curling, 
Eva Lund, olympisk mästare curling, 
Cathrine Lindahl, olympisk mästare curling, 
Anna Svärd, olympisk mästare curling, 
Stefan Lund, coach team Norberg, 
Gustav Larsson, olympisk silvermedaljör cykel, 
Jonas Claesson, trefaldig världsmästare bandy, 
Per Svartvadet, Modo, Tre Kronor, 
Niklas Sundström, Modo, Tre Kronor, 
Mattias Timander, Modo, Tre Kronor, (skall det inte vara Alice i förnamn?)
Andreas Johansson, Modo, Tre Kronor, 
Jimmie Ölvestad, Djurgården, Tre Kronor, 
Christoffer Edlund, dubbel världsmästare bandy, 
Stefan Schwarz, VM-bronsmedaljör 1994, 
Jörgen Kruth, världsmästare thaiboxing.


Länk Aftonbladet

13 kommentarer:

Anonym sa...

Dessa strömföljare kommer senare att skämmas för vad de gjorde för pengar år 2010.
Allemand

Goten sa...

Ironisering, skandalisering, stigmatisering, förknippning, samt traditionell svensk journalisetik i koncentrerad bloggform.

Det är vad som väntar dem. Men jag tror de tar det med ro: alla kan inte vara på det vinnande laget hela tiden.

Robsten sa...

De tar det säkert med ro, tills någon av dem kläcker ur sig (när det kommer en fråga som kräver aktivitet av tre hjärnceller samtidigt) att de inte vill blanda ihop idrott och politik, då skall vi genast påminna dem lite.

Martin sa...

Peter Forsberg,Börje Salming,Markus Näslund,Carolina Klüft,Pontus Wernbloom,Staffan Olsson,Pär Mårts,Björn Ferry,Challe Berglund,Helena Ekholm,Anette Norberg,Eva Lund,Cathrine Lindahl,Anna Svärd,Stefan Lund,Gustav Larsson,Jonas Claesson,Per Svartvadet,Niklas Sundström,Mattias Timander,Andreas Johansson,Jimmie Ölvestad,Christoffer Edlund,Stefan Schwarz,Jörgen Kruth.

Stig sa...

Idrott, pengar och därmed politik hänger ihop vare sig man önskar det eller ej men att idrottsstjärnornas typ och grad av tankeförmåga inte hänger ihop med - och hänger med i - ens ett medelmåttligt politiskt medvetande är ganska uppenbart. Och har alltid varit det.
Dom är av nöd så narcissistiskt upptagna av sin idrottskarriär att genomtänkta politiska kommentarer från dem är orealistiskt att förvänta sig.
Lika illa går det ofta när diverse artister uttalar sig politiskt men lyckligtvis håller de sig till att protestera mot ett visst krig eller diktatur. Det är ju ganska riskfritt - vem gillar krig och förtryck?
Den nivån borde även dessa både aktiva och avdankade idrottsstjärnor hålla sig till. Eller funderar den avdankade delen på att engagera sig politiskt på gamla dar, "satsa" på politisk karriär ungefär som inför ett OS... [skratt].

Stig sa...

Bra fråga Robsten: "Ni har väl inte glömt?".
Tyvärr gör man ju det allt eftersom den svarta listan växer. Här har vi ytterligare 26 namn på listan som även omfattar artister mot SD under valrörelsen plus de som försörjer sig på SD-"analyser" som Sundström, Lodenius och c:o.
Sådana här listor sparar jag bland Favoriter i mappen "SD-hatarna" och hoppas att jag inte är ensam om det.
Fortsätt gärna med sådana här påminnelser. Vi skall inte glömma en enda av dessa syltryggar som antingen tanklöst bara jamsar med eller de som har direkt elaka och falska metoder och syften som inte minst lögnhalsen Lena Sundström!

Anonym sa...

Skall man vara nogrann så är det väl så att idrottsmännen- och kvinnorna uppmanade väljarna inte rösta på ett främlingsfientligt parti. En sådan uppmaning berör väl inte inte SD. Jag tycker någon skall fråga dem - en och en - om de begrep vad de egentligen skrev under.

Robsten sa...

Det hette "främlingsfientligt parti" men det menades ett invandringsfientligt parti.

Som ni ser har jag lagt upp detta med idrottsmännen som en stationär sida här under "Sidor". Så man snabbt kan kolla, om nu någon av dessa idrottsmän uttalar sig, fast påfallande många har karriären bakom sig.

Foppa med sin fot börjar anta komiska proportioner. klüft med sitt ständiga misslyckande i längdhopp börjar också bli en folklig lisa.

Är det någon mer än undertecknad som funderat på varför inte fler aktiva idrottsmän skrev på? Jag menar, säkert blev hela idrottssverige tillfrågad, tror ni inte? Det mest intressanta är kanske de som faktiskt INTE skrev på.

Stig sa...

@Robsten
"Det mest intressanta är kanske de som faktiskt INTE skrev på."

Någon fåntratt kom på att 95 % av väljarna röstade emot SD vilket sedan har upprepats av inte minst Reinfeldt. 95 % är alltså missnöjesröster (!) och 99 % röstade emot Fi och därmed jämlikhet mellan könen. Samma pubertala resonemang/logik kan användas när det gäller idrottsmännen, uppskattningsvis 75 % ställde inte upp och är alltså sverigedemokrater i själ och hjärta.

Robsten sa...

Fast här haltar ju jämförelsen. De namnkunniga idrottsmännen i vårt land blev väl tillfrågade om de ville skriva på, inte vet ju hur pass tillfrågade de blev, men de gjorde ju möjligen ett aktiovt val att inte skriva på. Att de sedan skulle vara sverigedemokrater har vi ju ingen aning om, 6 procent av dem kanske är det, som Sunneborn, he, he.

Fakum är att det nästan enbart var föredettingar, rätt uppseendeväckande ändå, när de nu sätter igång en sådan drive.

Robin Shadowes sa...

Som fan av På Spåret så kan jag konstatera att inte alla idrottare är rudis. Det har ju gått bra för Stefan Holm och Hoa-Hoa i olika säsonger av programmet men dessa två verkar inte ha skrivit under uppropet. Förmodligen för att dom har fler än tre hjärn-celler till skillnad från dessa stolpskott.

Stig sa...

@ Robsten
Jo, min jämförelse haltar en smula men hur seriöst är det att påstå att "95 % av väljarna röstade emot SD"... Givetvis är inte 75 % av idrottssmännen SD:are, så det ligger på samma oseriösa nivå, även rent logiskt.
Ibland blir jag så innerligt trött på riksdagpolitikernas ordlekar och semantiska spetsfundigheter så jag vill spy galla över dem. De styr ju för fasiken över ett helt rike (på dekis) men leker ordlekar som patetiska kopior av Hasse & Tage i både TV och riksdag.

Robsten sa...

Jepp jag håller med Stig. På samma sätt är det kanske fel att tala om de idrottsmän som inte skrev på. Vi vet ju inte heller om alla blev tillfråga, skulle vara kul att forska lite i det här. Tyvärr har jag inga kontakter till den yppersta eliten, men får jag en chans skall jag luska lite. Undrar om Sunneborn har någon hemsida.